Jakieś argumenty? Było nie było, ta bardziej "wodzowska" partia miała 5 szefów, przypomnij mi proszę ilu to przewodniczących miało PiS?
Polityka
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
- chudy_b
Re: Polityka
Ale wiesz chyba, że JPK to przede wszystkim duży projekt IT którego realizacja trwała lata? Ustawa, ustawą, papier wszystko kupi. Zaprojektować i wdrożyć dobry system IT to już nie jest takie proste. Żeby nie było że tylko krytykuję PIS. Faktycznie za czasów PIS wiele fajnych rozwiązań IT zostało zrobionych. Ale akurat JPK nie jest ich.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A kim jesteśmy jeśli nie tym? Spójrz prawdzie w oczy Szelak.
Ty chyba jednak nie masz bladego pojęcia o ekonomii

Pogadajmy jeszcze może o takich nic nie znaczących pierdołach jak koszty życia, ceny nieruchomości, itd.
Straszna roszczeniowość.
Niby poglądy ultra-prawicowe, ale oczekiwania jakby mocno lewicowe.
Niech bogaty wyłoży więcej żeby ten biedny miał prędzej tak jak ten bogaty, nie musząc sobie na to zapracować.
Porównujesz lata - gdzie była Polska w 1989, a gdzie zachodnia Europa, gospodarczo?
A Ty oczekujesz rychłego wyrównania bo minęło prawie 20 lat od akcesu?

Przecież Polska jak dotąd dostała więcej od Unii niż do niej włożyła, właśnie dlatego że jesteśmy tam gdzie jesteśmy, ale nie oczekuj żeby Hans wysyłał do Polski tanie Mercedesy po to żeby Janusz miał czym dupę wygodnie wozić mimo że godzina pracy Hansa jest warta 100 euro, a godzina pracy Janusza jakieś 40 złotych.
Rozumiem że po Polaczkowemu to Unia powinna nas po stopach całować że zechcieliśmy do niej dołączyć?

Oczekiwane od Unii było że m.in. będziemy militaria kupowali w Europie, że w ramach solidarności ekonomicznej tak to będzie wyglądało. Tymczasem Polska przytulała kasę z Unii na inwestycje i rozwój infrastruktury, a militaria kupowała u wujka Sama. I nic Unii do tego, choć niemieccy satyrycy robili sobie z tego żarty przez parę lat, "chwaląc" polską przedsiębiorczość.
Kradzież samochodów w Niemczech w ostatnich miesiącach wzrosła.
Zdalna praca przestała być trendy i czymś trzeba dupska wozić, a ceny aut wysokie.
Obywatele jakiego kraju na czele tabeli przyłapanych złodziei?
Polacy, ponad 1000 przypadków w danej próbie czasowej.
Kolejni? Rumuni, blisko 500 przypadków.
I ty tu piszesz że my Polski naród powinniśmy być przez zachód wielce szanowani i pieniędzmi obsypywani "bo się nam należy" czy jak?

O wiem, mam Polaczkowe wytłumaczenie problemu - dlatego kradną bo Helmut za małe przelewy puszcza

Jakby więcej jurków w naszą stronę szło to przecież nie opłacałoby się kraść!
Oj ci głupi Niemcy...

Konkrety proszę, nie ogólniki. Nie daj się prosić 3 razy.
A skąd to pytanie się wzięło?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Niemcy, zrujnowane po II wojnie światowej, którą same wywołały i doprowadziły do największej pożogi i bólu w dziejach świata, już 20 lat po niej gospodarczo stały bardzo dobrze. Tak wiem Plan Marshalla, pomoc Wujka Sama.
Broń to chciałbym kupować tam gdzie najlepsza, a nie wg jakichś koligacji bo jesteśmy w Unii, tym bardziej, że to my jesteśmy granicą Unii Europejskiej. Bezpieczeństwo Polski jest ważniejsze niż nawet przynależność do Unii.
Unia Europejska jest taka demokratyczna i zapewnia równość, to niech wszyscy są w niej równo traktowani. My oddaliśmy unii cały swój rynek, to chyba nie jest tak źle dla Unii, że nie ma tu praktycznie żadnej konkurencji, a jest to rynek niemały bo blisko 40 milionowego państwa.
Kwestia światopoglądowa? Przecież to nie trzeba badać sprawy w jakiś specjalny sposób, żeby zobaczyć, że trwa promocja lewactwa, związków partnerskich, homoseksualnych itp. Próbuje się to wszystko zrównać z tradycyjną rodziną, albo nie, raczej pokazać, że rodzina to już przeżytek. Zresztą o czym tu mówić, wystarczy zobaczyć o czym mówią tzw wolne media, kierowane przez lewactwo i jakie „wartości” promują. Kreuje się Polskę jako kraj zacofany bo ciągle hołdujący tradycyjnym zdrowym wartościom a przeciwstawia się tzw prądy nowoczesne rugujące rodzinę a afirmujące konkubinaty i różnego typu dewiacje seksualne mające dać człowiekowi wolność i wyzwolenie. Kościół, Chrześcijaństwo są wyszydzane i wykpiwane, co nawet ma miejsce bardzo często na tym forum.
Ostatnia sprawa to Twój stosunek do Polski. Nie trudno się zorientować, że jest niezwykle pejoratywny. Nie trzeba się zagłębiać w Twoje posty, bo z każdego z nich jeśli mówisz już coś o Polsce, bije wyjątkowa niechęć do wszystkiego co związane jest z Rzeczpospolitą. Nie wnikam co jest powodem takiej nienawiści do Polski, bo Ty to chyba wiesz najlepiej. Ja w każdym razie jak czytam te Twe mądrości, to zaczynam rozumieć dlaczego w takiej Europie Zachodniej nie mają do nas szacunku.
Amrówek pytał Latro, by ten pokazał mu ten dobry nacjonalizm.
Broń to chciałbym kupować tam gdzie najlepsza, a nie wg jakichś koligacji bo jesteśmy w Unii, tym bardziej, że to my jesteśmy granicą Unii Europejskiej. Bezpieczeństwo Polski jest ważniejsze niż nawet przynależność do Unii.
Unia Europejska jest taka demokratyczna i zapewnia równość, to niech wszyscy są w niej równo traktowani. My oddaliśmy unii cały swój rynek, to chyba nie jest tak źle dla Unii, że nie ma tu praktycznie żadnej konkurencji, a jest to rynek niemały bo blisko 40 milionowego państwa.
Kwestia światopoglądowa? Przecież to nie trzeba badać sprawy w jakiś specjalny sposób, żeby zobaczyć, że trwa promocja lewactwa, związków partnerskich, homoseksualnych itp. Próbuje się to wszystko zrównać z tradycyjną rodziną, albo nie, raczej pokazać, że rodzina to już przeżytek. Zresztą o czym tu mówić, wystarczy zobaczyć o czym mówią tzw wolne media, kierowane przez lewactwo i jakie „wartości” promują. Kreuje się Polskę jako kraj zacofany bo ciągle hołdujący tradycyjnym zdrowym wartościom a przeciwstawia się tzw prądy nowoczesne rugujące rodzinę a afirmujące konkubinaty i różnego typu dewiacje seksualne mające dać człowiekowi wolność i wyzwolenie. Kościół, Chrześcijaństwo są wyszydzane i wykpiwane, co nawet ma miejsce bardzo często na tym forum.
Ostatnia sprawa to Twój stosunek do Polski. Nie trudno się zorientować, że jest niezwykle pejoratywny. Nie trzeba się zagłębiać w Twoje posty, bo z każdego z nich jeśli mówisz już coś o Polsce, bije wyjątkowa niechęć do wszystkiego co związane jest z Rzeczpospolitą. Nie wnikam co jest powodem takiej nienawiści do Polski, bo Ty to chyba wiesz najlepiej. Ja w każdym razie jak czytam te Twe mądrości, to zaczynam rozumieć dlaczego w takiej Europie Zachodniej nie mają do nas szacunku.
Amrówek pytał Latro, by ten pokazał mu ten dobry nacjonalizm.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2023, 15:29 przez Szelak, łącznie zmieniany 2 razy.
- amrowek
O jakich rządach prawa piszesz, bo nie kumam.
Ja bym chętnie zobaczył kto kupił to zboże co miało iść tranzytem jak zapewniał nasz Mateusz vel Jarosław
Poczekaj niedługo może się to zmienić, jeszcze trochę a Jaro nas wyprowadzi.
Zawsze uczyłem dzieci szacunku do drugiego człowieka , nie narodu .Nie dzielę ludzi na to jakiej są religii, narodowości, orientacji seksualnej, czy też poglądów politycznych. Tak jak uważam , że bezkrytyczne wyznawanie ideologii i religii szkodzi. Do 1989 roku jedyną siłą przewodnią narodu była czerwoni tak potem chcieli być czarni .
U kogo ? Bo ja nie jestem ani za tymi ani za tymi.
Jest takowy? Nie spotkałem się nigdy z takim i nie twierdzę, że jest. Wszystko zależy od zachowania proporcji i zdrowego rozsądku. Przegięcia są po każdej stronie , bo jakoś ludziom trudno zachować proporcję tego rozsądku.
Czy rozdawnictwo to dobra robota? Bo ja uważam , ze wprost przeciwnie to tworzenie patologii. 500+, 800+ owszem tym co pracują na zasadzie odliczenia od podatku a nie dawanie za nic. Wychodzi na to , że ja pracując teraz zapierniczam na nieroby co nic nie robią a tylko im się należy, bo im się należy i już.(wyłaczył bym z tego rodziców którzy opiekują się dziećmi niepełnosprawnymi wymagającymi szczególnej opieki) Tak buduje się patologię a nie poszanowanie dla pracy, że skoro pracuje to mi się opłaca pracować , płacić podatki etc. a tak ...
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
-
- Gramofon: Hitachi HT-354
lubię piwko dlatego na nich głosuję:) i chcę zagłosować na kogoś kto ma w swoich szeregach niespaczonych poprzednim ustrojem, młodych ludzi. mi to wystarczy. w innych aprtiach takich osób nie ma no może Jakiego z Pisu bym wyszarpał, w PO taki Nitras, Jachira itd ich obecność w sejmie to kpina za narodu a jakaś część narodu takich wybiera.... ręce opadają.Wojtek pisze: ↑22 sie 2023, 01:11Odpowiesz Maciejowi czy jeszcze się zastanawiasz?
Tak, nie wiem, dlatego zapytałem. Logiczne.
Nadal jestem ciekaw odpowiedzi. Doczekam się czy nie ma szans?
Dla mnie mało logiczne jest z jednej strony psioczenie na komunę i post-komunę, a zarazem wychwalanie innych państw gdzie komuna nadal jest żywa.
Ale że co ty masz im do zarzucenia że nie powinno się już pytać o opinię czołowych polityków lewicy?
Za Millera wstąpiliśmy do UE.
W sensie że Niemcy to teraz nasi wieczni wrogowie bo 2WŚ?
Powinniśmy zerwać stosunki nie tylko dyplomatyczne, ale i handlowe?
Powiedz jeszcze że jeździsz jakimś Volkswagenem czy innym Oplem
Doman, powiedz nam jeszcze, skoro wszyscy są tacy głupi bo głosują za złodziejami, to na kogo ty oddawałeś swój głos od 1990? Bo jak tak czytam Twoje wywody to wychodzi mi że ty przez dekady w sumie nie miałeś na kogo głosować co by nie pogwałcić swoich wartości. Było tak, czy może jednak o kimś zapominam?
Wojtek, w latach 90-tych nie mogłem jeszcze głosować nie byłem pełnoletni ale pamiętam rozmowy np wujka z wujkiem na jakichś imprezach rodzinnych "no Waldek to tylko głos na Wałęsę nam został" a po latach wyszło szydło z worka. ogólnie patrząc historycznie to po II wojnie nie mieliśmy prawdziwego polskiego prezydenta albo jakiś błazen się trafił albo uczony w moskiewski szkołach, a to szogun no i myślałem że w końcu Duda będzie jakiś w miarę ale również wyszło szydło z worka. to samo również z polskimi rządami, wszystkie decyzje zapadały w Moskwie, teraz unia robi co chce ( a zapomniałem zasługi Millera

z Niemcami nie powinniśmy zrywać stosunków ani z Rosją ani z innymi krajami chodzi mi o to co uczynili nam naziści i sowieci podczas wojny i gdzie są odszkodowania... ale kto ma się o to upomnieć jak nie ma polskich rządów i prezydenta? swego czasu chyba Belka na pytanie czy zajmie się tą sprawą powiedział wprost że nie.
jeżdzę autem z Azji:)
a tu taka "ciekawostka":
https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/agent ... sowania=42
i jeszcze bardzo ważna pozycja jeśli chodzi o książki "Poznaj ich prawdziwe nazwiska" Aldony Zaorskiej. to tak odpowiadając na ewentualne kolejne pytanie dlaczego tak nie trawię tamtego ustroju.
Hitachi HT-354, Nordmende LB550, Kenwood KR-V75R, Nikko NA 390 II, Nikko NT 790
-
- Gramofon: Micro seiki,Braun
Dzisiaj w TVP info padło ważne pytanie skierowane do emerytów.
Czy przyda im się zapomoga tkz 14.
Dzięki naszemu zbawcy narodu, który 2200 pomylił brutto z netto i mi się przyda.
Wyjdzie jakieś 700zl,a żonie z 1000zl też się przyda. A zapytanej Pani przez reportera też się przyda bo mówi,że będzie miała na leki
K...a no to ja już nic nie rozumiem bo leki dla emerytów są przecież za darmo
Czy przyda im się zapomoga tkz 14.
Dzięki naszemu zbawcy narodu, który 2200 pomylił brutto z netto i mi się przyda.
Wyjdzie jakieś 700zl,a żonie z 1000zl też się przyda. A zapytanej Pani przez reportera też się przyda bo mówi,że będzie miała na leki
K...a no to ja już nic nie rozumiem bo leki dla emerytów są przecież za darmo

- amrowek
Czemu tylko część a nie wszyscy emeryci ją dostaną, to niesprawiedliwe
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
No cóż.... trudno o komentarz.
Niewielkie masz oczekiwania, jak pragnę zdrowia. Teraz rozumiem dlaczego nie odpowiesz na zadane pytania.
są zagraniczni?
Masz na myśli ten słusznie miniony? Nikt tutaj chyba go nie broni ani nie wychwala?

-
Pardon my Klatchian, ale pierdolisz.
The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
-
Mieli świetną ekspert od cyfryzacji, ale niestety, nie utrzymała się...
The story so far:
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Posłowie odrzucili weto senackie do nowelizacji prawa geologicznego i górniczego. Nowe przepisy nie podobają się m.in. ekologom i gminom górniczym. Ich zdaniem pozwolają one arbitralnie decydować ministrowi klimatu i środowiska, które złoża w Polsce zostaną uznane za strategiczne i gdzie w związku z tym wprowadzić np. zakaz zabudowy. Ograniczają również rolę samorządów.Doman pisze: ↑22 sie 2023, 16:42a tu taka "ciekawostka":
https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/agent ... sowania=42
Zgodnie z nowelą gminy będą zobowiązane do uwzględnienia decyzji ministra w dokumentach planistycznych bez możliwości odwołania się od niej do niezawisłego sądu. A właściciele nieruchomości położonych na terenie złóż strategicznych nie będą mieli prawa do żadnego odszkodowania za spadek wartości działki czy ograniczenie prawa do korzystania z niej.
Przesłanki uznania złoża za strategiczne ustalono w sposób tak ogólny, że nietrudno sobie wyobrazić, jak mapa kraju zapełnia się terenami, na których niemożliwe okaże się choćby zbudowanie domu jednorodzinnego na własnej działce czy nowej drogi gminnej. I to przy braku faktycznych planów wydobycia w tym miejscu.
Na czy polega według Ciebie ta ciekawostka?
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie zapomnij o Japonii.
Polaczkowe wyjaśnienie - oni mieli "szczęście", a my "pecha"

Powtarzasz się z tym, ale też myślę że nie wiesz o czym piszesz i robi się z tego demagogia.
Jakiej konkurencji? Przecież zachód zaczął ostro robić biznes w Polsce jak tylko zmienił się ustrój. Importowaliśmy więcej niż eksportowaliśmy.
Masa Polaków jechała "na Saksy" zarobić, często wielokrotność swojej pensji w kraju.
Zaraz się dowiemy że dopiero wejście Polski do Unii to umożliwiło

Oczywiście, wiele problemów czy trudności zniknęło, ale to też działa w dwie strony.
Lansowanie teorii jakoby to Unia była większym beneficjentem tego że Polska dołączyła do Unii uważam za śmieszną i Polaczkową.
W skrócie - Polska powinna być państwem wyznaniowym, a kościół powinien być czwartą władzą w naszym ustroju.
Rozumiem, choć nie mogę się zgodzić żeby to była droga "do przodu" dla naszego narodu.
Jak ktoś szuka przykładów to niech spojrzy na bliski wschód i jak bardzo to dołuje ich rozwój cywilizacyjny.
Czuję się patriotą.
Jestem człowiekiem który dość łatwo mógłby wyjechać z kraju i żyć obiektywnie lepiej poza granicami Polski.
Nie robię tego, bo uważam że jak wszyscy wartościowi wyjadą to już nic po tym kraju nie pozostanie, tu żyję więc tu płacę podatki, itd.
Natomiast nie ukrywam że wyśmiewam to co nazywam Polactwem, czyli zachowania i nurty zmierzające ku temu by Polska jako naród nie szła do przodu śladem reszty cywilizowanego świata tylko grzęzła w jakimś ciemnogrodzie "bo tak powinno być" w imię jakichś przestarzałych idei.
Ja też jestem swego rodzaju idealistą

Przy okazji muszę przeprosić amrowka bo raczej źle go osądziłem parę stron temu co do jego stosunku do różnych spraw. Teraz to widzę.
Też uważam że jakieś odszkodowania się należą, ale też rozumiem że dyplomatycznie jest to dzisiaj bardzo trudny orzech do zgryzienia.Doman pisze: ↑22 sie 2023, 16:42z Niemcami nie powinniśmy zrywać stosunków ani z Rosją ani z innymi krajami chodzi mi o to co uczynili nam naziści i sowieci podczas wojny i gdzie są odszkodowania... ale kto ma się o to upomnieć jak nie ma polskich rządów i prezydenta? swego czasu chyba Belka na pytanie czy zajmie się tą sprawą powiedział wprost że nie.
Gdyby jeszcze Niemcy byli jakoś mocno uzależnieni od nas w jakimś zakresie to pewnie byłoby łatwiej, ale skoro nie są i to raczej my od nich... no to tak średnio to widzę.
Samo walenie pięścią w stół nie zawsze rozwiązuje te problemy.
Zresztą, PiS często machał tą flagą, a koniec końców nic konkretnego w temacie nie zrobili. Czemu? Bo jest to dyplomatycznie bardzo trudne.
Słyszałem w radiu że chcą zmienić ustawę o emeryturach tak żeby 13-tka i 14-tka dla wszystkich były już stałymi punktami programu, a co roku będzie wystarczyło rozporządzenie by ustalić wysokość zapomóg.
Po co naprawiać system emerytalny by wystarczyło 12 wypłat w roku skoro można dokładać mutantowi kolejne łapy?

Ja też.
Wg Domana wychwalamy bo nie rzucamy kamieniami w ludzi "umoczonych" w układy Magdalenkowe itp.
Co by nie mówić, też jestem fanem podejścia że wpuszczamy młodych do Sejmu, a starych wysyłamy do Senatu albo na wakacje do parlamentu europejskiego. Wystarczy spojrzeć na rząd Finlandii.
Tyle że młodzi korwiniści to serio nie ta droga.
Nie utożsamiam się z lewicą, jestem bardziej liberałem, ale jeśli nasz stosunek z "jedynym słusznym" kościołem nas blokuje lub przeszkadza wprowadzać zmiany wymagane przez dzisiejszą (a nie średniowieczną) rzeczywistość, tj. związki partnerskie, to powinniśmy ten stosunek zerwać i ponownie podkreślić świeckość państwa jako państwa WSZYSTKICH obywateli, a nie tylko tych którzy chodzą na mszę.
Nie jest to ani atak na "rodzinę" ani nie powoduje że nagle ludzie zaczną burzyć świątynie w kraju.
Jednocześnie - dzisiejszy system w naturalny sposób dzieli obywateli na tych lepszych/bardziej uprzywilejowanych i tych gorszych, w ujęciu praw obywatelskich, a tak być nie powinno.
Nie sądzę by były to zbyt wygórowane oczekiwania.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Micro Seiki DD-7
Wojtek dużo racji w tym co piszesz z jednym małym "ale". Co do kupowania techniki wojskowej to kupuje się ją od tego kto ją ma i chce ją sprzedać. Stan Bundeswehry jest dosyć opłakany, więc ciężko wymagać żeby wojsko polskie kupowało od nich sprzęt. Stany sprzęt mają i chętnie sprzedają, więc od nich kupujemy. Z geostrategicznego punktu widzenia zaś nie ma w tym momencie lepszego gwaranta bezpieczeństwa niż USA. Żadne państwo europejskie nie jest nam w stanie dać żadnych gwarancji bezpieczeństwa ani w tym momencie ani w najbliższej przyszłości. Ba istnienie silnego państwa polskiego wcale nie jest Niemcom w smak i chętnie by nas przehandlowali w zamian np. za tanie surowce z Ruzzi. Za tanie surowce, które są podstawą niemieckiej gospodarki. Z drugiej strony wcale nie oznacza to, że USA nas kiedyś nie przehandluje. Do tzw. "odwróceń sojuszy" nawet w czasie działań wojennych dochodziło w historii świata wiele razy. Tak więc póki co to USA są najpewniejszym gwarantem naszego bezpieczeństwa a jak się leży w położeniu geostrategicznym takim a nie innym i ma się mało znaczącą pozycję w świecie to trzeba się "przytulić" do jakiegoś mocarstwa. I gdyby się tak jeszcze zastanowić skąd się bierze dobrobyt Niemiec (poza oczywistą zaradnością, pracowitością, umiejętnością zarządzania, itd.) to bierze się on również stąd, że na terenie Niemiec są bazy, w których stacjonują Amerykanie. Pieniądze zaoszczędzone na armii można zainwestować w inne gałęzie gospodarki. I stąd Hans zarabia 100 euro na godzinę podczas gdy jego ubogi kuzyn Janusz złotych 40, a to i tak jak dobrze pójdzie...
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
- amrowek
Co się stało z offsetem za F-16?
państwo nie sojusz państw tak, czyt.Nato
Ameryka kieruje się swoim interesem , dopóki ma korzyść z nas to ok.
w Polsce też, a nie widać
ps
coś tam dziś mówili że Konfa traci jakieś pkt w zależności kto badał to od 3 do 5 . Chyba będą musieli bosaka użyć aby coś wyciągnąć , tylko nie wiem co i skąd i czy mają takiego bosaka aby coś sięgnąć.