JAZZ CAFE - czego słuchamy
-
Felix1988
Re: JAZZ CAFE - czego słuchamy
Zwróciłem tylko uwagę na to, że przed chwilą zadeklarowałeś uwielbienie dla rodzimego jazzu, ale za bardzo w tym wątku tego nie widać - ot, taka drobna rozbieżność 
- kinky
- Gramofon: Philips 5877
Chyba trzeba stanąć w obronie chłopaków, naszych jazzowych baristów, P i S. To jest zajebisty wątek i wielu tutaj wprowadził w temat jazzu, mnie na pewno dał kopa do szukania innych, właśnie jazzowych brzmień niż szeroko pojęty rock, blues... Tu się dowiedziałem, że są tacy wykonawcy, o których nie słyszałem i takie wydania płyt. I nowe i stare. A że ktoś jest już z jazzem dalej, albo w innych obszarach to zupełnie inny temat. Byłem tu od początku choć skromnie się prezentując i będę dalej. Co nie wyklucza bycia jednocześnie gdzie indziej, im więcej tym lepiej
Tak trzymać chłopaki, każdy idzie swoją drogą
Tak trzymać chłopaki, każdy idzie swoją drogą
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
- SimonTemplar
Ostatnio zmieniony 26 lut 2023, 17:29 przez SimonTemplar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Felix1988
Czyli mamy na tę chwilę na forum dwa ogólne wątki jazzowe: bardziej awangardowy, chociaż nie do końca oraz teoretycznie lajtowy, ale też nie w 100 % - a podobno jazz jest niezbyt popularny
Zobaczymy jak to się rozwinie, bo faktycznie bywało i tak, że jazzowa kafejka zamierała, a teraz jest wybór - ale, jak to mówią, od przybytku głowa nie boli.
- piotrjazz
Dzieki
Ale właściwie co się nam zarzuca?
Jedyny zarzut to taki ,że zbudowaliśmy zbyt przytulne Cafe , za małe na przerosniete ego jednego gościa
Od początku zaoferowaliśmy self-catering
Więc co do "atrakcyjności" możecie mieć pretensje tylko do siebie
A co do tego czego słuchamy, to niestety nie każdy zbiera płyty " od przed wojny" i nie każdego stać na oryginalne wydania.
Tacy zbierają reedycje i w dobrej wierze dzielą się tym z innymi.
No cóż czasami okazują się naiwni
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Panowie po co nasze swary głupie, wnet i tak zginiemy w zupie
Ot taka mądrość warzywna
Nie ma o co kruszyć kopii, Dark napisał, podziękował i założył nowy wątek. Na nikogo się nie obraził przecież. Bedziemy mieli mainstream i Underground. No i ok. Będzie różnorodnie a tego nigdy za dużo. I dobrze! I nie ma co się obrażać, rzucać i dąsać. Ja będę czerpał z obu wątków i o to chodzi aby bylo wiele źródeł inspiracji a nie jedno. Dla mnie zarówno Dark jak i Piotr i Simon to ludzie którzy skierowali moją uwagę na Jazz. Specjalnie przez duże J. Jaki by on nie był i z jakiego by nie był nurtu. I nieważne czy nowe wydawnictwo czy z epoki. Poszerzyli moje horyzonty. I za to im wszystkim
.
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- tomaszek
- Gramofon: Pioneer PL-50L
W końcu w domku i można posłuchać
Została mi przedostatnia nierozpakowana płyta od AP i tutaj wielkie dzięki dla Piotra za rekomendację
Mam wydanie japońskie, które brzmi baardzo dobrze, ale jak mi Piotr napisał, że obok AP to to nawet nie stało, nie było wyjścia.. ino zamówić i się przekonać
Brzmi FE NO ME NAL NIE
jeszcze raz dzięki
Nie będę pisał o ciekawostkach nt tej płyty, bo i nie mam aż takiej wiedzy, ani lekkiego pióra. W "piwnicy" może coś ktoś kiedyś napisze
Ja zdecydowanie zostaję tutaj, chociaż i tam będę se zaglądał, a so tam
aż takie przepaści nie ma, vs japończyk, no ale jeeeest lepiej
Miles Davis Sextet – Someday My Prince Will Come
https://www.discogs.com/release/2196742 ... -Will-Come
Została mi przedostatnia nierozpakowana płyta od AP i tutaj wielkie dzięki dla Piotra za rekomendację
Brzmi FE NO ME NAL NIE
Nie będę pisał o ciekawostkach nt tej płyty, bo i nie mam aż takiej wiedzy, ani lekkiego pióra. W "piwnicy" może coś ktoś kiedyś napisze
Ja zdecydowanie zostaję tutaj, chociaż i tam będę se zaglądał, a so tam
aż takie przepaści nie ma, vs japończyk, no ale jeeeest lepiej
Miles Davis Sextet – Someday My Prince Will Come
https://www.discogs.com/release/2196742 ... -Will-Come
Pioneer PL-50L + MC-1000 / MIT-1 / DL-103D / AT-33PTG mk1 / V15 III L-M (SAS) + Husariaa v2 / SUTy + NAD C658/M23 + JMR Abscisse
Music Hall PH25.2 + Beyerdynamic DT 990 PRO
Music Hall PH25.2 + Beyerdynamic DT 990 PRO
-
Felix1988
Jakie pretensje, bez żartów. Odniosłem się tylko do wypowiedzi kol. SimonaTemplara " Owszem siada temat nieraz", że faktycznie, czasem wątek zamiera - nie bierz więc wszystkiego do siebie. I jasna sprawa, rozumiem, że "nie każdego stać na oryginalne wydania", ale bez przesady, da się trafić
z nich coś taniej czy okazyjnie i nie są to wtedy jakieś niesamowite pieniądze - nie jestem milionerem, więc muszę zwracać na to uwagę
- pablos
- Gramofon: Luxman PD-444
Świetnie brzmi - u mnie nie ma do czego porównywać, ale fajnie że jakieś porównanie już koledzy zrobili i tylko potwierdziło że to zacny wybór był
U mnie wczoraj cały wieczór leciała płytka.
Tytułowy utwór w wykonaniu Grant'a Green'a na Born to be blue
i czterdziestolatek:
https://www.youtube.com/watch?v=q2uL8JVUHGk
https://youtu.be/3etbx2BvpnY
Technics SL-100C, Luxman PD-444, Audio Craft AC-400, Audio Craft AC-3000, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
- piotrjazz
Ja tylko napisałem , że wyskoczyłem z kapci
Ciesze sie ,że Ci się spodobała. Tak czy siak masz komplet mono i stereo.
A najbardziej cieszę się, że udało się w końcu kupić.
Jak najbardziej zacny wybór
Ja zacząłem tak jak Tomaszek od mono , bo tak się ukazały. Dokupiłem stereo , na zasadzie do kompletu, i byłem totalnie oczarowany.
A muszę zaznaczyć, że zazwyczaj Preferuję wersje mono
- piotrjazz
Nie nie biorę wszystkiego do siebie.
Chodziło mi o to ,ze to wątek forum ,a nie blog Simona czy mój . Wszyscy uczestnicy go tworzą.
A słowo pretensje ? Skoro go użyłem, to tak odebrałem twój wpis.
Ale nie spierajmy się o słówka bo to do niczego nie prowadzi.
Ja tym bardziej milionerem nie jestem, więc może dlatego na oryginały mnie nie stać. Jeżeli masz na mysli plyty jazzowe
Jasne ,że można coś trafić, Simon ostatnio dał przyklad z Milesem.
W totka też można wygrać milion , tylko ja najwięcej wygrałem £5, więc znajac swoje szczęście, na nie liczyć nie mogę
Ale to dyskutowanie o modelu kolekcji, sposobach jej tworzenia. A to już jeden krok do tego aby zacząć dyskutować muzyce jakiej słuchać.
No to nie dla mnie. Ja cenię sobie różnorodność.
I to jakiej muzyki się słucha i sposób jaki w jaki kolekcjonuję się plyty.
To tworzy bogactwo min tego wątku.
Bo cóż to za forum gdzie wszyscy mówią jednym glosem
-
Felix1988
W tym wątku tak i naprawdę da się kupić fajne rzeczy niedrogo - w piątek widziałem np. LP Stan Getz in Warsaw z Muzy, LP igiełka, wyglądający na niegrany, okładka stan idealny, jak nowa - 100 zł. Drogo? Nie sądzę. Dlatego nie wierzę, że w Anglii, gdzie wciąż są jeszcze miliony płyt do ogarnięcia i przygarnięcia, nie da się trafić, prędzej czy później, jakiejś okazji, nawet całej kolekcji jazzowych longów, za rozsądne pieniądze. Jasne, reedycje są nowe, nie wymagają wypraw w teren, łażenia po jakichś komisach, gabeciach, second handach, antykwariatach, pchlich targach, szukania ogłoszeń, nawet szperania w bookcrossingu, bo tam też bywają płyty, CD i taśmy, i tak dalej - klikasz i masz, ale to jednak nie to samo.
Ceny płyt szaleją, napędzane przez modę, ale podkreślam; cały czas da się, nie tylko w jazzie, bo słucham też i zbieram wszelkie odmiany rocka oraz klasykę, kupować taniej,również unikaty - ostatnio dość rzadką płytę metalowej kapeli sprzed 40 lat w ładnym stanie trafiłem za 94 zł, gdzie za znacznie gorsze egzemplarze życzą sobie na Discogs 20-35 euro.
- piotrjazz
Też za tyle kupiłem w 10" w idealnym stanie z oryginalną okładką. No na półce fajnie wygląda ale smaży i trzaska , pomimo wielokrotnego mycia.
No mam i co ? Polować na następny egzemplarz ?
Tak można w nieskończoność, albo raczej skończoność pieniędzy
Tu pasuje argument o nie byciu milionerem.
To uwierz
Ja przekonałem się niejednokrotnie i nieważne gdzie szukasz. W większości jeśli chodzi o jazz , to są to rzeczy że śmietnika, tylko że ułożone na polkach
Ja bardzo lubię grzebać , ale to co trafilem to zazwyczaj dobrze tylko wyglądało a nie gralo.
Ja kolekcjonuję plyty nie ze względu na ich "historie" a wartości dźwiękowe i muzyczne.
A tak naprawdę to jeżeli chodzi o jazz jeżeli coś można znaleźć to nie oryginały. To zazwyczaj też reedycje tylko ,że z lat 70-tych lub 80-tych
Co je czyni atrakcyjniejszymi od współczesnych reedycji ? Cena? Za podobna masz np Classic Series Blue Note.
Co do rocka zgadzam się, że jest sens szukać oryginały.
A jeśli chodzi o jazz to zabawa naprawdę dla milionerów, na pewno obecnie.
No właśnie dalem się wciągnąć w dyskusję o tym jaką drogę wybrać przy budowaniu kolekcji
Odpowiedź moim zdaniem jest jedna ,własną drogę
-
Felix1988
Czyli oryginały, tylko nieco późniejsze