Ale odjazd z tym gramofonem!

Pozwól innym poznać Ciebie
Pilot

Re: Ale odjazd z tym gramofonem!

Post autor: Pilot »

Carpenter pisze:Z ekspresu i młynka Ascaso - mnie smakuje! Z Gdyni też masz rzut beretem, tylko nieco mocniej trzeba się zamachnąć :lol:
Ascaso Steel Uno Prof PID oraz młyn Mazzera SJ. Zapraszam na kawkę Ariadnę od Antoniego, również przy jakiejś muzyczce. Oczywiście winylowej
Awatar użytkownika
valv
Gramofon: Dual 604

Post autor: valv »

Winters pisze:Z lepszym zamiennikiem (Jico) byłoby jeszcze lepiej
Wiem Winters, dlatego pewnie kiedyś się skuszę na Jico ;)
Od jakiegoś czasu mam trochę inne wydatki, więc każdy grosz ważny.

Carpenter pisze:Rozumiem, że kupiłeś oryginał Shure, tak?
Nie.
Kupiłem zamiennik od Wamata. Ale Winters i Wojtek słusznie mówią, więc możesz od razu śmiało kupować od Jico.
Dual 604 + Audio Technica AT-120 E, Philips 400, Stanton 500
Luxman L-510, Luxman T-404L, Philips CD-820, NAD C658
Wharfedale Diamond 10.7, Dual CL 710, IMF CM2, B&W 705 S2
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Cześć :)
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Carpenter
Gramofon: Kenwood KP-990

Post autor: Carpenter »

Wojtek pisze:
Carpenter pisze:Na stronie Jico znalazłem takie igły eliptyczne: N75EJ/2, N75ED i N75ED/2. Czy różnią się między sobą brzmieniem, sceną?
Nie, są identyczne. Oryginalne EJ/2, ED czy ED/2 oczywiście różniły się, ale w wypadku JICO różnią się one co najwyżej kolorem oprawki.
Dlatego też mają równą cenę.
Dlaczego JICO tak robi? Nic dziwnego, bo tak samo robi większość producentów zamienników. Jak klient miał igłę EJ Type 2 i chce ją zastąpić taką samą, nie wnikając w technikalia, to poszuka w necie i trafi na ofertę zamiennika EJ T2 ;)
Tak więc wybierz sobie którąkolwiek z tych trzech i będzie dobrze.
Wielkie dzięki, Wojtku, za tak konkretne opinie. A jak już piszemy w tym wątku o igłach, to co myślisz, i nie tylko Ty, o oryginałach Shure - gdyby je tak upolować na eBayu - byłyby lepsze od Jico? Pewnie tak. A która z tych oryginałów brzmiałaby najbardziej neutralnie? Pytam, choć pewnie cena takiego drobiazgu byłaby wysoka!
Pilot pisze: Ascaso Steel Uno Prof PID oraz młyn Mazzera SJ. Zapraszam na kawkę Ariadnę od Antoniego, również przy jakiejś muzyczce. Oczywiście winylowej
Wow! Zdaje się, że prędzej ja z Cz-wy pojadę nad morze niż Ty z Gdyni wybierzesz się na pielgrzymkę :angelic-cyan:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Carpenter pisze:byłyby lepsze od Jico? Pewnie tak.
Niekoniecznie.
Carpenter pisze:A która z tych oryginałów brzmiałaby najbardziej neutralnie?
Shure nie nazwałbym "neutralnymi" wkładkami, więc nawet nie będę wchodził w taką polemikę :)
Poza tym, zakup starych igieł z zapasów (choćby były nieużywane) zawsze jest obarczone pewnym ryzykiem.
Carpenter pisze:Pytam, choć pewnie cena takiego drobiazgu byłaby wysoka!
Tym bardziej staje się to bezsensowne.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Wojtek pisze: Carpenter pisze:Pytam, choć pewnie cena takiego drobiazgu byłaby wysoka!

Tym bardziej staje się to bezsensowne
Mim zdaniem jeśli się uda zamknąć w kwocie 100 zł (co się rzadko udaje) to szurowskiego nosa warto, powyżej chyba nie bardzo.
Obrazek
Awatar użytkownika
Carpenter
Gramofon: Kenwood KP-990

Post autor: Carpenter »

No to gites, jak mówią niektórzy ;) Bo już zdążyłem zamówić eliptyka od Jico. Tak to jest jak sobie człowiek sprawi nową zabawkę, która daje nadspodziewanie wielką frajdę. Myjka też już do mnie idzie, bo to trzaskanie jest jednak wkurzające, choć uważałem, że szmatka wystarczy, a mycie płyt to paranoja. Cóż, już dawno się nauczyłem, że zmienianie zdania to (czasami) żaden wstyd!

Dzięki wszystkim za miłe powitanie na forum :D
ODPOWIEDZ