Gradacja wkładek - stopień wyżej niż...

Tematy poświęcone konkretnym modelom i seriom wkładek
Awatar użytkownika
Lukasz31
Gramofon: Thorens TD 125mkI

Re: Gradacja wkładek - stopień wyżej niż...

Post autor: Lukasz31 »

Tak od 1 do chyba 6.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Tak.
Wygodniej mi pisać o Philips GP-4xx czy Denon DL-30x czy Elac ESG 79x jeśli mam na myśli całą serię modeli zamiast wymieniać wszystkie wersje z osobna :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

amrowek pisze:
17 lut 2023, 15:32
to X w serii ESG 79 to kolejna cyfra? :D
viewtopic.php?f=66&t=12156
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
trafalgar
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: trafalgar »

Zakupiłem w"ciemno" wkładkę Elac EMM 140e ,myślicie że to progres w stosunku do sony xl15 ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Powiesisz to nam powiesz :morda:
Jednakże jeśli to jest jakkolwiek zbliżone do starszych ESG (a może być nawet lepsze) to jak najbardziej byłby to progres.

Tak jak dużo wiem o Elacach tak nie mam pojęcia czym dokładnie jest model EMM 140, a raczej - co za generator tam siedzi.
Trzeba by pomierzyć.
Ciężko znaleźć specyfikację techniczną tego modelu czy nawet wzmiankę o nim, nawet w katalogach.

W serii EMM druga cyfra była generalnie zawsze nieparzysta za wyjątkiem modelu EMM 180 T4P (topowy Elac pod T4P).
Z kolei model EMM 150 można znaleźć tylko w wersji T4P.

Może to jakiś specjalny model szykowany dla Thorensa, na zasadzie podstawowej wkładki?
Tak obstawiam, bo jak cokolwiek szukam to zawsze wychodzi mi kombinacja tego modelu Elaca + jakiś gramofon Thorensa z 80s.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
trafalgar
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: trafalgar »

Wojtek pisze:
21 lut 2023, 14:36
Powiesisz to nam powiesz :morda:
Jednakże jeśli to jest jakkolwiek zbliżone do starszych ESG (a może być nawet lepsze) to jak najbardziej byłby to progres.

Tak jak dużo wiem o Elacach tak nie mam pojęcia czym dokładnie jest model EMM 140, a raczej - co za generator tam siedzi. Trzeba by pomierzyć.
Ciężko znaleźć specyfikację techniczną tego modelu czy nawet wzmiankę o nim, nawet w katalogach.

W serii EMM druga cyfra była generalnie zawsze nieparzysta za wyjątkiem modelu EMM 180 T4P (topowy Elac pod T4P).
Z kolei model EMM 150 można znaleźć tylko w wersji T4P.

Może to jakiś specjalny model szykowany dla Thorensa, na zasadzie podstawowej wkładki?
Tak obstawiam, bo jak cokolwiek szukam to zawsze wychodzi mi kombinacja tego modelu Elaca + jakiś gramofon Thorensa z 80s.
Dam znać jak gra.Tylko najpierw zamówiłem w daCapo igłę do niej.Do Sony xl 15 będę miał porównanie, niestety do serii esg 79x już nie.Tak czy siak to pierwsza moja wkładka od ElecktronicAcoustic.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Po głębszym namyśle - myślę że daleko się nie pomylę jeśli powiem ze EMM140EA/22 to był EMM130EA/22 szykowany dla Thorensa, a więc zaryzykowałbym tezę że może mieć zbieżne parametry do EMM130, która była dostępna samodzielnie.
Po czym wnoszę? Punkt wspólny w nazewnictwie, czyli to samo oznaczenie igieł, EA/22, gdzie w wyższych modelach serii EMM są już tutaj ciut inne parametry.

Igła to eliptyk z podatnością 22cu. Rekomendowany nacisk 1.75g-2g.

EMM 130 jest dość głośną wkładką (8mV), głośniejszą niż seria ESG 79x (5.6mV), ciekawe czy podobne wrażenia będą przy EMM140.
XL-15 ma książkowo 4mV więc różnica powinna być całkiem zauważalna.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ