Nowa UNITRA

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Re: Nowa UNITRA

Post autor: Szelak »

"Reduktor Szumu" to nie "Towary Modne". Oczywiście, być może nie jest to kanał dla profesjonalistów pełną gębą, ale dobrze odpowiada odbiorcom mniej zorientowanym i w sposób przystępny i rzeczowy przybliża zagadki audio. Kanał istnieje od 10 lat, wydał już ok 300 odcinków, cieszy się dużym zainteresowaniem i niezłą opinią, zatem nie dziwne jest, że w końcu bierze facet Unitrę na warsztat, jest to normalną koleją rzeczy. Doszukiwanie się, że gość wziął za to pieniądze jest bardzo ryzykowne by popsuć sobie reputację. Także nie sądzę.
Gdyby to nie była Unitra, to w ogóle nie byłoby tematu, ale wiadomo Unitra to musi być bee bo prl i takie tam. Jak jeszcze dodamy, że mają ambicję produkcji trwałych konstrukcji, nie w Chinach a w Polsce to już jest bardzo źle. Sprzęt ma być wysokiej jakości i być naprawialny. Ja kibicuję nowej Unitrze, a odcinek RS obejrzę z ciekawością.
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Szelak pisze:
23 lis 2023, 08:51
Ja kibicuję nowej Unitrze
Ja też pod warunkiem , ze to jest polska myśl techniczna a nie coś co wymyślili Chińczycy sprzedali nam a my nakleiliśmy nalepki Unitra. Jeśli to jest od samego początku projektowane w Polsce Ok. Wykonanie pewnie tam gdzie taniej ale kto wie.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Szelak pisze:
"Reduktor Szumu" to nie "Towary Modne". Oczywiście, być może nie jest to kanał dla profesjonalistów pełną gębą, ale dobrze odpowiada odbiorcom mniej zorientowanym i w sposób przystępny i rzeczowy przybliża zagadki audio.
Z tego co ja widziałem, omawia temat bez zadęcia typowego dla pasjonata "audiofila" w naszym wypadku. Jest przyjazny widzom i przybliża zarówno wady jak i zalety.
Szelak pisze:
Doszukiwanie się, że gość wziął za to pieniądze jest bardzo ryzykowne by popsuć sobie reputację. Także nie sądzę.
"Po czynach ich poznacie", wstrzymam się z wyrobieniem zdania do obejrzenia.
Szelak pisze:
Sprzęt ma być wysokiej jakości i być naprawialny. Ja kibicuję nowej Unitrze, a odcinek RS obejrzę z ciekawością.
Również mam podobne zdanie, choć rozumiem hejt jaki tu się wylewa, nie mieli w rękach, nie słuchali, a już krytykują ... cenę.. bo nie stać? To może mniej czasu spędzać na pisaniu bzdur w internetach, a więcej na pracy... uzbiera się.
Awatar użytkownika
pablos
Gramofon: Technics SL-100c

Post autor: pablos »

dale pisze:
23 lis 2023, 09:11
hejt jaki tu się wylewa, nie mieli w rękach, nie słuchali, a już krytykują ... cenę.. bo nie stać
jakieś przykłady tego bezpodstawnego hejtu???
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

pablos pisze:
23 lis 2023, 09:14
jakieś przykłady
Nie słyszałem tak jak Ty Pablo na AS, to pewnie posłucham tegoż reduktora szumu, może wypada jak to już 300 audycji, bo go nigdy nie słuchałem jeszcze.. kiedyś miałem spalone podejście, bo marudził akurat nt sprzętu znanego mi i wyłączyłem.
Najbardziej mnie ciekawi właśnie porównanie tej recenzji przez chłopaków, którzy słyszeli ów zestaw na Show. Jak dla mnie będzie to miarodajne zapewne.
Awatar użytkownika
pablos
Gramofon: Technics SL-100c

Post autor: pablos »

darkman pisze:
23 lis 2023, 09:47
Nie słyszałem tak jak Ty Pablo na AS
tzn. ja słuchałem na AS i recke krótka napisałem, coś tam nawet sobie podyskutowaliśmy na AS na ten temat i raczej spójne to były spostrzeżenia. Tylko ja odnosiłem się do całego toru Unitry. Ciekaw bardzo jestem jak wzmak sam wypadnie, bo naprawdę zacnie wygląda - zawsze mile widziane inne spojrzenie na sprzęt. Coś ciekawego można wynieść z tego.
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Szelak pisze:
produkcji nie w Chinach a w Polsce
Sąd takie info? Serio pytam, nie pamiętam takich deklaracji, albo przegapiłem?
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

kinky pisze:
23 lis 2023, 11:18
Szelak pisze:
Ze strony internetowej: https://unitra.com/o-firmie

"Misja:
Chcemy rozwijać najlepsze tradycje polskiej myśli inżynieryjnej w zakresie audio tworząc sprzęt produkowany w Polsce, który będzie dostarczał słuchaczom niezapomnianych wrażeń przez długie lata."

Tylko czy "chcemy" udało się przełożyć na czyny, to tego nie mogę znaleźć.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
kinky

domibobi pisze:
23 lis 2023, 11:23
tworząc sprzęt produkowany w Polsce
Ciekawe, ciekawe... może się gdzieś pojawi bardziej konkretne info kto to dla nich w Polsce robi czy stworzyli własną linię/fabrykę...?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

dale pisze:
23 lis 2023, 07:37
A Ty od razu, nie znając treści, rozważasz że może to być materiał sponsorowany, że gość dostał gratyfikację w takiej czy innej formie i będzie cmokał. Takie publiczne wystąpienie, zwłaszcza przez Admina forum "wolnego i otwartego", "bez wpływów" od razu nadaje ton i odbiór tego filmu.
Gdybam, jak każdy inny dzisiaj w tej kwestii przed emisją odcinka.
Czy dobrze gdybam - się okaże albo nie. Tutaj chyba jesteśmy zgodni.
Nie ma co toczyć pianę na zapas ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Jakoś nie mogę się oprzeć mglistemu wrażeniu, że to nie misja tylko pralnia. W pralniach nie ujawnia się producenta pralek :obscene-smokingpimp: , bo i nie o czystość stricte tu chodzi.

(to do Maćka było) :)
Awatar użytkownika
kinky

darkman pisze:
23 lis 2023, 11:40
to do Maćka było
:D
Trzeba komisję śledczą powołać :D
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

domibobi pisze:
ylko czy "chcemy" udało się przełożyć na czyny, to tego nie mogę znaleźć
Czytamy ze zrozumieniem, "chcemy" odnosi się do rozwijania (Chcemy rozwijać tradycje...) "tworząc sprzet produkowany w Polsce" - znaczy, produkują w Polsce, oczywiście, teraz w dobrym tutejszym tonie, należy zarzucić że nie nawijają sami kondensatorów czy nie robią układów scalonych... :) (wężykiem Jasiu, wężykiem)
kinky pisze:
23 lis 2023, 11:32
Ciekawe, ciekawe... może się gdzieś pojawi bardziej konkretne info kto to dla nich w Polsce robi czy stworzyli własną linię/fabrykę...?
Nie zdziwił bym się, gdyby na chwilę obecną była to manufaktura prototypowa składająca podzespoły zamówione w różnych innych firmach.
Wojtek pisze:
23 lis 2023, 11:38
Gdybam, jak każdy inny dzisiaj w tej kwestii przed emisją odcinka.
Czy dobrze gdybam - się okaże albo nie. Tutaj chyba jesteśmy zgodni.
Nie ma co toczyć pianę na zapas ;)
Ależ oczywiście. :)
Choć jednoznacznych dowodów na sponsoring raczej nie będzie, natomiast interpretacja informacji - to już na dwoje babka wróżyła, bo to subiektywna ocena będzie, trudno jednoznacznie dywagować nad powodami.
W każdym razie, dobrze że "się dzieje", że Chłopaki próbują, że ktoś o tym opowie...
kinky pisze:
23 lis 2023, 11:47
:D
Trzeba komisję śledczą powołać :D
Wnoszę o powołanie na świadka Zbigniewa Chajzera, na okoliczność tej pralni oraz proszków używanych w niej, pewnie prano w niej Vizir - w celu legalnego wprowadzenia do obrotu.... :)
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

domibobi pisze:
kinky pisze:
23 lis 2023, 11:18
Szelak pisze:
Ze strony internetowej: https://unitra.com/o-firmie

"Misja:
Chcemy rozwijać najlepsze tradycje polskiej myśli inżynieryjnej w zakresie audio tworząc sprzęt produkowany w Polsce, który będzie dostarczał słuchaczom niezapomnianych wrażeń przez długie lata."

Tylko czy "chcemy" udało się przełożyć na czyny, to tego nie mogę znaleźć.
Tu jest, że już funkcjonują:
https://www.dlahandlu.pl/technologie-i- ... 21718.html
Jak dojechać do zakładu UNITRA w Warszawie?

Zakład sprzedaży, testów oraz produkcji UNITRY znajduje się na warszawskim Ursusie, przy ulicy Przejazdowej 2b/024 96. Najlepiej dostać się tam z centrum Warszawy, korzystając z pociągu R3 93412/3 Łowicz Główny. Należy wysiąść na stacji Warszawa Gołąbki.
https://www.money.pl/gospodarka/unitra- ... 6816a.html
Nowa UNITRA prezentuje ambitne strategie, w tym plany utworzenia własnej fabryki oraz działu rozwojowego, który będzie projektować sprzęt w zakładzie na Ursusie (Warszawa)" - czytamy.
Przedsiębiorstwo kładzie nacisk na produkcję rzemieślniczą, co ma przełożenie na ceny sprzętu.

Sprzęt UNITRA ma być naprawialny, trwały, a każda część ma być dostępna w krótkich łańcuchach dostaw dzięki lokalnej produkcji - wskazał w czerwcu "Puls Biznesu".
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Szelak pisze:
Doszukiwanie się, że gość wziął za to pieniądze jest bardzo ryzykowne by popsuć sobie reputację. Także nie sądzę.
Odcinek sponsorowany musi być wyraźnie oznaczony. Jeśli autor tego nie zrobi, może grubo beknąć.
Szelak pisze:
Gdyby to nie była Unitra, to w ogóle nie byłoby tematu, ale wiadomo Unitra to musi być bee bo prl i takie tam.
Nie zgadzam się. Ten współczesny sprzęt z Unitrą z PRLu nie ma nic wspólnego. Poza nazwą. Chwyt marketingowy. Chyba dobry, bo media podłapały i wałkują temat.
Szelak pisze:
odcinek RS obejrzę z ciekawością
Ja też. Co mnie to kosztuje? Ogólnie cenię gościa. Nie musze się we wszystkim z nim zgadzać.
Szelak pisze:
Sprzęt ma być wysokiej jakości i być naprawialny.
O tym chyba możemy zapomnieć. Koszty pracy ludzi są już bardzo wysokie i będą rosły. Naprawa nie opłaca się bez względu na chęci i możliwości. Ostatnio walnął mi TV. Wysoki model OLED. Na gwarancji. Przyszedł serwisant, obejrzał z zewnątrz pod kątem uszkodzeń mechanicznych i bez ceregieli zakwalifikował TV do wymiany na nowy. Sam poszukałem trochę w necie i prawdopodobnie padł zasilacz. Koszt nowego 10% ceny TV + wymiana. Chyba jednak by się opłacało naprawić. No ale polityka firmy jest jaka jest.
ODPOWIEDZ