Przedwzmacniacz Buphono 2 prezentacja-opinie-testy (Lista do testu w 1 poście)

Klamoty domowej roboty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Przedwzmacniacz Buphono 2 prezentacja-opinie-testy

Post autor: darkman »

Bacek pisze:
20 cze 2023, 13:06
NIe mylmy dwóch różnych systemów walutowych.
Nie mylimy :)
Bacek pisze:
Coś może perfekcyjnie spełniać swoją funkcję i być ekstremalnie niewygodne
A podobno nie ma brzydkich kobiet tylko wina czasem brak, ale to w sumie potwierdza regułę opisaną.
Bacek pisze:
ak dla mnie wystarczające już jest jeżeli do zmiany nastawów nie trzeba otwierać obudowy albo robi się to bez śrubek.
Jasne.
A dla mnie nie.

Funkcjonalność (przepraszam, że za prozaicznym źródłem)

Funkcjonalność (ang. functionality[1]) – zbiór atrybutów urządzenia, oprogramowania lub systemu określających zdolność do dostarczenia funkcji zaspokajających wyznaczone i zakładane potrzeby, podczas używania w określonych warunkach.

Norma ISO 9126[2] definiuje 5 podcharakterystyk funkcjonalności w modelu jakości oprogramowania[3]:

odpowiedniość (suitability)
dokładność (accuracy)
współdziałanie (interoperability)
bezpieczeństwo (security)
zgodność (functionality compliance).

Określenie to jest czasami używane zamiast słowa „użyteczność”. Angielski termin usability, o takim właśnie znaczeniu[4], odnosi się do łatwości obsługi, wydajności i satysfakcji odczuwanej z użytkowania danego urządzenia, programu, witryny internetowej itp. Wysoka użyteczność/funkcjonalność oznacza łatwość obsługi i nauki, a także przyjemnego użytkowania oraz naprawy popełnionych błędów. Funkcjonalność natomiast, dosłownie tłumaczona z angielskiego, to liczba dostępnych funkcji, możliwości itp., które nie muszą ułatwiać obsługi[5].

Wytłuściłem cechy istotne dla mnie. Są dla mnie wygodne. Wygodne czyli zapewniające mnie:
1. «zapewniające wygodę»
2. «odpowiadające mnie zww względu»

Stawiam zatem znak równości pomiędzy funkcjonalnością, a wygodą. Rzecz jasna w ogólnie pojętej funkcji ergonomii, której składową również uważam, jest jakość. Tę zaś wyrażam w walucie uniwersalnej. To oczywiście moje wytyczne i sposób pojmowania.
Z drugiej jednak strony co komu do mojego phonstage i tego jaki ma być?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Widziałem ostatnio ciekawie rozwiązane ustawianie nastaw, w bardzo minimalistyczny sposób, ale cholera zapomniałem modelu preampa (coś komercyjnego).

Tak czy siak, było to coś w rodzaju 2 przełączników z trzema pozycjami - góra, środek, dół, i każda kombinacja odpowiadała innym wartościom pF i ohm, w sumie 9 kombinacji w tym przypadku.

Wiadomo że takie przełączniki można by jeszcze przemnożyć dla większej ilości kombinacji.

Legenda ustawień bardzo prosta - lewy w pozycji takiej, środkowy w takiej, prawy w takiej i tak po kolei = x pF i x ohm.

Taki tylko pomysł, żeby nie bawić się w skomplikowane układy i wyświetlacze.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Jacek 1972t

Post autor: Jacek 1972t »

Jakiś czas temu zastanawiałem się, a dotyczyło to pree Combo.

W pady na PCB pod dip-switche wlutować takie płaskie taśmy składające się z kilku przewodów
( widziałem takie w sklepie elektronicznym).
Na drugim końcu przewody wlutować w przygotowane do tego PCB
(nawet uniwersalne się sprawdzi) z
dip-switchami.

Można by je wtedy w przygotowanych wcześniej otworach zamontować w dowolnym miejscu obudowy (np. na przednim panelu)

Pytanie czy takie rozwiązanie nie wprowadzi zakłóceń :think:
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

Jacek 1972t pisze:
20 cze 2023, 18:31
wlutować takie płaskie taśmy
Też myślałem o tym ale...
1. trzeba zrobić na prawdę estetyczne otwory w płycie czołowej
2. do obwodu wejdzie chyba dość sporo pojemności (to by trzeba sprawdzić)
Bardziej sensowne wydaje mi się wyrzucenie obwodu wejściowego z DIP-switchami na osobną płytkę i puszczenie sygnału z CINCHy prosto na nią. Taką płytkę można potem umieści gdzie się chce: za frontpanelem, bezpośrednio pod pokrywą, z dostępem od spodu, czy nawet z boku. Połączenie z główną płytką przez porządnie ekranowany kabel o niskiej pojemności nie powinno zaszkodzić sygnałowi.
To co pisał @Wojtek, też rozważałem. Wystarczy 8 podwójnych przełączników hebelkowych i mamy regulacje w szerokim zakresie R i C.
Hmmm, mam wrażenie, że powoli robi się offtopic...
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jaculek pisze:
20 cze 2023, 18:51
Hmmm, mam wrażenie, że powoli robi się offtopic...
Niekoniecznie, wszak dyskusje o możliwościach trwają tu już jakiś czas :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
wydra
Gramofon: Lenco L236

Post autor: wydra »

Według mnie wyprowadzenie kabelków w miejsce dipswitchów to nie jest najlepszy pomysł, jest tutaj bardzo niski sygnał a układ ma duże wzmocnienie, do tego bardzo długie przewodziki doczepione do tego sygnału w bliżej nie określonym miejscu, w najlepszym wypadku mielibyśmy gorszą separacje kanałów, w najgorszym odbiornik radiowy ustawiony na jedną konkretną stacje radiową, niekoniecznie ulubiona:) można sobie z tym poradzić dodawając rezystor w szeregu za tymi kabekami i kondensator ale chyba to nie o to chodzi by dowalić pojemności i rezystancji ścieżki. Jeśli jest transformator w środku obudowy to zapewne będzie go słuchać. Ja bym w te drogę nie szedł. Płytka oddzielna z dipswitchami to już inna bajka bo jak ją dobrze zaprojektować ekranować masą, dodać dobre przewody sygnałowe to nie będzie to psuło, pytanie czy gra jest warta tej świeczki. Zawsze można dodać podwójny przełącznik obrotowy z wlutowanymi szeregowo rezystorami dla obu kanałów ale takie przełączniki mają tylko 12 pozycji i niestety nie można uzyskać równoległych rezystancji wypadkowych jak w przypadku dipswitchy. Jeśli chodzi o ten projekt to coś tam mi przez głowę przelatuje czasami, ale coś w stylu dodatkowego headampa MC przełączalnego przekaźnikiem i dla niego odpowiednie nastawy i MM miało by swoje nastawy na płycie głównej, ale to sam nie wiem czy w to pójdę.
Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
Awatar użytkownika
wydra
Gramofon: Lenco L236

Post autor: wydra »

Ma ktoś kontakt do kolegi @Merrick Bo zapisał się na testy pisałem do niego ale chyba się nie loguje albo nie wiem, czy chce posłuchać czy już odpuszcza temat, nie chciałbym by był pominięty czy coś.
Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
Jacek 1972t

wydra pisze:
21 cze 2023, 08:24
Płytka oddzielna z dipswitchami to już inna bajka bo jak ją dobrze zaprojektować ekranować masą, dodać dobre przewody sygnałowe to nie będzie to psuło, pytanie czy gra jest warta tej świeczki.
Kiedyś taką skromną przystawkę wykonałem do przedwzmacniacza MMCF10, który nie był wyposażony w nastawy.

Dawało to możliwość zamontowania jej w dowolnym miejscu obudowy, a sam układ zbudowany na uniwersalnej PCB spełniał swoje zadanie.

Porównując (na słuch) pracę pree z przystawką oraz bez, nie usłyszałem żadnych zakłóceń.

Nadal nasuwa się pytanie, czy to ma sens :think:

Z drugiej strony jestem pewien, że są osoby, które za tego typu udogodnienie (łatwy dostęp) zapłacą parę stówek więcej 🙂
Załączniki
IMG_4087.jpeg
Awatar użytkownika
Jaculek

No ja się zmieściłem na mniejszej płytce :)
adapter.jpg
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Potencjalnie przewody mogły by być w ekranie jeżeli trochę dłuższy odcinek to jest. W zależności od miejsca w układzie troche pojemności to dodaje ale czy będzie miało jakiś wpływ to już zależy od układu.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Bacek

Jaculek pisze:
21 cze 2023, 10:17
adapter.jpg
Dedykowana płytka i rezystory smd, nawet 1206 i połowa będzie albo i mniej :D
Jacek 1972t

Jaculek pisze:
21 cze 2023, 10:17
Właśnie :D gdyby brać pod uwagę przedwzmacniacz dający taką właśnie opcję,
a płytkę PCB zaprojektować na elementach SMD czyli jeszcze bardziej zminimalizować jej wymiary, tego tupu rozwiązanie mogło by się przyjąć :think:
Awatar użytkownika
Bacek

darkman pisze:
20 cze 2023, 15:21
Funkcjonalność (przepraszam, że za prozaicznym źródłem)

Funkcjonalność (ang. functionality[1]) – zbiór atrybutów urządzenia, oprogramowania lub systemu określających zdolność do dostarczenia funkcji zaspokajających wyznaczone i zakładane potrzeby, podczas używania w określonych warunkach.
Pozostaję przy swoim zdaniu. Funkcją pre jest wzmacnianie i korekcja sygnału z wkładki. Żeby zrobić to poprawnie, potrzebne bywają ustawienia dostosowujące parametry pre do wkładki.

Zaspokajanie innych wyznaczonych i zakładanych potrzeb to już kwestia nie stricte funkcji tego urządzenia a osobniczych zachcianek i potrzeb.
I w tym wypadku jest duża szansa że będą się one odbywały kosztem podstawowej funkcji pre.
Dla Ciebie będzie to pilot czy wejścia dla 4 wkładek dla kogoś innego brokat na obudowie bo jego sprzęt musi wyglądać cool. Nic z tego nie jest podstawową funkcją przedwzmacniacza gramofonowego (chociaż DJ'e pewnie mogli by się ze mną nie zgodzić).

Ja np. w pre który budowałem mam jedno wejście dla wkładki i drugie liniowe oraz przełącznik co wychodzi na zewnątrz. Ale to była funkcja której pewnie tylko ja potrzebowałem bo nie mam dalej żadnego selektora/pre zwykłego.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Bacek pisze:
21 cze 2023, 10:59
Dla Ciebie będzie to pilot czy wejścia dla 4 wkładek dla kogoś innego brokat na obudowie bo jego sprzęt musi wyglądać cool.
Dla mnie tylko brokat. :mrgreen: Backu litości, daj już spokój. OK racja jest Twoja, a nawet była jeszcze przed rozpoczęciem tematu. Poszło? :obscene-tolietpush: ufff, to ulga.
pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
Jaculek

Jacek 1972t pisze:
21 cze 2023, 10:57
płytkę PCB zaprojektować na elementach SMD
Wtedy jej rozmiar może być niewiele większy od rozmiaru DIP-switchy. Elementy wchodzą między nóżki przełączników.
ODPOWIEDZ