Poljazz 1972-1991

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jacek_Karolak

Re: Poljazz 1972-1990

Post autor: Jacek_Karolak »

Zgodnie z życzeniem, przedstawiam stan faktyczny. Poljazz wydał cztery małe płyty. Pierwszą był omawiany właśnie Big Band PWSM Katowice. Singiel powstał w 1976 roku na zamówienie samej orkiestry. Cały nakład przekazano PWSM. Był to okres gdy płyty numerowano symbolem Z-SX... Ponieważ była to mała płytya to nadano jej kolejny numer ale zaczynający sie literami Z-SS ... Myślę, że zarówno Pan Jacek , jak i Pani Sabina, umieścili w swoich katalogach numerację jakby z rozpędu. Kilka tygodni temu podarowałem Panu Jackowi stosowny egzemplarz. Mam nadzieję, ze niebawem zostanie to poprawione w KPPG. Na koniec prezentyję zarówno etykiety jak i okładki w jakich była wyprodukowana płytka
Z-SS-0644oeak.jpg
Z-SS-0644oebk.jpg
Oczywiście zawsze jest możliwe, że w latach osiemdziesiątych tłoczono płytkę po raz kolejny. Na razie jednak przyjmuję iż wydano ją tylko raz w 1977 roku.Jeśli ktoś ma płytkę z innym numerem to poproszę o skany etykiety.

Dziadek Jacek
Ocalić od zapomnienia zapomniane firmy: Poljazz i Pronit. Póki jeszcze żyjemy, zostawmy po sobie ślad na Ziemii.
Awatar użytkownika
janpol

Re: Trzy numery małej płyty

Post autor: janpol »

Panie Jacku dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
Wiedziałem, że wydany przez Poljazz singiel: Madrox / Sorcerer był płytą promocyjną Big Bandu Państwowej Wyższej Szkoły Muzycznej w Katowicach. Natomiast sprawa numeru nie była tak oczywista (dla nieposiadającego tej płyty) bo nawet zainteresowani mają z nim kłopot - w dyskografii Jarosława Śmietany singiel ten jest opatrzony numerem ZSX 0644.

Włodzimierz Janowski
Awatar użytkownika
Jacek_Karolak

Dżem K-PSJ 005

Mam pytanie o Dżem.

W 1986 roku Wydano płytę o tytule Absolutely live. Płyta cieszyła i nadal cieszy się dużą popularnością. Świadczą o niej liczne reedycje.
LP PolJazz K-PSJ 0005; wrzesień 1986
MC Zakład Wydawnictw i Nagrań PZN KM-017; październik 1986
CD Tomy CD 001; czerwiec 1990
MC Asta AS 013; sierpień 1992
MC Ania Box Music MC-ABM 024; październik 1995
CD Ania Box Music CD-ABM 024; październik 1995
MC Box Music BSMC-003; wrzesień 1997
CD Box Music BSCD-003; wrzesień 1997
MC Box Music / Pomaton EMI 7243 5 20039 4; 12 kwietnia 1999
CD Box Music / Pomaton EMI 7243 5 20039 2 1; 12 kwietnia 1999
CD Pomaton EMI 5938552; 27 września 2003 (jako BOX 2CD wraz z albumem Zemsta nietoperzy)
CD Anex AN216; 2007

Pierwsza okładla wyglądała tak
K-PSJ 005oa.jpg
K-PSJ 005ob.jpg
Ale niedawno trafiłem na coś takiego
Klip.jpg
Mam pytanie. Czy ktoś posiada omawianą płytę? W jakiej odkładce i jaką etykietą? Czekam na pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Dzaiadek Jacek
Ocalić od zapomnienia zapomniane firmy: Poljazz i Pronit. Póki jeszcze żyjemy, zostawmy po sobie ślad na Ziemii.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Poljazz 1972-1990

Post autor: vinylpiotrek »

Ja mam, w okładce tej , jak wyżej, ta dolna to chyba z jednego z wydań CD.
Etykieta kremowa, starszego typu , z ramką.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jacek_Karolak

Jazz Forum

Przedstawiam Wam swoisty spis treści a właściwie artkułów pisma Jazz Forum w których pisze się cokolwiek o poljazzie. Niektóre są bardzo ciekawe, w niektórych są tylko drobne wzmianki. Spis obejmuje lata 1973 - 1989 wersji polskiej tego pisma. Czasami warto do niektórych zajrzeć.
Spis treści Jazz Forum.docx
(28.51 KiB) Pobrany 125 razy
Jak widać, trochę się tego nazbierało. Były lata tłuste i lata chude. Ciekawostką są zapowiedzi wielu płyt, które się jednak nie ukazały. Polecam lekturę archiwalnych numerów pisma. Są dostępne w sieci. http://www.polishjazzarch.com/wersja-polska.html

Życzę miłej lektury.
Dziadek Jacek
Awatar użytkownika
janpol

Album Mieczysława Kosza

Drugim subskrypcyjnym wydawnictwem Klubu Płytowego Polskiego Stowarzyszenia Jazzowego był album Mieczysława Kosza, zmarłego tragicznie 31 maja 1973 roku, niewidomego pianisty jazzowego. Nie byłem subskrybentem tego wydawnictwa ale uważam, że warto je przypomnieć, ponieważ wydawnictwo to znacznie rozszerzyło dyskografie artysty.

W suplemencie do Jazz Forum nr 2/74 (8), obok wiadomości o zaawansowaniu edycji albumu z muzyką Krzysztofa Komedy, pojawiła się również wiadomość o ogłoszeniu subskrypcji albumu (składającego się z dwóch płyt długogrających i obszernego, ilustrowanego folderu) poświęconego twórczości Mieczysława Kosza.
Album wydano w końcu 1975 roku a wśród subskrybentów rozprowadzany był w początku roku 1976, co potwierdza moje ostatnie „znalezisko” – zawiadomienie z Klubu Płytowego PSJ o możliwości odbioru tego albumu.
zawiadomienie.jpg
Zawiadomienie było dołączone do którejś z przysłanych mi płyt klubowych.
Płyty wydano w II wersji okładek klubowych. Do wydawnictwa był dołączony folder.
Program płyt:
Płyta nr 1, Z-SX 581:
1. Sygnały (Mieczysław Kosz)
2. Kołysanka (Bogdan Mazurek)
3. Coraz więcej ptaków (Jan Ptaszyn Wróblewski)
4. Dwie szklaneczki wina (Jerzy Abratowski)
5. Michelle (John Lennon, Paul McCartney)
6. Cała jesteś w skowronkach (Andrzej Zieliński)
7. Przed burzą (Mieczysław Kosz)
8. Złudzenie (Mieczysław Kosz)
9. Summertime (George Gershwin)
10. Oczy czarne (melodia ludowa)
Wykonawcy
Mieczysław Kosz solo: 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Trio Mieczysława Kosza: Mieczysław Kosz (piano), Janusz Kozłowski (bass), Sergiusz Perkowski (drums): 1.
Mieczysław Kosz i Studio Jazzowe Polskiego Radia: 3.
Płyta nr 2, Z-SX 582:
1. Już nie zapomnisz mnie (Henryk Wars)
2. Już jest za późno (Mieczysław Kosz)
3. Something (George Harrison)
4. Rosemary's Baby (Krzysztof Komeda)
5. Some Day My Prince Will Come (Frank Churchill)
6. Ejże ino fijołeczku leśny (melodia ludowa)
7. Laura (Eugene Raskin)
8. Granada (Augustin Lara)
Wykonawcy:
Mieczysław Kosz solo: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Trio Mieczysława Kosza: Mieczysław Kosz (piano), Jacek Ostaszewski (bass), Sergiusz Perkowski (drums): 1

W 48 numerze Jazz Forum (4/77) zamieszczono recenzję tego albumu pióra Janusza Szprota.

Podobnie jak wiele innych płyt Poljazzu album został wydany na płycie CD przez Wydawnictwo Anex: Mieczysław Kosz – nr AN 311.
AN 311 1.jpg
AN 311 2.jpg
Liczę na uzupełnienie tego postu zwłaszcza o informacje dotyczące wyglądu i zawartości folderu.

Włodzimierz Janowski
Awatar użytkownika
Jacek_Karolak

Mieczysław Kosz

Dwupłytowy album z muzyką Mieczysława Kosza ukazał sie już po wydaniu albumu Komedy. To było drugie wielkie osiągnięcie Klubu Płytowego. Zarządzał wtedy klubem Jerzy Grudziński. Płyty były dostępne jeszcze w 1978 roku. Wytłoczono je w Pronicie. Okładki to "Biały gramofon" bez żadnego opisu. Do płyt dołączono folder Wydany w 1975 roku z okazji festiwalu pianistów jazzowych w Kaliszu. Na życzenie kolegi zamieszczam reprodukcję tego folderu.
Klip_2a.jpg
Klip_3a.jpg
Klip_4a.jpg
Klip_5a.jpg
Klip_6a.jpg
Klip_7a.jpg
Klip_8a.jpg
Klip_10a.jpg
Klip_11a.jpg
Klip_12a.jpg
Klip_13a.jpg
Klip_14a.jpg
To tyle jeśli chodzi o sam folder. Mam nadzieję, ze da się towszystko ładnie odczytać.

Dziadek Jacek
Awatar użytkownika
janpol

Co to jest "Poljazz" ?

W poście z dnia 13 marca br.
Jacek_Karolak pisze:Przedstawiam Wam swoisty spis treści a właściwie artkułów pisma Jazz Forum w których pisze się cokolwiek o poljazzie. Niektóre są bardzo ciekawe, w niektórych są tylko drobne wzmianki. Spis obejmuje lata 1973 - 1989 wersji polskiej tego pisma. Czasami warto do niektórych zajrzeć.
I właśnie z tego zestawienia, na początek, chciałbym szczególnie polecić lekturę tekstu, zamieszczonego w Jazz Forum nr 68 6/1980 (45), str. 5, pod tytułem: „ Co to jest Poljazz” ?
W ósmym roku funkcjonowania wydawnictwa Krystian Brodacki dokonuje swego rodzaju podsumowania działalności tej organizacji, wyjaśnia czym podyktowane było wydawanie pierwszych, w wielu przypadkach niespójnych programowo płyt i opisuje ukształtowany po dotychczasowym okresie funkcjonowania wydawnictwa „charakterystyczny dla Poljazzu podział tematyczny produkcji płytowej”.
Informacja ta pozwoli uczestnikom tego forum na zrozumienie zasad działania niekomercyjnej organizacji jaką był Poljazz w czasach, gdy płyty udostępniane były wyłącznie członkom Klubu Płytowego.
Przyznaję, że będąc członkiem tej organizacji wielokrotnie byłem zaskakiwany doborem nagrań, gatunkiem muzyki zapisanej na przesłanej płycie klubowej, opakowanej w zastępczą, przypadkową kopertę Polskich Nagrań.
Seria subskrypcyjna z kolei dawała możliwość wyboru płyty ale nie zawsze okładka, ulotka czy insert spotkały się z płytą w jednej przesyłce.
Pomimo tych niedociągnięć cenię sobie przynależność do Klubu Płytowego i cieszę się z posiadania płyt „z pierwszego tłoczenia”.

Na koniec przedstawiam „klucz” który otwierał dostęp do płyt Klubu Płytowego :Biały Kruk Czarnego Krążka” - skan deklaracji członkowskiej z nadanym przez PSJ symbolem kartoteki.
deklaracja.jpg
Włodzimierz Janowski
Awatar użytkownika
Jacek_Karolak

Zmiana daty

Drodzy czytelnicy. Muszę sie przyznać do pewnego błędu. Otóż musimy zmienić rok zakończenia działalności Poljazzu. To rok 1991. Znalazłem dwie płyty a właściwie CD z datą 1991. Poza tym Poljazz reklamował się jeszcze jesienią 1991. Zatem powinniśmy zmienić tytuł wątku na: Poljazz 1972 - 1991. Da się to zrobiić?

Dziadek Jacek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Poljazz 1972-1991

Post autor: Wojtek »

Zmienione ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
janpol

Album Zbigniewa Seiferta

O ile dość łatwo udało mi się wskazać daty uzyskania informacji o planowanym przez Klub Płytowy Polskiego Stowarzyszenia Jazzowego wydaniu albumów Krzysztofa Komedy i Mieczysława Kosza, to w przypadku dwupłytowego albumu Zbigniewa Seiferta mam kłopot.
Na pewno wszedłem w posiadanie tego wydawnictwa w drodze subskrypcji ale nie potrafię sobie przypomnieć okoliczności ani ich udokumentować. Jedyny znaleziony ślad, to reklama płyt Poljazzu na ostatniej stronie Jazz Forum nr 74 1/82 (51).

„Kilimanjaro” Zbigniewa Seiferta jest trzecim, wydanym przez Polskie Stowarzyszenie Jazzowe albumem, poświęconym pamięci zmarłego polskiego muzyka jazzowego.
Dwie autorskie płyty światowej sławy, polskiego, skrzypka, z jego nagraniami dokonanymi podczas jego koncertu w krakowskim klubie „Pod Jaszczurami ukazały się w listopadzie 1981 roku. W nagraniu towarzyszyli Z. Seifertowi jego uczniowie z Warsztatów Jazzowych w Chodzieży.

Program płyt:
Płyta nr 1, PSJ – 101.
Strona A:
1. Coral (Zbigniew Seifert).
2. Impressions (John Coltrane).
Strona B
1. Kilimanjaro (Zbigniew Seifert).
Płyta nr 2, PSJ - 102.
Strona A:
1. Bez tytułu (Zbigniew Seifert).
2. Where Are You From (Zbigniew Seifert).
Strona B:
1. Wywiad przeprowadzony przez Antoniego Krupę ze Zbigniewem Seifertem we wrześniu 1978 roku (na podkładzie utworu „On the Farm” Zbigniewa Seiferta).

Wykonawcy: Zbigniew Seifert – skrzypce, Jarosław Śmietana – gitara, Janusz Grzywacz – fortepian elektryczny, Zbigniew Wegehaupt – kontrabas, Mieczysław Górka – perkusja.
Nagrano 14 listopada 1978 roku.

J. Grzywacz i M. Górka to członkowie zespołu Laboratorium, z którym Z. Seifert nagrał wcześniej dwa utwory, wydane na stronie B drugiej płyty klubowej Z-SXL 546 – Laboratorium i Zbigniew Seifert / The Julian „Cannonball Aderley Quintet.

Serię klubową płyt rozprowadzonych wśród członków klubu wydano w okładkach zaprojektowanych przez Ryszarda Gruszczyńskiego:
PSJ 101 1.jpg
PSJ 101 2.jpg
PSJ 102 1.jpg
PSJ 102 2.jpg
Recenzja płyt autorstwa Kazimierza Czyża ukazała się w edycji polskiej Jazz Forum nr75 2/1982 (52).

Płyty winylowe przeznaczone do sprzedaży oraz płyty kompaktowe wydane przez Wydawnictwo Anex posiadały okładki opracowane przez Lecha Majewskiego:

AN 206
Anex 206 1.jpg
Anex 206 2.jpg
AN 208
Anex 208 1.jpg
Anex 208 2.jpg
Może trudno w to uwierzyć, ale powyższe płyty do niedawna były jedynymi, wydanymi w Polsce, płytami autorskimi Zbigniewa Seiferta.

W 2010 roku wydawnictwo GAD Records wydało kompaktową płytę Zbigniewa Seiferta. Płyta nosi tytuł „Nora” i zawiera nagrania kwartetu Z. Seiferta dokonane podczas występów na festiwalach Jazz nad Odrą w 1969 roku oraz Jazz Jamboree 69 i 70. Firma planuje w przyszłości wydanie wybranych tytułów w wersji winylowej, więc może doczekamy trzeciego, polskiego winyla tego Wykonawcy.

GAD CD 001
GAD 001.jpg
W trzydziestą rocznicę śmierci znakomitego skrzypka, z inicjatywy Jarosława Śmietany wydana została płyta „Tribute to Zbigniew Seifert”. Osiem kompozycji Z. Seiferta wybranych i zaaranżowanych przez J. Śmietanę zostało nagranych z udziałem dziewięciu najwybitniejszych zagranicznych i polskich skrzypków jazzowych. W projekcie wzięli udział: Pierre Blanchard, Mark Feldman, Jerry Goodman, Christian Howes, Didier Lockwood, Adam Bałdych, Krzesimir Dębski, Mateusz Smoczyński, Maciej Strzelczyk.
W zespole J. Śmietany obok Lidera zagrali dwaj muzycy którzy uczestniczyli w nagraniu albumu „Kilimanjaro” w Krakowie: Janusz Grzywacz i Zbigniew Wegehaupt.

JSR 0011
JSR 0011 1.jpg
JSR 0011 2.jpg
Na okładce płyty znajduje się fotografia ze spotkania w klubie „ Pod Jaszczurami” po zakończeniu koncertu, który został utrwalony na płytach Poljazzu.

Włodzimierz Janowski
Awatar użytkownika
Krzysztof_Janusz

Poljazz 1972-1991

Post autor: Krzysztof_Janusz »

Gwoli ścisłości:
1. W 2007 roku wydawnictwo Polonia Records wydało płytę Man of the light nagraną przez Z. Seiferta w 1976, Nr wydawnictwa - CD 382
2. Wcześniej, w roku 1998 ta sama firma wydała płytę Z. Seiferta zatytułowaną Solo Violin, zawierającą koncert solowy zarejestrowany w 1976 roku podczas "Forum Junge Music" w Bremen. Nr wydawnictwa - CD 156. Płytę uzupełniała ponad 140 stronicowa książeczka.
Skany okładek dorzucę przy następnym wejściu.

Krzysztof W.
winylek

Re: Miesiecznik Jazz

Post autor: winylek »

Jacek_Karolak pisze: Szkoda że tylko Jazz Forum jest dostępne w formie cyfrowej. Jazzowi też by się to przydało. Oba pisma to kopalnia wiedzyo muzyce tamtych lat.
Dziadek Jacek
Tutaj jest trochę, w formie cyfrowej, numerów Magazynu Jazz. (około 36 sztuk)
http://gazetyprlu.blogspot.com/
Jacek_Karolak pisze:Płyty spod znaku Tonpress, Wifon, Polton i Savitor pojawią się później.
W zasadzie tak, z tym że Tonpress to rok 1975, więc niewiele później.
Wifon zaś, około roku 1972/1973, czyli w tym samym okresie, zaczął wydawać nagrania na kasetach magnetofonowych.
Jacek_Karolak pisze:Kilka dni temu miałem miłą rozmowę z jedną z bibliotek o statusie egzemplarza obowiązkowego. Wybieram sie tam i sam jestem bardzo ciekaw co tam znajdę.
Kilka postów później napisał Pan, że nic ciekawego Pan nie znalazł.
W czytelni czasopism pan szukał? Czy tylko w zbiorach specjalnych, czyli w zbiorach wydawnictw analogowych? O ile jestem w stanie uwierzyć, ze stare winyle wyrzucili do śmietnika, to nie sądzę, aby pozbyli się czasopism. Chociaż.... ale nie sądzę ;)

Fotki z wolnej ręki, mniej lub bardziej czytelne, na ogól bardziej ;)
Magazyn Muzyczny Jazz 1960.part1.rar
http://www10.zippyshare.com/v/56468985/file.html
Magazyn Muzyczny Jazz 1960.part2.rar
http://www32.zippyshare.com/v/84375399/file.html
Jacek_Karolak pisze:Zapewniam Was, ze nie będę żądał dziennej stawki za oczekiwanie na tramwaj czy autobus. (To na marginesie pewnej dyskusji.)
Zadowolę się butelką dobrego trunku :lol:
Awatar użytkownika
janpol

Album Zbigniewa Seiferta cd.

Krzysztof_Janusz pisze:Gwoli ścisłości:
1. W 2007 roku wydawnictwo Polonia Records wydało płytę Man of the light nagraną przez Z. Seiferta w 1976, Nr wydawnictwa - CD 382
2. Wcześniej, w roku 1998 ta sama firma wydała płytę Z. Seiferta zatytułowaną Solo Violin, zawierającą koncert solowy zarejestrowany w 1976 roku podczas "Forum Junge Music" w Bremen. Nr wydawnictwa - CD 156. Płytę uzupełniała ponad 140 stronicowa książeczka.
Wymienione przez Pana płyty świadomie pominąłem w moim poście, ponieważ płyta „Man of the Light” została wydana w 1976 roku przez firmę MPS nr 15.489 a płyta “Solo Violin” w 1978 przez firmę MRC nr 45 088.
Dwa numery anglojęzycznej wersji Jazz Forum wydane w końcu 1977 roku, na ostatniej stronie, miały zamieszczoną poniższą informację:
JF.jpg
Pierwsze dwie płyty Helicon Records ukazały się zgodnie z zapowiedzią, natomiast z numerem HR 1003 wydana została płyta grupy Laboratorium „Diver”.
Włodzimierz Janowski
Ostatnio zmieniony 26 mar 2013, 15:13 przez janpol, łącznie zmieniany 2 razy.
winylek

Poljazz 1972-1991

Post autor: winylek »

Magazyn Muzyczny Jazz 1961.part1.rar
http://www49.zippyshare.com/v/9041479/file.html

Magazyn Muzyczny Jazz 1961.part2.rar
http://www25.zippyshare.com/v/59962696/file.html

Magazyn Muzyczny Jazz 1962.part1.rar
http://www26.zippyshare.com/v/88151631/file.html

Magazyn Muzyczny Jazz 1962.part2.rar
http://www60.zippyshare.com/v/17154687/file.html

Magazyn Muzyczny Jazz 1962.part3.rar