Jazz Salon Niezależnych (Odrzuconych)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
martin.h
Gramofon: Technics SL-1600MK2

Re: Jazz Salon Odrzuconych

Post autor: martin.h »

No i orzeł wylądował 8-)

Luty 2020 roku, dwunastu muzyków z londyńskiej sceny jazzowej spotyka się aby pograć razem, a inspiracją jest wydana dokładnie 50 lat temu fenomenalna płyta Miles'a Davis'a "Bitches Brew". 10 miesięcy później nagrywają materiał, który światło dzienne ujrzał w marcu 2023 nazywając się London Brew ❤️
Genialna płyta, nie jest to nagranie "Bitches Brew" jeden do jeden, kompozycje nie są powielone, mamy czystą inspirację. Ktoś by nawet mógł powiedzieć jaka inspiracją Miles'em jak na tej płycie nie ma trąbki. No właśnie 😀

Oczywiście ode mnie jest polecajka :D
I jeszcze jeśli chodzi o master i tłoczenie, cicho, dynamicznie, świetnie bym rzekł 8-)
FB_IMG_1707330244852.jpg
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Coleman Hawkins – Bean And The Boys
https://www.discogs.com/release/2570430 ... d-The-Boys

Coleman Hawkins.jpg
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Post autor: SimonTemplar »

martin.h pisze:
07 lut 2024, 19:26
No i orzeł wylądował 8-)
Super skład. Śmietanka obecnej londyńskiej sceny jazzowej. Theon Cross, Nubya Garcia, Shabaka Hutchings!! :shock: Już się za to biorę!
Dzięki za polecenie :clap:
Kupione :handgestures-salute:
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

SimonTemplar pisze:
07 lut 2024, 21:23
martin.h pisze:
07 lut 2024, 19:26
No i orzeł wylądował 8-)
Super skład. Śmietanka obecnej londyńskiej sceny jazzowej. Theon Cross, Nubya Garcia, Shabaka Hutchings!! :shock: Już się za to biorę!
Dzięki za polecenie :clap:
Kupione :handgestures-salute:
Eh co ja z Wami mam Panowie. Kupione :dance: . Martin masz mnie na sumieniu. Do końca miesiąca chleb z margaryną.
No ale skład.. szczęka na dywanie. Ta laska i ten gitarzysta, ja pierdziu.. No to 1st Press!
Podobno w MoFi już ostrzą zęby na limitkę podwójnie chmieloną, znaczy z dodrukami, a w AP czekają aż się zestarzeje - musiałem koledzy. Wybaczcie.
No ale Qr'de nie da się nie mieć.. jak ja nie lubię podwójnych płyt - za cenę, orzesz mać!
A jakie recenzje! Cholera strach toto otwierać :lol:

Jest gorzej niż myślicie, bo dobrałem jeszcze coś nie coś BTW.
Swoją drogą zarekomendować Wam chciałem płytę Jacka Kochana z Dominikiem Wanią w składzie (Dominik obecnie w stajnie ECM), a z Jackiem znam się ponad 20 lat. Doskonały drummer, band leader ale przede wszystkim nietuzinkowy kompozytor i aranżer.
Mam jego dwie poprzednie płyty i polecam gorąco. Nie waham się użyć tekstu, że to polski, pierwszoplanowy i kreator, leader prekusista jak Art Blakey i Brian Blade razem wzięci. Charyzmatycznie punktujący w grze i dość oszczędny w wyrazie, gra pauzą i akcentami, coś niesamowitego, ale kompozycje po prostu rządzą. Eh cudze chwalicie, a swego nie znacie. Dokonania koncertowe Jacka powaliły mnie już ćwierć wieku temu.
Usłyszałem i pomyślałem, a kto to? ECM sound i Wayne Shorter z pałeczkami. Coś czarownego.

Mowa wyżej o płycie Ajee wydanej przez Audio Cave.
Cytuję parę zdań z opisu:
"Jacek Kochan jest perkusistą i kompozytorem cenionym zarówno w Polsce, jak i za granicą. Na koncie ma współpracę z czołówką nowoczesnego jazzu – wśród jego muzycznych towarzyszy można znaleźć nazwiska takie jak: John Abercrombie, Greg Osby, Cuong Vu, Eivind Aarset, Lars Danielsson, Adam Pierończyk i wielu innych znakomitych muzyków.

Na swoim najnowszym albumie zatytułowanym Ajee artysta postawił na współpracę z najbardziej obiecującymi młodymi polskimi jazzmanami – saksofonistą Bartkiem Prucnalem i grającym na analogowych syntezatorach pianistą Dominikiem Wanią. Podstawowy skład uzupełnia grono zaproszonych gości. Muzyczny horyzont na albumie Ajee został zakreślony pomiędzy nowoczesnym jazzem i fusion, ciepłymi brzmieniami retro, groovem i hip-hopem. Płyta dla poszukiwaczy dźwiękowych przygód."

Mnie zawsze trochę powstrzymuje i zastanawia ten mariage hiphopowy, ale taki obecnie kierunek w jazzie jest po prostu na fali i nie jest zły, a wręcz bardzo przyszłościowy o ile nie pójdzie w zbyt komercyjnym kierunku.
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Post autor: SimonTemplar »

darkman pisze:
08 lut 2024, 09:34
Podobno w MoFi już ostrzą zęby na limitkę podwójnie chmieloną, znaczy z dodrukami, a w AP czekają aż się zestarzeje - musiałem koledzy. Wybaczcie.
Mnie się tam podoba = w punkt trafione :lol: :clap:
Awatar użytkownika
martin.h

Mój egzemplarz miał naderwany grzbiet okładki na dole na 3 cm, ale mnie to nie przeszkadza. Jednak po news'ach z forum postanowiłem uderzyć do BOK Amazona i mam zwrot 27 zł, więc płyta wyszła mnie 145 zł :P

A to widzeliście? Herbie zagra po ponad 50 latach swój album Head Hunters, 14 sierpnia 2024, Hollywood Bowl. Bilety? Od 240 dolarów.

https://www.hollywoodbowl.com/events/pe ... nters-50th
Ostatnio zmieniony 08 lut 2024, 11:31 przez martin.h, łącznie zmieniany 1 raz.
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

O! Taki album live jeśli będzie to wchodzę w temat. (2024 Martin.. literówka Ci wskoczyła.. cyfrówka znaczy) ;)
BTW do biletu H_Bowl należy doliczyć koszt biletu lotniczego i akomodacji. Wrzucę temat w domu :think:

Aha wrzuciłem, żonka mówi, że fajnie się składa bo akurat urodziny ma w tym czasie, to mogę rezerwować. :angelic-red:
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Donald Byrd - Places Ans Spaces

20240130_213830.jpg
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Swoją drogą a pro po Blue Note takie pytanie Panowie, czy na płytach wydanych w serii Classic_V BN Art Blakeya i Messengersów jest gdzieś Wayne Shorter w składzie? Ktoś kojarzy na szybko, pewnie można wyszukać, ale może ktoś to wie od strzału.
Poza tą ostatnio wydaną czyli Mosaic, bo tam gra i owszem (BTW na razie ten tytuł wściekle drogi = poczekam).
Awatar użytkownika
martin.h

Kolejna polecajka co prawda winyla jeszcze nie mam, ale będzie :D

Swego czasu polecałem tutaj Fire! Orchestra - Echoes, 3 płytowy box, swoją drogą kto nie kupił ten trąba bo ceny poszły już w kosmos, a patrząc na politykę Rune Grammofon szybko wznowienia nie będzie ;)

Ale przed Fire! Orchestra było trio Fire! i tak się składa, że przesłuchałem ich ostatnią płytę Defeat, a na koniec lutego zapowiadają nową :)
I jaki to jest sztos, już sama okładka mówi co będzie w środku, a tam jest sztos, normalnie sztos! Sax barytonowy, jak to brzmi, dla mnie rewelacja płyta :clap:
R-17634529-1614636839-1492.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Mats Gustafsson; O tak! Byłem na wielu jego występach z Vandermarkiem, Paulem Love, a nawet z Peterem Brotsmannem. No tak: Klasa!
Niestety nie wiedziałęm, że byli w Pardon to tu:
https://jazzforum.com.pl/main/news/fire ... warszawie1
bo na pewno bym się wybrał.

Ta nowa płyta? To mamy tytuł podany?
Awatar użytkownika
martin.h

Proszę https://sklep.gusstaff.com/manufacturer ... vinyl.html

Nowej jeszcze nie słuchałem, ale pewnie kupię w ciemno :)
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Um, niezły katalog mają i Zielona Góra!
To mnie zainteresowało ze względu na nazwę: :D
https://sklep.gusstaff.com/kurws-wszyst ... o-air.html

ale swoją drogą mają Haito, Brotzmanna i kupe stufu dobrego, coś dla mnie.. Sonny Sharrock(!) (niestety na zamówienie tylko , ale spoko jak coś myślę).

Orkiestry tej nowej muszę posłuchać najpierw, bo duże składy nie zawsze mi odpowiadają. Dzięx za rekomendację.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Doniesienia z frontu: London Brew nie wchodzi :( No nie za bardzo mi podpasiło, moze dlatego ze troche w tle na HO? Spróbuje moze drugie podejscie za jakiś czas. Za to wczoraj świetnie mi wchodziła Alicia Keys :D A dzis Nina Simone ;)
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
----------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Mawis pisze:
09 lut 2024, 10:25
London Brew nie wchodzi
Hm.. no trochę jednak do plumkania to trudno zaliczyć, ja jeszcze nie mam. Pewnie jutro, bo coś aplikacja paczkolotu się odszczekiwała rankiem.
Mawis pisze:
09 lut 2024, 10:25
Nina Simone
No Ba! dogmat Panie. Kinky jest hodowcą jej płyt o ile wiem, to spore stadko posiada. Też bardzo lubię tę artystkę, rzecz oczywista.
ODPOWIEDZ