Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Polityka

Post autor: Wojtek »

Tarkus pisze:
30 lis 2022, 20:52
Teraz rozumiesz, że to ma sens?
Nie, to nadal nie ma sensu.
Tarkus pisze:
30 lis 2022, 20:52
Jeśli chrześcijanin uważa daną ideologię za złą, to modli się za jej wyznawców, aby ją porzucili.
Problemem w tej kwestii jest definicja "zła" oraz dlaczego ów pobożny człowiek ma się w ogóle wtarabaniać w wybory drugiego człowieka.

Katole nie ogarną.

Módl się za chrześcijan. Reszta sobie poradzi w życiu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

Wojtek pisze:
30 lis 2022, 21:54
Problemem w tej kwestii jest definicja "zła" oraz dlaczego ów pobożny człowiek ma się w ogóle wtarabaniać w wybory drugiego człowieka.
Dla chrześcijanina złem jest np. łamanie 10 przykazań. Modlitwa za człowieka nie jest wtarabanianiem się w jego wybory, nie oznacza przecież fizycznego ani instytucjonalnego przymusu. Jeśli ktoś nie wierzy w Boga (przynajmniej w judeochrześcijańskim rozumieniu), to modlitwa innych powinna mu być obojętna, czyż nie?
Wojtek pisze:
30 lis 2022, 21:54
Nie, to nadal nie ma sensu.
Uzasadnij.
W jaki niby sposób ludzie "tworzą ideologię"? Na zasadzie zbiorowej istoty w rodzaju kolektywu Borg ze "Star Treka"? "Jesteśmy komunizm"? :D
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jak ktoś mówi o "tęczowej zarazie" to tylko ślepy katol będzie bronił że stonka nie chciała nikogo obrazić bo wypowiada się o ideologii, a nie o ludziach LGBTQ.

Kretynizm stosowany.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Tarkus

Wojtek pisze:
30 lis 2022, 23:36
Jak ktoś mówi o "tęczowej zarazie" to tylko ślepy katol będzie bronił że stonka nie chciała nikogo obrazić bo wypowiada się o ideologii, a nie o ludziach LGBTQ.
Ciągle ani słowa uzasadnienia. Dlaczego negacja ideologii ma być atakiem na ludzi? Że niektórzy na tym forum nazywają ludzi zarazą np. czarną ("nie wpuszczać" można ludzi, nie da się wpuścić lub nie wpuścić idei), to nie dowód, że wszyscy tak robią.

Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Sprzed kilku dni, już sie ułaskawili, nie potrzebują do tego prezydenta...
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... oxNewsImg4
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Przewińcie do 5:26.
Awatar użytkownika
Merrick
Gramofon: Thorens TD-160 Super
Kontakt:

Post autor: Merrick »

Kiedyś Mariusz i Jacek w jakimś odcinku "Gogglebox" oglądając "marsz równości" powiedzieli że nie rozumieją LGBT a muszę tu dodać że to bardzo sympatyczni geje pracujący dla TVN :D
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40

https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

No bo geje są bardzo sympatyczni, sam słyszałem jak Julka mówiła o Jarku, że to prywatnie fajny gość :morda:
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
Tarkus

Merrick pisze:
04 gru 2022, 20:21
Kiedyś Mariusz i Jacek w jakimś odcinku "Gogglebox" oglądając "marsz równości" powiedzieli że nie rozumieją LGBT a muszę tu dodać że to bardzo sympatyczni geje pracujący dla TVN :D
Przyjaźniłem się kiedyś w czasie studiów, a może zaraz po nich, z lesbijką, która patrzyła na to bardzo podobnie (wtedy takie marsze się odbywały wyłącznie na Zachodzie). Tylko ona ujmowała sprawę ostrzej. Oględnie mówiąc: uważała, że to głupie.
Tak jest, kochani, nie wszyscy homoseksualiści są "tęczowi". Zresztą co to za "tęcza", która ma tylko 6 kolorów? ;)

Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

To tak jak Powstańcy patrzą na tych narodowców z Marszu Niepodległości wycierajacymi sobie gęby symbolem PW i myślą że kiedyś przed takimi próbowali bronić ten kraj. "Hejlują" ci co najgłośniej krzyczą "Cześć i chwała bohaterom"
Awatar użytkownika
Tarkus

Peter007 pisze:
04 gru 2022, 22:31
To tak jak Powstańcy patrzą na tych narodowców z Marszu Niepodległości wycierajacymi sobie gęby symbolem PW i myślą że kiedyś przed takimi próbowali bronić ten kraj. "Hejlują" ci co najgłośniej krzyczą "Cześć i chwała bohaterom"
Na nacjonalizm patrzę równie negatywnie. Z zastrzeżeniem, że w Marszu Niepodległości nie idą bynajmniej sami nacjonaliści i że nie każdy gorący patriota jest nacjonalistą. Oraz że nie każda myśl narodowa (nacjonalna) jest tym samym nacjonalistyczna. Nacjonalizm jest chorą ideologią opartą na błędnych założeniach i tyle.

Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

A w Marszu Równości idą sami dewianci? No tak, kilku naziozi to nie cały marsz, kilku pedofilów w klerze to nie cały kościół ale kilku dewiantów w marszu równości ma stanowić o jego całości i to jest chore.
Awatar użytkownika
Tarkus

Peter007 pisze:
04 gru 2022, 23:11
kilku dewiantów w marszu równości ma stanowić o jego całości
Cóż, nie bywam na takich marszach, więc trudno mi coś powiedzieć. Mam nadzieję, że również w tym wypadku to, co można zobaczyć w TV i na zdjęciach, to tylko jakaś hałaśliwa grupka, na którą większość uczestników patrzy tak, jak ja postrzegam nacjonalistów.
Ale to ja to tak widzę. Znajoma, o której było wyżej, uważała za szkodliwe samo urządzanie takich marszów. Wystarczyło jej, żeby państwo i społeczeństwo dawały jej spokój. To była ta "stara szkoła" z jej podejściem w stylu "całuj mnie w d..., a ja ciebie także". Trochę jak w tym filmie "Show Me Love", gdzie w kluczowej scenie Broder Daniel śpiewa zza kadru "We look so good together, we are undeground, and we don't care what you say about us". Moim zdaniem zdrowe.

Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Tarkus pisze:
04 gru 2022, 23:04
Na nacjonalizm patrzę równie negatywnie. Z zastrzeżeniem, że w Marszu Niepodległości nie idą bynajmniej sami nacjonaliści i że nie każdy gorący patriota jest nacjonalistą. Oraz że nie każda myśl narodowa (nacjonalna) jest tym samym nacjonalistyczna. Nacjonalizm jest chorą ideologią opartą na błędnych założeniach i tyle.
Widzisz, tutaj to bym zalecał ostrożność. Są różne rodzaje nacjonalizmu, a szowinizm jest tylko jego jedną ze skrajnych odmian. Wyobrażam sobie patriotę będącego nacjonalistą. A samo pojęcie "nacjonalizm" jest bardzo szerokie, zbyt szerokie by wrzucać wszystko do jednego wora i przypiąć łatę "chora ideologia".
Tarkus pisze:
04 gru 2022, 23:18
Cóż, nie bywam na takich marszach, więc trudno mi coś powiedzieć.
Tak? Nie bywasz też na wszystkich mszach w kraju, ale nie masz problemu ze stawianiem tez, że nie wszyscy proboszczowie mają brzydkie skłonności. Jakoś mi tutaj coś zgrzyta.
Awatar użytkownika
Tarkus

MaciejT pisze:
07 gru 2022, 18:55
Widzisz, tutaj to bym zalecał ostrożność. Są różne rodzaje nacjonalizmu, a szowinizm jest tylko jego jedną ze skrajnych odmian. Wyobrażam sobie patriotę będącego nacjonalistą. A samo pojęcie "nacjonalizm" jest bardzo szerokie, zbyt szerokie by wrzucać wszystko do jednego wora i przypiąć łatę "chora ideologia".
Być może zbyt wąsko rozumiem nacjonalizm - wyłącznie jako ideologię opartą na błędnych założeniach. Primo - że naród to wspólnota etniczna, "wspólnota genów", jakbyśmy to powiedzieli dzisiaj, nie zaś wspólnota kultury i historii. W tym sensie słyszałem np. od nacjonalistów, jakoby Amerykanie nie byli narodem. Sceundo - że narody są sobie naturalnie wrogie i że walczą o przetrwanie jak gatunki w przyrodzie. Nieuważnie przeczytany Darwin.
Przy czym zastrzegłem już, że nie każda myśl narodowa, czyli nacjonalna, musi być zaraz nacjonalistyczna.
MaciejT pisze:
07 gru 2022, 18:55
Nie bywasz też na wszystkich mszach w kraju, ale nie masz problemu ze stawianiem tez, że nie wszyscy proboszczowie mają brzydkie skłonności. Jakoś mi tutaj coś zgrzyta.
Znałem wielu księży, w tym proboszczów. Nie spotkałem żadnego, który by ujawnił bądź u którego by ujawniono brzydkie skłonności, jeśli dobrze rozumiem to pojęcie. No, może w jednym z moich miejsc zamieszkania słyszałem o jednym księdzu, nie proboszczu, o którym coś tam raz gadano. Ile w tym było prawdy - do dziś nie wiem. Stąd mogę z dużą dozą pewności stwierdzić, że nie wszyscy proboszczowie mają brzydkie skłonności, a nawet postawić śmiałą tezę, że większość takowych nie przejawia.
A poważnie mówiąc, weźmy pod uwagę najzwyklejszy rachunek prawdopodobieństwa. Nawet jeśli to 2% pedofilów wśród księży nie jest przeszacowane (nie mówię, że jest, bo nie wiem), to jaką mamy realną szansę spotkać kogoś takiego?

Zablokowany