Jak tam tylko rca jest we wzmaku. A dac będzie tylko na coaxial. Co w takim razie zostaje, tylko puścić sygnał po coaxial z cdka jakiegoś, bądź z innego źródła co ma coaxial i z tego do wzmaka.
Jak to ugryźć

Co zostanie tylko sygnał przez blutu

Niepotrzebnie. DAC musi mieć wyjście analogowe, inaczej nie byłby DACiem
Jeszcze tak nie mam, robię przymiarki. A jak to spiąć a właściwie czym? Do wzmaka muszą pójść 2 Rca---2Rca. Chyba ze inaczej? A reszta? Co to znaczy zapiete optykiem? A Chromecast ma wyjście optyczne?
Chyba że to DAC/wzmacniacz słuchawkowy, to wtedy może nie mieć wyjść RCA
Ok dzięki za jasne wyjaśnienia, a jaka jest różnica w dźwiękach? Jest w ogóle?domibobi pisze: ↑19 sty 2023, 07:20Od dłuższego czasu mam właśnie podpięty ChomecastAudio (CHA) kablem optycznym do DAC (powyżej wspomnianego MF V90). CHA posiada zintegrowane gniazdo minijack z wyjściem optycznym. Dokładnie tak samo jak powyżej wspomniany MiBox S. I to jest jedyne rozwiązanie żeby wykorzystać CHA jako transport. Dalej od DAC do wzmacniacza kablem 2RCA-2RCA. W przypadku podpięcia CHA kabelkiem minijack-2xRCA bezpośrednio do wzmacniacza, pracować będzie dac wbudowany w CHA.
Jeśli pytasz o różnicę między CHA (podłączony bezpośrednio do wzmaka),a CHA (podłączonego przez dac do wzmaka) to dla mnie, w odniesieniu do MFV90, bardzo zauważalna. CHA to jednak miniaturowe urządzenie - podejrzewam, że dac w nim wbudowany m. in. ze względu na rozmiary jak i cenę (kupowałem za 35$) nie jest wysokich lotów. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że może nie dorównywać większości dac'ów w smartfonach. Przyznam także, że od zakupu CHA (2015) jakieś pięć lat użytkowałem go wpiętego bezpośrednio do budżetowego amplitunera kina domowego i też byłem zadowolony
Ok, czyli warto bo różnica jest. Dzięki.domibobi pisze: ↑19 sty 2023, 07:59Jeśli pytasz o różnicę między CHA (podłączony bezpośrednio do wzmaka),a CHA (podłączonego przez dac do wzmaka) to dla mnie, w odniesieniu do MFV90, bardzo zauważalna. CHA to jednak miniaturowe urządzenie - podejrzewam, że dac w nim wbudowany m. in. ze względu na rozmiary jak i cenę (kupowałem za 35$) nie jest wysokich lotów. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że może nie dorównywać większości dac'ów w smartfonach. Przyznam także, że od zakupu CHA (2015) jakieś pięć lat użytkowałem go wpiętego bezpośrednio do budżetowego amplitunera kina domowego i też byłem zadowolonyAle jak się okazało można lepiej.
Wczoraj na bazie lektury tego wątku, wyciągnąłem z szuflady MiBoxS, podłączyłem przez usb do dac i też ładnie śmiga. Przy szybkim obiedzie udało mi się przesłuchać 3 kawałki i pewnie na bazie tych treści o próbkowaniu, już mi się wydawało (albo nie), że coś więcej szczegółów. Dziś usiądę do tego na spokojnie.
Rozwiązanie z CHA o tyle lepsze, że jest na stałe wpięty do prądu. Dac wpięty w gniazdko prądowe wzmaka, więc jednym guzikiem pilota włączam oba. Mając obok siebie telefon i pilot (a staram się, żeby tak było często) uzyskuje szybciutki dostęp do muzy. Teoretycznie wzmak ma dostępne drugie gniazdko więc można by podłączyć do niego MiBoxS, a tu już można grać z aplikacji (pilocik miboxa) jak i przy użyciu chromecasta (telefon android).
Bardzo się dziwię, że Google nie puści kolejnej partii - to jednak był hit w takich pieniądzach.
Trochę szaleństwo wyszło z Chromecast Audio - swego czasu kupowałem za 120-140 zł, teraz można kupić za ~300 zł. O ile się orientuję, jednak wciąż jest to chyba najtańsze/najłatwiejsze rozwiązanie dla bezprzewodowego transportu po światełku do zewnętrznego DAC'a.
Dokładnie, 300 nie dam bez przesady...pablos pisze: ↑19 sty 2023, 10:16Trochę szaleństwo wyszło z Chromecast Audio - swego czasu kupowałem za 120-140 zł, teraz można kupić za ~300 zł. O ile się orientuję, jednak wciąż jest to chyba najtańsze/najłatwiejsze rozwiązanie dla bezprzewodowego transportu po światełku do zewnętrznego DAC'a.
tutaj ciekawy artykuł odnośnie Chromecast Audio i wyjścia cyfrowego: https://www.audiosciencereview.com/foru ... tput.4544/
Fajny artykuł, sporo wyjaśnia w kontekście jakości chromecasta audio jako transportu. Co do cen to faktycznie szaleństwo. Jak kupowałem za 100 zł to miał sens i to była rewelacja w stosunku cena/jakość. Jak zaczął kosztować 300-400 zł to zaraz go sprzedałem i złożyłem malinkę za 700 zł.pablos pisze: ↑19 sty 2023, 10:16
Trochę szaleństwo wyszło z Chromecast Audio - swego czasu kupowałem za 120-140 zł, teraz można kupić za ~300 zł. O ile się orientuję, jednak wciąż jest to chyba najtańsze/najłatwiejsze rozwiązanie dla bezprzewodowego transportu po światełku do zewnętrznego DAC'a.
tutaj ciekawy artykuł odnośnie Chromecast Audio i wyjścia cyfrowego: https://www.audiosciencereview.com/foru ... tput.4544/