Jaki odtwarzacz CD?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amrowek

Re: Jaki odtwarzacz CD?

Post autor: amrowek »

Rekiniasty pisze:
23 lut 2023, 19:55
jakiś tam kompromis miedzy jakością, szumami,
jakimi szumami?
ja tam mam szumy jak żona krzyczy abym ściszył
dale pisze:
23 lut 2023, 18:44
Tylko zobacz co te lampy robią. Bo porównanie wzmacniacza lampowego do bufora, nie jest do końca adekwatne
hm ale ja ma tak: CD->Wzmak->kolumny , a wszystko spięte przewodami nic pomiędzy
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Rekiniasty
Gramofon: PL-70 L II

Post autor: Rekiniasty »

Rekiniasty pisze:
23 lut 2023, 19:55
jakiś tam kompromis miedzy jakością, szumami,
jakimi szumami?
ja tam mam szumy jak żona krzyczy abym ściszył
no szum, jak włączę bufor między pre a końcówkę to jak nic nie gra to se chyba szumią lampy, pewnie dlatego że od razu wchodzi na końcówkę i wzmacnia na maksa. Jak podłączę między np CD a pre w wzmaku to nie słychać bo poziomy sygnału inne, no ale wtedy lampizuje tylko CD.
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

amrowek pisze:
23 lut 2023, 20:32
hm ale ja ma tak: CD->Wzmak->kolumny , a wszystko spięte przewodami nic pomiędzy
Martynka pisze:
23 lut 2023, 19:32
dlatego pytam gdzie ten bufor ?? bo ja jeszcze tutaj nie wrzucałem żadnego projektu z takowym. Wszystkie przedstawione CD czy DAC oparte są na przetwornikach z wyjściem prądowym. Sygnał po kradzieży bezpośrednio wchodzi na siatkę lampy a lampa realizuje konwersję I/V i wzmocnienie.
Co za różnica bufor czy przedwzmacniacz, znaczenie ma że dopiero z tego układu sygnał trafia do właściwego wzmacniacza. I dlatego nie ma sensu porównywać efektu wywołanego taką modyfikacją i efektu zastosowania pełnej lampy.
Awatar użytkownika
Martynka
Gramofon: Yamaha PX3

Post autor: Martynka »

dale pisze:
23 lut 2023, 22:30
Co za różnica bufor czy przedwzmacniacz
jesteś pewien że nie ma znaczenia czy dzwięk jest tylko przez lampę przepuszczony a tym że konwersja i wzmocnienie jest na niej dokonane ??
dale pisze:
23 lut 2023, 22:30
I dlatego nie ma sensu porównywać efektu wywołanego taką modyfikacją i efektu zastosowania pełnej lampy
Cały lampowy tor również miałem i powiem CI że powyższe twierdzenie ma błąd. A potwierdziło się to gdy mój DAC zagrał na lampie u forumowego użytkownika i powiem Ci tak:

- Stary DAC SS i stary wzmacniacz SS było cienko
- Nowy DAC lampowy i nowy wzmacniacz lampowy super

Więc dla eksperymentu idziemy tak:

- Stary DAC SS i nowy lampowy wzmacniacz ... niespodziewanie nie super
- Nowy DAC lampowy i sary wzmacniacz SS ... niespodziewanie super.

Mnie więc rybka jaki wzmacniacz jest w torze, ważne co wychodzi z niego po podłączeniu DAC'a lub CD.

Zresztą ostatnie złożone PCM56 na 6414 gra na preampie AudioNote i końcówkach Lamm które lampy również w sobie posiadają, a DAC wiele namieszał w tym systemie na plus.

oczywiście każdy ma swoje uszy i swoje doświadczenia. Ja pogłębiam je cały czas ( doświadczenia nie uszy ), wręcz nie nadążam z możłiwościami jakie mam do ich pogłębiania.
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Martynka pisze:
23 lut 2023, 23:18
jesteś pewien że nie ma znaczenia czy dzwięk jest tylko przez lampę przepuszczony a tym że konwersja i wzmocnienie jest na niej dokonane ??
Dla mnie przepuszczenie oznacza że na wyjściu jest to samo co na wejściu, dlatego też uważam że bufor lampowy zmienia nieco dźwięk. A jeśli dołożymy wzmocnienie, ten dźwięk będzie zmieniony nieco wyraźniej. Ale nadal będzie wymagał docelowego wzmocnienia. Gdyby chodziło o samo wzmocnienie, nie było by potrzeby tworzyć potężnych wzmacniaczy lampowych na drogich podzespołach, bo zwykły przedwzmacniacz by nam załatwiał sprawę, podłączony do mocniejszego "tranzystora" (wzmacniacza).
Martynka pisze:
dale pisze: ↑
wczoraj, 22:30
I dlatego nie ma sensu porównywać efektu wywołanego taką modyfikacją i efektu zastosowania pełnej lampy

Cały lampowy tor również miałem i powiem CI że powyższe twierdzenie ma błąd.
Być może Ty tak odbierasz ten efekt końcowy, jednak ani w moim wypadku, ani w wypadku kilku innych osób, nie potwierdziło się to że wystarczy lampa jako wzmacniacz operacyjny (swego rodzaju) na starcie.
Martynka pisze:
Mnie więc rybka jaki wzmacniacz jest w torze, ważne co wychodzi z niego po podłączeniu DAC'a lub CD.
Z piasku bicza nie ukręcisz, jak będziesz miał kiepski materiał na wejściu, bez DSP nie uzyskasz więcej niż weszło. Natomiast nawet z dobrego wejścia możesz zdegradować dźwięk wzmacniaczem o innej charakterystyce (miałem tak na początku "kariery" jak bawiłem się technicsem - potrafił zniwelować cały efekt lampy na starcie).
Bawiłem się swego czasu preampem z funkcją bufora, lampowym, podłączony był do "wysokiego" Rotela z epoki, jego wkład w dźwięk był mocno symboliczny, zmiana lamp na granicy postrzegania, natomiast ten sam preamp podłączony pod hybrydę, w zależności od włożonych lamp gra zupełnie inaczej, bez problemów daje się zauważyć która para lamp siedzi.
Martynka pisze:
Zresztą ostatnie złożone PCM56 na 6414 gra na preampie AudioNote i końcówkach Lamm które lampy również w sobie posiadają, a DAC wiele namieszał w tym systemie na plus.
W to wierzę bez problemów, dobre źródło to podstawa. Dlatego u mnie następny w kolejce jest właśnie CD. :)
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

amrowek pisze:
23 lut 2023, 15:02
@Arkadyo
No bez przesady z lampą i dołem... Mam CD na lampach od Marcina i nie żebym słodził ale na AVM A2 raczej dół jest mocny tam gdzie trzeba i kiedy ... Jeśli CD jest ch...e to nic nie pomoże
Nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem. Nigdzie nie pisałem, że dól na analogu lampowym jest słaby, jest go mało czy jest spóźniony. Nic z tych rzeczy. Na tranzystorze ma poprostu twardą sprężystą fakturę, którą lampa wygładza i bas jest poprostu bardziej bułowaty. Dotyczy to całego pasma - Na tranzystorze dźwięk jest ostrzejszy, bardziej natarczywy przez co tło jest bardziej z tyłu. Lampa super to niweluje na górze i na średnicy i wyciaga detale z tylu do przodu ale również wygładza natarczywość basu a ta bardziej mi pasuje na krzemie. Dużo czasu poświeciłem basowi w moim zestawie i to najprawdopodobniej ma znaczny wpływ na mój specyficzny odbiór tej części pasma.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Arkadyo pisze:
24 lut 2023, 12:04
Na tranzystorze ma poprostu twardą sprężystą fakturę, którą lampa wygładza i bas jest poprostu bardziej bułowaty
chyba jednak
Arkadyo pisze:
24 lut 2023, 12:04
Nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem
Na AVM buły nie ma , to szybki wzmak, bas nie jest też rozlazły, potrafi nisko zejść i przyp...ć kiedy i gdzie ... więc
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awena

Post autor: Awena »

amrowek pisze:
23 lut 2023, 15:02
@Arkadyo
No bez przesady z lampą i dołem... Mam CD na lampach od Marcina i nie żebym słodził ale na AVM A2 raczej dół jest mocny tam gdzie trzeba i kiedy ... Jeśli CD jest ch...e to nic nie pomoże
Mam Philipsa od Marcina i jak dla mnie to dół jest fenomenalny. Jest mocny analityczny z nutą lampy. Reszta też zresztą dobra
dealer35

Post autor: dealer35 »

Mam pytanie posiadam amplituner Pioneer lx83 z wbudowanym dac
AK4480 high-performance 32-bit stereo DAC i czy mam szukać tylko transportu czy jednak Cd/DVD które maja dac plus zrobić tuning tutaj u użytkownika Martynka ?
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

dealer35 pisze:
21 mar 2023, 11:44
Mam pytanie posiadam amplituner Pioneer lx83 z wbudowanym dac
AK4480 high-performance 32-bit stereo DAC i czy mam szukać tylko transportu czy jednak Cd/DVD które maja dac plus zrobić tuning tutaj u użytkownika Martynka ?
Na takie pytania trzeba sobie samemu odpowiedzieć. Ogólnie rzecz ujmując ani ampli kina domowego ani wbudowane w nie dac'e nie uchodzą za wzór dobrego brzmienia. Musiałbyś porównać i samemu sprawdzić czy gra dla Ciebie warta jest ponoszenia niemałych kosztów dla poprawy brzmienia. IMHO jak masz pielęgnować sygnał na źródle żeby go potem pchać na niezliczoną liczbę opamów i procka w amplitunerze kd, to moim zdaniem szkoda zachodu. Poprawę napewno usłyszysz ale z kd, to zawsze będzie tylko trochę mniej bezpłciowe.
Wysokiej klasy tor cyfrowy wymaga rzygnięcia groszem i w dobrej klasy wzmacniaczach raczej nie znajdziesz rozwiazań z kina domowego a wręcz tendencja jest odwrotna - im mniej sygnal jest obrabiany na krzemie tym lepiej.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
dealer35

Ale ten amplituner daje radę tez w stereo, mam podłączone do niego Dali Ikon 6 mk2 i dźwięk jak dla mnie jest wystarczający, czyli mam szukać samego transportu ?
Awatar użytkownika
TomekT

Post autor: TomekT »

Transporty CD są same z siebie drogie, bo to zazwyczaj jakby wyższa półka. Myślę, że lepiej poszukać CD z wyjściem cyfrowym. Wtedy można skorzystać z DACa CD albo DACa w ampli. Mamy wybór. Ja tak zrobiłem…
Pozdroofka
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...
Obrazek
Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
dealer35

TomekT pisze:
21 mar 2023, 13:54
Transporty CD są same z siebie drogie, bo to zazwyczaj jakby wyższa półka. Myślę, że lepiej poszukać CD z wyjściem cyfrowym. Wtedy można skorzystać z DACa CD albo DACa w ampli. Mamy wybór. Ja tak zrobiłem…
harman kardon hk980 bedzie ok?
grzehu82

Post autor: grzehu82 »

dealer35 pisze:
szukać tylko transportu czy jednak Cd/DVD które maja dac
W każdym CD masz wbudowany DAC, po prostu szukaj CD z wyjściem cyfrowym, żeby skorzystać z przetwornika wbudowanego w LX83. Jeśli jednak planujesz coś więcej inwestować, np. tuning CD to szukaj nie tylko modeli do których jest laser ale i nadają się w przyzwoitym stosunku cena/poprawa jakości dźwięku, wtedy puścisz sygnał po analogu.
Sam transport zwykle będzie droższy, a będziesz zdany tylko na przetwornik wbudowany w twoim Pioneerze.
dealer35 pisze:
21 mar 2023, 15:53
harman kardon hk980
Miałeś na myśli HD980? HK to wzmacniacze zintegrowane. Jeśli HD, to jest to przyzwoity odtwarzacz, choć zależy tez za ile.
Creative E-MU 0204 || Rotel RA-12 || Heco P3302 || Superlux HD 681 ||AKG K551
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 ||Yamaha R-S700|| Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
dealer35

grzehu82 pisze:
21 mar 2023, 16:41
dealer35 pisze:
szukać tylko transportu czy jednak Cd/DVD które maja dac
W każdym CD masz wbudowany DAC, po prostu szukaj CD z wyjściem cyfrowym, żeby skorzystać z przetwornika wbudowanego w LX83. Jeśli jednak planujesz coś więcej inwestować, np. tuning CD to szukaj nie tylko modeli do których jest laser ale i nadają się w przyzwoitym stosunku cena/poprawa jakości dźwięku, wtedy puścisz sygnał po analogu.
Sam transport zwykle będzie droższy, a będziesz zdany tylko na przetwornik wbudowany w twoim Pioneerze.
dealer35 pisze:
21 mar 2023, 15:53
harman kardon hk980
Miałeś na myśli HD980? HK to wzmacniacze zintegrowane. Jeśli HD, to jest to przyzwoity odtwarzacz, choć zależy tez za ile.

Tak błąd miałem na myśli hd980, cena 175 zł ale bez pilota
ODPOWIEDZ