Jazz Salon Niezależnych (Odrzuconych)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Jazz Salon Odrzuconych

Post autor: darkman »

wredniak :mrgreen:

:D
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Inflacja Blues na czasie mi się wylosowała, :shock:
A zaniedbałem wątek ECM -u z lenistwa, bo fotografii się robić nie chce.
Załączniki
IMG_2648.jpg
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

Martial Solal - Piano Jazz. Kupiłem tę płytę przypadkowo, dobierając do paczki na zasadzie: co prawda to MFP, ale nawet jak nie trafię, to było za grosze. I trafiony, zatopiony, bowiem to konkretne granie, klasyczne trio w nagraniu koncertowym z 1962 r. Discogs mi tu podpowiada, że wtedy wyszło to jako Jazz À Gaveau na Columbii, było też wydanie Liberty. Wyłącznie kompozycje lidera, żadnych standardów.
Załączniki
Martial Solal Piano Jazz.jpg
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2023, 10:45 przez Felix1988, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Joe Zawinul - Dialects

20230423_074618.jpg
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

darkman pisze:
20 kwie 2023, 19:45
Inflacja Blues na czasie mi się wylosowała, :shock:
Też mam ten album :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Wojtek pisze:
25 kwie 2023, 10:32
Też mam ten album :)
Hihi, no pewnie bym coś napisał, ale jak? Z przyczyn obiektywnych nawet nie wypada, bo:
"W czasie swojej kariery muzycznej grywał z wieloma znanymi jazzmanami, wśród których można wymienić między innymi Milesa Davisa, Johna Coltrane'a, Keitha Jarretta, Tomasza Stańkę, Ornette'a Colemana, Theloniousa Monka, Stana Getza, Cheta Bakera, czy Herbiego Hancocka i Zbigniewa Seiferta." - to jako leaderzy, bo był i McLaughlin przecież i wielu innych posągowych sidemanów.
I jeszcze na deser 7-8 płyt z Milesem Davisem w tym funadmentalna Bitches Brew. Passion z Seifertem, że o Trio Jarretta nie wspomnę bo ilość wspólnych projektów powala.
Napiszę tak, Wojtek - mamy to! :) I o to chodzi.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Sekstet Milesa Davisa, Jazz At the Plaza,
kontrakt na kilka gig's w nowojorskim hotelu.
(Midtown Manhattan in New York City)

Płytę już kilkukrotnie opisywałem w minionych latach u nas. Zawiera kiks dźwiękowy urządzenia nagrywającego lub 'machera od'. Taka ciekawostka, materiał (taśma) w stanie lepszym bez tego błędu dźwiękowego nie istnieje.
Generalnie dokument bardzo ciekawy muzycznie, rzecz oczywista. No i ten kix to cecha charakterystyczna o niebanalnym znaczeniu ;)

Tak czekam, aż nasi specjaliści od preorderów nowych reedycji obwieszczą światu maluczkich winyloniemowlaków, że JEST! Nowa wersja od Analogue Production, Rhino, Japiszon lub itd w wersji super disk analogue original tape nju mix auf machen i ów błąd poprawiono analogowo! Gra jak Barberowa do kwadratu z przytupem!

No niby jak? I niby czym, Ladies? I w sensie, że na czym? A owszem, da się wymiksować kawałek taśmy z zapisem analogowym z innego nagrania tromby Milesa i wkleić go w taśmę matkę z inkryminowanego, ale to nie będzie to Kochani Chłopcy!
Zresztą oni to zrobią cyfrowo, ale jeśli lubicie się sami robić w konia, to co ja mogę? Mogę Wam tylko napisać, że mnie to nie bierze. I tyle. Bawcie się sami.
To stare jest oryginalne i constans!

To nie lepiej i sensowniej kupić sobie zwykłego CD gdy normalnie, uczciwie, po katolicku zrobią remix cyfrowy na tym fragmencie i nawet nową realizację??
No wiem, ścieżki lansu są nieodgadnione, a ekscytujące swoją samozajebistością to byłoby zbyt proste.
Zresztą co za satysfakcja, płyta .. zwykłe CD za 42,90 pln. I komu tu podskoczyć?

Wiecie co to oryginalne? No wiem, że nie wiecie bo niby skąd jak to co kupujecie to wtórniki za srebrniki :lol: To może inaczej. Genezis czyli stworzenie. Live 1:1. Epoka, dym z papierosów, półmrok, ulotny zapach alkoholu zmieszany z bździną męskich kalesonów i pomadowanych włosów i Oni. Sextet na scenie. Niedoskonałość mikrofonów, potknięcia, kroki,marnie nagłośnione bębny, westchnienia, skrzypienie butów czy desek, szuranie kabli od paczek. Nie musi być doskonale. Ważne, że jest.

I tak Was kocham Wasza zmora,
Ciotka Dara, :mrgreen:
Załączniki
IMG_0981.JPG
Felix1988

darkman pisze:
27 kwie 2023, 18:07
Tak czekam, aż nasi specjaliści od preorderów nowych reedycji obwieszczą światu maluczkich winyloniemowlaków, że JEST!
Oj, żeby znowu ktoś się nie obraził, albo nie wypisał z forum :lol:
OK: płyta radziecka, ale artystka nie do końca, bo Tatewik Oganesjan to Ormianka. Kiedyś śpiewała w PRL-u, a po kilku latach można było kupić w księgarniach tę płytę - za całe 270 zł, obecny Empik się chowa :) Same standardy, klasowe wykonanie - warto mieć, choćby dla Mood Indigo czy kompozycji tytułowej.
Załączniki
Tatewik Oganesjan - Dniewnyje mieczty.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Felix1988 pisze:
27 kwie 2023, 21:23
Oj, żeby znowu ktoś się nie obraził,
Niby o co? To tylko mój punkt widzenia. Zresztą nikt nie czyta tych moich bzdur. Chłopaki są teraz zajęci dylematem natury technicznej. Padła bowiem wytyczna do całowania po tyłku kolegi, który w dobrej wierze wziął na siebie trud ściągnięcia płyt zbiorowo nie spodziewając się, że w konsekwencji będzie się od niego wymagać wystawienia dupy publicznie.
Sam śledzę temat z zainteresowaniem czy całowanie będzie zbiorowe czy indywidualne. Swoją drogą ciekawe czy to może mieć wpływ na brzmienie i tak już dostatecznie stygmatyzowanych wydawnictw LP.
I co na to obyczajówka? W końcu to forum publiczne.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

To Shiko Akiyoshi,
leaderka big bandowa i solistka. Bardzo ciekawa postać sceny aranżacji orkiestrowych. Obok Marii Schneider i Carli Bley, bodaj najbardziej znana kobieta-orkiestra. Współpracuje na co dzień z Lou Tabckinem.
Coś więcej, przy kolejnej okazji, bo trochę jej/ich płyt widzę u siebie.
Załączniki
IMG_2068.JPG
Felix1988

Andrzej Święs - Flying Lion. Leci drugi raz i jakoś nie zażarło. Póki co najbardziej spodobały mi się dwa w pełni improwizowane utwory, ale trzeba dać temu albumowi szansę, bo to autorski debiut jednego z naszych najwybitniejszych kontrabasistów, znanego choćby z Soundcheck czy kwintetu Namysłowskiego.
Załączniki
Andrzej Swies Flying Lion.jpg
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Dizzy Gillespie - Manteca

20230428_181124.jpg
Prawie zapomniany Dizzy jest rzadkim gościem na tym forum.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Kupiłem na preorderze, przyszlo, postawiłem na półkę. I sobie stalo, nie otwarte nawet. No i dziś wpadło w ręce. Nie pasuje do Caffe bo to inny klimat raczej, wiec wrzucam tutaj. Kupiłem dla jednego utworu, myśląc ze całość będzie taka :D Nooo, mocno sie przeliczyłem :oops: To muzyka trudna w odbiorze, przynajmniej dla mnie. I szczerze to mówię. Na razie mi nie podeszła, no ale takie mam na razie odczucia. W końcu nie wszystko musi nam sie podobać...
Ale ładne wydanie, kilkustronnicowa wkladka, muszę sie zagłębić bardziej.
Załączniki
IMG_20230429_193504.jpg
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
martin.h
Gramofon: Technics SL-1600MK2

Post autor: martin.h »

No trudna jest to płyta, free jazz łatwy w odbiorze nie jest, tutaj czasem miałem wrażenie, że zaraz sąsiad zapuka :lol: Ale dobre to jest ;)
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

martin.h pisze:
29 kwie 2023, 21:00
No trudna jest to płyta, free jazz łatwy w odbiorze nie jest, tutaj czasem miałem wrażenie, że zaraz sąsiad zapuka :lol: Ale dobre to jest ;)
Aha, czyli to nie tak że tylko to moje wrażenie...Ok przynajmniej jakiś pozytyw ;) Dam jeszcze jedną szansę, za jakiś czas... ;)
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
ODPOWIEDZ