Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Re: Polityka

Post autor: kinky »

Szelak pisze:
07 cze 2023, 11:25
Najłatwiej tak sobie to tłumaczyć
Sąd administracyjny nie ocenia stanu faktycznego, nie rozważa dowodów, ocenia tylko kwestie proceduralno formalne.
Szelak pisze:
07 cze 2023, 11:25
7 niemieckich tego typu kopalń i 5 czeskich
Czy Polska złożyła jakąś skargę gdziekolwiek za jakiekolwiek naruszenie czegokolwiek przez te kopalnie? Bo mogła tak samo jak zrobili to Czesi, których polski nierząd tak długo olewał, aż zwrócili się do TSUE.
Ubolewam, że przez niekompetencję i zaniechania władz firmy i polskiego rządu ludzie mogą stracić pracę.
I mówię to jako były górnik kopalni odkrywkowej węgla brunatnego.
To nie jest wina żadnego sądu, a władz kopalni, ministerstwa i premiera. Chcieli się Czesi dogadać...
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

Arkadyo pisze:
07 cze 2023, 11:30
To chyba jest najwiekszy dramat tego kraju - mamy bohatera, który dla całego świata jest symbolem walki o wolność ze zdegenerowanym antyludzkim systemem a jak zeskrobiesz sreberko to...
no ale lepszy byłby ten kraj i mniejszy dramat bez niego? mały człowiek, prosty, zapewne umoczony po uszy, ale chyba jednak do czegoś doprowadził? jak tego nobla mu dawali albo do tych kongresów zapraszali, to uważasz, że nie mieli wiedzy, którą od kilkunastu stron powtarzasz? postaw na szali zasługi i porażki...
Szelak pisze:
07 cze 2023, 11:07
Jak tam wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, który podjął antypolski wyrok w sprawie Kopalni Turów?
#Wolne Sądy :lol:
to może jeszcze do antypolskiego Sądu Najwyższego się odniesiesz? szczególnie w kontekście propolskiego przecież Trybunału Konstytucyjnego? a zacytujesz też przepisy, które dają propolskiej w twoim mniemaniu władzy wykonawczej prawo do podważania decyzji władzy sądowniczej? bo zdaje się, że antypolski TSUE też się w tym tygodniu do tego odnosił? ależ ta pisowska część Polski ma problem wszędzie tam, gdzie wchodzi w grę praworządność...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

kinky pisze:
07 cze 2023, 11:14
Arku, mógłbym odpisać tak:
W jednym szeregu Gmyz i
Arkadyo pisze:
06 cze 2023, 08:05
hemingway, churchil, ozzy ozborn
No proszę Cię, Arek
Arkadyo pisze:
litości
;)
Mógłbym też zażartować, że o ile Hemingwayowi czy chłopakom z BS używki poszerzały pisarsko muzyczne horyzonty to dziennikarzowi mogły przeszkadzać w trzeźwej (nomen omen) ocenie sytuacji ;)

Ale nie wchodzę w Gmyza i Smoleńsk, temat wystarczająco już rozgrzebany przez politykę.
Ustępuję Ci pola, bo ani pamiętam dobrze szczegóły, ani nie będę grzebał w komunikatach prokuratury i opiniach biegłych, w tym co jest dostępne.
Tam wtedy były jakieś zaprzeczenia ze strony prokuratury chyba... no ni cholery za mało mam w pamięci żeby sensownie dyskutować, miałbym pewnie kilka uwag do prowadzenia sprawy przez obecną prokuraturę, ale pas! z mojej strony.
Zostawmy Smoleńsk z szacunku dla ofiar, bo polityka już dość zdeptała ich pamięć, ten temat mnie wk...a do żywego co może (a nawet na pewno) się przykłada na brak obiektywizmu...
Gmyza nie szanuję za wiele innych wypowiedzi i komentarzy, przegrał zdaje się kilka spraw o zniesławienie i kłamstwo, nie będę się w nim babrał.
Arkadyo pisze:
Nie wiem czy wiesz ale od rzetelnosci dziennikarskiej jest sąd a nie politycy...
O ile wiem, mogę się mylić, chętnie wysłucham opinii prawnika (chyba tu mamy jakiegoś... ;) ) to każdy pracodawca może zwolnić pracownika, do którego stracił zaufanie w jego subiektywnej (pracodawcy) opinii, który wg. niego naruszył standardy etyczne i jakiekolwiek inne panujące w firmie. Albo wstał lewą nogą i wyrzucił pierwszego z brzegu, który mu się nawinął ;)
I tu wkracza sąd, pracownik ma prawo pozwać pracodawcę o przywrócenie do pracy bądź odszkodowanie, przeprosiny publiczne (w przypadku dziennikarza to ważne) itp, itd... bo się nie zgadza z taką decyzją. No i albo wygra, albo przegra, bo sąd rozważy argumenty obu stron, może się odwoływać, aż do odpowiednich organów UE włącznie.
Nie znam sytuacji (nie mówię, że takich nie ma, ja nie kojarzę), w której pracodawca, któremu nie pasuje pracownik (z różnych powodów) zwraca się do sądu o decyzje czy może go zwolnić czy nie (no chyba, że pracownik po prostu coś ukradł, zrobił jakiś przekręt i pracodawca go zawiesza/wyrzuca i zwraca się do sądu o ukaranie).
Ale prawnikiem nie jestem, może piszę bzdury? Hello, jest tu ktoś (z prawniczym wykształceniem) kto potwierdzi, albo wyśmieje? ;)

Wróblewski (naczelny) i Gmyz wtedy zostali zwolnieni chyba? Rada nadzorcza Rzepy straciła do nich zaufanie, taki chyba był komunikat?
Odwołali się do sądu? Wygrali, przegrali, bo nie pamiętam?
W sumie racja - tak politycy jak i "niezależni dziennikarze" nie są warci żebyśmy strzępili sobie o nich yyy klawiatury :P
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Arkadyo

Ok. Mnie to bezpośrednio nie dotyczy i moge sobie wylewać tutaj co tylko chce siedząc w miękkim fotelu ze szklaneczką whisky. Moja ocena jest nic nie warta w tej sprawie. ale powiedz to ludziom którzy przez niego przeszli przez ubeckie katownie i spędzili swoje najlepsze lata w więzieniach.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

Arkadyo pisze:
07 cze 2023, 12:00
To chyba jest najwiekszy dramat tego kraju - mamy bohatera, który dla całego świata jest symbolem walki o wolność ze zdegenerowanym antyludzkim systemem a jak zeskrobiesz sreberko to...
no ale lepszy byłby ten kraj i mniejszy dramat bez niego? mały człowiek, prosty, zapewne umoczony po uszy, ale chyba jednak do czegoś doprowadził? jak tego nobla mu dawali albo do tych kongresów zapraszali, to uważasz, że nie mieli wiedzy, którą od kilkunastu stron powtarzasz? postaw na szali zasługi i porażki...
Ok. Mnie to bezpośrednio nie dotyczy i moge sobie wylewać tutaj co tylko chce siedząc w miękkim fotelu ze szklaneczką whisky. Moja ocena jest nic nie warta w tej sprawie. ale powiedz to ludziom którzy przez niego przeszli przez ubeckie katownie i spędzili swoje najlepsze lata w więzieniach.
popraw cytowanie, trochę przeinaczyłeś pierwotny post.
co do ubeckich katowni i więzień - wrzuć jakiś tytuł gdzie można o tym poczytać. serio mówię.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Arkadyo pisze:
IPN dzięki gargantuicznej kwerendzie akt odtworzył brakujące dokumenty - niestety poza jednym - lojalką wobec ubecji podpisaną przez bolka prawdziwym nazwiskiem.
O ile dobrze pamiętam, Wałęsa wypożyczał z UOP mikrofilmy. Oryginalne teczki znajdowały się bezpiecznie schowane u Kiszczaka. Po jego śmierci wdowa chciała teczki sprzedać, w końcu przekazała do IPN i tam się znajdują. Sprawa była głośna i w mediach było o tym sporo, łącznie ze skanami oryginalnych dokumentów. Nie brakuje również własnoręcznie podpisanego zobowiązania do współpracy z SB, z mienienia i nazwiska. Bodaj w 2017 roku, po roku pracy, eksperi Instytutu im. Jana Sehna w Krakowie jednoznacznie orzekli, że pismo z teczki TW Bolek jest tożsamym z pismem Lecha Wałęsy, co ostatecznie rozstrzyga wątpliwości. Jak by ktoś bardzo chciał to mogę poszukać skanu okładki i zobowiązania, kiedyś było tego w sieci sporo.
Latro
Gramofon: Technics SL1300

Post autor: Latro »

Szelak pisze:
Wolne sądy
Te POwolne "sądy" słuchają kogo innego bo tam jest ojro, a nie złotówki, no i to co najważniejsze
co ich napędza ***** ***, a Polacy i Polska... ***** ****** bo ich nie wybraliśmy w wolnych wyborach
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów :lol:
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

bms01pl pisze:
07 cze 2023, 12:04
co do ubeckich katowni i więzień - wrzuć jakiś tytuł gdzie można o tym poczytać. serio mówię.
Proszę:
Perlińska, A. & Sidorkiewicz, K. (1996). Więzienie na Wałach Jagiellońskich w Bydgoszczy: Szkice z lat 1939–1956. Bydgoszcz: Wojewódzki Komitet Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa w Bydgoszczy, Okręgowa Komisja Badania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu – Instytut Pamięci Narodowej w Bydgoszczy.
Pietrzyk, M. (2014). Więzienie w Inowrocławiu w latach 1945–1956. Bydgoszcz--Gdańsk: Instytut Pamięci Narodowej – Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu.
Waldemar Kowalski, Bohaterowie z dołów śmierci, PWN, Warszawa 2016.
Ryszard Walicki, Tortury w Polsce 1945–1955 i współcześnie, Książka i Prasa, Warszawa 2013.
Tadeusz M. Płużański, Bestie, 3S Media, Warszawa 2011.
Tadeusz M. Płużański, Zbrodnie bez kary, Biblioteka Naszej Polski, Warszawa 2012.
Łabuszewski, T. red. (2012). Śladami zbrodni: Przewodnik po miejscach represji komunistycznych lat 1944–1956. Warszawa: Instytut Pamięci Narodowej – Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu
https://www.rp.pl/historia/art12459941- ... -wiezieniu
https://plus.poranny.pl/slady-stalinows ... r/11514248
https://naszahistoria.pl/ipn-to-byly-zb ... ar/9174614
https://www.nsz.com.pl/od-ladami-zbrodn ... -19441956/
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Latro pisze:
07 cze 2023, 12:20
Te POwolne "sądy" słuchają kogo innego bo tam jest ojro, a nie złotówki, no i to co najważniejsze
co ich napędza ***** ***, a Polacy i Polska... ***** ****** bo ich nie wybraliśmy w wolnych wyborach
Daruj sobie. Dlaczego uważasz że sędzia ma wydać wyrok niezgodny z prawem, ale na rękę władzy? W imię czego ma brać na klatę błędy polityków? Odnoszę wrażenie, że jak PISowi kończa się pomysły na działanie i stoi juz pod ścianą, to myśli że wystarczy krzyknąć, że coś jest antypolskie i fajno jest.

A co do Wałęsy, wiadomo że to nie jest postać czarno-biała. Prosty robotnik o przerośniętym napompowanym ego. Wystarczyło mu powiedzieć że czegoś nie da się zrobić, a on kazał potrzymać piwo i patrzeć. I taki ktoś był potrzebny w tych czasach. Ktoś kto potrafił wywrócić stolik komuchom nie patrząc na konsekwencje. Czasy po roku 90 to już inna historia. Przegrał drugą kadencję z komuchem, bo społeczeństwo już nie akceptowało jego arogancji, podawania nogi. Do dziś nie potrafi się z tym pogodzić. Ale ma swoje miejsce w historii i nie da się go wygumkować.
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

Latro pisze:
Szelak pisze:
Wolne sądy
Masz opinię legalisty poniżej.
Ja znam tylko wyroki zgodne lub nie z obowiązującym prawem/konstytucją. Nie znam wyroków polskich lub nie polskich, chyba nie ma takiej kategorii w prawodawstwie? :think:
Byli jeszcze tacy co mówili, że kapitał nie ma narodowości. :think:
Ostatnio zmieniony 07 cze 2023, 13:26 przez Szelak, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Szelak

chudy_b pisze:
07 cze 2023, 12:52
Latro pisze:
Daruj sobie. Dlaczego uważasz że sędzia ma wydać wyrok niezgodny z prawem, ale na rękę władzy? W imię czego ma brać na klatę błędy polityków? Odnoszę wrażenie, że jak PISowi kończa się pomysły na działanie i stoi juz pod ścianą, to myśli że wystarczy krzyknąć, że coś jest antypolskie i fajno jest.
Tusk nie będzie miał oporów. Powie, że zamknąć i fajno jest.
Po co nam kopalnie i elektrownie skoro są niemieckie i czeskie?
Ostatnio zmieniony 07 cze 2023, 13:28 przez Szelak, łącznie zmieniany 1 raz.
Latro
Gramofon: Technics SL1300

Post autor: Latro »

chudy_b pisze:
. Daruj sobie. Dlaczego uważasz że sędzia ma wydać wyrok niezgodny z prawem, ale na rękę władzy
Na rękę władzy?! To jest cały kompleks, dający pracę iluś tam tysiącom Polaków z tego żyje pewnie cały region i mamy to pozamykać bo jakieś polityczne organizacje złożyły fałszywy donos na zamówienie tych co nic tylko ***** ***, a więc i ***** ******. O jakim prawie piszesz?
kinky pisze:
07 cze 2023, 10:26
. Jeszcze ośmiorniczki i zegarek Nowaka!
I kamienice w Warszawie i ludzi, którzy przypłacili walkę z władzą a więc z PO walkę o swoje prawa do mieszkania i godnego życia zdrowiem, a nawet życiem i Ambergold i ludzi, którzy przy tej okazji potracili oszczędności całego życia, a jeszcze gdy upomnieli się i swoje to Tusk nasyłał na nich skarbówkę. Najdroższe w budowie autostrady i polskie firmy, które przy tej okazji popadały bo nie otrzymały zapłaty za wykonane roboty, a gdy domagali się sprawiedliwości znowu Tusk z PO nastolatki na nich skarbówkę i takie tam.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2023, 13:46 przez Latro, łącznie zmieniany 1 raz.
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów :lol:
Awatar użytkownika
Szelak

Latro pisze:
07 cze 2023, 13:28
chudy_b pisze:
. Daruj sobie. Dlaczego uważasz że sędzia ma wydać wyrok niezgodny z prawem, ale na rękę władzy
Na rękę władzy?! To jest cały kompleks, dający pracę iluś tam tysiącom Polaków z tego żyje pewnie cały region i mamy to pozamykać bo jakieś polityczne organizacje złożyły fałszywy donos na zamówienie tych co nic tylko ***** ***, a więc i ***** ******. O jakim prawie piszesz?
Chyba takim, pisanym przez takie #Wolne Sądy

https://www.youtube.com/watch?v=tqPMpCPiMMA
Arkadyo

MaciejT pisze:
07 cze 2023, 12:18
Arkadyo pisze:
IPN dzięki gargantuicznej kwerendzie akt odtworzył brakujące dokumenty - niestety poza jednym - lojalką wobec ubecji podpisaną przez bolka prawdziwym nazwiskiem.
O ile dobrze pamiętam, Wałęsa wypożyczał z UOP mikrofilmy. Oryginalne teczki znajdowały się bezpiecznie schowane u Kiszczaka. Po jego śmierci wdowa chciała teczki sprzedać, w końcu przekazała do IPN i tam się znajdują. Sprawa była głośna i w mediach było o tym sporo, łącznie ze skanami oryginalnych dokumentów. Nie brakuje również własnoręcznie podpisanego zobowiązania do współpracy z SB, z mienienia i nazwiska. Bodaj w 2017 roku, po roku pracy, eksperi Instytutu im. Jana Sehna w Krakowie jednoznacznie orzekli, że pismo z teczki TW Bolek jest tożsamym z pismem Lecha Wałęsy, co ostatecznie rozstrzyga wątpliwości. Jak by ktoś bardzo chciał to mogę poszukać skanu okładki i zobowiązania, kiedyś było tego w sieci sporo.
Być może pamięć mnie zawodzi bo to stary temat. Do tego oprócz ksiązki mniej więcej w tym sam czasie jak ona wyszła, oglądałem film emitowany na antenie tvp poświęcony tej sprawie i prowadzony przez autorów ksiązki - dzisiaj z perspektywy upływu czasu dopuszczam, ze to co widziałem w filmie przypisuje książce i vice versa... Dla tych co nie lubia tvp napomknę, że wtedy tvp było "niezależne" a władze sprawowała platforma. Materiał przygotował IPN który korzystał z przychylności Prezydenta.
W każdym razie jak komus nie chce się czytać to polecam ten film choć tytułu za żadne skarby świata sobie nie przypomnę.
Opus magnum oskarżenia Wałęsy były zeznania Gwiazdy - kilka kluczowych ustaleń dotyczących strajku przeprowadził on z Lechem w 4 oczy i później ubecja przedstawiła zeznania bolka na te okoliczności gdzie Gwiazda był cytowany słowo w słowo - o podsłuchac nie mogło byc mowy bo na teren zakładu nikogo obcego nie wpuszczano.
Najbardziej z całego filmu utkwiły mi w pamięci "wyznania" ubeka który zmusił Wałęsę do współpracy i chyba był potem jego prowadzącym.
Do dzisiaj mam przed oczami jak to bydle z szyderczym usmiechem opowiada jak Wałęsa całował krzyzyk i przysiegał współpracować...
Co najmniej jakby to Lechu był główną gnidą tego spektaklu.
Do dzisiaj nie wiem co mam o tym myśleć. Rozumiem, że faceta który ma w domu żone i troje małych dzieci nie jest trudno złamac w systemie w którym są bez najmniejszych szans i byłbym skłonny byc bardzo wyrozumiałym - myslę, że nawet Ci którzy bezposrednio oberwali z czasem byliby w stanie, może nie wybaczyć ale chociaż zrozumieć gdyby nie późniejsza pycha, buta i zakłamanie tego bęcwała.
Pamietam jego konfrontacje z Jaruzelem w telewizji - jak siedział i sie pysznił. Wtedy nie bardzo wiedziałem co mysleć o tym, że nawet taka kreatura jak Jaruzel patrzy w jego kierunku z obrzydzeniem...
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Szelak pisze:
07 cze 2023, 13:03
opinię legalisty
Legalizm – synonim praworządności (zasady praworządności), zasady prawnej, zgodnie z którą organy władzy mogą działać jedynie na podstawie i w ramach norm prawnych. (a nie je naginać i łamać).
Postawa legalistyczna to postawa wobec prawa i wynikające z niej postępowanie zgodne z obowiązującymi normami prawnymi, lub postawa upatrująca źródło legitymizacji władzy w prawie.

:!: Znowu komplement, dziękuję drogi Szelaku :romance-hearteyes: :romance-heartspink:

Swoja drogą, wnioskuję z Twoich wpisów, że brzydzisz się komunistami i komuną, a więc systemem/systemami autorytarnymi/totalitarnymi łamiącymi prawo, tworzącymi prawo mające służyć władzy, a nie państwu i jego obywatelom, depczącymi demokrację i prawa człowieka, a jednocześnie używasz określenia legalizmu/legalisty jako określenie pejoratywne i wadę człowieka... jak wam się to klei chłopaki? :think:
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Zablokowany