Nowa UNITRA

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Nowa UNITRA

Post autor: darkman »

KrzysztofS pisze:
25 lis 2023, 14:35
A tak swoją drogą - wie ktoś ile kosztował WSH-205 w swoich czasach w odniesieniu do średniej pensji wówczas?
A jaka była średnia pensja w tamtym czasie? I co to znaczy średnia wtedy i dla jakiego segmentu? Bo tu są ludzie, który byli wtedy co najwyżej w wieku podstawówka/szkoła średnia. Zatem w większości zakupy takie opierali na dochodach rodziców, a po części zbieraniu z różnych okolicznościowych prezentów.
Posługując się własnym przykładem w 1978 najprawdopodobniej kupowałem amplituner z kolumnami i gramofon (sprzęty Unitry). Dziś nie pamiętam za jakie pieniądze, ale jest niemożliwe bym dostał od mamy 1,5 pensji na tę fanaberię. Reasumując musiała to być kwota mniejsza i to sporo. Pewnie coś dostałem jak zwykle od mojej hojnej Babci ale będąc początkującym studentem na rencie po ojcu, nie było mi łatwo i nie mógłbym wydać "takich pieniędzy" nawet gdybym je miał. Moja Mama o dziwo nie dostała za to nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii, ale wraz z bratem nigdy nie było nam źle. Nie wiem jak Ona to robiła.
Przypuszczalnie może tu chodzić o okres wcześniejszy niż połowa lat 70tych. W istocie pamiętam, że pierwsze radio tranzystorowe z UKF - Ewa, było sporym wydarzeniem w moim domu i odrabiało się przy nim lekcje słuchając listy przebojów pr III.
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Post autor: konrads0 »

darkman pisze:
25 lis 2023, 21:28
1,5
Uważam, że jest to możliwe. U mnie w domu nie przelewało się, wręcz przeciwnie i nie było możliwości, aby takie sprzęty w ogóle się pojawiły. Było radio Rumba i tyle. No i szpulowiec ZK, a później Tesla B4. Nie wiem jak Rumba, ale szpulowce były kupowane z 2 ręki, bo na nowe nie było nas stać. Mój Tato pracował sam, a trochę nas było....
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

darkman pisze:
25 lis 2023, 21:28
KrzysztofS pisze:
25 lis 2023, 14:35
A tak swoją drogą - wie ktoś ile kosztował WSH-205 w swoich czasach w odniesieniu do średniej pensji wówczas?
A jaka była średnia pensja w tamtym czasie? I co to znaczy średnia wtedy i dla jakiego segmentu? Bo tu są ludzie, który byli wtedy co najwyżej w wieku podstawówka/szkoła średnia. Zatem w większości zakupy takie opierali na dochodach rodziców, a po części zbieraniu z różnych okolicznościowych prezentów.
Posługując się własnym przykładem w 1978 najprawdopodobniej kupowałem amplituner z kolumnami i gramofon (sprzęty Unitry). Dziś nie pamiętam za jakie pieniądze, ale jest niemożliwe bym dostał od mamy 1,5 pensji na tę fanaberię. Reasumując musiała to być kwota mniejsza i to sporo. Pewnie coś dostałem jak zwykle od mojej hojnej Babci ale będąc początkującym studentem na rencie po ojcu, nie było mi łatwo i nie mógłbym wydać "takich pieniędzy" nawet gdybym je miał. Moja Mama o dziwo nie dostała za to nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii, ale wraz z bratem nigdy nie było nam źle. Nie wiem jak Ona to robiła.
Przypuszczalnie może tu chodzić o okres wcześniejszy niż połowa lat 70tych. W istocie pamiętam, że pierwsze radio tranzystorowe z UKF - Ewa, było sporym wydarzeniem w moim domu i odrabiało się przy nim lekcje słuchając listy przebojów pr III.
Dareczku o i le pamiętam to w 1979 roku wzmacniacz Kleopatry kosztował w okolicy 5000zł.Kolumny były chyba w podobnej cenie.
To wówczas była dobra pensja taka rzędu 5000zł na obecne czasy.
Będąc jeszcze w średniaku zasuwałem w lesie przy przecince, przy umiejętnej pracy z kolegą "wyciągaliśmy" owe 5000zł za 2 tygodnie pracy.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

No ja właśnie zupełnie nie pamiętam tych relacji, dlatego fajnie, że to osadzasz w czasie.
W tamtym okresie owe relacje zmieniały się dość szybko w jednostce czasu.
Pamiętam, że najpierw nie było dostępu do tych sklepów typu konsum, a potem jakoś można już było z ulicy wejść i się pogapić na te pralki i telewizory.. :lol:
Miałem jakieś głodowe stypendium dla biedoty i dorabiałem gdzie się dało, np ucząc się pilnie w towarzystwie zacnych koleżanek by dostawać nagrodę rektorską. Zawsze to parę groszy było jak średnia dobra.
Jako gość z PRLu i świadek tamtych czasów piszę tylko to co zapamiętałem. Mama była zwykłą księgową, podobno bardzo dobrą i brała nadgodziny ale zarabiała jakoś tak bez kokosów, choć w dużej firmie. Gdzie mnie tam Panie Józku do sprzętu za 5koła? No nie wiem.
Dużo póxniej zaraz po transformacji w 1989 gdy wyjeżdżałem na jakąś wyprawę to chleb był po 8, normalnie. Gdy wróciłem po 1,5 miesiąca mało kosztowało 4200. Z tego powody trudno mi dziś oszacować jakie to były pieniądze wtedy. Czas zaciera zgryzotę okresów trudnych i czyni je we wspomnieniach satyrycznymi.
Awatar użytkownika
konrads0

Wyczytałem, że w połowie lat 70' jak wyszedł MK 235 to kosztował 3000 zł.
A pensja pracownika ZURT wynosiła 1800 zł.
Awatar użytkownika
Jozi

konrads0 pisze:
26 lis 2023, 09:59
Wyczytałem, że w połowie lat 70' jak wyszedł MK 235 to kosztował 3000 zł.
A pensja pracownika ZURT wynosiła 1800 zł.
Takie były relacje.
Mój tato pracował w firmie to zarabiał pod koniec lat 70-tych coś 3000zł i nie mógł się pogodzić, że ja idąc do lasu byłem w stanie za 2 tygodnie wyciągnąć 5000zł ( jeszcze do tego znajomy leśniczy rozpisywał to na cały miesiąc by siary nie było- więc był i pieniądz i wakacje tez były.
Jak poszedłem po maturze do pracy to w 80- tym zarabiałem cos ok 4000zł no i była trochę krzywda, bo trzeba było ciorać cały miesiąc za niższe pieniądze jak w lesie :D :D .
Pamiętam w tedy 100zł z Waryńskim i był kawał "czemu Waryński taki smutny" ano bo mu 3zł brakuje do pół litra, tyle wtedy kosztowało 1/2l mazowieckiej :lol: :lol: :lol: .
Czyli zarabiało się na 40 butelek czystej, to na obecne czasy jakieś 1200zł :D :D :D .
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

A jak było w tamtym czasie na Zachodzie? Czy na tamtym rynku sprzęt HiFi, elektroniczny był tanio dostępny na zwykłą kieszeń?
Nie sądzę. Tam i tu mieliśmy sprzęt skrojony na swój rynek. Tam też było drogo, jak ktoś szukał czegoś lepszego, u nas też, jeśli chodzi o rodzimą produkcję. Oczywiście pewnie było bardziej przystępne vs pensja, ale też nie było to tanio. Mówię o przeciętnych wynagrodzeniach.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2023, 11:29 przez Szelak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jozi

Szelak pisze:
26 lis 2023, 10:48
A jak było w tamtym czasie na Zachodzie? Czy na tamtym rynku sprzęt HiFi, elektroniczny był tanio dostępny na zwykłą kieszeń?
Nie sądzę. Tam i tu mieliśmy sprzęt skrojony na swój rynek. Tam też było drogo, jak ktoś szukał czegoś lepszego, u nas też. Oczywiście pewnie było bardziej przystępne vs pensja, ale też nie było to tanio. Mówię o przeciętnych wynagrodzeniach.
Ich sprzęty były u nas w Pewexach, to były już niebotyczne pieniądze.
Takie sprzęty typu radiomagnetofon to było ok.100zielonych a nasz zarobek po przeliczeniu to było 20 zielonych.
Tam były inne zarobki, jak jakiś szczęśliwiec wyrwał się do USA na 2 lata to budował dom i kupował fiata 125p ( duży fiat kosztował 1300-1600 $).
Awatar użytkownika
Szelak

Jozi pisze:
26 lis 2023, 10:57
Szelak pisze:
Nie sądzę. Tam i tu mieliśmy sprzęt skrojony na swój rynek. Tam też było drogo, jak ktoś szukał czegoś lepszego, u nas też. Oczywiście pewnie było bardziej przystępne vs pensja, ale też nie było to tanio. Mówię o przeciętnych wynagrodzeniach.
Takie sprzęty typu radiomagnetofon to było ok.100zielonych a nasz zarobek po przeliczeniu to było 20 zielonych.
Tam były inne zarobki, jak jakiś szczęśliwiec wyrwał się do USA na 2 lata to budował dom i kupował fiata 125p ( duży fiat kosztował 1300-1600 $).
Budował w Polsce i tu kupował dużego fiata. Pytanie czy za tamtą robotę pobudowałby sobie dom i kupił tamtejszego „ dużego fiata” tam?
Awatar użytkownika
Jozi

Szelak pisze:
26 lis 2023, 11:00
Jozi pisze:
Szelak pisze:
Budował w Polsce i tu kupował dużego fiata. Pytanie czy za tamtą robotę pobudowałby sobie dom i kupił tamtejszego „ dużego fiata” tam?
No wiesz że nie mieli szans w krótkim okresie kupić tylko mieszkali kątem, jak to mówili Ameryka to było spanie i fabryka, rozmawiałem z niektórymi ludźmi co wracali, często zasuwali na dwie zmiany, by jak najwięcej zarobić. Byli w stanie "odłożyć" 1000-2000$/miesiąc w zależności od pracy.
Jak ktoś zostawał na stałe to brali kredyty, kupowali starsze domy do remontu. Mam kolegę co dwoje jego dzieci mieszka w USA, jego żona jak wyjechała to nie mogła wrócić, jego nie chcieli puścić, była masakra rodzinna.
Awatar użytkownika
Szelak

Czyli wychodzi, że życie tam też było drogie. Lenco L75, który użytkuję, na przełomie lat 70, kosztował w Szwajcarii ok jednej przeciętnej pensji. Fabrykę tych gramofonów zabił kryzys paliwowy, śmierć właścicielki, i coraz większa masowa produkcja gramofonów, które z każdym rokiem szły w umownym kierunku byle szybciej byle taniej.
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

właśnie Pan Wojciech Mann mówił o RS i unitrze :lol:
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
konrads0

Jozi pisze:
20
Tyle też kosztowały spodnie w Pewex....
Awatar użytkownika
Szelak

bms01pl pisze:
26 lis 2023, 12:23
właśnie Pan Wojciech Mann mówił o RS i unitrze :lol:
Pan Wojciech Mann, to na pewno bardzo dobry dziennikarz muzyczny, no i satyryk jak widać. Natomiast o sprzęcie muzycznym to wolę posłuchać innych fachowców.

No chyba, że przemawiał do odbiorców tej dysputy.
Mann od 4:15. Tak się zakręcił, że sam nie wie co plecie, jak sam stwierdził.
https://youtu.be/MWAM671r72g?si=VwvRauTag5PyewdT
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Ja nie wiem gdzie tam Mann się zakręcił i plecie. Z właściwym sobie dystansem i mrugnięciem oka do bardziej rozgarniętego odbiorcy wpisuje się w luźną konwencję tv śniadaniowej czyli medialnej papki o wszystkim i o niczym.
A jeśli sam twierdzi, że plecie to robi to celowo ;)
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
ODPOWIEDZ