Nowa UNITRA

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Re: Nowa UNITRA

Post autor: Szelak »

chudy_b pisze:
23 lis 2023, 12:33
Szelak pisze:
23 lis 2023, 08:51
Sprzęt ma być wysokiej jakości i być naprawialny.
O tym chyba możemy zapomnieć. Koszty pracy ludzi są już bardzo wysokie i będą rosły. Naprawa nie opłaca się bez względu na chęci i możliwości. Ostatnio walnął mi TV. Wysoki model OLED. Na gwarancji. Przyszedł serwisant, obejrzał z zewnątrz pod kątem uszkodzeń mechanicznych i bez ceregieli zakwalifikował TV do wymiany na nowy. Sam poszukałem trochę w necie i prawdopodobnie padł zasilacz. Koszt nowego 10% ceny TV + wymiana. Chyba jednak by się opłacało naprawić. No ale polityka firmy jest jaka jest.

To zależy jak sprzęt będzie robiony. Te na elementach dyskretnych można naprawiać i są łatwe w naprawianiu.
Ty miałeś telewizor z masowej produkcji z masą skomplikowanych układów elektronicznych na różnego rodzaju modułach, potentata w branży telewizorów, a tu ma być produkcja „garażowa”, nie dla masowych odbiorców. Taka rzemieślnicza robota. Także nie porównuj.
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Szelak pisze:
23 lis 2023, 12:23
już funkcjonują:
Rzuciłem okiem z ciekawości

U1.jpg
U2.jpg
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Szelak pisze:
23 lis 2023, 12:39
Te na elementach dyskretnych można naprawiać i są łatwe w naprawianiu.
Ty miałeś telewizor z masowej produkcji z masą skomplikowanych układów elektronicznych na różnego rodzaju modułach,
Niestety nie masz bladego pojęcia o czym mówisz w kontekście metod naprawy.
Awatar użytkownika
Szelak

Pewnie nie. Ryzyko kupić taką Unitrę, bo jak się zepsuje. :roll: :cry:
Poza tym sobie tam gdybasz, że być może to zasilacz. A jakby się okazało, że to nie zasilacz, to ile byłbyś w plecy?
Co to za porównania? Zaawansowany telewizor oled, gdzie są dziesiątki układów scalonych połączonych w nierozbieralne moduły razem z różnorakimi procesorami, ze wzmacniaczem audio, który jest znacznie prostszy w budowie, lekko powiedziawszy.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2023, 15:12 przez Szelak, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

* pisze:
23 lis 2023, 12:23
Przedsiębiorstwo kładzie nacisk na produkcję rzemieślniczą, co ma przełożenie na ceny sprzętu.
No właśnie, a zatem w tym momencie nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że produkcja o której mowa nie będzie wypełniać niszowej, a często cenionej produkcji boutikowej. Znanych jest parę i Polsce dobrych firm o charkaterze boutikowym np producentów gitar czy kolumn głosnikowych tudzież instrumentalnych.
Są i większe ale nadal to manufaktury rzemieślnicze właśnie jak choćby skandynawski Skervesen, gdzie nazwa nie jest obca ani przypadkowa bo to firma o polskich korzeniach.
Jak do tej pory zarówno z marketingu wprowadzającego jaki samych prezentacji wynikją zamierzenia będące pochodną wskrzeszenia Unitry, podczas gdy chodzić tu może jedynie na przejęciu schedy brandowej po niej z wykorzystaniem znaku towarowego.
Odnoszę wrażenie, że nie zarzucą sklepów audio ani marketów (choć może tam jest miejsce tych produktów) nowymi odsłonami projektowymi neo Unitra :)
Awatar użytkownika
Szelak

darkman pisze:
23 lis 2023, 15:04
marketów
Jakbym zobaczył taką Unitrę w markecie, to natychmiast chęć kupna czegoś takiego spadłaby u mnie do zera.
Nie ten rynek.
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

darkman pisze:
23 lis 2023, 15:04

No właśnie, a zatem w tym momencie nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że produkcja o której mowa nie będzie wypełniać niszowej, a często cenionej produkcji boutikowej. Znanych jest parę i Polsce dobrych firm o charkaterze boutikowym np producentów gitar czy kolumn głosnikowych tudzież instrumentalnych.
Początki butikowych firm są w garażach i głowach pełnych pomysłów. Nie chcą i nie muszą używać jakichkolwiek marek bo tworzą swoje. To dla twórcy sprzętu jest nagroda, że nazywa się tak jak on chce i jest jednoznacznie kojarzona z nim.
A jak biznesmen zaczyna od prlowskiego fakt, że rozpoznawalnego logo ale bez jakichkolwiek konotacji z czymś naprawdę wysokiej klasy a już zupełnie nie w specyficznej dziedzinie hi-endowego audio, z nieznanymi konstruktorami w branży to , no mogli by produkować jak darkman pisze pralki. Już większe firmy opierały się np. o Kena Ishiwatę, Tima Paravicini czy innych - niekoniecznie geniuszy ale - >trzeba mieć nazwisko w tym przedziale cenowym.
Sama produkcja w PL to nie jest jakikolwiek problem, kontraktowi producenci płytek, obudów - to wszystko mamy. Niech im się uda, nie mamy analiz jaki jest rynek i na ile chłonny. Ja mam tylko trochę wątpliwości bo oni zaczynają od wątpliwej marki wysokiej ceny i nieznanych autorów. A to się powinno dziać w odwrotnym kierunku - znani autorzy wtedy wysoka cena i powstaje znana marka.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
chudy_b

Szelak pisze:
23 lis 2023, 14:24
Poza tym sobie tam gdybasz, że być może to zasilacz. A jakby się okazało, że to nie zasilacz, to ile byłbyś w plecy?
Co to za porównania? Zaawansowany telewizor oled, gdzie są dziesiątki układów scalonych połączonych w nierozbieralne moduły razem z różnorakimi procesorami
O czym Ty chłopie piszesz? Nie dotykam go bo jest na gwarancji więc to nie mój problem. Ale jeśli miałbym go robić, to na pewno nie naprawiałbym modułów. Kupuje się cały nowy moduł i wymienia w pół godziny bez użycia lutownicy. A który to moduł, to sygnalizuje diagnostyka telewizora. W tym wypadku odpowiednio miga lampką zasilania. Moduły też można naprawiać, ale to już grubsza zabawa wymagająca wiedzy i odpowiedniego sprzętu. W przypadku komercyjnego serwisu jest to opłacalne raczej tylko w przypadku bardzo drogich urządzeń, lub niedostępności modułów na wymianę.
Awatar użytkownika
chudy_b

Ukaniu pisze:
23 lis 2023, 15:24
Ja mam tylko trochę wątpliwości bo oni zaczynają od wątpliwej marki wysokiej ceny i nieznanych autorów. A to się powinno dziać w odwrotnym kierunku - znani autorzy wtedy wysoka cena i powstaje znana marka.
A może plan jest taki, żeby narobić szumu wokół neoUnitry, wypuścić poza wszelką opłacalnością kilka drogich klocków, a za rok, dwa wejść do marketów ze sprzętem bardziej budżetowym na którym da się zarobić. Jakiś pomysł to jest. Technics coś podobnego tez trenuje, choć tych tańszych pozycji na razie nie widać.
Awatar użytkownika
Szelak

Na żadnej innej marce w Polsce nie zrobiliby tyle szumu.Także krok jest ok.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Szelak pisze:
23 lis 2023, 15:14
Nie ten rynek.
Tego nie możesz być pewnym. Na jaki target stawia producent wiemy tylko obecnie. Na czym się skupią w po ocenie wyników sprzedaży, tego nadal i jeszcze nie wiadomo.
Ukaniu pisze:
23 lis 2023, 15:24
A to się powinno dziać w odwrotnym kierunku - znani autorzy wtedy wysoka cena i powstaje znana marka.
Oczywiście podzielam Twój pogląd jak i wnioski z poprzedniego Twojego postu.
Czytając go rano zastanawiałem się tylko czy można wymyślić coś nowego w samej architekturze takiego sprzętu, bo w topologii stricte pewnie tak, te zaś zwykle są pewnymi wariantami znanych już rozwiązań inżynierskich więc to kwestia adaptacji pod dany projekt, ale na tym etapie (neo Unitra) wydaje mi się, że nie ma już drzwi do wyważenia, pozostaje jedynie umiejscowienie się w segmencie jakości.
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

darkman pisze:
23 lis 2023, 15:44
pozostaje jedynie umiejscowienie się w segmencie jakości.
No właśnie pytanie brzmi jak z jakością
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Pokazuje jak to fabryka dołącza papierki z pomiarami parametrów, ale korzystając z okazji nie weryfikuje tego?
Kto jak kto, ale RS ma możliwości na takie testy, a produkt by tylko na tym zyskał.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kraf101

Post autor: kraf101 »

Wojtek pisze:
24 lis 2023, 16:49
Pokazuje jak to fabryka dołącza papierki z pomiarami parametrów, ale korzystając z okazji nie weryfikuje tego?
Kto jak kto, ale RS ma możliwości na takie testy, a produkt by tylko na tym zyskał.
Bo jak się robi kryptoreklamę, to trzeba umieć, a tak to ośmieszył tylko produkt i siebie. Ja myślałem, że tak będzie, ale nie przypuszczałem, że taka wiocha. Powinni mu dać jakiegoś profesjonalistę od komunikacji wciskanej, a tak wyszło jak w polskim filmie, bez scenariusza omawianie chropowatości gałek :mrgreen:

To zrzutka z przed emisji
Załączniki
Zrzut ekranu z 2023-11-24 16-23-41.png
ODPOWIEDZ