"Audiofilski" transport cyfrowy na bazie Raspberry pi

Klamoty domowej roboty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kukiz 30

Re: "Audiofilski" transport cyfrowy na bazie Raspberry pi

Post autor: kukiz 30 »

A ja bym chciał użyć maliny jako transport. Do niego podpiąć zewnętrzny Dac kablem USB. I powiedzcie mi jak mam wyjść z daca do wzmacniacza.
Jak tam tylko rca jest we wzmaku. A dac będzie tylko na coaxial. Co w takim razie zostaje, tylko puścić sygnał po coaxial z cdka jakiegoś, bądź z innego źródła co ma coaxial i z tego do wzmaka.
Jak to ugryźć :think: Dac w budowie a mi to spać nie daje :D
Co zostanie tylko sygnał przez blutu :mrgreen:
Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
Awatar użytkownika
hansolo
Gramofon: Metz tx 4963

Post autor: hansolo »

Powinieneś mieć wyjście z daca analogowe czyli rca. I wtedy wpinasz się do wzmaka przez nie.
Dziwna to konstrukcja jak posiada tylko coaxial i usb z tego co rozumiem. :think:
Standardowo wejścia w dacach koaksjalne, optyczne czy usb to są wejścia (IN).
Po przetworzeniu dźwięku sygnał jest wypusczany analogiem rca (OUT) do wzmaka.
Awatar użytkownika
kukiz 30

Post autor: kukiz 30 »

Muszę dopytać u źródła :mrgreen: Może nie potrzebnie na zapas rozmyślam :D
Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

kukiz 30 pisze:
19 sty 2023, 05:08
Niepotrzebnie. DAC musi mieć wyjście analogowe, inaczej nie byłby DACiem :D
Ostatnio zmieniony 19 sty 2023, 07:26 przez Frey, łącznie zmieniany 2 razy.
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

pablos pisze:
18 sty 2023, 23:22
Mawis pisze:
18 sty 2023, 22:27
A czy to ma sens: smartfon (tidal)----->Chromecast audio------->dac------->wzmak
Jak z tidala wysyłasz do Chromecast (streaming) to Chromecast robi za transport do daca (zapięte optykiem).
Bardzo fajne rozwiązanie
Jeszcze tak nie mam, robię przymiarki. A jak to spiąć a właściwie czym? Do wzmaka muszą pójść 2 Rca---2Rca. Chyba ze inaczej? A reszta? Co to znaczy zapiete optykiem? A Chromecast ma wyjście optyczne?
A będzie różnica jak pomine Dac i Chromecast pójdzie bezpośrednio do wzmaka?
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

Od dłuższego czasu mam właśnie podpięty ChomecastAudio (CHA) kablem optycznym do DAC (powyżej wspomnianego MF V90). CHA posiada zintegrowane gniazdo minijack z wyjściem optycznym. Dokładnie tak samo jak powyżej wspomniany MiBox S. I to jest jedyne rozwiązanie żeby wykorzystać CHA jako transport. Dalej od DAC do wzmacniacza kablem 2RCA-2RCA. W przypadku podpięcia CHA kabelkiem minijack-2xRCA bezpośrednio do wzmacniacza, pracować będzie dac wbudowany w CHA.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2023, 07:24 przez domibobi, łącznie zmieniany 1 raz.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Rekiniasty
Gramofon: PL-70 L II

Post autor: Rekiniasty »

kukiz 30 pisze:
19 sty 2023, 05:08
Chyba że to DAC/wzmacniacz słuchawkowy, to wtedy może nie mieć wyjść RCA
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
Awatar użytkownika
Mawis

domibobi pisze:
19 sty 2023, 07:20
Od dłuższego czasu mam właśnie podpięty ChomecastAudio (CHA) kablem optycznym do DAC (powyżej wspomnianego MF V90). CHA posiada zintegrowane gniazdo minijack z wyjściem optycznym. Dokładnie tak samo jak powyżej wspomniany MiBox S. I to jest jedyne rozwiązanie żeby wykorzystać CHA jako transport. Dalej od DAC do wzmacniacza kablem 2RCA-2RCA. W przypadku podpięcia CHA kabelkiem minijack-2xRCA bezpośrednio do wzmacniacza, pracować będzie dac wbudowany w CHA.
Ok dzięki za jasne wyjaśnienia, a jaka jest różnica w dźwiękach? Jest w ogóle?

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
domibobi

Mawis pisze:
19 sty 2023, 07:27
... a jaka jest różnica w dźwiękach? Jest w ogóle?
Jeśli pytasz o różnicę między CHA (podłączony bezpośrednio do wzmaka),a CHA (podłączonego przez dac do wzmaka) to dla mnie, w odniesieniu do MFV90, bardzo zauważalna. CHA to jednak miniaturowe urządzenie - podejrzewam, że dac w nim wbudowany m. in. ze względu na rozmiary jak i cenę (kupowałem za 35$) nie jest wysokich lotów. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że może nie dorównywać większości dac'ów w smartfonach. Przyznam także, że od zakupu CHA (2015) jakieś pięć lat użytkowałem go wpiętego bezpośrednio do budżetowego amplitunera kina domowego i też byłem zadowolony :) Ale jak się okazało można lepiej.

Wczoraj na bazie lektury tego wątku, wyciągnąłem z szuflady MiBoxS, podłączyłem przez usb do dac i też ładnie śmiga. Przy szybkim obiedzie udało mi się przesłuchać 3 kawałki i pewnie na bazie tych treści o próbkowaniu, już mi się wydawało (albo nie), że coś więcej szczegółów. Dziś usiądę do tego na spokojnie.
Rozwiązanie z CHA o tyle lepsze, że jest na stałe wpięty do prądu. Dac wpięty w gniazdko prądowe wzmaka, więc jednym guzikiem pilota włączam oba. Mając obok siebie telefon i pilot (a staram się, żeby tak było często) uzyskuje szybciutki dostęp do muzy. Teoretycznie wzmak ma dostępne drugie gniazdko więc można by podłączyć do niego MiBoxS, a tu już można grać z aplikacji (pilocik miboxa) jak i przy użyciu chromecasta (telefon android).

Awatar użytkownika
Mawis

domibobi pisze:
19 sty 2023, 07:59
Mawis pisze:
19 sty 2023, 07:27
... a jaka jest różnica w dźwiękach? Jest w ogóle?
Jeśli pytasz o różnicę między CHA (podłączony bezpośrednio do wzmaka),a CHA (podłączonego przez dac do wzmaka) to dla mnie, w odniesieniu do MFV90, bardzo zauważalna. CHA to jednak miniaturowe urządzenie - podejrzewam, że dac w nim wbudowany m. in. ze względu na rozmiary jak i cenę (kupowałem za 35$) nie jest wysokich lotów. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że może nie dorównywać większości dac'ów w smartfonach. Przyznam także, że od zakupu CHA (2015) jakieś pięć lat użytkowałem go wpiętego bezpośrednio do budżetowego amplitunera kina domowego i też byłem zadowolony :) Ale jak się okazało można lepiej.

Wczoraj na bazie lektury tego wątku, wyciągnąłem z szuflady MiBoxS, podłączyłem przez usb do dac i też ładnie śmiga. Przy szybkim obiedzie udało mi się przesłuchać 3 kawałki i pewnie na bazie tych treści o próbkowaniu, już mi się wydawało (albo nie), że coś więcej szczegółów. Dziś usiądę do tego na spokojnie.
Rozwiązanie z CHA o tyle lepsze, że jest na stałe wpięty do prądu. Dac wpięty w gniazdko prądowe wzmaka, więc jednym guzikiem pilota włączam oba. Mając obok siebie telefon i pilot (a staram się, żeby tak było często) uzyskuje szybciutki dostęp do muzy. Teoretycznie wzmak ma dostępne drugie gniazdko więc można by podłączyć do niego MiBoxS, a tu już można grać z aplikacji (pilocik miboxa) jak i przy użyciu chromecasta (telefon android).
Ok, czyli warto bo różnica jest. Dzięki.
Edit: Generalnie teraz jest trudno zdobyć Chromecast Audio w "ludzkiej" cenie. Poniżej 3 stów nie ma...To jakieś chore pieniądze za takie pudełko. Moze lepiej bez niego a smartfona do Daca?

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
domibobi

Mawis pisze:
19 sty 2023, 08:53
Generalnie teraz jest trudno zdobyć Chromecast Audio w "ludzkiej" cenie. Poniżej 3 stów nie ma...To jakieś chore pieniądze za takie pudełko. Moze lepiej bez niego a smartfona do Daca?
Bardzo się dziwię, że Google nie puści kolejnej partii - to jednak był hit w takich pieniądzach.

Jeśli telefon do DAC, to tylko poprzez wyjście usb telefonu do usb DAC. Tylko pytanie czy wszystkie telefony to obsługują.

U mnie się da i często używam zewnętrznego dac do telefonu dla słuchawek:
link.jpg
Ale myślę, że odpowiednim kabelkiem o różnych końcówkach usb można by spiąć telefon z DAC. W moim wypadku byłby to taki kabelek. Aż sobie kiedyż spróbuję :)
Screenshot 2023-01-19 at 09-35-20 UGREEN Kabel przewód USB 2.0 C-B do drukarki 2m.png
Ostatnio zmieniony 19 sty 2023, 09:36 przez domibobi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mawis

No właśnie, wiec albo do Dac bezpośrednio albo polować na jakąś tanią oferte Chromecasta :think:

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
pablos
Gramofon: Technics SL-100c

Post autor: pablos »

Mawis pisze:
19 sty 2023, 09:36
No właśnie, wiec albo do Dac bezpośrednio albo polować na jakąś tanią oferte Chromecasta
Trochę szaleństwo wyszło z Chromecast Audio - swego czasu kupowałem za 120-140 zł, teraz można kupić za ~300 zł. O ile się orientuję, jednak wciąż jest to chyba najtańsze/najłatwiejsze rozwiązanie dla bezprzewodowego transportu po światełku do zewnętrznego DAC'a.

tutaj ciekawy artykuł odnośnie Chromecast Audio i wyjścia cyfrowego: https://www.audiosciencereview.com/foru ... tput.4544/
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
Awatar użytkownika
Mawis

pablos pisze:
19 sty 2023, 10:16
Mawis pisze:
19 sty 2023, 09:36
No właśnie, wiec albo do Dac bezpośrednio albo polować na jakąś tanią oferte Chromecasta
Trochę szaleństwo wyszło z Chromecast Audio - swego czasu kupowałem za 120-140 zł, teraz można kupić za ~300 zł. O ile się orientuję, jednak wciąż jest to chyba najtańsze/najłatwiejsze rozwiązanie dla bezprzewodowego transportu po światełku do zewnętrznego DAC'a.

tutaj ciekawy artykuł odnośnie Chromecast Audio i wyjścia cyfrowego: https://www.audiosciencereview.com/foru ... tput.4544/
Dokładnie, 300 nie dam bez przesady...

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

pablos pisze:
19 sty 2023, 10:16

Fajny artykuł, sporo wyjaśnia w kontekście jakości chromecasta audio jako transportu. Co do cen to faktycznie szaleństwo. Jak kupowałem za 100 zł to miał sens i to była rewelacja w stosunku cena/jakość. Jak zaczął kosztować 300-400 zł to zaraz go sprzedałem i złożyłem malinkę za 700 zł.
Osobiście jakbym bał się składania malinki na transport/streamer i przy tych cenach rozważał zakup chromecasta audio to raczej zastanowiłbym się nad Wiim Mini czy wchodzącym powoli do Europy Wiim Pro.
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
ODPOWIEDZ