Sorki, ale marny ze mnie Pacuła
Igła Black Diamond od Analogis nie zagrała jakoś wyraźnie lepiej od posiadanego sferyka sprowadzonego podobno przez poprzedniego właściciela z Japonii (od razu po wpięciu nie było spektakularnego łał, jak miałem po podmianie MF100 na AT120E w Adamie). Więc ją odesłałem i zdecydowałem się na zamówienie JICO ze szlifem Shibata. Igła kosztowała prawie tyle co cały gramofon, ale z perspektywy oceniam, że było warto.
Porównania jakiegoś wielkiego nie mam, tylko do AT120E na Adamie (który przecież nie gra

), ale mogę powiedzieć, że gra to w sposób mniej bezpośredni od AT, szczególnie na skrajach pasma, zrównoważony i kulturalny z odpowiednią, niemęczącą szczegółowością. Wkładka DT-Z1EB z igłą JICO Shibata jest idealna do długiego słuchania muzyki, dająca dużą przyjemność i satysfakcję z odsłuchu przy zapewnieniu wysokiego lecz nie męczącego poziomu szczegółowości. Myślę, że na taki charakter grania wpływ ma wkładka (spokój i zrównoważenie) a igła z Shibatą daje ponadstandardową szczegółowość.
Spodziewam się więcej po zmianie kolumn, bo na razie, na przeczekaniu, gram na starych Dual CL 172, które jak na swój wiek, grają i tak zupełnie przyzwoicie

Będą duże głośniki wg projektu Troelsa Gravesena
Tor: Victor QL-F4 z wkładką DT-Z1EB igła JICO 30-Z1 (SH) -> ProJect Tube Box DS -> Hegel H300 -> Dual CL 172