Wkładki do 250zł

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
contraband

Wkładki do 250zł

Post autor: contraband »

Cześć. Muszę stworzyć nowy temat, bo dostałem po głowie od Wojtka. ;-)
Interesują mnie opinie na temat tych oto wkładek:
-OM10E
-Pickering EP HI FI
-Grado Prestige Black P
-AT-95EBL
Oraz to, czy są zdecydowanie lepsze od tych za około 100-130zł. Czy będzie to słyszalna różnica dla przeciętnego ucha + zestaw jak w stopce?

Słucham głównie rocka, więc większy nacisk wolałbym położyć na dźwięki wysokie. Co możecie polecić?
Ampli: Technics SA-AX730
CD: Technics SL-MC400
Gr: Technics SL-23A
HECO Victa 201
zbyszek1982

Wkładki do 250zł

Post autor: zbyszek1982 »

Grado może brumić w gramofonie z napędem bezpośrednim bo nie jest ekranowana. Nie wiem jaki masz gramofon, ale trzeba to mieć na uwadze. Poza tym Grado ma nieco dziwną politykę określania modeli wkładek. Black, Green, Blue i Silver to tak naprawdę ta sama wkładka. Oznaczenie modelu zależy od osiągów danego egzemplarza podczas kontroli jakości. Dlatego nie kupowałbym Grado Black, bo może trafić się fajna, a może trafić się zupełnie przeciętna. Już lepiej dołożyć do Grado Green, bo ta już musi spełniać jakieś konkretne wymagania jakościowe. Zasadniczo uwaga "już lepiej dołożyć do..." ma chyba zastosowanie do wszystkich wkładek w tej klasie cenowej. W porównaniu z najlepszą w klasie 100zł+ AT95E nie wypadną jakoś wybitnie lepiej. Lepiej kupić AT95E a resztę pieniędzy zostawić na początek zbierania na coś faktycznie klasę lepszego.
Awatar użytkownika
contraband

Wkładki do 250zł

No właśnie o taką opinię mi chodziło. Albo kupć dobry zamiennik igły do Shure M75, którą posiadam? Czytam teraz temat o tej wkładce i, kurczę, może przeznaczyć kasę na dobrą igłę, a temat nwej wkładki odłożyć na coś naprawdę dobrego? Chociaż, czy ja to usłyszę? :-) Gramofon to Technics SL 23
HECO Victa 201
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładki do 250zł

Post autor: Wojtek »

contraband pisze:Słucham głównie rocka, więc większy nacisk wolałbym położyć na dźwięki wysokie.
Rock i wysokie tony? To chyba coś nie tak ;) Prędzej średnica powinna Cię interesować.
contraband pisze:Oraz to, czy są zdecydowanie lepsze od tych za około 100-130zł.
Tu niewiele trzeba by dodać by wzbogacić wymienioną wyżej listę o te wkładki. AT-95 już jest :D
contraband pisze:Czy będzie to słyszalna różnica dla przeciętnego ucha + zestaw jak w stopce?
Pewnie. Zawsze jest jakaś różnica.
zbyszek1982 pisze:Black, Green, Blue i Silver to tak naprawdę ta sama wkładka.
Silver i Gold jednak trochę bardziej odstają od reszty.

Poza tym to przychylam się do stanowiska Zbyszka.

Jak byś miał 300-400 złotych to już byśmy mogli nieco więcej zadziałać.
Niestety, rynek dostępności wkładek w Polsce jest dość ubogi.

Można też zainteresować się starszymi używkami i dokupywać do nich dobre igły.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
zbyszek1982

Wkładki do 250zł

Post autor: zbyszek1982 »

Silver i Gold jednak trochę bardziej odstają od reszty.
Bo to chyba działa tak, że 10% najlepszych Black dostaje oznaczenie Green, 10% najlepszych Green dostaje oznaczenie Blue, itd. Nie pamiętam dokładnie tych proporcji, ale faktycznie te lepsze to już jest mocny przesiew.
Awatar użytkownika
contraband

Wkładki do 250zł

No, rock i wysokie.
Jak mniemam, średnich i niskich nie zabraknie, tak? Jeżeli będą, a jedynie bardziej zaakcentowane zostaną wysokie - good for me. :-) Chyba, że czegoś nie rozumiem ;-)
A, Wojtek z tym Shurem M75, o którym wcześniej wspomniałem? Mam go w Dualu z Nordmende, czy innego badziewia i może jednak warto byłoby się nim zainteresować bardziej?
HECO Victa 201
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładki do 250zł

zbyszek1982 pisze:Nie pamiętam dokładnie tych proporcji, ale faktycznie te lepsze to już jest mocny przesiew.
Body nie są identyczne. Rozdziela się je na trzy grupy. Black i Green, Blue i Red oraz Silver i Gold. Mimo to, igły i tak będą pasowały po całej linii, bo wszystkie body są kompatybilne (łącznie z serią wkładek sprzed czasów Prestige), tyle że igła Gold w body Blue nie zabrzmi tak samo jak w body Silver czy Gold.
contraband pisze:Jak mniemam, średnich i niskich nie zabraknie, tak? Jeżeli będą, a jedynie bardziej zaakcentowane zostaną wysokie - good for me. :-) Chyba, że czegoś nie rozumiem ;-)
To tak nie działa :) Oczywiście istnieją wkładki które inaczej sobie radzą/akcentują z dołem i średnicą, a raczej wszystkie jakościowe wkładki (od najtańszych) odtworzą cały przekrój słyszalnego pasma (a niektóre i więcej). Pytanie tylko w jaki sposób to zinterpretują.
Stąd myślenie "dół i średnica zawsze będzie, więc potrzebuję akcent u góry" jest takie nie za bardzo, moim zdaniem.
Audio Technici słyną z dość przejaskrawionej góry pasma.
contraband pisze:A, Wojtek z tym Shurem M75, o którym wcześniej wspomniałem? Mam go w Dualu z Nordmende, czy innego badziewia i może jednak warto byłoby się nim zainteresować bardziej?
Pewnie. Uważam, że Shure M75 z dobrej klasy igłą jest już czymś lepszym do rocka niż nowa AT-95E.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dalmatyn
Gramofon: Grundig PS3500
Kontakt:

Wkładki do 250zł

Post autor: dalmatyn »

Ciągnąc wątek wkładek i rocka. Ja z kolei lubię dobrze zaznaczony niski środek w tej muzyce. Oczywiście bardzo ważne są talerze w górze oraz gitary w środku, ale subiektywnie dla mnie sekcja jest esencją ;)

W komplecie z gramofonem mam AT71. Z lektury wynika, że stoi ona pomiędzy 91 a 95. Czyli nie jest najgorzej. Czy do tej wkładki są jakieś igły eliptyczne? Rozumiem, że do mojej wkładki igła 95e nie będzie pasowała?

Co to AT-51? W sensie kompatybilność/szlif/jakość.
AT-72K, pytanie j/w (czy to to samo co w tym wątku? http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12&t=3198#p42611 jesli tak, to pytania nie było ;) )
PICKERING EP HI FI ?? Eliptyczna.
Jakiś Shure w tej cenie?

Dzięki za wyjaśnienia. Laikiem trochę jestem, używałem tutejszej wyszukiwarki, ale jakoś nie znalazłem informacji na powyższe pytania.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładki do 250zł

dalmatyn pisze:Czy do tej wkładki są jakieś igły eliptyczne?
Tak.
dalmatyn pisze:Rozumiem, że do mojej wkładki igła 95e nie będzie pasowała?
Nie.
dalmatyn pisze:Co to AT-51? W sensie kompatybilność/szlif/jakość.
Inna seria wkładek, stojąca wyżej od AT-71. Oryginalnie oferowana z igłą eliptyczną.
Klasa mniej więcej na poziomie igieł (nie mylić z wkładkami) Ortofon 10 czy Ortofon 2M Red.
Były też wyższy model (AT-55XE) z lepszym szlifem, porównywalny klasowo do AT-120E.

AT-5x nie były nigdy jakieś super popularne. Sam jestem ciekaw brzmienia tej serii.
dalmatyn pisze:Jakiś Shure w tej cenie?
Z nówek? M44G.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dalmatyn
Gramofon: Grundig PS3500
Kontakt:

Re: Wkładki do 250zł

Post autor: dalmatyn »

Wojtek pisze:
dalmatyn pisze:Czy do tej wkładki są jakieś igły eliptyczne?
Tak.
dalmatyn pisze:Rozumiem, że do mojej wkładki igła 95e nie będzie pasowała?
Nie.
dalmatyn pisze:Co to AT-51? W sensie kompatybilność/szlif/jakość.
Inna seria wkładek, stojąca wyżej od AT-71. Oryginalnie oferowana z igłą eliptyczną.
Klasa mniej więcej na poziomie igieł (nie mylić z wkładkami) Ortofon 10 czy Ortofon 2M Red.
Były też wyższy model (AT-55XE) z lepszym szlifem, porównywalny klasowo do AT-120E.

AT-5x nie były nigdy jakieś super popularne. Sam jestem brzmienia tej serii.
dalmatyn pisze:Jakiś Shure w tej cenie?
Z nówek? M44G.
Reasumując. Do AT71 można dostać eliptyczną igłę (jakoś w Wamacie nie zauważyłem, jakie ma oznaczenie?). Nie da się do tej wkładki zastosować igieł ATN95e.
AT51 sferyczna więc jak przypuszczam skok jakościowy nie będzie znaczny. Za stówkę jest teraz do kupienia wkładka z nową igłą (sama igła w Wamacie 49zł). 55XE na razie nie widzę we wspomnianym sklepie ani na allegro.
"Sam jestem brzmienia tej serii." Nie bardzo wiem co masz na myśli ;)
Czyli 95E lup polowanie na Shure.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładki do 250zł

dalmatyn pisze:Do AT71 można dostać eliptyczną igłę (jakoś w Wamacie nie zauważyłem, jakie ma oznaczenie?).
ATN-72E. Dziwię się że o to jeszcze pytasz po tym co napisano powyżej. AT-71 i AT-72 mają to samo body, różnią się tylko igłą.
dalmatyn pisze:55XE na razie nie widzę we wspomnianym sklepie
Tam to raczej nigdy jej nie zobaczysz, chyba że znowu będzie to tańsza atrapa :)
Za to u Thakkera jest: http://www.zum-shop.de/Audio-Technica-A ... len_x2.htm
Oryginalne igły 51S i 51E też ma.
dalmatyn pisze:"Sam jestem brzmienia tej serii." Nie bardzo wiem co masz na myśli ;)
Zjadło mi słowo "ciekaw", już poprawiłem ;)
dalmatyn pisze:Czyli 95E lup polowanie na Shure.
Jeśli wkładka musi być nowa i kupiona tutaj to tak.
Pamiętaj też że Shure M44 ma igły sferyczne.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
danpe_

Wkładki do 250zł

Post autor: danpe_ »

OK to może ja poproszę o pomoc - jeśli czegoś nie dopowiem, to proszę pisać.

Gramofon jak pewnie wiadomo bywalcom forum to ITT HiFi 8012, wzmacniacz Luxman L-400, potrzebuję swojej pierwszej wkładki (poza Unitrą 104), na którą chciałbym wydać do 300zł, chyba, że mnie ktoś przekona, że warto np stówkę dołożyć.
Ale na ten moment nie chcę wydawać więcej, wolę uskładać i za rok kupić coś lepszego, stąd zakładam budżet na poziomie 300zł. Może jakaś niedroga wkładka z możliwością wymiany później igły na lepszej klasy?

W Krakowie zaglądnąłem dzisiaj do Nautilusa, ale tam mają wkładki od 1000zł w górę.

Czego będę słuchał? Na razie Dire Straits, Perfect, Marillion,mam też płyty Queen i Armstronga, ale nie znam stanu. Chciałbym dokupić płytę Norah Jones, oraz będę szukał czegoś z jak największą ilością organów Hammonda - uwielbiam dźwięk tego instrumentu. Może przy okazji ktoś poleci jakąś płytę z taką muzyką.
trzystan

Re: Wkładki do 250zł

Post autor: trzystan »

Witam,
Czy warto zainteresować się wkładką AKG P7E ?
http://allegro.pl/wkladka-akg-p7e-i3111936286.html
Mało o niej informacji,a jeśli już są, to jest chwalona.Nie wiem jak jest z dostępnością igieł .
No i nie wiem też,czy należy spodziewać się ceny końcowej do 250zł.
Posiadam Siemens RW 666 połączony ze wzmacniaczem lampowym Mingda MC-368 i monitorami Alesis One MK2.
Słucham jazz,blues, world music,ale też punk i mocniejszą muzykę.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
danpe_

Wkładki do 250zł

Post autor: danpe_ »

Zdecydowałem się na Ortofona, z możliwością późniejszej wymiany igły na Blue.
Trzecia pozycja (AT-120) też była przeze mnie rozważana, ale ostatecznie uznałem, że trzeba zacząć powolutku, a pilniejszym wydatkiem będzie np jakaś myjka do płyt.

Znalazłem w internecie opinie, że Grado potrafi wydawać niepożądane dźwięki współpracując z gramofonami o napędzie bezpośrednim, więc odrzuciłem tę markę.
ODPOWIEDZ