Nowa UNITRA

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Re: Nowa UNITRA

Post autor: Bart_S »

Szelak pisze:
26 lis 2023, 21:10
Zatem to Ty czytaj ze zrozumieniem.
Nic forumowicz nie napisał wcześniej poza tym, że
właśnie Pan Wojciech Mann mówił o RS i unitrze :lol:
a dopiero potem zaczął się tłumaczyć. To po pierwsze.
po pierwsze - to kim Ty jesteś, żeby przed Tobą trzeba było się tłumaczyć? nie rozumiesz - próbuję wyjaśniać, bez efektu. po drugie - skoro słowo pisane nie przekonuje może dotrze przekaz usłyszany samodzielnie? link do podcastu: https://nowyswiat.online/podcasty/manniak-po-omacku-134, wypowiedź pomiędzy 15:27 a 16:19 (pierwsza połowa drugiej godziny a nie druga jak pisałem wczoraj).

tak, zapewne nie jesteś patronem, nie masz dostępu - to zadałem sobie odrobinę trudu i spisałem, co W.Mann mówił na temat UNITRy:
„A ja ostatnio widziałem na takim kanale sprzętowym „Reduktor Szumów” bardzo dobrą opinię na temat polskiego nowego wzmacniacza, co już może budzić uniesienie brwi z powątpiewaniem, no ale opinia była jednoznaczna, że jest on dobry, nie wiem czy już jest na rynku, mało tego, ma przyklejoną firmę, która go wyprodukowała, uwaga UNITRA. Tak jakby się odrodziła ta legendarna dawna polska firma, która miała wątpliwe osiągnięcia wielokrotnie ale może teraz jacyś prawdziwi fachowcy wzięli się za robotę i oby tego nie spaprali. W każdym razie sygnalizuję, że jest coś takiego co otrzymało bardzo dobrą notę na tym kanale sprzętowym.”

dotarło, czy parafrazując innego "klasyka": "Nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne"?

cieszy też, że poszerzasz wokabularz - do jakże kulturalnych i miłych określeń, którymi byłeś łaskaw uraczyć grono we wrześniu:
Greenshot 2023-11-27 09.04.56.png
dołączyli wczoraj:
Szelak pisze:
26 lis 2023, 21:10
specjaliści i fachowcy, z którymi nie pogadasz, od sprzętu zachodniego, którzy noszą nos wysoko, bo mają jakieś marantze, technicksy, dali, accuphase i inne.
brawo, robi wrażenie!
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

Jakbyś tak opisał to od początku, nie byłoby z mojej strony reakcji, bo to co napisałeś w tym pierwszym mailu miało prześmiewczo-pejoratywny wydźwięk.
Co do wypowiedzi Manna, jak cytujesz:
która miała wątpliwe osiągnięcia wielokrotnie ale może teraz jacyś prawdziwi fachowcy wzięli się za robotę i oby tego nie spaprali.
to nie mogę się zgodzić, bo krzywdzi on tą swoją opinią, właśnie wielu bardzo dobrych inżynierów i elektroników, którzy w tamtych trudnych czasach musieli sobie radzić. Rozumiem wg Manna to byli nieprawdziwi fachowcy, tak? Tacy nie po politechnice, prawda? Kiepsko wykształceni? Odwalający manianę? Niech ten pan lepiej wypowiada się na tematy, o których ma pojęcie tj. o muzyce, a nie o sprzęcie.
Co za wypowiedź? Z jednej strony mówi, że legendarna firma, a z drugiej deprecjonuje jej dokonania. Może już na odpoczynek emerytalny Panie Mann?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2023, 10:54 przez Szelak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Szelak pisze:
27 lis 2023, 10:31
Jakbyś tak opisał to od początku, nie byłoby z mojej strony reakcji, bo to co napisałeś w tym pierwszym mailu miało prześmiewczo-pejoratywny wydźwięk.
Co do wypowiedzi Manna
która miała wątpliwe osiągnięcia wielokrotnie ale może teraz jacyś prawdziwi fachowcy wzięli się za robotę i oby tego nie spaprali.
to nie mogę się zgodzić, bo krzywdzi on tą swoją opinią, właśnie wielu bardzo dobrych inżynierów i elektroników, którzy w tamtych trudnych czasach musieli sobie radzić. Rozumiem wg Manna to byli nieprawdziwi fachowcy, tak? Tacy nie po politechnice, prawda? Kiepsko wykształceni? Odwalający manianę? Niech ten pan lepiej wypowiada się na tematy, o których ma pojęcie tj. o muzyce, a nie o sprzęcie.
Co za wypowiedź? Z jednej strony mówi, że legendarna firma, a z drugiej deprecjonuje jej dokonania. Może już na odpoczynek emerytalny Panie Mann?
Szelak, czy ty musisz byc wszedzie anty? Potrafisz sie zgodzic z kims? Albo napisac cos obiektywnie? Wszedzie rzucasz sie z szabelką...Czytac sie tego nie da...Zamkneli wątek Polityka to przerzuciles swoją krucjatę do Unitry. Dla Ciebie nie wazny jest temat tylko przeciwnik, musisz go miec, prawda? Takie odnosze wrazenie...
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
metallsnow
Gramofon: Wega 301P

Post autor: metallsnow »

Też odnoszę takie wrażenie.
Wega Modul 301P+ADCQLM/AT13EaV/OM10, Sony TA-F570ES, Akai CD-62, JVC TD-X502, Pioneer N-30AE, Onkyo T-4270, Heco TE 1200
Marantz PM-45, Sony MDS-JE520, Summit Exclusive RF550 i pecet
Awatar użytkownika
Szelak

Jestem anty tam gdzie widzę niesprawiedliwą ocenę i krytykę. Uważam, że Unitra może być krytykowana, ale w sposób rzeczowy, i uczciwy, a nie z góry, że to było jakieś gówno. RS też krytykował niejednokrotnie sprzęty Unitry, i to często mocno, ale nigdy nie podnosiło mi to ciśnienia, bo facet robił to rzetelnie, opierając się na faktach. Ciekawie się tego słuchało. Nie było w jego opiniach jednak szydery i lekceważącego tonu, a często także uznanie, że tego typu produkty i projekty powstawały i w niektórych przypadkach dzielnie konkurowały z zachodnią produkcją.
Mam Wam we wszystkim przytakiwać? Życzę projektowi Nowa Unitra powodzenia. I cieszę się, że już tak duży szum ten projekt zrobił. Mam nadzieję, że nie będzie to, jak już wspomniałem jakaś pralnia, tylko wreszcie coś konkretnego.
Awatar użytkownika
Mawis

Szelak pisze:
27 lis 2023, 11:19
Jestem anty, tam gdzie widzę niesprawiedliwą ocenę i krytykę.
Odnosze wrażenie, ze wszedzie widzisz przeciwnikow. Nawet gdybyśmy rozmawiali o piatku z Pankracym znalazlbys powód zeby wejsc w zwarcie...

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Nie ma sensu robić kolejnej dysputy o dawnych czasach i dawnej Unitrze i jakie jej było miejsce na mapie audio świata.
Szkoda klawiatury Panowie. Unitra Klub jest jaki jest, każdy widzi.

Skupmy się na nowym :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Szelak

Mawis pisze:
27 lis 2023, 11:33
Szelak pisze:
27 lis 2023, 11:19
Jestem anty, tam gdzie widzę niesprawiedliwą ocenę i krytykę.
Odnosze wrażenie, ze wszedzie widzisz przeciwnikow. Nawet gdybyśmy rozmawiali o piatku z Pankracym znalazlbys powód zeby wejsc w zwarcie...
Nie nie znalazłbym. Bardzo dobry, edukacyjny program dla dzieci. Dziś już takich nie ma.
Awatar użytkownika
Szelak

Wojtek pisze:
27 lis 2023, 11:45
Nie ma sensu robić kolejnej dysputy o dawnych czasach i dawnej Unitrze i jakie jej było miejsce na mapie audio świata.

W 100% popieram 😀
Bardzo mi się podoba nowa Unitra, a najmniej cena :-(. Nie stać mnie.
Pewnie wynika to z tego, że jest to robione na zamówienie.
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

Szelak pisze:
27 lis 2023, 12:01
Wojtek pisze:
27 lis 2023, 11:45

W 100% popieram 😀
Bardzo mi się podoba nowa Unitra, a najmniej cena :-(. Nie stać mnie.
Pewnie wynika to z tego, że jest to robione na zamówienie.
Też chętnie bym postawił zestaw Unitry u siebie w szafce, ale nie za taką kasę :D :D .
Design bardzo się mi podoba, taki surowy :) :) .
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

Szelak pisze:
27 lis 2023, 12:01
Bardzo mi się podoba nowa Unitra
:think: , ja dla przykładu mam wyrobione zdanie na temat różnych grajków peerelu i kaset magnetofonowych bo sam miałem i użytkowałem , bo koledzy mieli, ale tez w latach 80, miałem porównanie brzmienia i jakości wykonania do zagranicznych cudów ale nie chodzi mi o pewexy, tylko przywiezionych z zachodu, a przede wszystkim bezpośrednio z Japonii gdyż ojcowie kolegów dorabiali po świecie (a może szpiegowali też trochę jak większość na stypendiach i pracujący poza polandią ale kogo to) a nawet w kraju kwitnącej wiśni, a bym zapomniał i wiele lat brata żona pracowała w unitrze więc znam też te zakłady od wewnątrz, tym bardziej, że dawnego kolegi ojciec był tam dyrektorem :D, a koleżki mama sprzedała wszelkie te unitrowskie wypusty w pawilonie handlowym, więc miałem dostęp bez zeszytu, kolejek jak teraz się mówi popularnie w przedsprzedaży czy spod lady :lol: bo moja mama, już nieżyjąca, była kierowniczką w tym właśnie pawilonie :lol:, więc twierdzenie, że stara unitra uratowała ludzi od ciemnoty, mam na myśli głuchoty oczywiście, jest jak dla mnie twierdzeniem na wyrost :snooty: .
Natomiast wiele lat w peerelu dziwiłem się dlaczego japońskie kasety magnetofonowe miały "nietypowe" długości , za cholerę nie mogłem tego racjonalnie wytłumaczyć :mrgreen: , myślałem, że może ojciec kolegi kupował je bo tańsze były ....

Mawis pisze:
27 lis 2023, 11:33
Nawet gdybyśmy rozmawiali o piatku z Pankracym
A, że watek się zrobił chwilowo luzacki - to kiedyś znalazłem takie fotki, więc wrzucam dla Mejwa:
p2.jpg
p1.jpg
pozdro
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
syko
Gramofon: Dual 510

Post autor: syko »

Pankracy mógłby reklamować nową Unitrę, nawet razem z Misiem Uszatkiem. ;)
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

dale pisze:
27 lis 2023, 07:19
Wprowadziła pod strzechy muzykę. Trzeba być albo bardzo młodym, mocno nieogarniętym albo złośliwym żeby tego nie dostrzegać. Ale nie dziwię się znając Twoje zamiłowanie do śmietnikowego sprzętu z Niemiec.
Nie neguje tego, ale też nie rozumiem zachwytu, tych achów, ochów, cmokania i mlaskania. Wow to nie było, trzeba sobie jasno to powiedzieć. Nie wiem jak było z testowaniem tego przed wprowadzeniem do produkcji. Najgorsze jest to , że u nas myśl techniczna jest bardzo dobra gorzej już z wdrożeniem , jej do produkcji bo tu sie zazwyczaj zaczynały schody.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Mawis

Bardzo lubilem Pana Zygmunta i Pankracka :clap: :clap:

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
jaca1970
Gramofon: JVC Ql-Y3F

Post autor: jaca1970 »

Mawis pisze:
27 lis 2023, 17:32
Pankracka
I zawsze byl jeden Reksio :animals-dogrun: :animals-dogrun:.... A czaem nawet dwa
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
ODPOWIEDZ