Cudze chwalicie swego nie ……..
Płyta, która mi się trafiła jest dziełem przypadku. Chęć pozyskania kompletnej dyskografii Mieczysława Kosza może być u mnie rezultatem kilkunastoletniej miłości do twórczości F.Chopina. Nie będę się rozpisywał, że romantyczny, dramatyczny nastrój buntu itp. Kosz wszystkie te cechy ma, był genialnym improwizatorem grającym z wnętrza duszy. Pozostawił niewiele nagrań ale i tak zdobyć je wszystkie wymaga dużego wysiłku, także finansowego. Mam już Reminiscence z epoki, mam 2 kasety magnetofonowe z Polonia Records, mam CD z Polish Radio Archives. Zamarzyło mi się mieć coś co nie doczekało się jeszcze reedycji na winylu, albo jakiejkolwiek powtórki, a mianowicie Mieczysława Kosza z serii Biały Kruk Czarnego Krążka PSJ. Znalazłem ofertę, dosyć tanią, aż przecierałem oczy ze zdziwienia, i czekałem zniecierpliwiony. Jakież było moje zdziwienie i złość jak zobaczyłem, że w paczce jest nie Kosz, a Tomasz Stańko z tej samej serii PSJ. Poszła natychmiast wiadomość z reklamacją. Początkowa złość i wku……, z każdą godziną zmieniała się w zaciekawienie, odsłuch. Jeszcze tego samego wieczoru poszła informacja, że nie roszczę sobie pretensji do wysyłki i zostawiam płytę.
Konkluzja. Mamy w Polsce wspaniałą historię jazzową, genialnych muzyków, jazz doskonale wpasowujący się w realia polskiego ducha, i przede wszystkim cudowną muzykę. Co do samego nagrania, wszakże płyty z 1976 roku, wytrasowanej w Pionkach, w nie jakiejś grubej ilości, prawda? Mogę donieść, z całą pewnością, że są to doskonałe nagrania. Przysięgam, robiłem porównania, i nie słyszę różnic dźwiękowych, z takimi tuzami jak współczesne AP, TP, o MoFi nie mogę nic powiedzieć, bo nic z tego nie mam. Można się delektować. Mogę tylko zachęcić. Nawet współczesne reedycje Polish Jazz, są na poziomie, i nie słyszałem by ktoś to kontestował, a mamy często płyty w cenach ….., a co ja będę mówił, sprawdźcie sami. A i materiału ile jest. Wystarczy prześledzić historyczny wątek tego forum. Co za bogactwo:
viewtopic.php?f=18&t=2367
A mi trafiło się to:
Stańko-Makowicz Unit

https://www.discogs.com/release/3592765 ... owicz-Unit