Piterski pisze: ↑18 paź 2023, 12:37
Dla mnie polityka Piłsudskiego to nie jest świetlany okres naszej historii międzywojennej?
Jednak , trzeba mu przyznać rację , że w paru kwestiach się nie mylił. Jednak później podział na piłsudczyków i nie , się mścił, w naszej polityce.
Piterski pisze: ↑18 paź 2023, 12:37
Z lekcji historii wyniosłem przekonanie że najsilniejszy nasz kraj był w okresie Polski wielonarodowej i tolerancyjnej dla innych religii i wyznań.
Zależy w jakich okresach historii. Polska wielonarodowa i tolerancyjna była aż do rozbiorów, i różnie jej to wychodziło.
Piterski pisze: ↑18 paź 2023, 13:50
PS. jeszcze jeden jest element, który chyba jednak pominęliśmy. Angażowanie kościoła i religii w działanie państwowych instytucji i urządzanie przy tej okazji obrządków religijnych w tychże instytucjach.
Zależy jak długo żyjesz, wcześniej były wiece polityczne i inni duchowni przemawiali. Po pożegnaniu "komunizmu" nastąpiło przegięcie w drugą stronę, rożnymi jej etapami. Aha przed wojną też uroczystości państwowe odbywały się z udziałem księży.
Piterski pisze: ↑18 paź 2023, 14:12
No bo jak można dyskutować z wiarą, chyba tylko konstytuując jakieś wywijasy myślowe bo o konkretnych namacalnych argumentach trudno tu mówić.
to różni wiarę od nauki, z tym że na początku naukowcy też wieżą

, że im się uda.
Szelak pisze: ↑18 paź 2023, 20:35
Ok, Panowie
a już myślalem , że... No ale ...widzę OK.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć , że nie szata zdobi człowieka, czasem większym chamem jest ten z tytułem mgr, prof niż ten po 8 kl podstawówki, @Szelak nie piję do ciebie.
czytając tu posty dochodzę , do wniosku, że jednak Polak musi mieć jakiegoś wroga, nie ważne jakiego ale mieć musi.
Po 8 latach rządów pis jak słyszę powoływanie się przez nich na historię to dla mnie brzmi jak by ktoś w knajpie walnął 100 a potem wytarł sobie gębę i beknął to samo jak słyszę , że kultura leży im na sercu.
Oglądając dziś TVPis Info to chyba została przyjęta nowa narracja przez prowadzących i przez partię pis a mianowicie skłócenie opozycji.
Jeżeli opozycja się da skłócić to pis wygra w 100%.
Inna kwestia to jak zachowa się prezydent d...a , postawi na interes państwa czy partii?