Ależ wierzę oczywiście w jego potencjał. Podpowiadam, bo sam ich używam jako podkładów pod panele akustyczne własnej konstrukcji w ramce na którą dopiero kleję gąbkę jajcowato piramidkową. Kolory tych podkładów izolacjnych są różne, więc da się dobrać pod kolor skarpetek czy krawata. Waga "nic nie ważą" bo to rodzaj spienionego polijebliwego 'karrimatu'.
Kolekcje sprzętowe forumowiczów
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów
-
- Gramofon: Technics SL1300
A do mnie trafiła taka ślicznota Philipsa
Myślałem żeby tuner sprzedać, mieszkam w wielkiej płycie czyli w żelbecie i jeszcze żaden tuner u mnie nie złapał idealnego sygnału, ale ładnie się razem prezentują i cieszą oko. No i gra że
myślałem, że będzie bułowato, ale nic z tych rzeczy.
ino wielkie to i miejsca zajmuje

Myślałem żeby tuner sprzedać, mieszkam w wielkiej płycie czyli w żelbecie i jeszcze żaden tuner u mnie nie złapał idealnego sygnału, ale ładnie się razem prezentują i cieszą oko. No i gra że

Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

- chudy_b
-
Wychyły

Tylko nie wiem co to to i do czego. Chyba coś z kolumnami bo na przełączniku ich wyboru jest opcja z tym czymś. Może to korektor?
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

- amrowek
@Latro
a z aiwy nie zadowolony
a z aiwy nie zadowolony

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- pawelgrab

bingo!
Motional Feedback (MFB) :
https://en.wikipedia.org/wiki/Motional_Feedback
"Motional Feedback (MFB) to aktywny system głośników wysokiej jakości , który został opracowany przez holenderską markę Philips na początku lat 70. Głośniki mają wbudowane wzmacniacze i czujnik sprzężenia zwrotnego na głośniku niskotonowym . Czujnik mierzy sygnał wyjściowy głośnika niskotonowego i porównuje go z sygnałem wejściowym wzmacniacza.Powoduje to bardzo niskie zniekształcenia a ponadto bardziej rozszerzone pasmo przenoszenia w zakresie niskich częstotliwości w stosunkowo małej obudowie. Wszelkie zniekształcenia wywołane przez obudowę lub sam głośnik niskotonowy są natychmiast korygowane przez pętlę sprzężenia zwrotnego. Do pewnego stopnia system sprzężenia zwrotnego z czujnikami kompensuje również nieoptymalną akustykę pomieszczenia.
Chociaż technologia Motional Feedback była eksperymentowana przez kilka lat, Philips był pierwszą firmą , której udało się stworzyć działający prototyp i komercyjną linię produktów głośnikowych i sprzętu ."

luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
-
Niema się z czego cieszyć bo trzebaby spróbować jak to działa, a tanio nie będzie. Nie no to nigdy nie ma końca

Nie tykaj! Moja ci ona i zostaje

Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

- amrowek
no taka nie pozorna przy tym filipku

- kulek123
- Gramofon: SABA PSP 248
Latro no to teraz polowanko na 22RH532 i będzie się działo. Gratuluję fajnego Filipka.
SABA PSP 248 / PHILIPS 22RH720 / AKAI CD-37 / ADK 3540
-
To nie są tanie rzeczy

Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

- mcemsi
- Gramofon: PS-X600 , PS-X555ES
Preamp Accuphase AD-30.
Była niezła okazja cenowa więc zakupiłem na próbę co to potrafi.
Porównane tylko do LARa LPS-1 którego na codzień używam.
LAR w MM ma gain o 6dB wyższy (40 vs 46) ale gdy ściszę gałą Volume te 6dB (wzmak ma dokładną regulację głośności z displayem w dB) to jak dla mnie brzmią właściwie tak samo.
Podobnie zresztą w MC , tutaj obydwa mają 66dB i idą tzw łeb w łeb. No może ale to takie bardzo głębokie mo(r)że , Accuphase ma nieco okrąglejszy bas ale to naprawdę niemal percepcja.
Jedyny więc plus karty
Accuphase'a to możliwy do włączenia filtr Subsonic i to naprawdę bardzo dobrze sobie działa. Membrany potrafią niekiedy łopotać na LARze , na karcie AD-30 zupełny spokój a dzwięk nie jest ani trochę odchudzony.
Z drugiej jednak strony trudno usłyszeć 25Hz przy spadku -12dB.
Po za tym szkoda że nie ma regulacji z panelu (za wyjątkiem MM/MC) a trzeba wyciągać kartę (on/off Subsonica i impedancja MC 10/100/300ohm), takie zabawki w tej firmie są ale za duuużo większe pieniądze.
Była niezła okazja cenowa więc zakupiłem na próbę co to potrafi.
Porównane tylko do LARa LPS-1 którego na codzień używam.
LAR w MM ma gain o 6dB wyższy (40 vs 46) ale gdy ściszę gałą Volume te 6dB (wzmak ma dokładną regulację głośności z displayem w dB) to jak dla mnie brzmią właściwie tak samo.
Podobnie zresztą w MC , tutaj obydwa mają 66dB i idą tzw łeb w łeb. No może ale to takie bardzo głębokie mo(r)że , Accuphase ma nieco okrąglejszy bas ale to naprawdę niemal percepcja.
Jedyny więc plus karty

Z drugiej jednak strony trudno usłyszeć 25Hz przy spadku -12dB.
Po za tym szkoda że nie ma regulacji z panelu (za wyjątkiem MM/MC) a trzeba wyciągać kartę (on/off Subsonica i impedancja MC 10/100/300ohm), takie zabawki w tej firmie są ale za duuużo większe pieniądze.
- amrowek
Q...a myślaem , że to karta audio do PC

-
- Gramofon: PL-70 L II
Wykonałem podobny manewr sprzętowy, z tym że kupiłem kartę AD-50.
Ponieważ w Polsce nikt nie sprzedawał to ściągnąłem z Dżapan.
Chciałem przetestować czy ta karta zastąpi Sensora 1, no i Sensor już wystawiony na sprzedaż

Jak dla mnie super dźwięk, soczysty, równy w całym paśmie (Sensor podbijał dół), szczegółowy.
No i mniej kabli. Warto było.
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Sensory maja swój wyraźny charakter Prelude różni się od Sensora 2. Dlatego trzeba szukać i dopasować do własnych preferencji.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
-
- Gramofon: Toshiba SR-255
Postanowiłem uruchomić tego Technicsa SL-B210 którego dostałem wraz z resztą komponentów audio i okazało się że działa wszystko jak trzeba. Jak na sprzęt tej klasy to i tak w zasadzie brzmi zdecydowanie lepiej niż plastik który miałem wcześniej
Poprzedni pasek zdążył się zdezintegorwać i pozostawił czarno-brązową maź na platerze, wałeczku od silnika i całym wnętrzu ale na szczęście szmatka nasączona w alkoholu izopropylowym rozwiązała problem. Na ebay znalazłem i kupiłem fabrycznie nowy za niecałe 5 funtów z bezpłatną przesyłką i po wstępnej kalibracji według aplikacji na smartfona mniej-więcej trzyma 33 i 45 obrotów. Muszę sobie w końcu kupić jakiś strobe-disc albo coś z nagranym tonem audio do testowania - mam oscyloskop w razie czego a to chyba byłoby najpewniejsze do ustalenia prawidłowej prędkości
Co do wkładki i igły - jak pamiętacie nie było żadnej, toteż postawiłem na wkładkę Technics P24 taka jak oryginalne była na wyposażeniu tego sprzętu w katalogu bo trafiła się mała okazja na eBay: była wystawiona za 15.99 - zaproponowałem 10 funtów i sprzedawca się zgodził. Wkładka oczywiście przyszła już z igłą (sądzę że to zwyczajna Tonar 940-DS ale bliższych oznaczeń nie znalazłem na niej) Oczywiście nie jest to nówka, ale nie zamierzałem za bardzo inwestować w ten sprzęt, ot tak tylko żeby mieć zapasowy do odsłuchiwania tych bardziej podniszczonych czy lekko porysowanych płyt których szkoda na normalnym kręcić. Śrubki montującej nie było ale tu już dopasowałem podobną do tego co fabryczna (wymiary 2mm x 10mm jakby ktoś kiedyś szukał) i pasuje jak ulał. Już samo znalezienie wkładek typu T4P łatwe nie jest a wybór jak w szkockiej restauracji - mało, drogo i w zasadzie nic co lubisz

Oczywiście sprzęt wymaga trochę uwagi jeżeli chodzi o dokładne wyczyszczenie wszelkich szczelin z kurzu, przydałaby się mała polerka plastikowej osłony ale to już jak będzie trochę więcej wolnego czasu w letnie wieczory
Póki co śmiga a to najważniejsze.

Poprzedni pasek zdążył się zdezintegorwać i pozostawił czarno-brązową maź na platerze, wałeczku od silnika i całym wnętrzu ale na szczęście szmatka nasączona w alkoholu izopropylowym rozwiązała problem. Na ebay znalazłem i kupiłem fabrycznie nowy za niecałe 5 funtów z bezpłatną przesyłką i po wstępnej kalibracji według aplikacji na smartfona mniej-więcej trzyma 33 i 45 obrotów. Muszę sobie w końcu kupić jakiś strobe-disc albo coś z nagranym tonem audio do testowania - mam oscyloskop w razie czego a to chyba byłoby najpewniejsze do ustalenia prawidłowej prędkości

Co do wkładki i igły - jak pamiętacie nie było żadnej, toteż postawiłem na wkładkę Technics P24 taka jak oryginalne była na wyposażeniu tego sprzętu w katalogu bo trafiła się mała okazja na eBay: była wystawiona za 15.99 - zaproponowałem 10 funtów i sprzedawca się zgodził. Wkładka oczywiście przyszła już z igłą (sądzę że to zwyczajna Tonar 940-DS ale bliższych oznaczeń nie znalazłem na niej) Oczywiście nie jest to nówka, ale nie zamierzałem za bardzo inwestować w ten sprzęt, ot tak tylko żeby mieć zapasowy do odsłuchiwania tych bardziej podniszczonych czy lekko porysowanych płyt których szkoda na normalnym kręcić. Śrubki montującej nie było ale tu już dopasowałem podobną do tego co fabryczna (wymiary 2mm x 10mm jakby ktoś kiedyś szukał) i pasuje jak ulał. Już samo znalezienie wkładek typu T4P łatwe nie jest a wybór jak w szkockiej restauracji - mało, drogo i w zasadzie nic co lubisz

Oczywiście sprzęt wymaga trochę uwagi jeżeli chodzi o dokładne wyczyszczenie wszelkich szczelin z kurzu, przydałaby się mała polerka plastikowej osłony ale to już jak będzie trochę więcej wolnego czasu w letnie wieczory