Jazz Salon Niezależnych (Odrzuconych)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Jazz Saloon Odrzuconych

Post autor: darkman »

Za Martinem podrzucę, co by nie zginęła bo wydawnictwo zacne, Niechętne.
https://sklep.audiocave.pl/katalog-audi ... 49360.html
"Album inny od dotychczasowych. Jak mówią sami muzycy: Do tej pory koncentrowaliśmy się na opowiadaniu osobistych historii, graliśmy „o sobie”. Tym razem postanowiliśmy „wyjść na zewnątrz”. Stworzyć muzykę, w której spróbujemy uchwycić nastrój (niełatwych) czasów, w których żyjemy. To nie miała być płyta o pandemii, o ekologii, o kryzysie politycznym, społecznym, klimatycznym, migracyjnym itd. Naszym filtrem była obserwacja ludzkiej psychiki. Chcieliśmy zrobić płytę o współczesnej neurozie, o towarzyszących nam wszystkim lękach, obawach. O życiu w realiach nieustającego chaosu, ciągłych zaskoczeń, zbyt szybkich zmian. Bez uciekania w łatwą publicystykę, zawsze koncentrując się na tym, co owe czasy „robią nam wszystkim w głowach”.

Troszkę szkoda, że 2LP i drożej niż za Jarretta i paru innych ;) , ale pozycja wydaje się być b. wartościowa i wystarczająco odjechana co już swego rodzaju jest wizytówką tego projektu.
Ma być,a może już jest wersja cyfrowa CD, ale brakuje 2 kawałków, które weszły tylko na LP's.
Czy sobie sprawię, to jeszcze nie wiem, a to mały bardzo nakład.
Nie mam jeszcze Śmierci w miękkim futerku, a wypada .. zresztą świetna rzecz.
Nie jest to łatwa, lekka i przystępna rzecz, choć dla mnie świetnie zagrana i znakomita kompozycja ale do wątku Massimo i plumkacze może nie pasować. Choć to akurat nie ten wątek. Tu pasuje jak kij w mrowisko.
Dzięki Martin!.. bo bym przegapił :?
Awatar użytkownika
martin.h
Gramofon: Technics SL-1600MK2

Post autor: martin.h »

Nie ma za co, też bym przegapił tylko się chłopaki na Fb zapowiedzieli ;)
Ja polecam przede wszystkim trasę bo na żywo granie to coś innego, 21 kwietnia będę w katowickim Rialcie, a jest też sporo innych miast, będą grali ponad 2h z prawie godzinnym materiałem z nowej płyty, która będzie dopiero nagrywana.

A wracając do płyt to warte każdych pieniędzy, a patrząc na poprzednie szybko się rozejdą i pewnie długo długo nie będzie wznowień. Mnie udało się kupić w tym roku dwa pierwsze albumy z drugiej ręki i choć nie spodziewałem się cudów bo tłoczone w Polsce to dźwiękowo jest to wysoki poziom :D
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

W zakładce "zakupy płytowe" już to dałem.
Myślę, że to ciekawa pozycja:
https://kultowenagrania.pl/product/va-m ... 966-69-lp/
Co sądzicie?

Takie nazwiska:
1-3. Rondo (Krzysztof Komeda)
4-7. Pieniądz (Adam Sławiński)
8-11. Mini (Bernard Kawka)
12-15. Bajka (Waldemar Parzyński)

Komeda to wiadomo, a pozostali?
Chyba wszyscy klasa sama w sobie, jak to kiedyś.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2023, 21:15 przez Szelak, łącznie zmieniany 1 raz.
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

Szelak pisze:
11 kwie 2023, 20:32
Co sądzicie?
Ale o czym? O dublowaniu wpisu, którego miejsce jest w Zapowiedziach płytowych, o celowości wydawania tej serii, czy o tych czterech konkretnych kompozytorach? Pewnie nie znasz Novi Singers, "Chłopów" też raczej nie oglądałeś, skoro te nazwiska budzą Twoje wątpliwości...
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

Mam spore luki, nie ukrywam. O Novi Singers słyszałem, natomiast repertuaru nie znam. Jazz poznaję od pół roku.
To wstyd zapytać?
Lepiej późno coś poznać niż wcale, a może dać sobie spokój i dupy sobie nie zawracać tym forum i znawcom tu udzielającym się.
Choć z drugiej strony tak negatywny wpis jest też odpowiedzią, na postawione przeze mnie pytanie, i nie pozostawia wątpliwości, że to musi być bardzo dobry album.
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

Szelak pisze:
11 kwie 2023, 21:25
To wstyd zapytać?
Oczywiście, że nie, ale zamiast odkrywać ponownie Amerykę lepiej poszukać informacji i trochę się dokształcić. Każde forum opiera się na dyskusji, wymianie informacji, etc., ale o czym niby mamy tu gadać? Co do Sławińskiego poszukaj LP Listy śpiewające, to było kiedyś coś: muzyka jego, teksty Osieckiej. https://www.discogs.com/release/8931603 ... aj%C4%85ce
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

martin.h pisze:
11 kwie 2023, 17:40
bo na żywo granie to coś innego, 21 kwietnia będę w katowickim Rialcie,
II pula – 50 zł (balkon) i 60 zł (parter, miejsca siedzące przy stolikach)
Co to te stoliki? Ostatnio jak byłem w Rialcie to było jeszcze kino i dawno dość.. 100 lat temu.
Może bym się wybrał, hm.. 20,00 + 2h = 22ga, dojazd 1h, powrót 1h - 4,5 godziny czyli prawie 5 :lol: .. wyprawa jak po złote runo!
A co tam Panie w Hipnozie grają ostatnio? Też dawno nie byłem. Właściciele dalej ci sami czy coś się zmieniło. Spoko goście byli/są? Kiedyś obiecałem fotografie z koncertów do wystroju ale to było .. no prawie 20 lat temu ;) muszę kiedyś przejrzeć co tam mam ze staroci.
Ostatnie koncerty jakie widziałem to był Artur Blythe zdaje się z grand marimbą w składzie i bodaj Nils Peter Molvaer, ale może i później coś. Daty trudno znaleźć w necie, kicha ten internet straszna.
Awatar użytkownika
martin.h

Na dole są stoliki jak w kawiarni, byłem tam kilka razy na koncertach, ale wtedy usunęli stoliki, były krzesła w rzędzie lub miejsca stojące.
Hipnoza chyba ma tych samych właścicieli, ostatnio sporo się tam zmieniło, jest nowa sala do koncertów. Aczkolwiek teraz sezon letni się zbliża i koncerty chyba przeniosą się do Jazzbaru na Muchowcu.
Ale na mapie jest kolejne miejsce, mianowicie Gliwice, na przełomie maja i czerwca szykuje się True Tone Festival https://ckvictoria.pl/oglaszamy-program ... ival-2023/
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

martin.h pisze:
12 kwie 2023, 10:34
Jazzbaru na Muchowcu.
Nie znam chyba. To gdzieś w okolicy lotniska przy dolinie Trzech Stawów?
Awatar użytkownika
martin.h

Awatar użytkownika
martin.h

Jarosław Śmietana trochę nieśmiało przewinął się przez forum, ale to chyba przez to że gitara w Polskim jazzie prawie nieobecna :(
Fajne, takie funkowe granie, nawet widziałem jak grali razem z Andrzejem Zaucha, i była moc.

Jarosław Śmietana - Sounds & Colours
https://www.discogs.com/release/1682457 ... ds-Colours
Załączniki
FB_IMG_1681321562451.jpg
Awatar użytkownika
martin.h

Była zapowiedź jest odsłuch :D

Niechęć - Unsubscribe
https://www.discogs.com/release/2667977 ... nsubscribe

Skusiłam się na bardziej limitowany nakład w obawie, że na koncercie nie dostanę 8-)
Kupując poprzednie 2 płyty zespołu obawiałem się dźwięku, czy warto winyl czy może lepiej tańsze dostępne CD. Ale zaskoczyła mnie realizacja, jakość dźwięku, tutaj naprawdę ktoś się do tego przykłada, a dokładnie to Paweł "Bemol" Ładniak oraz wytwórnia Audio Cave. Tłoczone w Takcie, tak przynajmniej sądzę po numerach matryc.
Załączniki
FB_IMG_1681409204115.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

No, no! Super i już w domu :)
Dzięki za Śmietanę, bo nie wiedziałem o reedycji i już zamawiam ;) .. nie miałem tego LP, a używki jakoś nie chciałem ze względu na stany zachowania.
Awatar użytkownika
martin.h

Nie ma za co, myślałem że Ty masz :D

Wrzuciłem już w innym temacie, ale bez echa, najnowszy Mazolewski, jak dla mnie mistrz, jak każdy Mazolewski 8-)

Wojtek Mazolewski Quintet - Spirit To All0
https://www.discogs.com/release/2543134 ... rit-To-All
Załączniki
FB_IMG_1681501124415.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

martin.h pisze:
14 kwie 2023, 21:41
Wojtek Mazolewski Quintet
Właśnie patrzę na label, no fajnie WMQ czyli label własny. Właśnie nie pamiętam czy Lanquidity wydało tylko jeden tytuł czy dwa, bo ten pierwszy to zdaje się dwukrotnie w różnych okładkach.
Też mszę sobie zamówić tę nową, bo warto. Trochę zaległości mam.
Gdzie brałeś?

Ano tak tego Śmietany nie miałem, bo jakoś się nie ujawniła w tamtych latach i potem już przepadła znakładem.
Natomiast znakomita jest ta: Adam Czerwiński, Jarek Śmietana, Wojciech Karolak Polish Standards.
Standardy muzyki rozrywkowej, a zagrane tak że rozwalają system. Chyba moje najbardziej cenione brzmienie jarkowego Gibsona ES-175, ciepłe, kojące i miękkie. doskonałe, a utwory w aranżu Karolaka to.. co kawałek to wywołuje uśmiech satysfakcji sam z siebie.
ODPOWIEDZ