Okablowanie SME 3009
-
- Gramofon: Thorens TD 160 Super
Okablowanie SME 3009
Witajcie.
Chodzi mi po głowie wymiana okablowania ramienia SME 3009 od pinów wkładki ( z pominięciem gniazda RCA ) zakończone wtyczką mini XLR i dalej z Pre gramofonowego XLR do wzmacniacza. Pre gramofonowe to MF MX Vynl. Przewody w ramieniu na pewno swoje lata mają. Czy użycie gniazda zbalansowanego w takiej konfiguracji przyniesie lepszy efekt niż RCA
Chodzi mi po głowie wymiana okablowania ramienia SME 3009 od pinów wkładki ( z pominięciem gniazda RCA ) zakończone wtyczką mini XLR i dalej z Pre gramofonowego XLR do wzmacniacza. Pre gramofonowe to MF MX Vynl. Przewody w ramieniu na pewno swoje lata mają. Czy użycie gniazda zbalansowanego w takiej konfiguracji przyniesie lepszy efekt niż RCA
-
- Gramofon: TD125+3009+ATOC9/ii
Re: Okablowanie SME 3009
Wybacz, że podłączam się do wątku, ale bym musiał go literalnie zdublować jeżeli chodzi o jego tytuł.
Otóż tak - zmieniłem okablowanie w headshellu na Audio Technica 6101 z czystej miedzi, oraz kable SME SIlver Litz z czystego srebra w ramieniu. Mam pytanie czy warto się brać za kabel od złącza ramienia SME do PRE. Mam cały czas to oryginalne złącze na 4 piny, które swoje lata ma, poza tym nie wygląda mi na bardzo solidne. Intuicja mi podpowiada, żeby zainstalować porządne złącza RCA przy ramieniu i poeksperymentować z kablami phono. Pytanie czy jest sens. Ktoś się bawił w podobne modyfikacje?
Co do złącza XLR, to z tego co widzę, Pro-Ject wypuścił taki gramofon, ale tego się bezpośrednio do ramienia nie podłączy - potrzeba jakiejś elektroniki.
Otóż tak - zmieniłem okablowanie w headshellu na Audio Technica 6101 z czystej miedzi, oraz kable SME SIlver Litz z czystego srebra w ramieniu. Mam pytanie czy warto się brać za kabel od złącza ramienia SME do PRE. Mam cały czas to oryginalne złącze na 4 piny, które swoje lata ma, poza tym nie wygląda mi na bardzo solidne. Intuicja mi podpowiada, żeby zainstalować porządne złącza RCA przy ramieniu i poeksperymentować z kablami phono. Pytanie czy jest sens. Ktoś się bawił w podobne modyfikacje?
Co do złącza XLR, to z tego co widzę, Pro-Ject wypuścił taki gramofon, ale tego się bezpośrednio do ramienia nie podłączy - potrzeba jakiejś elektroniki.
AT-OC9ML/II -> SME3009 -> TD125mkii -> preAmplifikator II -> Line Magnetic LM508ia -> GLD Orfeusz
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To nie ma sensu.
Trochę nie rozumiem problemu. Chcesz sobie zmienić interkonekt wychodzący z gramofonu? No to go sobie zmień

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Chciałem sobie trochę ułatwić życie - konfekcjonowane kable phono są zakończone są zwykle po jednej stronie parą RCA, a po drugiej albo także RCA, albo DIN. Rozumiem, że sugerujesz kupić kabel z metra + końcówki RCA do pre i przylutować się z drugiej strony bezpośrednio do ramienia?
AT-OC9ML/II -> SME3009 -> TD125mkii -> preAmplifikator II -> Line Magnetic LM508ia -> GLD Orfeusz
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dokładnie tak. Zgodnie ze sztuką.
Przy kablach phono ważne jest by przewód miał jak najmniejszą pojemność. Dorzucenie tutaj dodatkowo gniazd i wtyków to mimo wszystko jakieś dodatkowe przejście na torze sygnałowym. Niektórzy producenci na to leją (szczególnie przy współczesnych gramofonach), ale jak popatrzysz na sprzęty z epoki to stosowanie gniazd było mocno rzadką praktyką, właśnie z tego względu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki - i tak zrobię. To złącze SME trochę przeczy tej zasadzie (wiesz o jakim złączu mówię?) - trochę nie kumam po co w ogóle tak to rozwiązali - w końcu to jest element wewnątrz urządzenia, zatem nie ma znaczenia czy jest przylutowany, czy jest złącze.Wojtek pisze: ↑02 sty 2024, 13:44Przy kablach phono ważne jest by przewód miał jak najmniejszą pojemność. Dorzucenie tutaj dodatkowo gniazd i wtyków to mimo wszystko jakieś dodatkowe przejście na torze sygnałowym. Niektórzy producenci na to leją (szczególnie przy współczesnych gramofonach), ale jak popatrzysz na sprzęty z epoki to stosowanie gniazd było mocno rzadką praktyką, właśnie z tego względu.
Jeden tylko minus praktyczny takiego rozwiązania. W przypadku kabli RCA można je sobie wypożyczyć ze sklepu, posłuchać i kupić najlepszy. W przypadku kabli z metra trzeba wiedzieć od razu czego się chce

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Możesz tymczasowo zastosować gniazda, a potem wlutować wybrany przewód na stałe 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
3009 fajne ramię używam z TT801 i to jeszcze bez przeglądu po zakupie..."napatrzyłem się" na rozwiązania innych producentów gdzie niema gniazd i w swoim sme zostałem przy oryginalnym rozwiązaniu .Wiem że jest to może mało logiczne ale brak gniazda często wydłuża drogą sygnału np. dodatkowa płytka montażowa , ścieżki na płytce, wlutowane bolce złącza i same złącze często marnej jakości z przeznaczeniem nie do audio tylko tzw. prądowe.
Jestem za rozwiązaniem Wojtka....
ps. swojego czasu pozbyłem się wszystkich gniazd z PL_70ii również tych w ramionach i więzy. wyglądało to tak :
wkładka -przewody przeciągnięte przez wygrzebane gniazda w ramieniu i wieży które przylutowałem "srebrem" do przewodów rca.
Ale jestem za głuchy aby móc się wypowiedzieć czy odczułem różnice
....
Jestem za rozwiązaniem Wojtka....
ps. swojego czasu pozbyłem się wszystkich gniazd z PL_70ii również tych w ramionach i więzy. wyglądało to tak :
wkładka -przewody przeciągnięte przez wygrzebane gniazda w ramieniu i wieży które przylutowałem "srebrem" do przewodów rca.
Ale jestem za głuchy aby móc się wypowiedzieć czy odczułem różnice

-
Czy ktoś może widział kable do tego ramienia z wyjściami XLR a nie RCA?
Ewentualnie skąd wziąć w rozsądnej cenie oryginał (mam wersję non improved) żeby przerobić na XLR
Ewentualnie skąd wziąć w rozsądnej cenie oryginał (mam wersję non improved) żeby przerobić na XLR
- Ukaniu
- Kontakt:
Zrobić można bez problemu. Tylko czy w przedwzmacniaczu masz fatycznie prawdziwe wejście różnicowe lub odpowiednio podłączony transformator?. Typowe symetryczne przewody, skręcona para, będą miały względnie dużą pojemność żyła ekran, około 2x więcej jak żyła-żyła. Trzeba to brać pod uwagę i w przypadku zastosowania w istocie niesymetrycznego z takim "normalnym" przedwzmacniaczem pojemność kabla w takiej konfiguracji może być względnie wysoka, wyższa niż dedykowane kable niesymetryczne niskiej pojemności.
Jednak gdyby mieć przedwzmacniacz z faktycznie symetrycznym wejściem to aż szkoda nie wykorzystać zalet symetrycznego połączenia w innym wypadku to bez sensu.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
-
Dziękuję za odpowiedź. Mam Teac PE-505
Jak mi się zdaje ma „prawdziwe” wejścia XLR.
Czy pojemność kabla można zredukować skracając ich długość?
Planuję wbudować pre w plintę i zastosować ok 30 cm kabla.
Natomiast mam kłopot z pozyskaniem kabla dawcy.
Nie chcę używać kabla który mam jeśli to nie będzie konieczne.
Chciałbym kupić kable rca i jej przerobić.
Kłopot jest taki że nie mam złącz RCA po stronie ramienia tylko złącze fabryczne SME - 5 pinowe.
Jak mi się zdaje ma „prawdziwe” wejścia XLR.
Czy pojemność kabla można zredukować skracając ich długość?
Planuję wbudować pre w plintę i zastosować ok 30 cm kabla.
Natomiast mam kłopot z pozyskaniem kabla dawcy.
Nie chcę używać kabla który mam jeśli to nie będzie konieczne.
Chciałbym kupić kable rca i jej przerobić.
Kłopot jest taki że nie mam złącz RCA po stronie ramienia tylko złącze fabryczne SME - 5 pinowe.
-
To znaczy kable na RCA można kupić w cenie ok 100 euro. Kwota wydaje mi się absurdalna, aczkolwiek za jakieś fabryczne rozwiązanie z XLR jeszcze z jakimś bólem bym w tej cenie kupił.
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
A to nie jest tak, że po kablach XLR to normalnie tylko MC się da słuchać? A więc pojemność nie ma tutaj znaczenia!
MM chyba trzeba modyfikować jakoś aby zagrało po zbalansowanym.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak. Choć nie wiem jak to jest przy XLR, jak już luke zapytał, bo jeśli takie okablowanie współpracuje tylko z MC LO to pojemność kabla przestaje być problemem.K8v8M pisze: ↑20 lut 2025, 22:55Czy pojemność kabla można zredukować skracając ich długość?
To całkiem normalne przy jednostkowych ramionach.K8v8M pisze: ↑20 lut 2025, 22:55po stronie ramienia tylko złącze fabryczne SME - 5 pinowe
W sensie że nie ma tańszych kabli ramię->RCA? Bez przesady.K8v8M pisze: ↑20 lut 2025, 23:11To znaczy kable na RCA można kupić w cenie ok 100 euro. Kwota wydaje mi się absurdalna
Czy 100 euro to drogo jak za dobry interkonekt phono? Też bez przesady

Szekle boląK8v8M pisze: ↑20 lut 2025, 23:11z jakimś bólem bym w tej cenie kupił

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Potrzeba zapewne takiego wtyku do ramienia: Elecaudio din-101.
Pewnie na ali... też można podobne dostać, choć nie wiem jak z jakością.
Są też kątowe, jeśli jest mało miejsca pod spodem ramienia.
Do tego kawałek przewodu np Sommer SC-Goblin i można zarabiać ...
Ekrany do pinu środkowego we wtyku DIN a do pinów 1 we wtykach XLR - wówczas w ramieniu do pinu środkowego musi być podpięte GND.
Masy sygnałowe w ramieniu nie mają prawa być podpięte do GND.
Nie używa się wtedy dodatkowego przewodu z uziemieniem.
Nie będzie to działać poprawnie, jeśli w ramieniu któraś z mas (lub obie) sygnałowych jest/są podpięta/e do GND.
Nie będzie to działać poprawnie, jeśli któraś z mas sygnałowych jest spięta we wkładce do ekranu wkładki - co ma miejsce często w MMkach.
Rzadko, ale również zdarza się, że MCLO może mieć spiętą masę obudowy z jedną z mas sygnałowych - co przez obudowę siłą rzeczy spina się z masą GND poprzez headshell, rurkę itd.
Pewnie na ali... też można podobne dostać, choć nie wiem jak z jakością.
Są też kątowe, jeśli jest mało miejsca pod spodem ramienia.
Do tego kawałek przewodu np Sommer SC-Goblin i można zarabiać ...
Ekrany do pinu środkowego we wtyku DIN a do pinów 1 we wtykach XLR - wówczas w ramieniu do pinu środkowego musi być podpięte GND.
Masy sygnałowe w ramieniu nie mają prawa być podpięte do GND.
Nie używa się wtedy dodatkowego przewodu z uziemieniem.
Nie będzie to działać poprawnie, jeśli w ramieniu któraś z mas (lub obie) sygnałowych jest/są podpięta/e do GND.
Nie będzie to działać poprawnie, jeśli któraś z mas sygnałowych jest spięta we wkładce do ekranu wkładki - co ma miejsce często w MMkach.
Rzadko, ale również zdarza się, że MCLO może mieć spiętą masę obudowy z jedną z mas sygnałowych - co przez obudowę siłą rzeczy spina się z masą GND poprzez headshell, rurkę itd.