akamel pisze: ↑21 gru 2023, 10:58
darkman pisze: ↑21 gru 2023, 08:46
Republika i Trwam?
Bardzo się można zdziwić. Akurat przerzucałem wczoraj kanały i właściwe Trwam na najwyższym poziomie. Spokojnie, rzeczowo. Możliwość przedstawienia argumentów dano każdej ze stron w PAP. Do tego wypowiedzi kierownictwa SDP oraz prawnika od prawa spółek handlowych.
Nawet WP mnie zaskoczyła
https://wiadomosci.wp.pl/nielegalnie-ni ... 583102464a
Skoro już kolega mnie cytuje..
Nie neguję przecież wzmiankowanych mediów. Napisałem, że to dobry wybór dla Kaczyńskiego i jego popleczników ideowych. Media niszowe, poza głównym nurtem medialnym. Czy uda się je przekształcić w znaczące dla polityki medialnej kraju, to pytanie na przyszłość. Moim zdaniem nie.
Nie kwestionuję ich istnienia, a po prostu nie zamierzam oglądać. Nie tylko w obecnej rzeczywistość, ot nie oglądałem ich wcześniej. Nie mam czasu ani ochoty na trzeci garnitur medialny. Zaś ów wybór należy do mnie.
Stacje owe;
W mojej opinii to bardzo dobre miejsce do odosobnionej koncepcji pseudo pluralizmu medialnego jako egzemplifikacji 'kaczyzmu'. Zejście ze sceny politycznej nigdy nie odbywa się raptownie, to proces o pewnej systematyce i z o z góry przesądzonym wyniku. Media o tak znikomym znaczeniu nie mają szans na poszerzenie elektoratu wyborczego zarówno dla wyborów samorządowych jak i unijnych.
Stąd wywodzę opinię, że ich rola jest li tylko w przestrzeni dla politycznych outsiderów.
Natomiast cóż, sama ewentualna poprawa oferty programowej jest wymuszona przez kompromitację mediów pseudo "narodowych". Ścieku już nikt nie chce ani oglądać, ani słuchać. Rola gruczołów jadowych w typie TVInfo została sprowadzona do parteru, bowiem ich misja partyjna stała zdecydowanie poza publiczną.
Co do dziennikarzy anten regionalnych, to te już nie mają znaczenia i o ich reformie ilościowej mówi się od lat. Niezależnie od tej czy innej władzy politycznej. Przyszłość jest taka, że nastąpią niezbędne redukcje załogi do stanów minimalnych jakie preferują media wiodące w regionach. Dziennikarz, operator i ewentualnie dźwiękowiec. Niczego więcej nie potrzeba, zaś utrzymywanie molochów regionalnych nie ma żadnego sensu dla budżetu TV. W regionach wystarczą anteny/stacje lokalne. Państwowe nie mają tam sensu.
p.s. sorry za literówki składniowe - będę szczery , nie chce mi się ich poprawiać, hehe.