Inicjatywa Wydawnicza Forum - płyta Polskich Nagrań

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Na Audiostereo też nie było jako takiego odzewu? :)
motown pisze:Jak nie będzie minimum pięciuset chętnych to nie ma o czym mówić?
Nie, tu raczej nie chodzi o zebraniu 500 chętnych na 500 płyt (choć PN pewnie by bardzo sobie czegoś takiego życzyła). Nie dotrzemy do wszystkich przez Internet.
motown pisze:Do kogo w tej firmie trzeba się zgłosić żeby dogadać szczegóły (czy w ogóle tak 'wstępnie' pogadać)?
Jak chcesz się o coś zapytać to zadzwoń albo napisz maila, Oni już Cię pokierują do odpowiedniej osoby.
Nie wiem czy ktoś wie jak się nazywa osoba odpowiedzialna za analogi w PN, o ile w ogóle takie stanowisko istnieje, więc takiej odpowiedzi nie oczekuj motown ;)

Mogę co najwyżej "swoimi kanałami" spróbować dojść do jakiegoś bardziej bezpośredniego kontaktu czy też odpowiedzi na pytanie "czy byliby chętni?"

Fakt faktem, jak vinyl_freak tu napomknął, PN są teraz nieco w tarapatach finansowych i starają się z tego jakoś wykaraskać, a to może nie sprzyjać realizowania "ryzykownych (z ich perspektywy) manewrów.
motown pisze:Może można by się umówić na mniejszy nakład (ale droższe płyty)?
Znając politykę tłoczni i wydawców, wątpię by to miało sens.

W skrócie: wydać i wytłoczyć to pryszcz, weź to potem sprzedaj :) O to tu przede wszystkim chodzi.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Winters

Re: Inicjatywa Wydawnicza Forum - płyta Polskich Nagrań

Post autor: Winters »

Wojtek pisze:Na Audiostereo też nie było jako takiego odzewu? :)
Ja nie mam siły do tego forum, bo w tym temacie dowiedziałem się głównie co i gdzie można kupić za dwie dychy, albo o Murzynie, który kupował polskie płyty :shock:
Wojtek pisze:Nie, tu raczej nie chodzi o zebraniu 500 chętnych na 500 płyt
Pewnie, że nie, ale to, co mamy to jednak za mało ;)
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

Reymont - 2 sztuki

Uważam, że próba wydania czegoś rzadkiego nie ma szans.
Proponowałbym coś z Dżemu. Zespół bardzo popularny i lubiany.
Pewnie kilka osób uzna to za profanację , ale poszedłbym jeszcze bardziej mainstreemowo i zaproponuję składankę ich najpopularniejszych utworów + kilka smaczków (?)
Nie wiem czy taka pozycja kiedykolwiek ukazała się na czarnej płycie, ale chyba nie...
Widziałbym ją nie jako bezmyślną reedycję jakiegoś albumu tylko antologię z motywem przewodnim.

edit
może mnie ciut "poniesło"... trzeba by zrobić nową płytę-matkę i koszta pewnie wzrosną logarytmicznie :doh:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Reymont pisze:może mnie ciut "poniesło"... trzeba by zrobić nową płytę-matkę i koszta pewnie wzrosną logarytmicznie :doh:
To Ty myślisz, że oni sięgają do archiwum po starą matrycę? :) W każdym wypadku tych reedycji powstaje nowa matryca, nowy mastering.

PN już coś takiego zresztą zrobiło w przypadku jednej ze swoich oryginalnych kompilacji: http://polskienagrania.com.pl/oferta/wi ... not_samba/
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

No, tak myślę.
maciekpiotr

Post autor: maciekpiotr »

polecam - żeby to sensownie wyszło - któryś z portali finansowania społecznego np. polakpotrafi.pl albo wspieramkulture.pl
takim sposobem miało by to ręce i nogi. dogadujecie się w sprawie kosztów produkcji - zbieracie pieniądze od chętnych na zakup, przy okazji dorzucacie dodatkowe fanty za wsparcie większe niż koszt płyty i jeśli zbierzecie odpowiednią kwotę wydajecie album, jeśli nie to nic się nie dzieje. minusem jest to że serwis wcina 10% zebranych środków - ale mimo wszystko to porządna opcja: wydając to w sposób - niech się wpisze na forum kto będzie chciał kupić - jest dużo większa możliwość wtopienia pieniędzy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Reymont pisze:No, tak myślę.
To myślisz dość fantazyjnie ;)
maciekpiotr pisze:polecam - żeby to sensownie wyszło - któryś z portali finansowania społecznego np. polakpotrafi.pl albo wspieramkulture.pl
Dobry pomysł, choć w sumie jest to to o czym już mówiliśmy, bo wymieniłeś polskie odmiany kickstartera.
maciekpiotr pisze:dogadujecie się w sprawie kosztów produkcji - zbieracie pieniądze od chętnych na zakup, przy okazji dorzucacie dodatkowe fanty za wsparcie większe niż koszt płyty i jeśli zbierzecie odpowiednią kwotę wydajecie album, jeśli nie to nic się nie dzieje. minusem jest to że serwis wcina 10% zebranych środków - ale mimo wszystko to porządna opcja: wydając to w sposób - niech się wpisze na forum kto będzie chciał kupić - jest dużo większa możliwość wtopienia pieniędzy.
To nie my tylko PN musiałoby się na taki krok/próbę zdecydować. Tak czy siak, warte rozważenia czy też "podrzucenia" :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
bonnylarmes

Post autor: bonnylarmes »

jest kilka polskich płyt które osiągają ceny z kosmosu, i te na reedycje byłyby najlepsze;)

z racje że jestem psycho-fanem polskich płyt z jazzem byłbym za rzadkimi numerami z serii Polish Jazz

Jerzy Milian Trio - Bazar (PJ vol. 14)
Andrzej Trzaskowski - Polish Jazz vol. 4
Kurylewicz - Go Right

dotychczasowe wznowienia wydaję mi się były robione przez kogoś niekompetentnego... o ile Reedycje Komedy rozumiem, Novi Singersów tez bo w oryginale jest ultra rzadka płyta, tak wznawiać Odział Zamknięty, który można znaleźć w każdym antykwariacie czy bazarze już od 5PLN? Bez sens...
Awatar użytkownika
jopp
Gramofon: Technics SL-Q2

Post autor: jopp »

W sensie finansowym to Odział Zamknięty dla PN nie był złym wyborem bo na stronie figuruje jako "produkt niedostępny" czyli wszystko zeszło jak można domniemywać.
vinyl_freak

Post autor: vinyl_freak »

Ktoś pisał do PN? Dostaliście odpowiedź?
maclaw

Post autor: maclaw »

incorester pisze:Ja bym chętnie kupił SXL 1066, ale bez żadnych "remasteryzacji" i innych ingerencji w oryginalny materiał,
bo płyta doskonała, mój egzemplarz straszliwie zajechany, a wszystkie (!) reedycje na CD są albo niekompletne,
albo zawierają radiowe wersje niektórych utworów.
Jedyny wyjątek to, praktycznie nieosiągalna, reedycja Digitonu - DIG 138
Przecież Digiton zmartwychwstał pod starą nazwą Klub płytowy RAZEM. Napisz do nich, są bardzo otwarci na propozycje. Dopiero co wydali równie niedostępny Zespół Gitar Elektrycznych Voo Voo.
Awatar użytkownika
loamesoile
Kontakt:

Post autor: loamesoile »

Ja się zastanawiam dlaczego Polskie Nagrania nie reedytowały na winylu "Korowodu" Grechuty. Ta Demarczyk śpiewająca Koniecznego też ostatecznie się nie pojawiła, chociaż były zapowiedzi. Wspaniale byłoby też gdyby reedytowano jedyny album Anawy z Zauchą na wokalu, bo egzemplarze oryginalne albo są w strasznym stanie, albo osiągają horrendalne ceny (a nierzadko jedno i drugie). W ogóle wydaje mi się, że zdecydowanie bardziej racjonalne byłoby reedytowanie czegoś z lat 60./70., gdzie istniejące oryginalne egzemplarze są generalnie bardziej nadgryzione zębem czasu :)
vinyl_freak

Post autor: vinyl_freak »

Awatar użytkownika
nightspy

Post autor: nightspy »

Witam wszystkich

Dopiero do Was tu dołączyłem więc jestem wśród Was nowy...

Od razu POPIERAM inicjatywę... i od razu jestem na 3 egzemplarze w ciemno
Jak będzie wiadomo co by było wydane to liczba może się zwiększyć...
w dalszej i bliższej rodzinie mam pełno osób które słuchają starej dobrej polskiej muzyki typu
Dżem, DAAB, TSA, KSU, Turbo, Republika. Kult itp
a przy takiej muzie ilość zamówienia by wzrosła

Pozdrawiam
Darek "NightSpy"
kręcić winyla... czy nie kręcić... oto jest pytanie ;)
Awatar użytkownika
slawek
Gramofon: AD FONTES

Post autor: slawek »

Witam popieram Korowód Anawa i dołączył bym Blackaut ,2 lp wziął bym w ciemno.
ODPOWIEDZ