Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tarkus

Re: Polityka

Post autor: Tarkus »

domibobi pisze:
05 lis 2023, 15:50
Jedynie w kościele trudno ścigać i karać... Chyba że jako kare, rozumiesz przeniesienie na inną parafię....
Bynajmniej. Po prostu mam wrażenie, że są w Polsce tacy, którym przeszkadza pedofilia, ale tylko w Kościele (a w sumie to, zdaje się, przeszkadza im Kościół). Ponadto chyba niektórzy politycy próbują używać pedofilii jako pretekstu do rzucania oskarżeń na cały stan kapłański. A to również uważam za draństwo.
Natomiast tego, kto pedofilii się dopuścił, należy ukarać z całą surowością, bez względu na zawód, jaki wykonuje. Oczywiście po udowodnieniu winy.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
jacek_1
Gramofon: Technics SL D303

Post autor: jacek_1 »

domibobi pisze:
04 lis 2023, 17:40
To prawdziwy gamechanger naszego wątku Polityka 😉😄🤣
I tego się trzymajmy... :music-rockon:
Moje Technics-y:
gramofon SL D303
wzmacniacz SU-V3
odtwarzacz CD SL-PJ1
korektor SH-8044
magnetofon kasetowy RS-M226
tuner ST-Z55
kolumny Indiana Line Nota 550 X
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Tarkus pisze:
05 lis 2023, 16:10
Bynajmniej.
Niestety, nie raz i nie dwa zwierzchnicy wiedzieli co się wyprawia na plebaniach i jak gówno wybiło to przenosili księży do innych parafii/diecezji. Naprawdę o tym nie słyszałeś?
Tarkus pisze:
Po prostu mam wrażenie, że są w Polsce tacy, którym przeszkadza pedofilia, ale tylko w Kościele (a w sumie to, zdaje się, przeszkadza im Kościół).
Zgadzam się z Tobą, masz wrażenie. Mylne.
Tarkus pisze:
Ponadto chyba niektórzy politycy próbują używać pedofilii jako pretekstu do rzucania oskarżeń na cały stan kapłański.
Chyba. Daj cytaty, bo nie przypominam sobie żeby ktoś mówił/pisał o całości, niemniej jednak grupa zawodowa jest mocno podatna na to przestępstwo, ok 2%, pisaliśmy o tym, pamiętasz?
Tarkus pisze:
A to również uważam za draństwo.
A ja za draństwo uważam trudności jakie są stawiane przed organami ścigania i powszechne "chronienie" swoich.
Tarkus pisze:
Natomiast tego, kto pedofilii się dopuścił, należy ukarać z całą surowością, bez względu na zawód, jaki wykonuje. Oczywiście po udowodnieniu winy.
Zgoda.
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

MaciejT pisze:
05 lis 2023, 17:03
A ja za draństwo uważam trudności jakie są stawiane przed organami ścigania i powszechne "chronienie" swoich.
Zgadzam się, ciekawe tylko czy to dotyczy tylko tamtych czy i tych?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

Tarkus pisze:
05 lis 2023, 15:13
kinky pisze:
05 lis 2023, 11:43
wprowadzić podatek kościelny dla chętnych.
Jeżeli masz na myśli odpis określonej ilości procent z podatku na wybraną organizację religijną lub inną, to - z tego co wiem - sam Kościół również nie ma nic przeciw takiemu rozwiązaniu.
nie mylisz czasem 1% na organizacje pożytki publicznego z podatkiem kościelnym? podatek ów to bardzo dobre rozwiązanie, praktykowane w krajach z dużym odsetkiem kościołów protestanckich. w prosty sposób pozwala również określić (a nie oszacować...) ilość wiernych... a że KK bardzo chętnie patrzy na dodatkowe źródło kasy to chyba nikogo nie dziwi? arcyłotr Jędraszewski już zaczął się przymilać...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Ciekawie się robi
Sąd Okręgowy w Warszawie przyjął pozew przeciwko prezydentowi Andrzejowi Dudzie, skierowany przez Ośrodek Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych. Chodzi o wypowiedź "Tylko świnie siedzą w kinie", dotyczącą filmu Agnieszki Holland "Zielona Granica". Prezydent ma 60 dni na odpowiedź od momentu dostarczenia pozwu.
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/pozew-d ... ii/zfb0ev5

Ciekawe jak podejdzie SO. Już jak by nie było będzie nowy rząd i inna rzeczywistość
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Tarkus

MaciejT pisze:
05 lis 2023, 17:03
Słusznie, ale jedno draństwo nie usprawiedliwia drugiego. Notabene nie jestem pewien, ile tu trudności ze strony polskich władz kościelnych, a ile w dalszym ciągu ze strony Watykanu.
amrowek pisze:
05 lis 2023, 17:34
Zgadzam się, ciekawe tylko czy to dotyczy tylko tamtych czy i tych?
Niestety chronienie swoich to jeden z podstawowych instynktów ludzkich. Dlatego tak trudno się z tym walczy. Tyle jeśli chodzi o psychologię.
bms01pl pisze:
05 lis 2023, 17:53
nie mylisz czasem 1% na organizacje pożytki publicznego z podatkiem kościelnym? podatek ów to bardzo dobre rozwiązanie, praktykowane w krajach z dużym odsetkiem kościołów protestanckich. w prosty sposób pozwala również określić (a nie oszacować...) ilość wiernych... a że KK bardzo chętnie patrzy na dodatkowe źródło kasy to chyba nikogo nie dziwi? arcyłotr Jędraszewski już zaczął się przymilać...
Nie, chodzi o podatek kościelny w formie przekazania określonej prawnie części swojego podatku na Kościół lub inny związek wyznaniowy, do którego się należy. Ta opcja ma swoich zwolenników w Kościele i też uważam ją za niezłe rozwiązanie. Podobno najwięcej trudności robią inne wyznania...
amrowek pisze:
05 lis 2023, 18:01
Sąd Okręgowy w Warszawie przyjął pozew przeciwko prezydentowi Andrzejowi Dudzie, skierowany przez Ośrodek Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych. Chodzi o wypowiedź "Tylko świnie siedzą w kinie", dotyczącą filmu Agnieszki Holland "Zielona Granica". Prezydent ma 60 dni na odpowiedź od momentu dostarczenia pozwu.
Nie wiedziałem, że entuzjaści sztuki filmowej stanowią oddzielną nację. Mam się starać o podwójne obywatelstwo? ;)
Ostatnio zmieniony 05 lis 2023, 18:49 przez Tarkus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MaciejT

Tarkus pisze:
05 lis 2023, 18:44
Słusznie, ale jedno draństwo nie usprawiedliwia drugiego.
Ale jakie drugie? Kto rzuca oskarżenia na wszystkich księży? Proszę o przykłady bo ja takich wypowiedzi sobie po prostu nie przypominam, tak więc na razie nie ma co pisać o drugim draństwie.
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Tarkus pisze:
05 lis 2023, 15:13
nie tylko w Kościele chcesz tych pedofilów ścigać?
Tarkus masz dzieci? Nie musisz oczywiście odpowiadać, nie moja/nasza sprawa. Dlaczego pytam? Mając dzieci jest łatwiej zrozumieć dlaczego takie pytanie nie powinno w ogóle paść.
Zadanie pytania w ten sposób ojcu, matce czy jakiemukolwiek normalnemu człowiekowi aluzyjnie sugerując, że pedofila w sutannie będzie ścigał, a na takiego bez sutanny przymknie oko jest co najmniej nie na miejscu.
Nie pytaj nigdy Tarkus ojca co zrobiłby pedofilowi, gwałcicielowi i komukolwiek kto skrzywdzi dziecko. Niezależnie od tego czy jest duchownym czy cywilem, kimkolwiek by nie był to odpowiedź na to pytanie byłaby dość brutalna.
Ale fakt, pedofile w sutannach brzydzą mnie najbardziej. Na równi z każdym komu rodzice powierzają opiekę nad dziećmi ufając, że je ochroni, a on wykorzystuje to zaufanie do molestowania i gwałcenia sprzeniewierzając się swojemu powołaniu.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
Tarkus

MaciejT pisze:
05 lis 2023, 18:49
Ale jakie drugie? Kto rzuca oskarżenia na wszystkich księży? Proszę o przykłady bo ja takich wypowiedzi sobie po prostu nie przypominam, tak więc na razie nie ma co pisać o drugim draństwie.
Sporo mass-mediów. Nie zauważyłeś propagandy w stylu "ksiądz = pedofil", tudzież "pedofil = ksiądz"? Albo pewnej "polityczki" wskazującej celibat jako rzekomy powód pedofilii (ach, ta podwórkowa seksuologia) na łamach bardzo znanej gazety ogólnopolskiej? Zresztą takie draństwo popełnia wg mnie każda osoba prywatna, która publicznie rzuca takie oskarżenia (np. w Internecie), straszy dzieci i rodziców księżmi itp.
kinky pisze:
05 lis 2023, 18:57
Zadanie pytania w ten sposób ojcu, matce czy jakiemukolwiek normalnemu człowiekowi aluzyjnie sugerując, że pedofila w sutannie będzie ścigał, a na takiego bez sutanny przymknie oko jest co najmniej nie na miejscu.
Ojcu i matce - oczywiście nie na miejscu. Politykowi lewicy, postulującemu utworzenie "komisji do spraw ścigania pedofilii", mającej de facto ścigać pedofilię wśród księży - jak najbardziej na miejscu. Bo to jest sugerowanie, jakoby pedofilia była problemem specyficznie kościelnym.
kinky pisze:
Nie pytaj nigdy Tarkus ojca co zrobiłby pedofilowi, gwałcicielowi i komukolwiek kto skrzywdzi dziecko. Niezależnie od tego czy jest duchownym czy cywilem, kimkolwiek by nie był to odpowiedź na to pytanie byłaby dość brutalna.
I z tym się zgadzam.
kinky pisze:
Ale fakt, pedofile w sutannach brzydzą mnie najbardziej. Na równi z każdym komu rodzice powierzają opiekę nad dziećmi ufając, że je ochroni, a on wykorzystuje to zaufanie do molestowania i gwałcenia sprzeniewierzając się swojemu powołaniu.
Dobrze, że napisałeś: "na równi". Tu się zgadzamy, to samo dotyczy nauczycieli, wychowawców, trenerów etc. Zresztą, jak już kiedyś pisałem, pedofile są w takich zawodach nadreprezentowani, ale to dlatego, że takie zawody wybierają, żeby mieć dostęp do dzieci.

Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Tarkus pisze:
05 lis 2023, 18:58
Politykowi lewicy, postulującemu utworzenie "komisji do spraw ścigania pedofilii"
Nie jestem politykiem lewicy i oczekuję takiej komisji. Jak w Irlandii, Francji, Hiszpanii...
Sugerowanie, że ściganie pedofilii jest atakiem wymierzonym w kościół i chrześcijaństwo jest grubym nadużyciem, którego wciąż się tutaj dopuszczasz tak jak i inni "obrońcy" kościoła. Dość długo już czekaliśmy, aż KK się sam oczyści. Czas na działanie państwa, prokuratury i sądów. Zdecydowane!
Tarkus pisze:
ile tu trudności ze strony polskich władz kościelnych, a ile w dalszym ciągu ze strony Watykanu.
Bez znaczenia, ani nas ani ofiar pedofilii to kompletnie nie interesuje.
Tarkus pisze:
chronienie swoich to jeden z podstawowych instynktów ludzkich
W przypadku KK raczej korporacyjnych.

Wciąż przewija się "lewica/lewacy". Niestety jesteś zafiksowany na tym punkcie Tarkus, znalazłeś sobie wroga, który ma Ci wyjaśnić całe zło, które "świat wyrządza kościołowi". Nie, nie tylko lewica, każdy normalny człowiek, ten o konserwatywnych poglądach też chce ukarania gwałcicieli.
I nie, to nie jest atak na chrześcijaństwo i KK. To wołanie o sprawiedliwość i ukaranie winnych gwałtów i tych, którzy je systemowo ukrywali i tuszowali.

Koniec, kropka, jprdl... już mam dość tego tematu...
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
MaciejT

Tarkus pisze:
05 lis 2023, 18:58
Sporo mass-mediów. Nie zauważyłeś propagandy w stylu "ksiądz = pedofil", tudzież "pedofil = ksiądz"? Albo pewnej "polityczki" wskazującej celibat jako rzekomy powód pedofilii (ach, ta podwórkowa seksuologia) na łamach bardzo znanej gazety ogólnopolskiej? Zresztą takie draństwo popełnia wg mnie każda osoba prywatna, która publicznie rzuca takie oskarżenia (np. w Internecie), straszy dzieci i rodziców księżmi itp.
Poproszę o konkrety. Filmy z wypowiedziami lub linki do tekstów gdzie ktoś poważny twierdzi, że wszyscy księża to pedofile. Pisałeś że:
Tarkus pisze:
onadto chyba niektórzy politycy próbują używać pedofilii jako pretekstu do rzucania oskarżeń na cały stan kapłański
1 pytanie: to teraz nie odwracaj proszę kota ogonem tylko dawaj: który polityk i gdzie się tak wypowiedział. Ja nie zarejestrowałem takich wypowiedzi, ale jeśli tak piszesz to może i tak było, dlatego proszę daj przykłady to się zapoznam. Dosyć ogólników i rzucania twierdzeń bez pokrycia. Kobyłka u płota, dawaj.
Piszesz że "to samo dotyczy nauczycieli, wychowawców, trenerów etc. Zresztą, jak już kiedyś pisałem, pedofile są w takich zawodach nadreprezentowani, ale to dlatego, że takie zawody wybierają, żeby mieć dostęp do dzieci"
2 pytanie: skąd wiesz że pedofile są wśród tych zawodów nadreprezentowani? Masz jakieś dane? Bardziej niż w kk?
3 pytanie: skąd wiesz że dzieje się tak dlatego że wybierają takie zawody by mieć dostęp do dzieci? Bo jak ktoś napisał że celibat jest powodem pedofilii to pisałeś o podwórkowej seksuologii, a teraz sam stawiasz równie śmiałe tezy.

Trzy pytania, konkretne, dasz radę?
Awatar użytkownika
Tarkus

kinky pisze:
05 lis 2023, 19:19
Sugerowanie, że ściganie pedofilii jest atakiem wymierzonym w kościół i chrześcijaństwo jest grubym nadużyciem, którego wciąż się tutaj dopuszczasz tak jak i inni "obrońcy" kościoła.
Jestem od tego jak najdalszy. Ściganie pedofilii uważam za decyzję tyleż właściwą, co mocno spóźnioną. Komisja ds. ścigania pedofilii jest potrzebna i ważna. Ale jeśli w jej projekcie, czy jak to nazwać, konkrety dotyczą głównie Kościoła, to niech to się uczciwie nazywa komisją do ścigania pedofilii w Kościele. Inaczej będzie to sugerowaniem, że pedofilia stanowi problem "specyficznie kościelny". A to jest krzywdzenie olbrzymiej większości osób duchownych.

A propos! Czytałem niedawno, jak to dziennikarz, który zdemaskował pewnego pedofila wśród muzyków, dość długo chodził ze swym artykułem od redakcji do redakcji. Wszędzie odprawiano go słowami: "Nie ksiądz, nie interesuje nas". Straszne, nie?
O takie np. postawy mi chodzi.
kinky pisze:
ani nas ani ofiar pedofilii to kompletnie nie interesuje.
Rozumiem. Ale i Ty zrozum, że ktoś może mieć związane ręce, ktoś może być między młotem a kowadłem. Na razie Watykan wydawał zgodę na otwarcie archiwów kościelnych dopiero tam, gdzie władza już sama do tych archiwów weszła. Też nie podoba mi się to, ale nic na to nie mogę.
kinky pisze:
W przypadku KK raczej korporacyjnych.
Jak zwał, tak zwał. Dla podświadomości korporacja czy organizacja nie różni się niczym od plemienia.
kinky pisze:
Wciąż przewija się "lewica/lewacy". Niestety jesteś zafiksowany na tym punkcie Tarkus, znalazłeś sobie wroga, który ma Ci wyjaśnić całe zło, które "świat wyrządza kościołowi". Nie, nie tylko lewica, każdy normalny człowiek, ten o konserwatywnych poglądach też chce ukarania gwałcicieli.
I nie, to nie jest atak na chrześcijaństwo i KK. To wołanie o sprawiedliwość i ukaranie winnych gwałtów i tych, którzy je systemowo ukrywali i tuszowali.
Ależ zrozum, kolego, że tu nie ma między nami żadnego konfliktu! Ja też od dawna chcę jak najszybszego i jak najskuteczniejszego wyeliminowania pedofilii - w Kościele i poza nim, a także ukarania winnych - jak wyżej.
Jednak faktem jest, że wzmiankowany przeze mnie postulat, w takim a nie innym kształcie, wyszedł od lewicy. Takie są fakty i nie dopisuj do tego podtekstów.

Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

Tarkus pisze:
05 lis 2023, 19:55
problem "specyficznie kościelny". A to jest krzywdzenie olbrzymiej większości osób duchownych.
bzdura... jeżeli ktoś powie, że nadmierne spożywanie wódki to specyficzny problem mężczyzn z Europy Środkowo-Wschodniej to poczujesz się skrzywdzony? ja bym uznał, że mieszczę się w średniej albo poniżej, ale to może kwestia wrażliwości albo uczciwości?
Tarkus pisze:
zrozum, że ktoś może mieć związane ręce, ktoś może być między młotem a kowadłem
uczciwość i postępowanie zgodne z prawem to bycie między młotem a kowadłem? związane ręce? a jakie rozkazy ze strony szefa bronią komukolwiek być uczciwym? albo się z tym zgadzasz i siedzisz cicho w swojej korporacji, albo kierujesz się moralnością i robisz z niej właściwy użytek...
Tarkus pisze:
korporacja czy organizacja nie różni się niczym od plemienia.
w mojej korporacji istnieje coś takiego jak whistleblowing. czemu nie ma tego w Twojej? wszak to jej założyciel ogłosił: "Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili (Mt 25,40)." Watykan o tym nie wie?
Tarkus pisze:
wyszedł od lewicy
a od kogo miał wyjść? od pisiorstwa walącego grube miliardy w zamian za wszechstronne wsparcie ze strony KK?

MaciejT zadał kilka pytań, do żadnego nie byłeś łaskaw się ustosunkować...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Tarkus

MaciejT pisze:
05 lis 2023, 19:31
Poproszę o konkrety. Filmy z wypowiedziami lub linki do tekstów gdzie ktoś poważny twierdzi, że wszyscy księża to pedofile.
Przepraszam, nie mam czasu szukać w Internecie wypowiedzi dziennikarskich, na które tu i tam się natknąłem. Wyobraź sobie, że zawodowo robię coś innego niż pisanie na tym forum.
Być może napisanie o politykach było błędem, rzeczywiście tu nikogo sobie teraz nie przypominam.
MaciejT pisze:
Piszesz że "to samo dotyczy nauczycieli, wychowawców, trenerów etc. Zresztą, jak już kiedyś pisałem, pedofile są w takich zawodach nadreprezentowani, ale to dlatego, że takie zawody wybierają, żeby mieć dostęp do dzieci"
2 pytanie: skąd wiesz że pedofile są wśród tych zawodów nadreprezentowani? Masz jakieś dane? Bardziej niż w kk?
Nie pisałem, że bardziej niż w Kościele. "Nadreprezentowani" to znaczy występujący w większym odsetku niż wśród ogółu społeczeństwa.
MaciejT pisze:
3 pytanie: skąd wiesz że dzieje się tak dlatego że wybierają takie zawody by mieć dostęp do dzieci? Bo jak ktoś napisał że celibat jest powodem pedofilii to pisałeś o podwórkowej seksuologii, a teraz sam stawiasz równie śmiałe tezy.
To nie moje tezy. Czytałem o tym. Również nie powiem Ci teraz, gdzie konkretnie, ale to był tekst naukowca.
Natomiast żaden znany mi seksuolog nie potwierdził tezy, jakoby normalny człowiek zaczynał interesować się dziećmi, bo mu nie pozwalają się ożenić. Tak jak pisałem, to jest "podwórkowa seksuologia", wyobrażenie potoczne. Pedofil to osoba mocno skrzywiona psychicznie. To się kształtuje dużo wcześniej niż po 30-ce lub 40-ce. Normalny mężczyzna chcący złamać śluby czystości znajduje sobie kochankę lub jeździ na panienki. Normalnego człowieka dzieci seksualnie nie interesują.
bms01pl pisze:
05 lis 2023, 20:22
w mojej korporacji istnieje coś takiego jak whistleblowing. czemu nie ma tego w Twojej? wszak to jej założyciel ogłosił: "Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili (Mt 25,40)." Watykan o tym nie wie?
Zapytaj urzędników w Watykanie.
Księża ślubują posłuszeństwo. Złamanie ślubów to jednak trudniejsza sprawa niż whistleblowing.
bms01pl pisze:
05 lis 2023, 20:22
MaciejT zadał kilka pytań, do żadnego nie byłeś łaskaw się ustosunkować...
Bo chyba dopisał je później, zauważyłem je dzięki Tobie.

Zablokowany