Ustawianie wkładki
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Ustawianie wkładki
Gdzieś w tym wątku wrzuciłem pdf z fabrycznym Stevensonem, czyli odpowiednikiem tego 52mm. Także można spróbować ustawić to 52mm jak do tej pory i zweryfikować na łuku czy bez kręcenia talerzem zawsze igła w niego trafia.
Łatwiej wygenerować nowy niż znaleźć tu coś.
Łatwiej wygenerować nowy niż znaleźć tu coś.
- Załączniki
-
- Technics_Stevenson.pdf
- (157.64 KiB) Pobrany 107 razy
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
- Gramofon: Technics SL-1600 MKI
Dzięki! Tylko jak to teraz drukować aby wymiary były odpowiednie 
Dobra, chyba mam. Ustawiłem obszar domyślny (to jest chyba 100% A4), nie wydrukowało się wszystko ale rozmiary są zachowane.

Dobra, chyba mam. Ustawiłem obszar domyślny (to jest chyba 100% A4), nie wydrukowało się wszystko ale rozmiary są zachowane.
- Bacek
Póki rozmiary są zachowane to wszysko ok
-
Sprawdziłem na jednej z ustawionych już headshellów/wkładek (oryginalny Technics + AT-VM95E), ustawione na 52 mm (+/-) i punkty zgrywają się elegancko (linie oczywiście też). Dzięki!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
52mm. Pozwoliłem sobie zrobić edit

Trzeba coś wyjaśnić - "jakiś" szablon może dać Tobie zupełnie inne ustawienie niż geometria "fabryczna".godzinilla pisze: ↑04 gru 2022, 21:39To w takim razie dlaczego wyszło mi złe ustawienie używając schematu?
Nie znaczy to że było/będzie to ustawienie niepoprawne. Ot inne.
Nie oczekuj że mając X różnych szablonów na każdym wyjdzie Tobie Technicsowe 52mm od uszczelki po grot

Pewnie SL1600 mk1.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
Zacznij od łuku, nie ograniczaj się tylko zakresu punktów. Upuść igłę na łuk po najbardziej zewnętrznym kawałku łuku jaki się da (użyj lupy). Podnieś ramię i przesuń do środka ramię (talerz nie może się ruszyć wtedy) i opuść znowu na łuk. Użyj lupy, jak igła trafi idealnie w łuk to masz precyzyjnie ustawiony overhang.godzinilla pisze: ↑05 gru 2022, 10:44Sprawdziłem na jednej z ustawionych już headshellów/wkładek (oryginalny Technics + AT-VM95E), ustawione na 52 mm (+/-) i punkty zgrywają się elegancko (linie oczywiście też). Dzięki!
Antyskating dobrze do tego wyzerować. Natomiast nacisk na igłę taki jak ma być.
- Bacek
Powiedział bym więcej, na żadnym uniwersalnym pewnie to 52mm nie wyjdzie.
-
Jeżeli ustawienie siadło mi na jednym zestawie hs/wkładka to rozumiem, że na innym zestawie wyniki będą się pokrywać - tj. overhang 52 mm będzie pokrywał się z szablonem, jak na "wzorcowym" zestawie?Bacek pisze: ↑05 gru 2022, 11:02Zacznij od łuku, nie ograniczaj się tylko zakresu punktów. Upuść igłę na łuk po najbardziej zewnętrznym kawałku łuku jaki się da (użyj lupy). Podnieś ramię i przesuń do środka ramię (talerz nie może się ruszyć wtedy) i opuść znowu na łuk. Użyj lupy, jak igła trafi idealnie w łuk to masz precyzyjnie ustawiony overhang.godzinilla pisze: ↑05 gru 2022, 10:44Sprawdziłem na jednej z ustawionych już headshellów/wkładek (oryginalny Technics + AT-VM95E), ustawione na 52 mm (+/-) i punkty zgrywają się elegancko (linie oczywiście też). Dzięki!
Antyskating dobrze do tego wyzerować. Natomiast nacisk na igłę taki jak ma być.
- Bacek
Nie do końca łapię background.
Jak było poprawnie ustawione to będzie się pokrywać, choć i to nie koniecznie. Ustawienie na 52mm w ręce/od linijki to ustawienie gdy igła nie jest obciążona/statyczne, po opuszczeniu na płytę igła idzie jednak delikatnie do przodu.
Czy Technics to uwzględniał czy nie, nie mam pojęcia. W każdym razie precyzyjne ustawienie wg sensownego szablonu zawsze da dobre wyniki nawet jak nie jest to w 100% zgodne z tym co fabrycznie dał/przewidział producent. Jest wiele poprawnych geometrii.
Jak było poprawnie ustawione to będzie się pokrywać, choć i to nie koniecznie. Ustawienie na 52mm w ręce/od linijki to ustawienie gdy igła nie jest obciążona/statyczne, po opuszczeniu na płytę igła idzie jednak delikatnie do przodu.
Czy Technics to uwzględniał czy nie, nie mam pojęcia. W każdym razie precyzyjne ustawienie wg sensownego szablonu zawsze da dobre wyniki nawet jak nie jest to w 100% zgodne z tym co fabrycznie dał/przewidział producent. Jest wiele poprawnych geometrii.
-
ZałapałeśBacek pisze: ↑05 gru 2022, 12:25Nie do końca łapię background.

- pawelgrab
Zainspirował mnie Wojtek i Jozi więc postanowiłem wydrukować taki szablon dla Luxmana PD-282, następnie sprawdziłem wiarygodność i dokładność wydruku na własnych ustawieniach wkładki (osobiście ustawiam inną metodą), potwierdzam tezę (u siebie przynajmniej), pomimo że różne metody ustawienia i różne szablony to geometria jest praktycznie zbieżna o ile nie popełniliśmy jakiegoś szkolnego błędu w trakcie ustawiania

Wrzucam link do szablonów i fotki, może komuś się przyda

https://alignmentprotractor.com/arc-pro ... -generator
drobna uwaga:
ustawień dokonujemy przy zerowym antyskatingu, natomiast nacisk igły pozostawiamy bez zmian

luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- Bacek
Na trzecim od końca wygląda jak by igła była bardziej w prawo choć na drugim od końca wygląda idealnie. W każdym razie na drugim jest lepsza perspektywa do oceny czy dobry kąt ustawiono (choć oczywiście nie w tym miejscu szablonu). Na ostatnim też zła perspektywa (po przekątnej wkładki). Tylko overhang z tych fotek można dopatrzeć.
W sumie na szablonie mogła by być pociągnięta dłuższa prosta z któregoś punktów do ustawiania kąta, żeby łatwiej móc ustawić aparat. W sumie można lioijką przedłużyć
W sumie na szablonie mogła by być pociągnięta dłuższa prosta z któregoś punktów do ustawiania kąta, żeby łatwiej móc ustawić aparat. W sumie można lioijką przedłużyć
- pawelgrab
Azymut przekrzywia oko aparatu lub nierówności zadrukowanej kartki papieru - jest ok., natomiast zdjęcia (wykonane z "ręki") wrzuciłem jedynie poglądowo aby pokazać zbieżność ustawienia z wydrukowanym szablonem z linku:
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- Bacek
Nie pisałem o azymucie tylko o offset angle. A na trzeciej od dołu fotce igła idzie w prawo tak jak by coś ciągnęło ramię do środka, ale to pewnie właśnie problem z miejscem gdzie jest obiektyw, bo na pozostałych fotkach tego ni widać. Obiektyw musiał by być na przedłużeniu linii do której ustawiamy równoległość z igłą idealnie w środku kadru.
Gdyby to był niewyzerowany antyskating to igła by poszła w przeciwną stronę.
Gdyby to był niewyzerowany antyskating to igła by poszła w przeciwną stronę.
- pawelgrab
OK,
tak w czasie fotek antyskating zwolniony oczywiście, i widać to zapewne po ułożeniu igły na trzeciej od dołu fotce
btw. gratuluję Koledze bardzo dobrego wzroku
tak w czasie fotek antyskating zwolniony oczywiście, i widać to zapewne po ułożeniu igły na trzeciej od dołu fotce
btw. gratuluję Koledze bardzo dobrego wzroku