Thx
"Audiofilski" transport cyfrowy na bazie Raspberry pi
-
- Gramofon: Saba PSP 910
Re: "Audiofilski" transport cyfrowy na bazie Raspberry pi
I fajnie o to mi chodziło - rzeczowo i na temat. Po drugie jak się znudzi odtwarzacz to zawsze można na coś inne przerobić 
Thx
Thx
- sanminen
- Gramofon: L75, L78, CEC2200...
Aby tak różowo nie bylo, to zdarzają się problemy. Najczęściej wynikajace z kartą pamięci i/lub kombinacji z pluginami itp. Czasem po aktualizacji jakiś fakap z pluginem też sie zdarzy. Ja uzywam maliny z volumio okolo 3 lat i trochę już z nią przeżyłem, ale na razie nic z porównywanych streamerów nie przekonał mnie na tyle, abym odszedł od maliny. Przy czym u mnie robi jako sam streamer, ale mialem okazję słuchać różnych wersji i konfiguracji, praktycznie każda w swojej cenie x2 a czesto i wyzszej nie miała konkurencji. Póki co dźwiękowo najbardziej zbliżył się sotm chyba to byl 200 neo costam. Należy też wziąć pod uwagę, że jest to projekt otwarty i zawsze mozna sobie powoli rozbudowywać. Zaczynając nawet od czystej maliny po usb (tutaj minimum to rpi4b) dalej do dac albo z niedrogim Hatem w postaci daca. Wowczas koszty to 300-600 pln - wg. mnie w tej cenie niemozliwe jest znalezienie streamera nowego o porownywalnych walorach dzwiekowych i funkcjonalnych, nie wspominając o możliwości dalszego rozwoju.
Natomiast trzeba czasem na poczatku mieć cierpliwość i smykałkę do grzebania się w DIY, więc jak to jeden znajomy powiedział: to nie jest zabawa dla każdego.
Natomiast trzeba czasem na poczatku mieć cierpliwość i smykałkę do grzebania się w DIY, więc jak to jeden znajomy powiedział: to nie jest zabawa dla każdego.
- sanminen
- Gramofon: L75, L78, CEC2200...
Nie kombinowałbym z tymi z Ali. Hifiberry i Allo oraz Pi2aes te znam i wiem, ze co najmniej niezłe są - zaleznie od modelu.amrowek pisze: ↑04 sty 2024, 14:36mysłałem o Pi5 z RAM 4GB
https://pl.farnell.com/raspberry-pi/rpi ... dp/4255998
+
https://botland.com.pl/raspberry-pi-kar ... 50057.html
lub
https://botland.com.pl/raspberry-pi-kar ... 63000.html
lub
https://pl.aliexpress.com/item/10050045 ... 9107314%21
https://pl.aliexpress.com/item/40012703 ... Redirect=y
jeszcze kwestia zasilacza do budy i samej budy
Zasilanie: na poczatek, zwykly malinowy impulsowy wystarczy, a jak ma byc wypas to liniowe.
Obudowa: tutaj zakeznie od zaciecia, mozna zaadoptowac stare sprzęty audio (ja tak zrobilem, kupiłem jakiegoś szrota za 50pln i reszte kombinowalem) lub kupic gotowca z portali aukcyjnych lub szyty na miare
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
Wystarczy nawet 3B+

Jak zainstalujesz Volumio to za ekran będzie Ci służył Twój telefon w Twojej ręce

Amrowek, jeśli chcesz tylko słuchać podkastów (czyli empetrójek) to naprawdę 3B+ i najzwyklejszy HiFi Berry wystarczą zupełnie. Zainstalujesz sobie Volumio i masz gotowy samograj. Musisz mieć tylko wolne gniazdo we wzmacniaczu

Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Tak, tylko pytanie czy na tym się skończy. na podcastach. Bo realizując taki projekt, naprawdę niewiele więcej trzeba by mieć maksymalne do osiągnięcia parametry.
Inna sprawa, jeśli to ma być tylko i wyłącznie do takich rzeczy, i wchodzi w grę sterowanie z komórki, to zastanów się czy nie wsadzić takiego odtwarzacza np. w wolne miejsce w obudowę odtwarzacza CD lub innego sprzętu. Ja ostatnio, przymierzając się do lampizacji Pioniera stwierdziłem że tam jest całkiem dużo wolnego miejsca
gniazda można spokojnie wyprowadzić na tył, zasilanie też się zmieści, nawet można wziąć z CD...
Inna sprawa, jeśli to ma być tylko i wyłącznie do takich rzeczy, i wchodzi w grę sterowanie z komórki, to zastanów się czy nie wsadzić takiego odtwarzacza np. w wolne miejsce w obudowę odtwarzacza CD lub innego sprzętu. Ja ostatnio, przymierzając się do lampizacji Pioniera stwierdziłem że tam jest całkiem dużo wolnego miejsca

- tuczi77
Zaletą Malinki jest modularność i ogromne możliwości zmian, zamian i wymian. A hat zawsze można odsprzedać.
Ja miałem Malinę + Allo Boss, a potem sprzedałem Bossa i kupiłem sobie zewnętrzny DAC. I jak mrówek się zajawi to też sprzeda hata i dokupi DACa. Inwestowanie w wyświetlacz, który tylko świeci (i tak wygodniej jest korzystać z telefonu siedząc na kanapie niż wstawać i podchodzić do ekraniku 5na9), moim zdaniem jest kompletnym zbytkiem. Poza tym, dla kogoś kto nie jest biegły w pisaniu/wklejaniu linijek (a mrówek ewidentnie nie jest) to dodatkowe, potencjalne kłopoty (tak jak przy ostatniej aktualizacji Volumio, gdzie trzeba było stawiać system od nowa na 3B+).
Dajcie chłopu zacząć korzystać w najprostszej kombinacji, a jak będzie chciał to sobie później te klocki poskłada inaczej

@amrowek - jak chcesz to pisz PW. Dam Ci nr do siebie i pomogę odpalić. To nie jest rocket science

-
https://allegro.pl/oferta/ekran-dotykow ... 1995723181
Ten wyświetlacz na Volumio, wymaga jedynie pobrania wtyczki i kliknięcia uruchom.
Myślę, że na fotkach przedstawiona jest najprostsza konfiguracja.
Raspberry Pi, dac,wyświetlacz.
Ten wyświetlacz na Volumio, wymaga jedynie pobrania wtyczki i kliknięcia uruchom.
Myślę, że na fotkach przedstawiona jest najprostsza konfiguracja.
Raspberry Pi, dac,wyświetlacz.
- tuczi77
Tak. I ma rozmiar niemalże "5na9".Jacek 1972t pisze: ↑16 sty 2024, 11:42en wyświetlacz na Volumio, wymaga jedynie pobrania wtyczki i kliknięcia uruchom.
A wymaga skonstruowania specjalnej zabudowy czy jest pod to jakaś dedykowana, również p&P?
P.S. Nadal aktualnym pytaniem jest "Po co komu ekran jak ma go w telefonie?" lub inaczej "Jaką przewagę ma ekranik wbudowany w zabudowę Maliny nad ekranem telefonu na kanapie?"
- Frey
- Gramofon: Dual 604
Dla mnie to też nie ma większego sensu ale wypadałoby uszanować jeśli ktoś ma inne potrzeby i wizję projektu streamera. O gustach się nie dyskutuje. Chcą chłopaki mieć wyświetlacze to niech mają. Odpuść

PS. Ja myślę, że to bardziej pełni rolę wyświetlacza do informowania co jest grane niż realnie do sterowania.
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
-
Odniosłem się tylko do łatwości instalacji w/w ekranu na Volumio.
Przedstawiłem również na fotkach moją konfigurację zaraz po zakupie, też nie jestem w tych sprawach biegły.
Decyzję, co do posiadania wyświetlacza zostawiam zainteresowanemu koledze
Przedstawiłem również na fotkach moją konfigurację zaraz po zakupie, też nie jestem w tych sprawach biegły.
Decyzję, co do posiadania wyświetlacza zostawiam zainteresowanemu koledze
- tuczi77
Jak usłyszę odpowiedzi na powyższe pytania to odpuszczę

- chudy_b
Dokładnie tak. Dla mnie urządzenie bez wyświetlacza i możliwości bezpośredniej obsługi jest niekompletne. Apek w telefonie nie lubię. Urządzenie bez wyświetlacza dla mnie nadaje się do wrzucenia do serwerowni i zapomnienia o nim. A z wyświetlaczem i machającymi wycieraczkami można pokazać gościom i robić im opad szczeny. Żeby mi się jeszcze chciało obudowę zamówić.
- tuczi77
_______________________________________________________________________________________tuczi77 pisze:"ekran ma być, bo tak chcę"
chudy pisze:Dokładnie tak.
Wybierz jednochudy pisze:pokazać gościom i robić im opad szczeny

- amrowek
Uważam , jak kolega chudy_b musi mieć wyświetlacz bo wygląda rasowo a i czasem telefon mam gdzie indziej niż streamer i specjalnie zapier...ć mi się nie chce a tak włączam i sobie klikam palcem po ekranie.
@tuci77 , no to będę zawracał gitarrę bo mam tych parę pytań....

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Nie muszę mieć telefonu pod ręką? Za to mogę trzymać szklaneczkę z napitkiem...

Ekran, dodatkowo, prezentuje dowolne treści, np. okładkę płyty, wskaźniki wysterowania... itp.
Modularność? Zgoda, ale w większości projektów związana będzie ze zmianą obudowy - wyjścia, stratą na odsprzedaży, no i nowym programowaniem.
Co, kto, lubi. Osobiście, pisałem to już nie raz, zewnętrznego DAC-a nie zastosuję, ze względu na jakość. Odtwarzacz puszcza mi surowy sygnał audio, a resztę obrabia wzmacniacz.