Gradacja wkładek - stopień wyżej niż...
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Gradacja wkładek - stopień wyżej niż...
Tak.
Wygodniej mi pisać o Philips GP-4xx czy Denon DL-30x czy Elac ESG 79x jeśli mam na myśli całą serię modeli zamiast wymieniać wszystkie wersje z osobna
Wygodniej mi pisać o Philips GP-4xx czy Denon DL-30x czy Elac ESG 79x jeśli mam na myśli całą serię modeli zamiast wymieniać wszystkie wersje z osobna

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- trafalgar
- Gramofon: Kenwood KP 990
Zakupiłem w"ciemno" wkładkę Elac EMM 140e ,myślicie że to progres w stosunku do sony xl15 ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Powiesisz to nam powiesz 
Jednakże jeśli to jest jakkolwiek zbliżone do starszych ESG (a może być nawet lepsze) to jak najbardziej byłby to progres.
Tak jak dużo wiem o Elacach tak nie mam pojęcia czym dokładnie jest model EMM 140, a raczej - co za generator tam siedzi.
Trzeba by pomierzyć.
Ciężko znaleźć specyfikację techniczną tego modelu czy nawet wzmiankę o nim, nawet w katalogach.
W serii EMM druga cyfra była generalnie zawsze nieparzysta za wyjątkiem modelu EMM 180 T4P (topowy Elac pod T4P).
Z kolei model EMM 150 można znaleźć tylko w wersji T4P.
Może to jakiś specjalny model szykowany dla Thorensa, na zasadzie podstawowej wkładki?
Tak obstawiam, bo jak cokolwiek szukam to zawsze wychodzi mi kombinacja tego modelu Elaca + jakiś gramofon Thorensa z 80s.

Jednakże jeśli to jest jakkolwiek zbliżone do starszych ESG (a może być nawet lepsze) to jak najbardziej byłby to progres.
Tak jak dużo wiem o Elacach tak nie mam pojęcia czym dokładnie jest model EMM 140, a raczej - co za generator tam siedzi.
Trzeba by pomierzyć.
Ciężko znaleźć specyfikację techniczną tego modelu czy nawet wzmiankę o nim, nawet w katalogach.
W serii EMM druga cyfra była generalnie zawsze nieparzysta za wyjątkiem modelu EMM 180 T4P (topowy Elac pod T4P).
Może to jakiś specjalny model szykowany dla Thorensa, na zasadzie podstawowej wkładki?
Tak obstawiam, bo jak cokolwiek szukam to zawsze wychodzi mi kombinacja tego modelu Elaca + jakiś gramofon Thorensa z 80s.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- trafalgar
- Gramofon: Kenwood KP 990
Dam znać jak gra.Tylko najpierw zamówiłem w daCapo igłę do niej.Do Sony xl 15 będę miał porównanie, niestety do serii esg 79x już nie.Tak czy siak to pierwsza moja wkładka od ElecktronicAcoustic.Wojtek pisze: ↑21 lut 2023, 14:36Powiesisz to nam powiesz
Tak jak dużo wiem o Elacach tak nie mam pojęcia czym dokładnie jest model EMM 140, a raczej - co za generator tam siedzi. Trzeba by pomierzyć.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Po głębszym namyśle - myślę że daleko się nie pomylę jeśli powiem ze EMM140EA/22 to był EMM130EA/22 szykowany dla Thorensa, a więc zaryzykowałbym tezę że może mieć zbieżne parametry do EMM130, która była dostępna samodzielnie.
Po czym wnoszę? Punkt wspólny w nazewnictwie, czyli to samo oznaczenie igieł, EA/22, gdzie w wyższych modelach serii EMM są już tutaj ciut inne parametry.
Igła to eliptyk z podatnością 22cu. Rekomendowany nacisk 1.75g-2g.
EMM 130 jest dość głośną wkładką (8mV), głośniejszą niż seria ESG 79x (5.6mV), ciekawe czy podobne wrażenia będą przy EMM140.
XL-15 ma książkowo 4mV więc różnica powinna być całkiem zauważalna.
Po czym wnoszę? Punkt wspólny w nazewnictwie, czyli to samo oznaczenie igieł, EA/22, gdzie w wyższych modelach serii EMM są już tutaj ciut inne parametry.
Igła to eliptyk z podatnością 22cu. Rekomendowany nacisk 1.75g-2g.
EMM 130 jest dość głośną wkładką (8mV), głośniejszą niż seria ESG 79x (5.6mV), ciekawe czy podobne wrażenia będą przy EMM140.
XL-15 ma książkowo 4mV więc różnica powinna być całkiem zauważalna.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum