JAZZ CAFE - czego słuchamy

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: JAZZ CAFE - czego słuchamy

Post autor: darkman »

SimonTemplar pisze:
23 sty 2023, 20:43
Przydałaby się opinia kogoś z forum kto przerobił temat wkładek mono.
Blis, przerabia właśnie i trochę wniosków już przekazał. Pewnie tu wpadnie.
Też mam sporo, ale coś Blis ma mieszane uczucia i uzależnia od sprzętu itd..O ile pamiętam to wyrabia sobie zdanie teraz na SPU v. mono.
Wygodnie to na drugim ramieniu lub gramfonie, ale mówię nie na te eksperymenty i pogoń za zmianami. Czas słuchać płyt. :)

@Avena, tu gdzieś Frisella linkował? Nie widzę .. ale tak coś tam pisaliśmy i zamieszczałem też w wątku ECM, który zaniedbałem, a czas odnowić :doh:
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

SimonTemplar pisze:
23 sty 2023, 20:43
ja
Na empik com taka recenzja tego wydania:
Płyta wznowiona przez firmę PanAm (jedna z firm produkująca płyty z muzyką z domeny publicznej) - nie odnoszę się do muzyki, która jest dla słuchaczy jazzu - klasykiem absolutnym. Natomiast stan techniczny płyty, wrażenia po odsłuchaniu - DNO. Tak zepsuć tak wspaniałą muzykę - podejrzewam, że po odsłuchaniu tego bubla, w zależności od temperamentu - jedni będą rzucać płytą i mięsem, inni odczują boleści ogólne, a co niektórzy rozpędzą się i uderzą głową w ścianę (co ja też uczyniłem). Pozdrawiam. Tom239
Dam sobie spokój.
No chyba, że ktoś znajdzie rozsądne wydanie.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2023, 21:42 przez Szelak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Powtórzę ten jeden raz, Simon zacytował i chcąc nie chcąc, przeczytałem.
ERC ma wiernych klientów i niektóre tytuły są niedostępne dla nowych. Dostałem maila z informacją.

Proponuję najpierw w notatniku napisać i się zastanowić nad tym, czy osoba do której jest kierowany tekst uzna go za czytelny i zrozumiały.

Wpuściłem krople do oczu, zaczęły działać.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2023, 21:45 przez zelazny, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Post autor: SimonTemplar »

darkman pisze:
23 sty 2023, 21:38
Czas słuchać płyt. :)
:handgestures-salute:

@Avena, tu gdzieś Frisella linkował? Nie widzę
viewtopic.php?p=412111#p412111

Szelak pisze:
23 sty 2023, 21:39
wrażenia po odsłuchaniu - DNO.
Fatum PanAm :lol: Podtrzymuję nie brać :D
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

darkman pisze:

Blis, przerabia właśnie i trochę wniosków już przekazał. Pewnie tu wpadnie.
Też mam sporo, ale coś Blis ma mieszane uczucia i uzależnia od sprzętu itd..O ile pamiętam to wyrabia sobie zdanie teraz na SPU v. mono.
Wygodnie to na drugim ramieniu lub gramfonie, ale mówię nie na te eksperymenty i pogoń za zmianami. Czas słuchać płyt. :)
dlatego bierze się takie MPU pod względem zgodności i wagi jak SPU aby się nie pierdolić w tańcu i było łatwiej, kwestia odkręcenia SPU i przykręcenia MPU i wsio, a inne wkładki to ja pierdole jakieś ustawienia i inne chuje muje :D

btw. miewałem OJC vel MCA vel coś tam jeszcze z lat przeszłych i obok oryginałów to nawet nie stało, żal wyrzucać na to pieniądze dość duże bo ludzie jak zobaczą coś jazzowego to mają zapalenie macicy
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awena

Post autor: Awena »

SimonTemplar pisze:
23 sty 2023, 21:41
darkman pisze:
Czas słuchać płyt. :)
:handgestures-salute:

@Avena, tu gdzieś Frisella linkował? Nie widzę
viewtopic.php?p=412111#p412111

Szelak pisze:
23 sty 2023, 21:39
wrażenia po odsłuchaniu - DNO.
Fatum PanAm :lol: Podtrzymuję nie brać :D
Zaskoczyła mnie bardzo ta płyta, bardzo dobrze mi się jej słuchało
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

blispx pisze:
23 sty 2023, 21:56
btw. miewałem OJC vel MCA vel coś tam jeszcze z lat przeszłych i obok oryginałów to nawet nie stało
No tak ale miewałeś też nówki w oryginałach, to zmienia optykę. Ja mam stan średni i brzmi właśnie średnio chętnie. Mint to wiesz, nie miałem i nie będę miał. :lol: .. bądźmy realistami.. to 1956 zdaje się i Miles.
Zresztą w Milesach już mi się nie chce grzebać. Inne priorytety teraz. Nawet sobie jakieś MoFiki kupiłem. Zawsze czysto, zawsze sucho, zawsze pewnie. Łatwizna :) .
(w aucie byłem na tel. jak dzwoniłeś wczoraj - sorki! oddzwonię)
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

stany przy mono z epoki to rzecz względna ale trza mieć czym to odtworzyć i nie trza wyrafinowanych szlifów tylko dobry generator mieć

dzwonię do różnych osób bo muszę się wygadać, takie uroki pracy zdalnej, bo inaczej pierdolca dostaję :lol:
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Czatownik, Chłopcy i Dziewczęta,
https://open.spotify.com/track/5k44DuZ9KC6c7btl0FykFF
Kwintet Stańki z rana jak śmietana!

Chciałoby się za Crackerem powtórzyć "cudze chwalicie, swego nie znacie" :idea: :!:
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Dobra, koniec pierdół.
Tera coś dla Szelaka. Hit u mnie, bo po kilku miesiącach poszukiwań już odpuściłem.. sięgam tak sobie "z buta" na regał. Wyciągam losowo 4 płyty.. i pyk! Pacze,pacze..o Q!
Antropholgy Birda. Uff, bo już myślałem, że gdzieś posiałem, a to polska perła w kolekcji ze względu na wydanie, notes i sam materiał.
Płyta subskrypcyjna Spotlife 106, na Klub Płytowy PSJ. Ukazała się jako druga u nas po Live Performance. Notes jest autorstwa Henryka Cholińskiego.
Tłocznia Pronit /Pionki Z-SX 0699 (mono).
U mnie stan -M mam od nowości i wychuchana / okładka G w zasadzie, bo papier typu toaletowego w tamtym czasie robiono płytom krzywdę poligraficzne wydawniczą. Mimo dobrego przechowywania stan okładki ciągle się pogarszał od samego wyciągania.. coś jak auto - jak stoi w garażu, to się psuje.
Płyta zawiera niesamowity materiał muzyczny. Skład zapowiadany przez speakera. "same Miszcze świata bebopu" chciałby się powiedzieć.. no po prostu odlot.
Płytę mam bdb opisaną dodatkowo i oznaczoną, co by moje córki kiedyś przez przypadek się nie pozbyły ot tak, gdy już odejdę do krainy wiecznej improwizacji. Wg ZUS mam jeszcze 196 miesięcy, bo dostałem informację, zatem musicie mnie jeszcze trochę znosić :lol: .. na razie się nigdzie nie wybieram :mrgreen: (Panie @zelazny, wiem że to boli ale musi Pan jeszcze poczekać, loozik bo jestem sporo starszy, doczekasz się Pan!) :obscene-smokingred:
Szelaku jeśli nie masz to warto poszukać, będzie kłopot ze stanem, ale czasem te stare płytoteki 'strychówki po cioci" mają to w niemal idealnym stanie, bo to nie jest muza dla każdego. Jak sądzę można jeszcze to znaleźć. Ja coś to na pewno można zamówić u ..noszego kumpla z forum, krtó®y jest świetny w polskich wydaniach LP. Mowa o ?.. no oczywiście: @eu4yaon
Aha cena na okładce jest pisana odręcznie = 125,-
Label czerwony z nadrukiem:
Edycja Specjalna; Nagranie Promocyjne.
z pozdrowieniami Polecam gorąco!

p.s. pytanie o foto mi nie umknęło, ale mam napisane "w notatniku" :lol: i wysyłam Ci na PW, bo tu nie pora na tę opowieść.
Załączniki
IMG_2149.jpg
IMG_2150.jpg
Awatar użytkownika
Szelak

darkman pisze:
24 sty 2023, 09:28
Szelaka
Od razu zacząłem poszukiwania :-)
Jest już mój.
Spokojnie sobie czekam.
Dzięki za drogowskaz.
Załączniki
A9FADF6C-99C2-46C9-A47C-A6D8F434086D.png
Ostatnio zmieniony 24 sty 2023, 11:07 przez Szelak, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Super. Chyba z drugiego rzutu, fajniejsza okładka niż moja. :clap: bo kolor, moja to sepia.
Awatar użytkownika
Szelak

darkman pisze:
24 sty 2023, 11:00
Super
Jeszcze raz dzięki za podpowiedź. Ogromnie cenię sobie Twoją znajomość tematu.

Dość dużo Birda u mnie ostatnimi czasy.
Taka anegdota:
Moja żona, pośrednio „zmuszona” na słuchanie moich wyborów, gdy słyszy innych to mówi: „Oni brzmią przy Birdzie jak Kenny G przy jazzie” :o :shock:
Nie wiem co mam z nią zrobić? Ale coś w tym jest.
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

Szelak pisze:
24 sty 2023, 11:07
Moja żona, pośrednio „zmuszona” na słuchanie moich wyborów, gdy słyszy innych to mówi: „Oni brzmią przy Birdzie jak Kenny G przy jazzie” :o :shock:
Nie wiem co mam z nią zrobić?
Chyba nic nie musisz robić, taka żona to skarb :clap: A te polskie płyty Parkera faktycznie warto mieć, bo artystycznie perełki, kolekcjonersko też już coraz większe unikaty.

Kurczę, latanie do gramofonu, kiedy się pracuje, to średnia frajda, pora więc na CD:
Lady Day. The Best Of Billie Holiday
Załączniki
Lady Day. The Best Of Billie Holiday.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Szelak pisze:
24 sty 2023, 11:07
Nie wiem co mam z nią zrobić? Ale coś w tym jest.
Puścić Sanborna i Candy Dulfer? :D 8-) , a potem jakiegoś Braxtona (mogę coś polecić.. znaczy Davida, bo Candy i Sanborna to nie posiadam, co raczej oczywiste ;) ).

A ja gratuluję, bo bardzo wartościowa pozycja kolekcjonerska jako, że krajowa z epoki kiedy jednak ktoś myślał na tym rynku wydawniczym. BTW, to była znakomita seria ten Klub. A tam na fotce jako podkład, to jeszcze się okazało, że mam tego Stringa Birdowego na 60lecie Verve, chyba z Biedry jakoś.. dziwne bo nie kupuję płyt z tej manufaktury śniadaniowej ale swego czasu @Dragu do mnie miał zwyczaj dzwonić jak brał pieczywo i pytał: "Chcesz też?". Chcę i pewnie tak to było. :) Zresztą pamiętam Sinatrę też mi chłopaki kupowali eksternistycznie i to we Wrocławiu.
ODPOWIEDZ