JAZZ CAFE - czego słuchamy
- Cracker
Re: JAZZ CAFE - czego słuchamy
Charles Mingus - Mingus Ah Um
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- piotrjazz
Gil Evans
Gil Evans & Ten
https://www.discogs.com/release/2898486 ... -Evans-Ten
Tegoroczne wydanie na RSD Black Friday z Craftu.
W przeciwieństwie do AP w mono
Gil Evans & Ten
https://www.discogs.com/release/2898486 ... -Evans-Ten
Tegoroczne wydanie na RSD Black Friday z Craftu.
W przeciwieństwie do AP w mono

Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
- piotrjazz
The Curtis Fuller Quintet
Featuring Zoot Sims
South American Cookin'
https://www.discogs.com/release/2910886 ... can-Cookin
Co tu pisać? Po prostu świetny album
i super wydanie.
Featuring Zoot Sims
South American Cookin'
https://www.discogs.com/release/2910886 ... can-Cookin
Co tu pisać? Po prostu świetny album
i super wydanie.
- piotrjazz
MilesDavis
Ascenseur Pour L'Échafaud
https://www.discogs.com/release/8921841 ... %89chafaud Lubię wracać do tej płyty. Myślę , że umieściłbym ją w mojej pierwszej piątce albumów Milesa.
Jakiś czas temu chodziły plotki , że Sam Records wyda to na 45rpm.
Póki co wyjdzie 9 lutego na 12" i 33rpm, ale wydaje to Decca. W bonusie ma być gatefold
Mam nadzieję, że kiedyś plotki o 45rpm z Sam się potwierdzą
Ascenseur Pour L'Échafaud
https://www.discogs.com/release/8921841 ... %89chafaud Lubię wracać do tej płyty. Myślę , że umieściłbym ją w mojej pierwszej piątce albumów Milesa.
Jakiś czas temu chodziły plotki , że Sam Records wyda to na 45rpm.
Póki co wyjdzie 9 lutego na 12" i 33rpm, ale wydaje to Decca. W bonusie ma być gatefold

Mam nadzieję, że kiedyś plotki o 45rpm z Sam się potwierdzą

- daru0105
Wczoraj poczyniłem wstępne porównania winyl od Crafta vs Qobuz 96/24. Są na Qobuzie też 192/24, ale chciałeś z 96/24
Porównałem dwie płyty:
https://www.discogs.com/release/1161120 ... y-Out-West
https://www.discogs.com/release/2288530 ... hm-Section
Zaznaczam, że Roon Rocka postawiłem dwa tygodnie temu na dedykowanym Intel Nuc.
Oczywiście za każdym razem musiałem korygować potencjometrem od poziomu dźwięku. Już kiedyś testowałem różnicę i wiem o ile.
Byłem zaskoczony tym testem. Wcześniej słuchałem z Roona, ale jako aplikacja pod Windowsem. Rozumiem, ze czytelnicy wiedzą czym się różni Roon Rock, a aplikacja Roon na windowsie.
Najpierw puszczałem 3 razy pierwszy utwór na winylu, żeby go dobrze zapamiętać i następnie raz z Qobuza. I znowu raz z winyla. Następnie pierwszy utwór z drugiej strony tak samo. Już po takim przejściu powinno się słyszeć różnice.
O dziwo, były znikome. Mogły wynikać z różnych kabli RCA podłączonych do mojego pre.
Naprawdę byłem zdziwiony, bo wcześniej na Roon z windy różnice były od razu słyszalne. Ale nie porównywałem akurat wydań Crafta z Qobuzem 24/96.
Wydaje mi się że z winyla była lepsza przestrzeń. Ale Sonny Rollins – Way Out West to w zasadzie dwa oddzielne kanały i mało przestrzeni między nimi, a Art Pepper – Art Pepper Meets The Rhythm Section to mono.
Nie napiszę , który nośnik grał lepiej bo nie wiem. Były różnice, ale nie jestem aż tak osłuchany na żywo, żeby wytypować zwycięzcę.
Spróbuję w najbliższym czasie porównać płyty z większą przestrzenią i szybszym graniem z wieloma instrumentami. Może będą większe różnice. I oczywiście też z innych wydawnictw.
Myślę, że większe różnicę będą w wydaniach MFSL.
Dodam, że wpadł na odsłuchy kolega po postawieniu Roon Rocka
Słuchaliśmy tylko Marillion, jego ulubiona kapela oczywiście z Fischem.
Stwierdził, że wyjątkowo dobrze gra jak na Qobuza
Wcześniej słuchaliśmy Marillion tylko z winyla

Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- piotrjazz
daru0105 pisze: ↑13 gru 2023, 08:05
Wczoraj poczyniłem wstępne porównania winyl od Crafta vs Qobuz 96/24. Są na Qobuzie też 192/24, ale chciałeś z 96/24
Porównałem dwie płyty:
https://www.discogs.com/release/1161120 ... y-Out-West
https://www.discogs.com/release/2288530 ... hm-Section
Zaznaczam, że Roon Rocka postawiłem dwa tygodnie temu na dedykowanym Intel Nuc.
Oczywiście za każdym razem musiałem korygować potencjometrem od poziomu dźwięku. Już kiedyś testowałem różnicę i wiem o ile.
Byłem zaskoczony tym testem. Wcześniej słuchałem z Roona, ale jako aplikacja pod Windowsem. Rozumiem, ze czytelnicy wiedzą czym się różni Roon Rock, a aplikacja Roon na windowsie.
Najpierw puszczałem 3 razy pierwszy utwór na winylu, żeby go dobrze zapamiętać i następnie raz z Qobuza. I znowu raz z winyla. Następnie pierwszy utwór z drugiej strony tak samo. Już po takim przejściu powinno się słyszeć różnice.
O dziwo, były znikome. Mogły wynikać z różnych kabli RCA podłączonych do mojego pre.
Naprawdę byłem zdziwiony, bo wcześniej na Roon z windy różnice były od razu słyszalne. Ale nie porównywałem akurat wydań Crafta z Qobuzem 24/96.
Wydaje mi się że z winyla była lepsza przestrzeń. Ale Sonny Rollins – Way Out West to w zasadzie dwa oddzielne kanały i mało przestrzeni między nimi, a Art Pepper – Art Pepper Meets The Rhythm Section to mono.
Nie napiszę , który nośnik grał lepiej bo nie wiem. Były różnice, ale nie jestem aż tak osłuchany na żywo, żeby wytypować zwycięzcę.
Spróbuję w najbliższym czasie porównać płyty z większą przestrzenią i szybszym graniem z wieloma instrumentami. Może będą większe różnice. I oczywiście też z innych wydawnictw.
Myślę, że większe różnicę będą w wydaniach MFSL.
Dodam, że wpadł na odsłuchy kolega po postawieniu Roon Rocka
Słuchaliśmy tylko Marillion, jego ulubiona kapela oczywiście z Fischem.
Stwierdził, że wyjątkowo dobrze gra jak na Qobuza
Wcześniej słuchaliśmy Marillion tylko z winyla![]()

Oczywiście przy tym samym masteringu. Dlatego prosiłem Cię o porównanie Crafta , bo to ten sam materiał.
Pewnie porównanie Mofi z plikami może nie być wiarygodne , bo to jednak inny master.
Pewnie trzeba by było zgrać materiał z sacd mofi do plików

Ale tak czy siak widać Qobuz, szczególnie z Hi-resami ułatwia życie. To może być recepta dla miłośników np jazzu, na nadmiar wydawanych albumów

Ty chyba sam wiesz najlepiej. Słuchanie z sieci i kupowanie szczególnych, godnych uwagi, albumów to chyba najlepszy sposób.
Przejrzałem ofertę Qobuz i jeżeli chodzi o jazz jest naprawdę masa muzy i to w hi resach.
Nie tylko Craft , ale też Blue Note czy ECM

Ja już pewnie , nie będę miał możliwości zbudowania toru cyfrowego do streamingu.
Ale ci którzy zaczynają budowę swojego systemu powinni serio wziąć streaming pod uwagę.
Pomoże to uniknąć frustracji z powodu braku środków na zakup płyt.
Wiadomo płyty drożeją, a posłuchać naprawdę warto dużo więcej, niż zazwyczaj możemy sobie pozwolić.
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
O to to!piotrjazz pisze: ↑14 gru 2023, 03:04Ja już pewnie , nie będę miał możliwości zbudowania toru cyfrowego do streamingu.
Ale ci którzy zaczynają budowę swojego systemu powinni serio wziąć streaming pod uwagę.
Pomoże to uniknąć frustracji z powodu braku środków na zakup płyt.
Wiadomo płyty drożeją, a posłuchać naprawdę warto dużo więcej, niż zazwyczaj możemy sobie pozwolić.

Ja się już powoli godzę z tym, że nie będę miał wszystkich tych wspaniałych albumów na półce - ale z chęcią i przyjemnością ich posłucham w cyfrze

Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
- daru0105
Dzisiaj streaming to świetna alternatywa dla słuchacza.
Jednak trzeba się liczyć z abonamentem za Roona i Qobuz.
Stawiając Roon Rocka na Intel Nuc to nie jest duży wydatek. Potrzebny jednak dobry dac.
U mnie Intel Nuc nie jest w pokoju odsłuchowym. Gra po ethernecie do malinki gdzie jest wgrany specjalny program do współpracy z Roonem. Z malinki idzie sygnał na daca po USB. Zamiast malinki można zastosować lepsze end pointy np. SOTM 2000. Różnie piszą. Że malinka nie gra gorzej .A sporo taniej jest
Podobno tak jest lepiej niż z intela prosto pod dac kablem USB. No i kompa nie słychać jak ktoś ma wiatraki.
Malinka jest na zasilaczu liniowym. Mam zamiar zasilacz taki przypiąć do NUCa i spróbuję do rutera
Mam pliki DSD zgrane z SACD MOFI
Robiłem porównanie takich plików DSD wydań na SACD MOFI Dire Straits z winylem od MOFI
I tu przepaść była na korzyść 2 x LP 45 rpm
Ale robiłem to przed postawieniem Roon Rocka. Jednak nie sądzę, żeby się aż tak poprawiło, żeby nie było różnic.
Dam znać jak to w jazzie wychodzi, bo i z taką muzą mam ripy DSD. Mam kilka. Na pewno Milesa Davisa
Ripy DSD były robione z SACD na PS3 z pierwszym wydaniem bez aktualizacji. Potem Sony się wycwaniło i po aktualizacji nie wychodził sygnał SACD po cyfrze. A aktualizację musiałeś zrobić, żeby dalej pograć.
Przepraszam za zrobienie bałaganu typu nie na temat. Ale chciałem tu już wyjaśnić pewne sprawy
Jednak trzeba się liczyć z abonamentem za Roona i Qobuz.
Stawiając Roon Rocka na Intel Nuc to nie jest duży wydatek. Potrzebny jednak dobry dac.
U mnie Intel Nuc nie jest w pokoju odsłuchowym. Gra po ethernecie do malinki gdzie jest wgrany specjalny program do współpracy z Roonem. Z malinki idzie sygnał na daca po USB. Zamiast malinki można zastosować lepsze end pointy np. SOTM 2000. Różnie piszą. Że malinka nie gra gorzej .A sporo taniej jest

Podobno tak jest lepiej niż z intela prosto pod dac kablem USB. No i kompa nie słychać jak ktoś ma wiatraki.
Malinka jest na zasilaczu liniowym. Mam zamiar zasilacz taki przypiąć do NUCa i spróbuję do rutera

To się da załatwić, jeżeli chodzi o porównanie.
Mam pliki DSD zgrane z SACD MOFI

Robiłem porównanie takich plików DSD wydań na SACD MOFI Dire Straits z winylem od MOFI
I tu przepaść była na korzyść 2 x LP 45 rpm

Ale robiłem to przed postawieniem Roon Rocka. Jednak nie sądzę, żeby się aż tak poprawiło, żeby nie było różnic.
Dam znać jak to w jazzie wychodzi, bo i z taką muzą mam ripy DSD. Mam kilka. Na pewno Milesa Davisa
Ripy DSD były robione z SACD na PS3 z pierwszym wydaniem bez aktualizacji. Potem Sony się wycwaniło i po aktualizacji nie wychodził sygnał SACD po cyfrze. A aktualizację musiałeś zrobić, żeby dalej pograć.
Przepraszam za zrobienie bałaganu typu nie na temat. Ale chciałem tu już wyjaśnić pewne sprawy

Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- daru0105
Jest nadzieja 
Dzisiaj zrobiłem odsłuchy jazzowe, żeby nie było, że nie w temacie
Bitwa była pomiedzy jak na foto winyl AP 2 x 45 rpm
https://www.discogs.com/release/3791080 ... t-Time-Out
a plikami tego albumu:
-rip SACD Analogue Productions 2012 DSD
-rip Sony MasterSound SBM., CK 52860 Flac
-Qobuz 44/16 lepszego niestety nie ma
LP od AP 2 x 45 rpm rozwalił te pliki bez problemu
Najdłużej się bronił plik DSD
Qobuz bardzo słabo wypadł.
Sony MasterSound SBM grał bardzo fajnie, inaczej

a plikami tego albumu:
- piotrjazz
daru0105 pisze: ↑14 gru 2023, 18:49Jest nadzieja
a plikami tego albumu:

Ale byłeś bezlitosny , wybierając ten album , bo to opcja atomowa

Swoją drogą ten sam master z AP, zripowany z sacd, nie dał rady.
No ale album ze ścisłego kanonu warto kupić , szczegnie to wydanie

- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
A przybliżysz sprawę? Ja kompletnie sie nie orientuje. Streaming to Tidal/Spotify dla mnie. A to o czym piszesz? Nie duzy wydatek tzn. ile? Co trzeba miec do tego?
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- daru0105
Naprawdę nie dał rady.piotrjazz pisze: ↑14 gru 2023, 19:21daru0105 pisze: ↑14 gru 2023, 18:49Jest nadzieja
a plikami tego albumu:
Winyl grał przepięknie. Miałem wrażenie że DSD ma lepszy bas, ale nie wiem czy to prawda.Jest inny. Ogólnie winyl lepszy

- daru0105
Roon to aplikacja do odtwarzania muzyki z plików, mediów jak Tidal i wszystkie radio internetowe. Piszą że najlpesza. Niestety na to jest abonament. To jest tylko aplikacja do grania muzyki. W niej mam możliwość słuchania streamingu z Qobuz. Jakość wymiata . Qobuz oferuje swoje usługi streamingowe chyba tylko w 16 krajach na świecie. Nie wiem dlaczego tylko w tylu . Ale to jest najlepsza platforma streamingowa, jeżeli chodzi o jakość dźwięku. Ciężko to w Polsce załatwić, ale da się

- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Ok rozumiem . A koszt tego Intel nuca? Taki minimum?
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- daru0105
Cała przyjemność po mojej stroniepiotrjazz pisze: ↑14 gru 2023, 19:21daru0105 pisze: ↑14 gru 2023, 18:49Jest nadzieja
a plikami tego albumu:
Sony MasterSound SBM grał bardzo fajnie, inaczejo super , dzięki, że Ci się chciało.
Ale byłeś bezlitosny , wybierając ten album , bo to opcja atomowa![]()
No ale album ze ścisłego kanonu warto kupić , szczegnie to wydanie![]()

Następne porównanie , żona wpadła z pracy nie zdążyłem:
https://www.discogs.com/release/2074943 ... lin-Pearlz plikami DSD bo mam i Qobuzem