Ale odjazd z tym gramofonem!

Pozwól innym poznać Ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Carpenter
Gramofon: Kenwood KP-990

Post autor: Carpenter »

No i stało się! Kupiłem gramofon. Decyzja przyszła nagle, ale pomysł (który wydawał się niedorzeczny) dojrzewał długo.
Wczoraj przyszedł z Allegro Dual 704 z Shure M75 6S i igłą Shure 75 6, a także przedwzmacniacz ART DJ Pre II. Te zakupy to wynik dwudniowego czytania tego forum.Dwa dni wcześniej przyszły t, eż z Allegro cztery winyle z muzyką klasyczną (najtańszy chyba gatunek muzyki na winylach, a nie chciałem ryzykować pieniędzy gdyby przygoda z gramofonem okazała się porażką). Podłączyłem to wszystko pod Yaqina MC-10L i ProAc-i Studio 125. Puściłem Koncerty Brandenburskie Bacha i... doznałem odlotu! Plastyczność dźwięku daje wrażenie jakbym siedział w sali koncertowej i słuchał muzyki na żywo. Przestrzeń, akustyka pomieszczeń, głębia, wyraźne rozmieszczenie instrumentów, ale przede wszystkim niesłychane podobieństwo brzmienia instrumentów do prawdziwego brzmienia - to moje spostrzeżenia. Oczywiście porównałem te same utwory nagrane na CD. Nagranie było inne, zrealizowane z inną orkiestrą, gdzie indziej, przez inną wytwórnię, ale... nie byle co, bo to CD od braci Chesky, a wykonawcą jest zespół Jordi Savalla. Po włączeniu CD po głowie zaczęła mi chodzić myśl: Jak ja mogłem tego słuchać? Jak mogło mi się to podobać?
I nie chodzi tu nawet o kiepski odtwarzacz CD, bo jest to zlampizowany stary Denon DCD 655, który w porównaniu do poprzedniego Cambridge Audio 640 gra niebiańsko. Chyba naprawdę cała różnica w dźwięku pochodzi od jakości nagrania na winylu i bardzo wysokiej jakości gramofonu i wkładki. Jestem pod takim wrażeniem, że chciałbym całą moją CD-tekę od razu wymienić na czarne płyty!
Ciekaw jestem jak będzie z inną muzyką. Idą do mnie winyle Genesis i Terence'a Trent D'Arby. Ale skoro jest to po prostu inna technologia nagrywania dźwięku, to spodziewam się, że przewaga nad CD będzie w każdym rodzaju muzyki.

Witam wszystkich Forumowiczów!

Jestem szczęśliwym człowiekiem :whistle:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Cześć

Fajnie, że tak opisałeś początki swojej przygody. Cieszę się, że wiedza z forum się do tego przyczyniła :)

Dodam może tylko, że przy Twoim zastosowaniu lepiej byłoby sięgnąć po jakąś eliptyczną igłę do Shure M75. -6 to sferyk.
Rozumiem, że Twoje podejście było takie by pierw "przekonać się" względnie tanim kosztem jak brzmi winyl (stąd te tanie płyty z muzyką klasyczną i tania igła)? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
kielek

Post autor: kielek »

Witam! Cały urok brzmienia z winyla spowodował przedwzmacniacz Art DJ PreII ,którego tez jestem posiadaczem :lol: Oczywiście to w formie żartu.
Reguły raczej nie ma co do wyższości winyla nad cd,ale to już poruszaliśmy na forum ;)
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

Witaj! :)

Cieszę się Twoim szczęściem. Ale mnie zaintrygowałeś tymi koncertami Bach. Mam je na CD i sprzęt nienajlepszy, ale już chyba sobie wyobrażam, jak one mogą brzmieć u Ciebie :D
Awatar użytkownika
Carpenter

Re: Ale odjazd z tym gramofonem!

Wojtek pisze:Cześć

Fajnie, że tak opisałeś początki swojej przygody. Cieszę się, że wiedza z forum się do tego przyczyniła :)

Dodam może tylko, że przy Twoim zastosowaniu lepiej byłoby sięgnąć po jakąś eliptyczną igłę do Shure M75. -6 to sferyk.
Rozumiem, że Twoje podejście było takie by pierw "przekonać się" względnie tanim kosztem jak brzmi winyl (stąd te tanie płyty z muzyką klasyczną i tania igła)? :)
Wkładki i igły to jeszcze dla mnie czarna magia. Na razie wiem już, że do Shure M75 będzie pasować każda igła Shure N75. Muszę jeszcze poczytać czym się różnią poszczególne modele jeśli chodzi o brzmienie. No i na dniach zmienię wzmacniacz, taż na lampkę, ale SE. Ale przypuszczam, że i tak będę szukał igły o jak najbardziej liniowym brzmieniu.
zoombie pisze:Witaj! :)

Cieszę się Twoim szczęściem. Ale mnie zaintrygowałeś tymi koncertami Bach. Mam je na CD i sprzęt nienajlepszy, ale już chyba sobie wyobrażam, jak one mogą brzmieć u Ciebie :D
Z Łodzi do Częstochowy nie jest daleko :) Zapraszam na winylowego Bacha i dobre espresso!
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

Carpenter pisze:Z Łodzi do Częstochowy nie jest daleko Zapraszam na winylowego Bacha i dobre espresso!
He, he, uważaj, bo jeszcze skorzystam, tym bardziej że stosunkowo często bywam w Radomsku :D
eenneell

Post autor: eenneell »

:text-welcomeconfetti:
Ja twierdzę, że Shure 75 to jest "wzorzec" analogowe brzmienia!-taki "budżetowy" punkt wyjścia; dla "przeciętnego" ucha wystarczający ;) Klasyfikacja wkładek powinna odnosić się do tego modelu; czyli, albo coś "gra" lepiej- to OK, albo gorzej to nieOK! Taka łopatologiczna "filozofia/dygresja" z mojej strony :D
Awatar użytkownika
Carpenter

zoombie pisze:
Carpenter pisze:Z Łodzi do Częstochowy nie jest daleko Zapraszam na winylowego Bacha i dobre espresso!
He, he, uważaj, bo jeszcze skorzystam, tym bardziej że stosunkowo często bywam w Radomsku :D
No, z Radomska to już rzut beretem :D
eenneell pisze:
Ja twierdzę, że Shure 75 to jest "wzorzec" analogowe brzmienia!-taki "budżetowy" punkt wyjścia; dla "przeciętnego" ucha wystarczający ;) Klasyfikacja wkładek powinna odnosić się do tego modelu; czyli, albo coś "gra" lepiej- to OK, albo gorzej to nieOK!
A robił ktoś może taką klasyfikację? Chętnie bym się zapoznał!
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Serwus.
Carpenter pisze:Ale skoro jest to po prostu inna technologia nagrywania dźwięku, to spodziewam się, że przewaga nad CD będzie w każdym rodzaju muzyki.
No nie, wszystko można spartolić o czym jeszcze się przekonasz, ale dobrze zrealizowany winyl oferuje bardzo dobrą jakość dźwięku.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
valv
Gramofon: Dual 604

Post autor: valv »

Carpenter pisze:Shure M75 6S i igłą Shure 75 6
Witaj,
mam dokładnie tą samą wkładkę w swojej 604ce. Oryginalnie wkładka ta miała zamontowaną identyczną igłę jak Twoja (6).
Pokusiłem się i kupiłem eliptyczną N75-ED i... dopiero poczułem i usłyszałem różnicę w jakości.
Koszt igły niewielki (59zł) ale różnica in + znacząca.
Polecam taki upgrade, tym bardziej, że nie wiesz jaki przebieg ma igła, którą posiadasz.
Pozdrawiam
Paweł

Ps.
tak na marginesie, ciekawy jestem, czym różni się Dual 604 od 704?
Dual 604 + Audio Technica AT-120 E, Philips 400, Stanton 500
Luxman L-510, Luxman T-404L, Philips CD-820, NAD C658
Wharfedale Diamond 10.7, Dual CL 710, IMF CM2, B&W 705 S2
Pilot

Post autor: Pilot »

Espresso, ktoś napisał dobre espresso?
Witaj, poza winylami również espressomaniak.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

valv pisze:Pokusiłem się i kupiłem eliptyczną N75-ED i... dopiero poczułem i usłyszałem różnicę w jakości.Koszt igły niewielki (59zł) ale różnica in + znacząca.
Z lepszym zamiennikiem (Jico) byłoby jeszcze lepiej ;)
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Carpenter

valv pisze:
Carpenter pisze:Shure M75 6S i igłą Shure 75 6
Pokusiłem się i kupiłem eliptyczną N75-ED i... dopiero poczułem i usłyszałem różnicę w jakości.
Koszt igły niewielki (59zł) ale różnica in + znacząca.
Polecam taki upgrade, tym bardziej, że nie wiesz jaki przebieg ma igła, którą posiadasz.
Ps.
tak na marginesie, ciekawy jestem, czym różni się Dual 604 od 704?
Zgadza się. Moja igła pod dobrą lupą wygląda OK, ale... jest to jedyna igła jaką oglądałem pod lupą, więc moje wrażenie może być błędne. Tak czy siak upgrade mam w najbliższych planach.
Dokładnie takiej informacji bym poszukiwał na forum - czym konkretnie zastąpić moją igłę. Dzięki valv! Rozumiem, że kupiłeś oryginał Shure, tak?
704 ma regulację wysokości ramienia, co, o ile się nie mylę, jest jeszcze tylko w 721, i może w 701. Podobno ma też jakieś "wypasione" ramię, ale czy inne niż 604 to nie wiem.
Pilot pisze:Espresso, ktoś napisał dobre espresso?
Witaj, poza winylami również espressomaniak.
Z ekspresu i młynka Ascaso - mnie smakuje! Z Gdyni też masz rzut beretem, tylko nieco mocniej trzeba się zamachnąć :lol:
Winters pisze:
valv pisze:Pokusiłem się i kupiłem eliptyczną N75-ED i... dopiero poczułem i usłyszałem różnicę w jakości.Koszt igły niewielki (59zł) ale różnica in + znacząca.
Z lepszym zamiennikiem (Jico) byłoby jeszcze lepiej ;)
No właśnie, Winters, możesz podać jakiś symbol? Na stronie Jico znalazłem takie igły eliptyczne: N75EJ/2, N75ED i N75ED/2. Czy różnią się między sobą brzmieniem, sceną?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

valv pisze:tak na marginesie, ciekawy jestem, czym różni się Dual 604 od 704?
Są bardzo podobne, ale 704 jest wyższym modelem gdyż ma nieco lepszy napęd i lepsze ramię z regulacją VTA.
Carpenter pisze:i może w 701.
Nie, ramię 701 nie ma regulacji VTA.
Carpenter pisze:Na stronie Jico znalazłem takie igły eliptyczne: N75EJ/2, N75ED i N75ED/2. Czy różnią się między sobą brzmieniem, sceną?
Nie, są identyczne. Oryginalne EJ/2, ED czy ED/2 oczywiście różniły się, ale w wypadku JICO różnią się one co najwyżej kolorem oprawki.
Dlatego też mają równą cenę.
Dlaczego JICO tak robi? Nic dziwnego, bo tak samo robi większość producentów zamienników. Jak klient miał igłę EJ Type 2 i chce ją zastąpić taką samą, nie wnikając w technikalia, to poszuka w necie i trafi na ofertę zamiennika EJ T2 ;)
Tak więc wybierz sobie którąkolwiek z tych trzech i będzie dobrze.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Post autor: eenneell »

valv pisze:mam dokładnie tą samą wkładkę w swojej 604ce. Oryginalnie wkładka ta miała zamontowaną identyczną igłę jak Twoja (6).
i odwrotnie też :(
Każda nowa igła robi różnicę ;)
Nowa "E" vs nowa "S"- nie słychać tak wyraźnej różnicy w jakości :(
ODPOWIEDZ