Sony headshell serii SH ...
- blispx
Re: Sony headshell serii SH ...
overhang dla puła-7 to 14mm i tego się trzymajcie
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Nie zrozumieliśmy się. To jest faktycznie DIY drukowane swego czasu przez Draganta, zrobił kilka sztuk na 49 mm i się załapalem.
Panowie, ten headshell i dodatkowa waga to nie będzie za ciężko dla dl103s ?
Ostatnio zmieniony 11 maja 2023, 21:26 przez MaciejT, łącznie zmieniany 1 raz.
- mcemsi
- Gramofon: PS-X600 , PS-X555ES
No właśnie o taką informację chodziło
, możesz pokazać jak to wygląda?

- mcemsi
- Gramofon: PS-X600 , PS-X555ES
OK i wszystko jasne, dzieki bardzo.
Jakiś czas temu próbowałem wydruku tego: https://www.thingiverse.com/thing:652001/files
Wygląda przyzwoicie ale projekt jest mocno niedokładny , headshell lata luzem w otworze , zero precyzji , nie do użytku
Technicsa mam , odrysowałem te namiarowe 3mm i z powodzeniem sobie działa.
Jakiś czas temu próbowałem wydruku tego: https://www.thingiverse.com/thing:652001/files
Wygląda przyzwoicie ale projekt jest mocno niedokładny , headshell lata luzem w otworze , zero precyzji , nie do użytku
Technicsa mam , odrysowałem te namiarowe 3mm i z powodzeniem sobie działa.
- MaciejT
Też tak zrobiłem i korzystałem aż się trafiła okazja kupić tego, tera mam dwa 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Po mojemu za ciężko. 15g koszyk to już jednak tłuścioch. Bardziej pod DL103/R.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MaciejT
No poszedłem na całość. Piłka włosowa w dłoń i ruchy posuwiste, zdecydowałem się ingerować w koszyk. Łatwo szło i zrobiłem przez przypadek ciut dłuższe otwory niż potrzebowałem, ale to akurat nie szkodzi. Najgorsze było zrobić tą fazkę od góry w którą się chowają śrubki. Mały frez i wyszło całkiem całkiem. Sprawdzam na przymiarze-jest OK, będę mógł skorzystać z headshella. No ale trochę srebrnego widać od góry, to okleiłem co było trzeba i psiknąłem delikatnie czarnym matem. Wyschło, przykręciłem wkładkę, ustawiłem, no i się kręci. Można powiedzieć że popsułem koszyk, że wartość spadła. To wszystko prawda, ale co tam, jest w tej chwili użyteczny. Co prawda Hanka wygląda nieco niecodziennie tak cofnięta, ale coś czuję że się przyzwyczaję 

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Maciek, hm prawdziwa cnota krytyk się nie boi
Nie podoba mi się. No sorry. Wyszedł daszek przeciwdeszczowy do fajnej wkładki. Ja bym tu dał 10,5 g headshell np SH-145 jeśli Sony lub ATMG10, ATLH11H, maksymalnie ATLH13. Teraz moim zdaniem jest zbyt masywnie na to ramię i do 5g wkładki. Pancerniacko trochę
Najtaniej wychodzi ATMG10, a fajny.
Ortofon nie wiem czy ma coś pośredniego, a trochę cięższego tylko niż SH4/9.6g, bo potem jest SH2000 ale to też już 15,5g .
ale wiesz ja się nie znam, to nie wrzucaj mnie do ignorowanych

** dodatkowa uwaga = ATMG10 ma nieco mniej niż 10g - coś 9,6/7 w porywach czy de facto tyle samo co Ortek SH-4 (też fajny, choć prosty) jest jednak magnezowy i to jest zasadniczo plus. (cho w tym wypadku troszeczkę za lekko 11-13g wydaje się być optymalne).
Jest też ATLT13a, aluminiowy na równe 13g z kabelkami, tani i też fajny, to już nie jest magnezowy więc może warto dopłacić trochę do MG10 (?) konstrukcyjnie się nie różnią (różnią się wagą - uwaga 10 i 13 g).

Najtaniej wychodzi ATMG10, a fajny.
Ortofon nie wiem czy ma coś pośredniego, a trochę cięższego tylko niż SH4/9.6g, bo potem jest SH2000 ale to też już 15,5g .
ale wiesz ja się nie znam, to nie wrzucaj mnie do ignorowanych

** dodatkowa uwaga = ATMG10 ma nieco mniej niż 10g - coś 9,6/7 w porywach czy de facto tyle samo co Ortek SH-4 (też fajny, choć prosty) jest jednak magnezowy i to jest zasadniczo plus. (cho w tym wypadku troszeczkę za lekko 11-13g wydaje się być optymalne).
Jest też ATLT13a, aluminiowy na równe 13g z kabelkami, tani i też fajny, to już nie jest magnezowy więc może warto dopłacić trochę do MG10 (?) konstrukcyjnie się nie różnią (różnią się wagą - uwaga 10 i 13 g).
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak jakby info o tych wszystkich AT już MaciekT dostał i na forum i na priv, ale dzięki za powtórzenie 
Ortofon nie ma w ofercie lekkich koszyków (SH-4 jest najlżejszy), co ma też sens bo Ortofony zwykle są mało podatne.
Waga wkładki (5g) ma tu na prawdę znikome znaczenie samo w sobie, tyle tylko że można ceglasty koszyk zastosować i będzie OK

Ortofon nie ma w ofercie lekkich koszyków (SH-4 jest najlżejszy), co ma też sens bo Ortofony zwykle są mało podatne.
Waga wkładki (5g) ma tu na prawdę znikome znaczenie samo w sobie, tyle tylko że można ceglasty koszyk zastosować i będzie OK

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Kontakt:
Eee, że brzydko to jeszcze nikt nie napisał 
To analiza tego co można dostać na rynku od ręki w tej chwili. Zestaw info razem, może się przydać innym użytkownikom działu Sony. Macie tak na Technicsach?
5g ma takie znaczenie, że jest możliwy szeroki dobór koszyków. To pozytyw akurat.
Maciek już wybrał i zamówił nawet.

To analiza tego co można dostać na rynku od ręki w tej chwili. Zestaw info razem, może się przydać innym użytkownikom działu Sony. Macie tak na Technicsach?
5g ma takie znaczenie, że jest możliwy szeroki dobór koszyków. To pozytyw akurat.
Maciek już wybrał i zamówił nawet.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czyli jednak to nie problem?

10g koszyk będzie znów nieco za lekki (co z tego że magnezowy?) dlatego w wątku Macieja o dopasowaniu wkładek Hana do PUA-7 od razu radziłem LH13.
LT13 byłby wtedy opcją budżetową, ale nadal lepiej dopasowaną niż coś lżejszego.
Nie wiem co MaciekT wybrał tym razem, ale skoro kwestia SH-130 została zamknięta to chyba znowu wracamy tematycznie do tego wątku: viewtopic.php?f=12&t=20322
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Kontakt:
Dla mnie żadem, a osso hozzi? Pisałem gdzieś, że to problem? Komiczne

No właśnie to, że magnezowy.
Skądże, nie będzie za lekki. Nieco cięższy będzie lepszy.
I to Ciebie tak bardzo rajcuje? Co z tego, że radziłeś? Masz jakiś monopol na radzenie? Tak sobie rozważamy wielorakie warianty i uwarunkowania. To źle? Możliwości jest wiele i warto to omówić. Poza tym cóż, zawsze warto sprawdzić co tam nam odpowiada najbardziej organoleptycznie w praktyce. Teoria nie musi być wyborem optymalnym.
Ja wiem. Dobrze wybrał.
Wojtek trudno wymagać, żeby każdy pamiętał co i gdzie zostało już omówione. Taka uroda forum tego i innych. Bloga se załóż bez możliwości komentowania. Nikt nie będzie przeszkadzał i będziesz miał poczucie samospełnienia.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ty mnie chyba z kimś pomyliłeś.
A wracając do tematu koszyków Sony SH - takiego SH-145 można odchudzić poprzez wyjęcie metalowej "beleczki" która pomaga centrować śruby, o jakiś 1g.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Kontakt: