Jak czyścić płyty winylowe?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Darek

Post autor: Darek »

Wojtek pisze:Pisałeś, że inni mają jakieś podróby/imitacje A ja piszę, że obojętnie czy są to produkty z marką czy bez to i tak problemy są te same.
Skoro przy takiej ilości produktów o różnych cenach zachodzą te same zjawiska to... raczej nie są to przypadki.
Wystarczy pomyśleć i mieć trochę wyobraźni.

Nie chcę po raz kolejny rozdrabniać się co do wad tych szczoteczek.
Przerobiłem 3 sztuki (różne) w ciągu paru lat... i wystarczy. Wystarczy jeden welur
Pisalem ze moga byc ale nie stwierdzalem definitywnie. Problemy sa jak czytam ale ja ani nikt ze znajomych (tutaj) nic takiego nie zauwazyl wiec mam odmienne zdanie. Myslalem troche i zastanawialem sie az zadzwonilem w kilka miejsc aby sie upewnic. Napewno nie bede nikogo przekonywal do tego. mam natomiast inne zdanie na temat weluru i innych temu podobnych (to tez przerabialem) i kupowalem przerozne, tanie, drogie (bo wszyscy zachwalali jakie to dobre i ...... szkoda slow. To co mam zdaje mi egzamin praktyczny wiec zawsze powiem to co sam praktykuje. Jesli by bylo inczej to opinia moja bylaby inna :)
Awatar użytkownika
chelepperro

Post autor: chelepperro »

Witam
Miał ktoś jakies doswiadczenia w wiadomej sprawie dotyczące polioctanu winylu?Wiem ,że jako substacja czysta obecnie nie do dostania na rynku pierwotnym jak i wtórnym (wiadomo z jakich przyczyn :shhh: )ale pojawiajaca się w kilku produktach ogólnie dostepnych.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

chelepperro pisze:(wiadomo z jakich przyczyn :shhh: )
Jakich?

Swoją drogą, nie wiem po co komu byłby potrzebny "czysty" polioctan winylu w kontekście czyszczenia płyt.

A jeśli chodzi o doświadczenia to czytaj tu: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=26&t=1674
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chelepperro

Witam Wojtku
Pokrywa sie nim powierzchnie płyt.Po godzine zasycha .Zdejmujesz powlokę razem z cały syfem ,brudem z rowków.Zadna myjka tak nie domyje jak ta substacja,
chelepperro pisze:
(wiadomo z jakich przyczyn )
Jakich?
Otrzymywany jest z bezwodnika octowego słuzącego do produkcji aspiryny,materiałów wybuchowych,narkotyków.
sam polioctan wynilu to substancja dosyc łatwo wybuchająca :dance:
Raczej nie starałbym sie w tych czasach na poszukiwanie jej w necie.
Co do wątku ,to przepraszam,rzeczywiście te kleje bardziej pasuja do tematu polyoctanu ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

chelepperro pisze:Pokrywa sie nim powierzchnie płyt.Po godzine zasycha .Zdejmujesz powlokę razem z cały syfem ,brudem z rowków.
Ja wiem co to jest i o co w tym chodzi :)
chelepperro pisze:Zadna myjka tak nie domyje jak ta substacja,
W teorii może tak, ale w praktyce guzik prawda :)
chelepperro pisze:Otrzymywany jest z bezwodnika octowego słuzącego do produkcji aspiryny,materiałów wybuchowych,narkotyków.
sam polioctan wynilu to substancja dosyc łatwo wybuchająca :dance:
Raczej nie starałbym sie w tych czasach na poszukiwanie jej w necie.
Dlatego właśnie pisałem, że nie wiem po co komu ten odczynnik w czystej postaci :)
chelepperro pisze:Co do wątku ,to przepraszam,rzeczywiście te kleje bardziej pasuja do tematu polyoctanu ;)
Główny składnik popularnego wikolu/kleju do drewna/kleju stolarskiego to właśnie... polioctan winylu.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: Kocewicz »

chelepperro pisze: Raczej nie starałbym się w tych czasach na poszukiwanie jej w necie.
Obrazek
Are you Shure?
Awatar użytkownika
chelepperro

Główny składnik popularnego wikolu/kleju do drewna/kleju stolarskiego to właśnie... polioctan winylu.
dokładnie,niestety jest to tylko składnik.Ważne są niestety pozostałe komponenty tzw pomocnicze w których w Wikolu co niemiara (patrz charakterystyka produktu)Tutaj zdecydowanie lepszy będzie klej CR z Boryszewa ( mieszania tylko octanu winylu + glikol dipropylenowy) :D
Dlatego właśnie pisałem, że nie wiem po co komu ten odczynnik w czystej postaci
w czasach przedinternetowo-cyfrowo-biladenowych ,czyli pokrótce przed 1988 ,jak mówil bardzo zacny mi człowiek był do dostania w formie detalicznej.Ale komusś to potem przeszkadzalo.
chelepperro pisze:
Zadna myjka tak nie domyje jak ta substacja,
W teorii może tak, ale w praktyce guzik prawda
Myślę,że te dwie formy mycia i konserwacji mogą się wzajemnie uzupełniac. ;)
Pilot

Post autor: Pilot »

Tak na szybkiego. Co muszę zakupić do konserwacji płyt okresowej jak i codziennego czyszczenia przed odsłuchem płyt. Linki nie są potrzebne, znajdę na allegro, chyba ze było by wszystko dostępne w jednym np sklepie internetowym.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Tak na szybkiego nie bądź ignorantem i się wczytaj. Na dłuższą metę to jest lepsze niż powtarzanie się.
Zacznij od szczotki: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=26&t=1298
Wsparcie finansowe forum
Pilot

Jak już będę zamawiał to to całość.
Za ignoranta serdeczne dzięki.
Szczotka do płyt, szczotka i płyn do czyszczenia igły, knosti, IPA, woda destylowana, Fotonal albo Mirosal 2000. Czy to wystarczy czy jeszcze coś bedzie potrzebne.
Do Wojtka. Nie oceniaj mnie skoro mnie ni znasz. Skoro znalazłem się w tym wątku to znaczy że go czytam ale skoro przeszkadza Ci że zadaje pytania to poproszę uroczyście o nagrodzenie mnie banem. Ale nie oceniaj i nie nazywaj ignorantem. Z takimi tekstami to do kolegów z piaskownicy, pisałem już Ci o tym.
Jutro się zaloguje, sprawdzę czy jeszcze mogę czy już nie.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

To Ci wystarczy.

A w ogóle to ja myślę, że to forum kiedyś skończy się w ten sposób:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=28S-aOWtFdo[/youtube]

wariant numer 3
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Pilot pisze:Za ignoranta serdeczne dzięki.
Nie ma za co ;)
Pilot pisze:Szczotka do płyt, szczotka i płyn do czyszczenia igły, knosti, IPA, woda destylowana, Fotonal albo Mirosal 2000. Czy to wystarczy czy jeszcze coś bedzie potrzebne.
O proszę, a jednak wiesz czego Ci potrzeba. Nie można było tak od razu? To od razu nabiera inny wydźwięk.
Tak, to byłby komplet, aczkolwiek wątpię byś znalazł to wszystko w jednym miejscu (takie realia), ale w dwóch czy trzech zamówieniach raczej da się załatwić. Nie zapomnij też o "świeżych" kopertach do płyt.
Pilot pisze:Do Wojtka. Nie oceniaj mnie skoro mnie ni znasz. Skoro znalazłem się w tym wątku to znaczy że go czytam ale skoro przeszkadza Ci że zadaje pytania to poproszę uroczyście o nagrodzenie mnie banem. Ale nie oceniaj i nie nazywaj ignorantem. Z takimi tekstami to do kolegów z piaskownicy, pisałem już Ci o tym.
Jutro się zaloguje, sprawdzę czy jeszcze mogę czy już nie.
I znowu mamy dramat... Pisałeś, pisałeś, ale ja właśnie tak się czuję jakbym podawał Tobie rękę byś z tej piaskownicy mógł wyjść, tak więc z tej perspektywy chyba wszystko pasuje. Coś muszę mocniej pociągnąć.

Nie muszę nikogo dobrze poznać by ocenić na swój sposób czyjeś zachowanie (wydaje mi się to naturalne, a jeśli ktoś zaprzeczy to może się śmiało nazwać hipokrytą), a Twoje pytanie z poprzedniego wpisu zabrzmiało tak, jakbyś rzeczywiście wolał olać to co już wiele razy powtarzano na forum i chciał od kogoś jeszcze raz usłyszeć to samo, co byś nie musiał się zaczytywać za bardzo... Tak więc zrozum też jak to wygląda z drugiej strony zanim zaczniesz się smarować na biednego zagubionego i w dodatku uciśnionego. Kwestia chęci.

Ja cierpliwość do ludzi mam, o to nie ma co się martwić, ale nie zawsze mam cierpliwość do cwaniactwa ;)
Winters pisze:A w ogóle to ja myślę, że to forum kiedyś skończy się w ten sposób:
Uciekaj za ocean póki życie miłe!
A tak na serio to jeśli jeszcze nie czytałeś to sięgnij po książkę Hornby'ego (tylko daruj sobie tłumaczenia) ;)
Wsparcie finansowe forum
Pilot

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Albo nie. Nie ma sensu prowadzić dalszej dyskusji z Tobą.
Proszę Cię tylko o jedno. Nie udzielaj odpowiedzi na moje pytania. O ile się jakieś pojawią, bo i nad zadawaniem pytań zaczynam się zastanawiać. Nie ma sensu.

Dzięki Winters. zamówiłem u Conrada zestaw do mycia i konserwacji winyli. Na razie zrezygnowałem ze składników na forumowy płyn do mycia. Zobaczę co jest warty litr dołączonego do myjki. Forumowy zastosuję po zużyciu oryginała.
kielek

Post autor: kielek »

O oryginalnym płynie z Knostii poczytaj sobie tu i ówdzie,ogólnie nie zbiera pochlebnych recenzji.
Pilot

Czytałem. Ale skoro dodają w gratisie to go nie wyleję. Oczywiście po zużyciu tylko i wyłącznie forumowy.
ODPOWIEDZ