Ustawianie wkładki
- mr_shelp
- Gramofon: Technics SL-Q3
Ustawianie wkładki
Uznałem, że ciężarek jest zbyt ciężki bo zdarzały się przeskoki podczas słuchania. Niestety nie mogę dopasować wkładki do żadnego z trzech głupich szablonów (Loefgren, Bearwald, Stevenson). Rozumiem, że headshell w obu punktach powinien leżeć równolegle do poprowadzonej siatki?
-
-
Ustawianie wkładki
to może zrób jakieś fotkimr_shelp pisze:Niestety nie mogę dopasować wkładki do żadnego z trzech głupich szablonów (Loefgren, Bearwald, Stevenson).

- mr_shelp
- Gramofon: Technics SL-Q3
Re: Ustawianie wkładki
W tej chwili ustawiłem wkładkę tak, aby była zgodna z wewnętrzną siatką geometrii Bearwalda. Na zdjęciach wygląda to tak:
- gregvip
Ja się nie znam ale wydaje mi się, że szablon nie służy do ustawiania headshella tylko wkładki. Pies kopał headshell niech będzie krzywy byle wkładka była prosta.
-
Ustawianie wkładki
headshell ma podłużne otwory po to by suwając w przód/ tył ew. na "skos" ustawić wkładkę/igłę do punktów szablonu!
-
Po otrzymaniu wkładki SONY Xl 15 - musiałem na nowo ustawić ramię. Znalazłem dane, że do Technicsa SL-D3 overhang wynosi 52 mm.
Ustawiłem wkładkę tak by igła była w takiej odległości.
Następnie według szablonu delikatnie przekręcałem wkładkę by była równolegle do wyznaczonych linii.
Udało mi się po wyważeniu ramienia osiągnąć nacisk 2g.
Przy takim obciążeniu płyta gra najczyściej - brak "chrypienia".
Czy to dobry wynik?
Według danych z wkładki optymalny jest 1,7g - ale zakres ma od 1,2g do 2,5g.
Wcześniej miałem źle ustawioną wkładkę i przy nacisku nawet 2,5g oba kanały chrypiały.
Ustawiłem wkładkę tak by igła była w takiej odległości.
Następnie według szablonu delikatnie przekręcałem wkładkę by była równolegle do wyznaczonych linii.
Udało mi się po wyważeniu ramienia osiągnąć nacisk 2g.
Przy takim obciążeniu płyta gra najczyściej - brak "chrypienia".
Czy to dobry wynik?
Według danych z wkładki optymalny jest 1,7g - ale zakres ma od 1,2g do 2,5g.
Wcześniej miałem źle ustawioną wkładkę i przy nacisku nawet 2,5g oba kanały chrypiały.
-
Ustawianie wkładki
To 2g. się "mieści w przedziale"kmark pisze:Według danych z wkładki optymalny jest 1,7g - ale zakres ma od 1,2g do 2,5g.

-

To że się mieści to wiem - zastanawiam się tylko czy...dalej próbować kombinować z ustawieniem by zejść do optymalnego 1,7g?
Trochę mnie kosztowało czasu i kombinowania by osiągnąć wynik 2g.
Czy jest to na tyle dobre ustawienie że można spokojnie dać sobie spokój?!
- Cracker
Ustawianie wkładki
Daj sobie spokój jeśli dźwięk jest czysty.
Trochę ponad średnią to najlepszy wariant przy wkładkach o tak dużej rozpiętości pomiędzy minimalnym a maksymalnym naciskiem.
Trochę ponad średnią to najlepszy wariant przy wkładkach o tak dużej rozpiętości pomiędzy minimalnym a maksymalnym naciskiem.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
-
Dzięki - tak dźwięk jest czysty i przyjemnie się słucha.Cracker pisze:Daj sobie spokój jeśli dźwięk jest czysty.
Jeszcze jedno - gdy ustawiałem ramię i wkładkę to: im większy nacisk był igły tym większa występowała różnica "mocy" kanałów.
Np. przy nacisku wstępnym było ustawienie aż 3,5g i lewy kanał grał sporo głośniej od prawego - znacznie musiałem przekręcić balans - na kilku nie tylko jednej płycie.
Po moich ustawieniach - balans jest minimalnie przesunięty w prawo.
Wniosek - jeśli ustawimy nacisk optymalny podany przez producenta - moc obydwu kanałów jest taka sama - jeśli zmniejszymy nacisk lub zwiększymy utracimy stan równowagi. Oczywiście im bardziej wartość odbiegająca od "optymalnej" tym wyraźniejsza różnica.
Czy tak jest "u wszystkich" czy tylko u mnie?!
-
Sprawdź poprawność ustawienia anty skatingu i azymutu, bo to one odpowiadają za jednakowy poziom głośności w kanałach, a nie nacisk igły na płytę.kmark pisze:Czy tak jest "u wszystkich" czy tylko u mnie?!
-
Już poprawiłem - teraz mam nacisk 2g i balans idealnie na środku - był rzeczywiście maleńki błąd przy ustawieniu anti skatingu.zbyszek1982 pisze:Sprawdź poprawność ustawienia anty skatingu i azymutu, bo to one odpowiadają za jednakowy poziom głośności w kanałach, a nie nacisk igły na płytę.kmark pisze:Czy tak jest "u wszystkich" czy tylko u mnie?!
Teraz jest - prawdziwe miodzio

Dzięki i pozdrawiam Marek
-
Witam,
jeszcze jeden szablon do kompletu:
http://www.vono.ch/akustik/ersteHilfe/p ... erwald.pdf
Pozdrawiam
jeszcze jeden szablon do kompletu:
http://www.vono.ch/akustik/ersteHilfe/p ... erwald.pdf
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 19 lis 2014, 15:33 przez misienka2008, łącznie zmieniany 1 raz.
- vintage_82
Ustawianie wkładki
Cześć. Na początku przepraszam jeśli już ktoś o to pytał, ale co powiecie o takim czymś:
http://allegro.pl/sampler-kalibracji-wk ... 55066.html
?
http://allegro.pl/sampler-kalibracji-wk ... 55066.html
?