Kolekcje Płyt Forumowiczów

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
RadioactiveTangerine

Post autor: RadioactiveTangerine »

Ja dzisiaj kupiłem:
http://www.discogs.com/Klaus-Schulze-Ra ... ase/497225 - polskie wydanie, za 20 zł (w antykwariacie pod BUWem), mam już to ale tylko 1 płytkę bo ja ją za młodu zepsułem (i parę innych też ;/). Płytki wyglądają na ok ale są zakurzone.

http://www.discogs.com/Tangerine-Dream- ... se/2518731 - przyszła paczka z allegro. Rzadkie wydanie niemieckie (Virgin), z 2 logosami na labelu. Właśnie leci. Brzmi pięknie. Nie mogłem się zawieść - świetny album to i świetnie brzmi :D 30 zł z wysyłką włącznie.

I witam ponownie po dłuższej przerwie (dawno nie słuchałem winyla - oszczędzam i igłę, i płyty by ich nie "zajechać" na amen ;) )
Awatar użytkownika
BACKspacer

Re: Kolekcje Płyt Forumowiczów

Post autor: BACKspacer »

Szlaban na płyty na razie zniesiony, no to poszalałem :lol:
Część ( z amazonii ) była już zamówiona wcześniej, także przyszła w idealnym momencie ;)
Załączniki
Z serii: "zamorskie zakupy vol. 3? " , czyli amazonia
Z serii: "zamorskie zakupy vol. 3? " , czyli amazonia
Z serii: "Discogs" o którym pisałem w odrębnym wątku
Z serii: "Discogs" o którym pisałem w odrębnym wątku
Z serii: "alledrogo" okazało się całkiem przyjazne dla kieszeni...
Z serii: "alledrogo" okazało się całkiem przyjazne dla kieszeni...
new guy in (vinyl) town
Awatar użytkownika
greg

Post autor: greg »

Weekendowe zakupy na eBay'u
Kolejny ośmiopłytowy box
Kolejny ośmiopłytowy box
ta prześwietlona to Slade - We'll bring the house down
ta prześwietlona to Slade - We'll bring the house down
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

BACKspacer:
W którym oddziale Amazon robisz zakupy? USA, UK, DE, FR, jeszcze inne?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kaZ

Post autor: kaZ »

Wojtek pisze:BACKspacer:
W którym oddziale Amazon robisz zakupy? USA, UK, DE, FR, jeszcze inne?

a własnie,
są duże róznice między nimi,np cenowe?
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
Awatar użytkownika
BACKspacer

Post autor: BACKspacer »

Wojtek,

zwykle na .com, czyli juesej. Choć czasami na .de ,bo zdarza się, że coś co jest niedostępne w Usa, jest w Europie.
Lub niektórzy wykonawcy są nieco tańsi w europie. Najdrożej jest, jak porównuję w co.uk :shock:
Ale generalnie to cena na .com w $ = € w .de , dlatego warto chwilę dłużej poczekać na przesyłkę.
I tym sposobem odpowiedziałem również na pytanie kaZa ;)
new guy in (vinyl) town
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Spoko, tak myślałem :) Ja za pośrednictwem Amazon sprowadzam sobie przede wszystkim książki. Płyt jak dotąd nie kupowałem :)
Tak samo jak warto patrzeć na eBay globalnie, tak samo jest z Amazon ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
espressso

Post autor: espressso »

To i ja się pochwalę swoimi pierwszymi nabytkami:
Obrazek
Obrazek
cudowna płyta kupiona na giełdzie za jedyne 25zł ;)
1976 Purple Records, HORZU Niemcy
Awatar użytkownika
espressso

Obrazek
Obrazek
również z giełdy, ale za 12zł
1981 Atlantic, WEA Niemcy
Awatar użytkownika
espressso

Obrazek
i za 10zł
1980 A&M Records, Holandia
wszystkie powyższe zaskoczyły mnie jakością, grają czyściutko mimo wieku i ceny - największe wrażenie robi Jon Lord z orkiestrą ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Pytanie tylko o jakiej giełdzie mowa :)
A ceny mnie nie dziwią ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
espressso

O takiej, na której kupisz "dżem, mydło i powidło", odbywa się co niedzielę pod gołym niebem. Trzeba się jednak nachodzić, żeby coś wartościowego odszukać, bo większość płyt jakie tam bywają to niemiecka muzyka ludowa z wystawek, przywieziona busem pomiędzy pralką, a lodówką :D Stan tych płyt jest w większości opłakany. Mi udało się jednak znaleźć sprzedawcę, który zajmuje się wyłącznie płytami i wygląda na to, że będę go teraz regularnie odwiedzał ;]
Awatar użytkownika
Krzyś

Post autor: Krzyś »

w zasadzie to forum nie jest w domenie szelak.net, i generalnie wiele z moich postów ma się nijak do choćby tematyki forum, ale jak "kolekcje płyt", to "kolekcje".
hmm, podłoga mi się kończy, to generalnie nie wszystko co mam, ale doszedłem do wniosku, że fotografowanie każdej kupki z osobna jest pozbawione sensu<br />jakieś 2 tygodnie temu miałem 360 płyt (mówię tylko o szelakowych), teraz musiałbym policzyć nowe; oprócz losowych winyli (w tym także kilku 10&quot; w kopertach 12&quot; - nie mam niestety jeszcze kopert na winyle 10&quot;, a szkoda ): w kartonowych kopertach raczej bez sensu je trzymać) na zdjęciu widać także w głębi po prawej na głośniku 3 płyty decelitowe - wyglądają na niemiłosiernie zjeżdżone, ale ponoć działają - brenda lee i jakieś country - nie wiem co, nie słuchałem, ale lakier nawet się w miarę trzyma), blisko dolnej krawędzi zdjęcia książka o programowaniu odry 1305 w cobolu ((: (ale niestety kiepska, nie skupia się na języku, tylko na nauczaniu ekonomistów programowania w ogóle i różnych niuansów związanych z urządzeniami we/wy w odrze - cobola ciężko się z niej nauczyć /: )
hmm, podłoga mi się kończy, to generalnie nie wszystko co mam, ale doszedłem do wniosku, że fotografowanie każdej kupki z osobna jest pozbawione sensu
jakieś 2 tygodnie temu miałem 360 płyt (mówię tylko o szelakowych), teraz musiałbym policzyć nowe; oprócz losowych winyli (w tym także kilku 10" w kopertach 12" - nie mam niestety jeszcze kopert na winyle 10", a szkoda ): w kartonowych kopertach raczej bez sensu je trzymać) na zdjęciu widać także w głębi po prawej na głośniku 3 płyty decelitowe - wyglądają na niemiłosiernie zjeżdżone, ale ponoć działają - brenda lee i jakieś country - nie wiem co, nie słuchałem, ale lakier nawet się w miarę trzyma), blisko dolnej krawędzi zdjęcia książka o programowaniu odry 1305 w cobolu ((: (ale niestety kiepska, nie skupia się na języku, tylko na nauczaniu ekonomistów programowania w ogóle i różnych niuansów związanych z urządzeniami we/wy w odrze - cobola ciężko się z niej nauczyć /: )
a to &quot;przyrząd&quot; do wykonywania fotografii etykiet, skonstruowany z lampki biurowej, 3 klejów biurowych w sztyfcie, wagi łazienkowej, tektury i telefonu komórkowego (w telefonie zdejmuję tylną część obudowy, dzięki temu odchodzi problem z w miarę brudną szybką do kamery, a tył telefonu staje się płaski i telefon się nie koleboce); płytę będącą fotografowanym obiektem kładę na tych kółkach od myjki knosti (jedno kółko powierzchnią stykającą się z płytą w dół, drugie - to ze szpikulcem - osadzone w tym pierwszym, na wierzch kładę płytę; fotografie robione z samowyzwalaczem ustawionym na 2 sekundy; generalnie robię te fotografie po to, żeby wiedzieć, co mam, i żeby móc spisywać z etykiet szczegółowe dane dyskograficzne; etykiety wychodzą w miarę dobrze, najgorsze są czerwone ze złotymi literami - tutaj trzeba wykonać parę fotografii, i kombinować - ze światłem, bez światła, a może obrócić o 180 stopni itp
a to "przyrząd" do wykonywania fotografii etykiet, skonstruowany z lampki biurowej, 3 klejów biurowych w sztyfcie, wagi łazienkowej, tektury i telefonu komórkowego (w telefonie zdejmuję tylną część obudowy, dzięki temu odchodzi problem z w miarę brudną szybką do kamery, a tył telefonu staje się płaski i telefon się nie koleboce); płytę będącą fotografowanym obiektem kładę na tych kółkach od myjki knosti (jedno kółko powierzchnią stykającą się z płytą w dół, drugie - to ze szpikulcem - osadzone w tym pierwszym, na wierzch kładę płytę; fotografie robione z samowyzwalaczem ustawionym na 2 sekundy; generalnie robię te fotografie po to, żeby wiedzieć, co mam, i żeby móc spisywać z etykiet szczegółowe dane dyskograficzne; etykiety wychodzą w miarę dobrze, najgorsze są czerwone ze złotymi literami - tutaj trzeba wykonać parę fotografii, i kombinować - ze światłem, bez światła, a może obrócić o 180 stopni itp
a tutaj ciekawostka - płyta o takim samym numerze katalogowym, zawierająca na stronie B dwie różne piosenki, o zupełnie różnych numerach matrycowych... (str. A identyczna)
a tutaj ciekawostka - płyta o takim samym numerze katalogowym, zawierająca na stronie B dwie różne piosenki, o zupełnie różnych numerach matrycowych... (str. A identyczna)
j.w.
j.w.
a te dwa boxsety, razem z jakimiś dwiema losowymi polskimi płytami w opłakanym stanie, kupiłem za całe 20 zł na allegro (: (cóż, były w dziale z płytami szelakowymi, ponadto sprzedająca bez jakiejś większej reputacji i z domniemanym brakiem pojęcia o sprzedawanym towarze, co nie rzutowało dobrze na potencjalną jakość)
kilka płyt o losowych numerach (w sumie 11, ale numeracja nie jest ciągła), wydanie Philipsa
kilka płyt o losowych numerach (w sumie 11, ale numeracja nie jest ciągła), wydanie Philipsa
Mojżesz - czteropłytowy boxset z nagraniem opery (mono), w zestawie oprócz gustownego pudełka również tekst
Mojżesz - czteropłytowy boxset z nagraniem opery (mono), w zestawie oprócz gustownego pudełka również tekst
stan płyt - CHEBA NOWE (!!!), powierzchnia wizualnie w stanie idealnym, nawet nie zakurzone ((:
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Awatar użytkownika
Jaskier

Post autor: Jaskier »

Mój ostatni nabytek:
Załączniki
Zdjęcia-0087.jpg
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Post autor: Sindsoron »

Obrazek

mój najnowszy nabytek :D

byłem na mieście żeby kupić rzeczy do sushi i wracając do mieszkania postanowiłem wstąpić do jednego muzycznego który chciałem już od jakiegoś czasu odwiedzić bo widziałem, że na allegro wystawiają całkiem sporo winyli... no i musiałem kupić tą płytę ;p co prawda kosztowała mnie cale 99zł, ale warto było... 2xLP, do tego plakacik rozmiaru ~A2 i, co jest najfajniejsze chyba, cały album dodatkowo na CD ^^
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
ODPOWIEDZ