Polityka
- masus
Re: Polityka

Well, that's just, like, your opinion, man.
Technics SL-1510 mk1 | AT 13Ea | Luxman L-560 | Universum System 6000
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Z całym szacunkiem, ale nie wiesz o czym piszesz Ryszard, ani też nie wiem do czego pijesz tutaj w kontekście Polski i jej świeckości.
W USA, dekorowanie publicznych szkół symbolami religijnymi jest konstytucyjnie zakazane.
Argumentacja za tym jest taka sama jak w moim poprzednim poście skierowanym do Tarkusa - wieszanie takiego czy innego symbolu (nie musi to być krzyż, może to być 10 przykazań itp.) oznacza z automatu poparcie dla takiej czy innej wiary.
W USA, dekorowanie publicznych szkół symbolami religijnymi jest konstytucyjnie zakazane.
Argumentacja za tym jest taka sama jak w moim poprzednim poście skierowanym do Tarkusa - wieszanie takiego czy innego symbolu (nie musi to być krzyż, może to być 10 przykazań itp.) oznacza z automatu poparcie dla takiej czy innej wiary.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Już się zaczyna. Oczekiwania, szacunku i tolerancji, a tu wyskakuje słowo „katol”, co raczej jest pejoratywnym stwierdzeniem.
Jak wskazywałem, że w Polsce trwa walka z naszą historią i tożsamością to jestem atakowany.
Raczej uważam słowa poniżej.
Kard. Stefan Wyszyński: ,,Jeśli przyjdą zniszczyć ten Naród, zaczną od Kościoła gdyż Kościół jest siłą tego narodu”.
Józef Piłsudski: „Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości”
Jan Paweł II: „ Naród, który zabija własne dzieci, jest narodem bez przyszłości"
Wyszyński: „ nasza miłość należy się przede wszystkim naszej Ojczyźnie, mowie, dziejom i kulturze, z której wyrastamy na polskiej ziemi. I chociażby obwieszczono na transparentach najrozmaitsze wezwania do miłowania wszystkich ludów i narodów, nie będziemy temu przeciwni, ale będziemy żądali, abyśmy mogli żyć przede wszystkim duchem, dziejami, kulturą i mową naszej polskiej ziemi, wypracowanej przez wieki życiem naszych praojców.
Kraków, 12 maj 1974 r.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2023, 12:18 przez Szelak, łącznie zmieniany 2 razy.
- Tarkus
To jest wpływ wyłącznie moralny, któremu ulega ten, kto chce ulegać. Trudno byłoby w kościele być chrześcijaninem, a w lokalu wyborczym lub sejmie już nie.
To jest Twoja pamięć, ja mam inne wspomnienia. Pamiętam z czasów szkoły średniej wspaniałego księdza katechetę (zajęcia z religii jeszcze wtedy nie odbywały się w szkołach) i chodzenie do kościoła, żeby spotkać się z Chrystusem. Sadystycznych świń parę spotkałem, ale akurat nie wśród księży. Tak, że jak już pisałem, generalizacje nie mają większego sensu.
Większość z tego to mity stworzone w czasach tzw. Oświecenia (np. Galileuszowi dopisali "a jednak się kręci"). Ale ja pisałem tu o czymś innym. Kultura Europy jest zbudowana m.in. na chrześcijaństwie. Bez chrześcijaństwa (niekoniecznie jego wyznawania, ale na pewno jego znajomości) staje się niezrozumiała i kaleka. Zatem wykluczenie chrześcijaństwa z przestrzeni publicznej równałoby się wykluczeniu wielu arcydzieł światowej kultury z tejże przestrzeni.
Bo Ty tak chcesz? Ale przestrzeń publiczna należy do wszystkich, w tym do wierzących. Widzisz, ja jestem demokratą i pluralistą. A kim Ty jesteś?
Może źle na to patrzysz? Czy ta osoba, mówiąc Ci "szczęść Boże", próbuje Cię w jakiś sposób obrazić? Nie, to pozdrowienie jest jak najbardziej przyjazne. Znaczy ono: "niech Bóg sprawi, by spotkało Cię szczęście". Osoba, która je do Ciebie kieruje, dobrze Ci życzy (to, jakie historie Ty sobie do tego dopowiadasz we własnej głowie, to już Ty, nie on). I nie musisz na te słowa odpowiadać w sposób, jaki Ci nie odpowiada.
Mam nadzieję, że Cię to nie zdziwi, jeśli powiem, że takie praktyki uważam za naganne bez względu na to, kto się do nich ucieka.
Ale wielu ludzi, żeby czuć się dobrze, potrzebuje wyrażać siebie w przestrzeni publicznej. LGBT mogą sobie demonstrować, o ile nie robią nikomu krzywdy. Ja mam prawo pójść w kontrdemonstracji z tym samym zastrzeżeniem. I to jest piękne.
Powtarzam: to tylko jedna z interpretacji neutralności światopoglądowej, nie lepsza i nie gorsza od innych. Zresztą jeśli szkoła ma być bez światopoglądu - to proszę bardzo, ale w tym również bez ateizmu. Zgadzasz się?
To jest demokracja. Na dobre i na złe.
Ale krzyż w przestrzeni publicznej nie przymusza Cię do klęknięcia przed nim ani do modlitwy. Tolerancja nie polega na tym, że zgadzasz się ze wszystkim, co inni mówią i robią, tylko na tym, że im nie przeszkadzasz mówić i robić tego, co wzbudza Twój sprzeciw.
No to ich nie ujawniaj, przecież nie musisz. Tylko nie przeszkadzaj innym, którzy chcą swoje ujawniać.
Dziwnie pojmujesz tolerancję. Tolerancja nie polega na tym, że nie umieszczam swoich symboli w przestrzeni publicznej, tylko na tym, że nie przeszkadzam innym umieszczać swoich.
Różnica między nami jest taka, że ja jestem za pluralizmem, a Ty za - nazwijmy ją tak - "opcją zerową".
Tyle że świeckość rozumiana jako laicyzacja - tzn. nieobecność jakiegokolwiek sacrum w przestrzeni publicznej - także jest pewną narzuconą ideologią, która nie każdemu odpowiada.
Ja nie mówię o historii, mówię o dorobku kultury, a dokładniej o możności jego zrozumienia. Jeśli chcesz nauczyć nauczyć studenta konserwatorium o Bachu, to nie możesz abstrahować od części stałych liturgii. Ucząc przyszłego literaturoznawcę o Dostojewskim, nie uciekniesz od chrystologii. Mało tego, nawet ateistki Szymborskiej nie pojmiesz bez Biblii.
Nikt nie jest "skazany" na taką czy inną wiarę, gdyż jest ona kwestią indywidualnego wyboru. Natomiast bez znajomości takiej czy innej wiary nie zrozumiesz kultury, która z niej wyrosła (Sofokles bez mitologii też będzie bełkotem).
Nową kulturę bez metafizyki oczywiście można tworzyć. Próbowano tego choćby w socrealizmie. Kłopot w tym, że rezultaty są z reguły płytkie i miałkie. Jak czytam noblistkę Alice Munro, mocno na wyrost porównywaną z Czechowem, to już wolę naszą Tokarczuk z jej okultyzmem. Tam przynajmniej jest jakaś głębia, choćby nawet nie była oceaniczna... Ale to już są sprawy kultury, nie polityki.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Atak nożownika na dzieci w Poznaniu. Myślałem że prawa strona zamilknie bo ostatnio po zabiciu przez muzulmana dwóch Szwedów w Belgii byli w ekstazie i teraz będzie im głupio że Polak takiej masakry chciał dokonać. Myliłem się. Odpalili się jak debile. Teraz narracja jest taka, że tak wyglądają pierwsze dni rządów Tuska to co będzie dalej. Chcieliście Tuska to macie. Debilom jeszcze chyba nikt nie powiedział że póki co dalej rządzi pis
- MacPhisto
- Gramofon: Victor QL-A7
PSL miał inny program nie było mowy o wakacjach. Nieporozumienie takiedomibobi pisze: ↑17 paź 2023, 09:52Wystarczy czytać program partii, na którą się głosuje. Ludzie są mega dziwni. Zero zaangażowania od siebie, a tylko oczekiwania. Trzy kliknięcia przed postawieniem krzyżyka:MacPhisto pisze: ↑17 paź 2023, 09:36Zaczyna się![]()
https://twitter.com/Jupiter300571/statu ... jc1Bw&s=08
Dobrowolny ZUS dla mikrofirm zagrożonych niewypłacalnością
Polskich przedsiębiorców duszą horrendalne koszty prowadzenia działalności gospodarczej. Jednym z nich są stale rosnące składki na ZUS, które płacą niezależnie od uzyskiwanego dochodu. Zmienimy to. Wprowadzimy wakacje od składek na Zakład Ubezpieczeń Społecznych dla mikroprzedsiębiorców w kłopotach finansowych.
Przedsiębiorcy płacą zasiłek chorobowy, a i tak muszą płacić za pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego. Wprowadzimy zasadę, że to ZUS będzie płacił zasiłek już od pierwszego dnia choroby.
Przedsiębiorcom zagwarantujemy stabilność prawno-podatkową i wsparcie w inwestowaniu w rozwój firm. Zaczniemy od regulacji składki zdrowotnej. Przez zmiany wprowadzone przez Polski Ład nie można odliczyć jej od podatku i de facto stała się ona nowym podatkiem. Cofniemy tę regulację.
Przedsiębiorcy nierzadko zmagają się z nierzetelnymi kontrahentami, opóźnieniami w spłatach, a nawet ich brakiem. Wprowadzimy zasadę, zgodnie z którą VAT i PIT będzie płacony tylko od uregulowanych faktur.
Źródło: https://polska2050.pl/trzecia-droga/12- ... iej-drogi/

Ostatnio zmieniony 18 paź 2023, 17:55 przez MacPhisto, łącznie zmieniany 1 raz.
JVC QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Dla mnie przytoczone poniżej hasła mają wydźwięk nacjonalistyczny.
Jak rozumieć szacunek dla przeszłości? Czy to ma być lekcja historia czy gloryfikacja wszystkiego w czambuł bez oceny skutków i przesłanek.
Czy przewrót majowy i rządy endecji są takim wzorem do naśladowania. Dla niektórych ówczesnych polityków są i nawet wprowadzali je w życie tylko społeczeństwo jakoś tak bez zrozumienia do tych świetlanych idei do tego podeszło. Dla mnie polityka Piłsudskiego to nie jest świetlany okres naszej historii międzywojennej? Byli mężowie stanu większego kalibru, którzy przyczynili się do uzyskania niepodległości tego Państwa.
No i trzeci z tych cytatów.
Dlaczego tak uważam? Otóż dla mnie kościół nie jest gwarantem jedności narodu. Z lekcji historii wyniosłem przekonanie że najsilniejszy nasz kraj był w okresie Polski wielonarodowej i tolerancyjnej dla innych religii i wyznań. Tak więc twierdzenie że tylko kościół katolicki jest spoiwem naszego Państwa jest dla mnie demagogiczny.
Jak rozumieć szacunek dla przeszłości? Czy to ma być lekcja historia czy gloryfikacja wszystkiego w czambuł bez oceny skutków i przesłanek.
Czy przewrót majowy i rządy endecji są takim wzorem do naśladowania. Dla niektórych ówczesnych polityków są i nawet wprowadzali je w życie tylko społeczeństwo jakoś tak bez zrozumienia do tych świetlanych idei do tego podeszło. Dla mnie polityka Piłsudskiego to nie jest świetlany okres naszej historii międzywojennej? Byli mężowie stanu większego kalibru, którzy przyczynili się do uzyskania niepodległości tego Państwa.
No i trzeci z tych cytatów.
Własne dzieci zabijali Niemcy, jakoś o mordowaniu niemowląt w naszym kraju nie słyszałem. Zaś o tuszowaniu krzywd jakie czynili przedstawiciele kościoła katolickiego to już mi się o uszy obiło i to nie tylko w tym pięknym kraju nad Wisłą.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
- MacPhisto
- Gramofon: Victor QL-A7
JVC QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
I oto chodzi Panie FerdkuMacPhisto pisze: ↑18 paź 2023, 12:47O kurde grubo, ciekawe co na to Hołownia.
https://x.com/xOstatniaProsta/status/17 ... Lkl5A&s=08

- Tarkus
Tolerancja religijna to "wynalazek" katolicki. Pierwszy oficjalnie wygłosił jej postulat ks. Paweł Włodkowic.Piterski pisze: ↑18 paź 2023, 12:37Dlaczego tak uważam? Otóż dla mnie kościół nie jest gwarantem jedności narodu. Z lekcji historii wyniosłem przekonanie że najsilniejszy nasz kraj był w okresie Polski wielonarodowej i tolerancyjnej dla innych religii i wyznań. Tak więc twierdzenie że tylko kościół katolicki jest spoiwem naszego Państwa jest dla mnie demagogiczny.
Polska wielonarodowa i tolerancyjna - i tu dotykamy sedna - nie była bynajmniej Polską laicką w rozumieniu dzisiejszej Francji. Była Polską oficjalnie katolicką. Dla odmiany najbardziej nietolerancyjną epoką był programowo "świecki" stalinizm. Jak więc widzisz, nie takie to wszystko proste.
Tolerancja (przypominam: od "tolerare" - "znosić", "wytrzymywać") polega na tym, że pozwalam innym wyrażać ich światopoglądy, a nie na tym, że przemilczam swój własny. Za to już żądanie od kogoś, aby przemilczał swój światopogląd, to właśnie jest nietolerancja. W tym sensie ten, kto wiesza krzyż, jest bardziej tolerancyjny od tego, który go zdejmuje.
- masus
Tym samym nie miałbyś problemu, jeśli ktoś by ten krzyż odwrócił do góry nogami.
- Piterski
Wieszanie takich symboli religijnych skojarzyło mi się z posikiwaniem terenu przez zwierzęta i tyle to ma wspólnego z tolerancją i demokracją czy rozdziałem kościoła od Państwa.
- Tarkus
Błąd! Obecność krzyża nie znaczy "teren tylko dla wierzących", a jedynie "tu są wierzący".
Rozumiem, że mówisz o św. Piotrze. Idea hierarchicznego Kościoła rzeczywiście jest mi bliska.
- Piterski
Jeśli jesteś wierzący to powieś sobie symbol swojej wiary na szyli na łańcuszku lub np. w postaci przypiętego znaczka.
Ty chcesz wieszać krzyże, to czy ja mam powiesić pacyfę, ktoś inny np symbol satanistów, kolejny półksiężyc itp? Czy dalej będziesz się upierał, że nie rozumiesz rozdziału państwa od kościoła?
PS. jeszcze jeden jest element, który chyba jednak pominęliśmy. Angażowanie kościoła i religii w działanie państwowych instytucji i urządzanie przy tej okazji obrządków religijnych w tychże instytucjach.
Ty chcesz wieszać krzyże, to czy ja mam powiesić pacyfę, ktoś inny np symbol satanistów, kolejny półksiężyc itp? Czy dalej będziesz się upierał, że nie rozumiesz rozdziału państwa od kościoła?
PS. jeszcze jeden jest element, który chyba jednak pominęliśmy. Angażowanie kościoła i religii w działanie państwowych instytucji i urządzanie przy tej okazji obrządków religijnych w tychże instytucjach.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2023, 14:06 przez Piterski, łącznie zmieniany 1 raz.
- masus
Myślę, że wiesz o czym mówię. Tak samo, używając słowa "swastyka" zazwyczaj nie mam na myśli hinduskiego symbolu szczęścia, ani protoplasty słowiańskiego kołowrotu.