A jaka była średnia pensja w tamtym czasie? I co to znaczy średnia wtedy i dla jakiego segmentu? Bo tu są ludzie, który byli wtedy co najwyżej w wieku podstawówka/szkoła średnia. Zatem w większości zakupy takie opierali na dochodach rodziców, a po części zbieraniu z różnych okolicznościowych prezentów.KrzysztofS pisze: ↑25 lis 2023, 14:35A tak swoją drogą - wie ktoś ile kosztował WSH-205 w swoich czasach w odniesieniu do średniej pensji wówczas?
Posługując się własnym przykładem w 1978 najprawdopodobniej kupowałem amplituner z kolumnami i gramofon (sprzęty Unitry). Dziś nie pamiętam za jakie pieniądze, ale jest niemożliwe bym dostał od mamy 1,5 pensji na tę fanaberię. Reasumując musiała to być kwota mniejsza i to sporo. Pewnie coś dostałem jak zwykle od mojej hojnej Babci ale będąc początkującym studentem na rencie po ojcu, nie było mi łatwo i nie mógłbym wydać "takich pieniędzy" nawet gdybym je miał. Moja Mama o dziwo nie dostała za to nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii, ale wraz z bratem nigdy nie było nam źle. Nie wiem jak Ona to robiła.
Przypuszczalnie może tu chodzić o okres wcześniejszy niż połowa lat 70tych. W istocie pamiętam, że pierwsze radio tranzystorowe z UKF - Ewa, było sporym wydarzeniem w moim domu i odrabiało się przy nim lekcje słuchając listy przebojów pr III.