kinky pisze: ↑05 lis 2023, 19:19
Sugerowanie, że ściganie pedofilii jest atakiem wymierzonym w kościół i chrześcijaństwo jest grubym nadużyciem, którego wciąż się tutaj dopuszczasz tak jak i inni "obrońcy" kościoła.
Jestem od tego jak najdalszy. Ściganie pedofilii uważam za decyzję tyleż właściwą, co mocno spóźnioną. Komisja ds. ścigania pedofilii jest potrzebna i ważna. Ale jeśli w jej projekcie, czy jak to nazwać, konkrety dotyczą głównie Kościoła, to niech to się uczciwie nazywa komisją do ścigania pedofilii
w Kościele. Inaczej będzie to sugerowaniem, że pedofilia stanowi problem "specyficznie kościelny". A to jest krzywdzenie olbrzymiej większości osób duchownych.
A propos! Czytałem niedawno, jak to dziennikarz, który zdemaskował pewnego pedofila wśród muzyków, dość długo chodził ze swym artykułem od redakcji do redakcji. Wszędzie odprawiano go słowami: "Nie ksiądz, nie interesuje nas". Straszne, nie?
O takie np. postawy mi chodzi.
ani nas ani ofiar pedofilii to kompletnie nie interesuje.
Rozumiem. Ale i Ty zrozum, że ktoś może mieć związane ręce, ktoś może być między młotem a kowadłem. Na razie Watykan wydawał zgodę na otwarcie archiwów kościelnych dopiero tam, gdzie władza już sama do tych archiwów weszła. Też nie podoba mi się to, ale nic na to nie mogę.
W przypadku KK raczej korporacyjnych.
Jak zwał, tak zwał. Dla podświadomości korporacja czy organizacja nie różni się niczym od plemienia.
Wciąż przewija się "lewica/lewacy". Niestety jesteś zafiksowany na tym punkcie Tarkus, znalazłeś sobie wroga, który ma Ci wyjaśnić całe zło, które "świat wyrządza kościołowi". Nie, nie tylko lewica, każdy normalny człowiek, ten o konserwatywnych poglądach też chce ukarania gwałcicieli.
I nie, to nie jest atak na chrześcijaństwo i KK. To wołanie o sprawiedliwość i ukaranie winnych gwałtów i tych, którzy je systemowo ukrywali i tuszowali.
Ależ zrozum, kolego, że tu nie ma między nami żadnego konfliktu! Ja też
od dawna chcę jak najszybszego i jak najskuteczniejszego wyeliminowania pedofilii - w Kościele i poza nim, a także ukarania winnych - jak wyżej.
Jednak faktem jest, że wzmiankowany przeze mnie postulat, w takim a nie innym kształcie, wyszedł od lewicy. Takie są fakty i nie dopisuj do tego podtekstów.