Płyty 16 RPM ?

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Płyty 16 RPM ?

Post autor: Wojtek »

Fakt, trochę tego wydawania widać na forum czasami :)

Możliwe, że ta płytka z foty aukcyjnej jest parę milimetrów większa, nie wiem dlaczego, label też jakiś dziwny, ale nie jest to na tyle większa płyta by nie załapała się pod standard 12''. A może to po prostu taki efekt zdjęcia z góry :)
Tak jak patrzę na inne foty Fonogówna z google (także z płytą i także z góry) to skłaniam się do takiego wniosku.

Info o albumie z klipu: http://www.popsike.com/JIM-REEVES-12-LP ... 80879.html
Jak byk jest napisane, że 12''.

Jeden cal to nie jest tak mało, różnica między 13'', 12'', a 10'' jest wszak widoczna gołym okiem, nawet i bez gramofonu w tle. No, przynajmniej dla doświadczonego oka.

Tak więc nie ma powodu do niepokoju ani żadnej sensacji.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
loamesoile
Kontakt:

Płyty 16 RPM ?

Post autor: loamesoile »

Chyba nigdy nie produkowano w jakiejś większej skali (jeśli w ogóle) płyt większych niż 12" :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Płyty 16 RPM ?

No tak, nie było takiego standardu po prostu. No ale kończmy Panowie tą dyskusję, bo to już wykracza poza temat płyt 16 RPM :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Krzyś

Re: Płyty 16 RPM ?

Post autor: Krzyś »

Obywatel pisze:Wydaje mi się, że to taki sam rozmiar jak płycisko z tego Fonomastera:
http://www.allegromat.pl/aukcja72158
Czy to był jakiś standardowy rozmiar?
tak, 12" :morda:
Obywatel pisze:Bo szczerze mówiąc takie płyty są straszną rzadkością - chyba jeszcze rzadsze niż 10".
k#$%a, to ja mam praktycznie 95% rarytasów w kolekcji - większość właśnie 12" :morda:

a tak na serio: możemy przyjąć, że zgodnie z ustandaryzowanymi wytycznymi RIAA w przypadku płyt długogrających (10" i 12") etykieta ma średnicę 10 cm; cała płyta ma 30 cm (dane empiryczne, nie zaglądałem do żadnej specyfikacji ani nawet do wiki, tylko zmierzyłem jakąś standardowo wyglądającą płytę); jednym słowem - etykieta ma średnicę równą 1/3 płyty. Jak zmierzymy wymiary płyty na zdjęciu (z fonozłomem) w pikselach, i podzielimy średnicę całej płyty przez średnicę etykiety, to wyjdzie nam 2,9828571428571428571428571428571, czyli ≈3.

Dlaczego założenie o tym, że średnica etykiety nie zwiększa się proporcjonalnie do rozmiaru płyty? Dlatego, że:
1) rozmiary etykiety i miejsce, gdzie jest rowek końcowy, są mniej więcej ustandaryzowane, więc gramofon i tak zagra wszystko, aż do końca płyty
2) po co zwiększać rozmiar etykiety (a co za tym idzie, rozmiar urządzenia wycinającego etykiety z papieru, parametry prasy drukarskiej itp), skoro jak pozostanie taka sama niezależnie od średnicy płyty, to będzie dłużej grało, a do tego możemy wykorzystać posiadane oprzyrządowanie?

Również, o ile mi wiadomo, Muza nigdy nie wyprodukowała żadnej płyty większej od 12". Produkowała tylko rozmiary 7", 10" i 12".

A płyty 10" wcale nie są taką rzadkością. Mam ich od cholery, może nie 5%, ale tak z 10-15%, był to dominujący format na początku ery LP (od 1948) gdzieś do drugiej połowy lat 50-tych, a w niektórych krajach np. demokracji ludowej (cóż za eufemizm :morda: ) grubo do połowy lat 60-tych

wczesne albumy Sinatry były wydawane właśnie w tym formacie

oczywiście piszę tylko o płytach winylowych, w przypadku szelakowych było zupełnie na odwrót, a może jeszcze gorzej (płyty 12" stanowiły margines produkcji)

(i moje płyty 10" to tylko i wyłącznie demoludy - z różnych krajów - zasadniczo praktycznie nie mam żadnych zachodnich płyt starszych niż powiedzmy 6 lat (od takiego czasu zacząłem słuchać płyt winylowych a właściwie głównie to je gromadzić)
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
rafaln1

Płyty winylowe na 16 obr/min

Post autor: rafaln1 »

Witam.
Szukajka forumowa nic nie powiedziała więc założyłem temat z pytaniem:
Czy ma ktoś foto płyty na 16 obr/min?
Wiem, że były gramofony z mozliwościa ustawienia takiej prędkości ale płyty nigdy nie widziałem.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Były też zestawy 7" audiobooków z dużą dziurą pod zmieniarki.
Poza USA, Francją i RPA 16 i 2/3 rpm rzadko stosowane.
W USA były jeszcze płyty 8 i 1/3.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, 21:54 przez vinylpiotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
rafaln1

Post autor: rafaln1 »

Jesteście wielcy!!
Ogromne dzięki.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Płyty 16 RPM ?

rafaln1 pisze:Szukajka forumowa nic nie powiedziała więc założyłem temat z pytaniem:
Ja wpisałem "16 RPM" i pomimo zignorowania "16" (zbyt krótkie) to i tak znalazłem stary wątek ;)
Dlatego też przeklejam zapytanie.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ