Kolumny do 500 zł

Tematy związane z zakupem sprzętu nagłaśniającego
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tarkus

Re: Kolumny do 500zl

Post autor: Tarkus »

Winters pisze: @Tarkus - lepiej trochę poczekaj aż kondensatory się ustawią, no i wymień też w kolumnach chyba, że to coś nowszego.
Właśnie po to podłączyłem go do DVD. :) Kondensatory prawie wszystkie ma nowe, więc ich sformowanie jest koniecznością. Staram się, żeby był włączony, kiedy tylko jestem w domu i nie śpię, ;) nawet jeśli nic aktualnie przez niego nie leci.
Co do kolumn - są to stare Cantony C-885 i nie wiem, czy jest sens w nie inwestować. Słyszałem, że to raczej budżetowy model... Zastanawiałem się, co prawda, nad zleceniem wymiany (po kolei, w miarę posiadanych funduszy) wszystkich głośników i obu zwrotnic, ale z kolei powiedziano mi, że mogłoby się to okazać niewykonalne. Np. kolumny mają bardzo duże głośniki basowe i nie wiadomo, czy coś z dzisiaj robionych by pasowało...
Ostatnio zmieniony 16 maja 2013, 17:31 przez Tarkus, łącznie zmieniany 1 raz.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
Winters

Kolumny do 500zl

Post autor: Winters »

Tarkus pisze:Zastanawiałem się, co prawda, nad zleceniem wymiany (po kolei, w miarę posiadanych funduszy) wszystkich głośników i obu zwrotnic, ale z kolei powiedziano mi, że mogłoby się to okazać niewykonalne.
Ta opcja jest bez sensu.
Tarkus pisze:Np. kolumny mają bardzo duże głośniki basowe i nie wiadomo, czy coś z dzisiaj robionych by pasowało...
No z tym to na bank nie byłoby problemu, kto Ci takich głupot naopowiadał? :)
Problem mógłby być gdybyś miał Electro Voice Patrician.

Jesteś pewien, że nie masz np. uszkodzonych głośników wysokotonowych?
Jeżeli ma być "jasno" to rozglądałbym się za B&W.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

Winters pisze:Jesteś pewien, że nie masz np. uszkodzonych głośników wysokotonowych?
Jeśli pytasz o Cantony, to nie jestem pewien, czy cokolwiek w nich dobrze działa. ;) Kupiłem je kiedyś jako "tymczasowe", teraz pełnią funkcję "rezerwowych". Potem myślałem o wykorzystaniu ich jako skrzyń dla jakichś lepszych głośników. To taki mój "bzik", żeby mieć sprzęt brzmiący jak najlepiej, ale wyglądający możliwie skromnie, a może nawet trochę byle jak. Kiedyś myślałem np. o skrzyniach od starych Altusów, hie, hie. :D
Winters pisze:Jeżeli ma być "jasno" to rozglądałbym się za B&W.
Wstrzymam się na razie, choćby do czasu wygrzania wzmacniacza. Na razie przepatrzyłem kolumny podstawkowe B&W na Allegro i już widzę, że będzie trzeba przenieść się do kategorii powyżej 700. Ponieważ wzmacniacz jest aktualnie w użyciu i kondensatory są ładowane na bieżąco, na razie kupno kolumn przestało być bardzo pilne.
Co do założeń technicznych, należy dodać jeszcze jedno, na które już zresztą zwróciłem uwagę podczas przeszukiwania ofert na Allegro. Ze względu na warunki mieszkaniowe, tylny bass-reflex zdecydowanie odpada.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
dalmatyn
Gramofon: Grundig PS3500
Kontakt:

Kolumny do 500zl

Post autor: dalmatyn »

Tym razem nie będzie kilometrowego pytania :P Może moje doświadczenia komuś się przydadzą (o BR z tyłu też jest).

Zaryzykowałem z Infinity Reference 31i. Jeśli dobrze zrozumiałem, to ta seria była robiona tak, żeby miała dość płaską charakterystykę, ale nie brakowało muzykalności. Założeniem było też dobre odwzorowanie przy niskich głośnościach. Ja się z tym zgadzam. Broniłem się przed BR z tyłu, chyba niepotrzebnie. Przy normalnych głośnościach nie ma to takiego dużego znaczenia. Kolumny są dość wysokie, a otwór umieszczony jest mniej więcej ich połowie.

No dobra, nie miałem za dużo czasu, ale na gorąco moje spostrzeżenia. Hendrix z CD: to już nie tylko kanał L+P. Są plany, można wyobrazić sobie rozmieszczenie muzyków w przestrzeni. Na marginesie, podoba mi się stara szkoła umieszczania wokalu czy solówki w panoramie 80% na jeden kanał, ma to swój urok. Mieszanka elektroniki i orientu: zróżnicowany bas, przyjemne wokale, instrumenty strunowe wiernie brzmią. Wszelkie dzwoneczki wyraźne, dźwięczne, niedrażniące. Clapton, Foreigner, Perfect z winyla: piękne stereo, dostrzegam więcej szczegółów w muzyce, scena ładnie poukładana. Radio: bez podbarwień w dole, głosy prezenterów przyjazne.

W końcu mam zróżnicowany i naprawdę głęboki dół, wyraźny środek i dźwięczną górę pasma. Wiadomo, nowy zakup i same ochy i achy. Za jakiś czas może zacznę dostrzegać jakieś braki. Na szczęście dla portfela, nie mam osłuchania w lepszych (czytaj droższych) konstrukcjach ;) W moim przypadku dużo jeszcze pomogłaby akustyka pokoju, ale to na razie jest nie do ruszenia.

Po podłączeniu, od razu wyłączyłem loudness, nawet na niedużej głośności. Czasem w zależności od nagrania lekko podbijam bas i bardzo delikatnie górę (na winylach, na CD jest inna dynamika i przeładowanie barwą i tam daję oba na zero). No i to na czym również mi mocno zależało to ładny odsłuch na niskiej głośności.

Koniec tego nazbyt optymistycznego i mocno subiektywnego wywodu :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

Jakieś szczątkowe informacje znalazłem. Szału nie ma. Braun in concert 100 to nic specjalnego, ale przynajmniej nie przepłaciłem.
Mam tylko nadzieję, że zagrają lepiej od moich wysłużonych SABA 9596.
PS
Poza tym, od teraz, jak ktoś wpisze "Braun in concert 100" w googlu to wyskoczy mu to forum.
Jak przyjadą to coś skrobnę i będzie to jedyna recenzja na necie nie w bukwach ani krzaczkach (jeśli takie są) :mrgreen:
Awatar użytkownika
dalmatyn
Gramofon: Grundig PS3500
Kontakt:

Kolumny do 500zl

Post autor: dalmatyn »

Niemerytorycznie powiem, że mocno się nad mini zastanawiałem, ale właśnie brak informacji na ich temat mnie powstrzymał.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

Przyszly te Braun in concert 100. Graja inaczej niz dotychczas posiadane Saba 9596. Dzwiek jest pelniejszy I glebszy. Czy graja lepiej? Wedlug mnie tak. Szczegolnie w dolnym zakresie. Scena jakos specjalnie nie zyskala. Podejrzewam ze niestety w przyszlosci bede potrzebowal kolumn drozszych niz 400 czy 500zl...
pretor

Post autor: pretor »

Witajcie
Prześledziłem sporą cześć wątku. Poszukuję kolumn do wzmacniacza SABA VS-2160. Z tego co wyczytałem polecane są głównie Canton, Heco.
Poszukuję kolumn do słuchania, pokój ok 24m2, przeważnie rock, classic rock, trochę metalu oraz symfonic metalu. Bardzo lubię kawałki z wyraźną gitarą basową więc odrobina dobrego basu nie zaszkodzi.
Nie jestem specem więc proszę o poradę w tej materii.
Awatar użytkownika
Winters

Kolumny do 500zl

Dużo basu w 25m2 za 500 PLN? Niezbyt to widzę. Można za to dostać porządne kolumny, ale w takim metrażu wyciągnąć sporo dołu z niedużych monitorów to ciężko.

Jeżeli już to polować na jakieś Cantony albo porządne Brauny. Akurat teraz nic odpowiedniego raczej nie ma.
DIOMEDES KATO
pretor

Nie chodzi mi o to żeby dudniło jak w golfie 3 po "tjuningu" :)
Bardziej żeby było przyjemne dla ucha. Szukam czegoś na początek to mój 1 zestaw ale nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto.
Awatar użytkownika
Winters

Kolumny do 500zl

DIOMEDES KATO
pretor

Kolumny do 500zl

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kolumny do 500zl

Post autor: Wojtek »

Możesz śmiało próbować z GLE 70, ale licytacja może przekroczyć budżet.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Pipilloti

Post autor: Pipilloti »

dobry wieczór :)

Próbuję skompletować zestaw wzmacniacz + kolumny + gramofon do wysokiego pokoju ok. 25m2. Niestety, nie orientuję się w parametrach technicznych sprzętu.
Wymarzyłam sobie gramofon Dual'a z lat 70-80. Chciałabym jednak najpierw zakupić wzmacniacz i kolumny, zanim zdecyduję się na konkretny gramofon.
Planuję słuchać muzyki elektronicznej, klasycznej i jazzu, zależałoby mi więc na czystym brzmieniu zarówno w basie, jak i wysokich tonach.

Wpadł mi w oko wzmacniacz Pioneer A656 http://allegro.pl/pioneer-a656-mark-ii- ... 46519.html

Nie wiem jednak, jakie dobrać kolumny. W gąszczu ofert wypatrzyłam 2 poniżej (mój budżet na głośniki to 500 zł)

JBL 55-VX http://allegro.pl/audiofilskie-kolumny- ... 95801.html
Canton GLE 70 http://allegro.pl/canton-gle-70-rarytas ... 20101.html

Może jednak moglibyście polecić mi również inne, np. coś z dostępnych modeli KENWOODa, PIONEERa, TOSHIBy, HITACHI, MARANTZ...?

Z góry bardzo dziękuję !
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kolumny do 500zl

Post autor: Wojtek »

Pierw wybierz wzmacniacz, potem wybieraj kolumny. Tak jest zdrowiej :)
Cantony GLE 70, jak historia pokazuja, mogą przekroczyć cenę 500 złotych, ale jeśli się uda to fajnie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ