ale to chyba chodzi o...kierunkowe
Interconnecty - testy różnych kabli
- amrowek
Re: Interconnecty - testy różnych kabli
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja już się trochę pogubiłem o czym jest dyskusja 
Jak najniższa pojemność sygnałowa od kabelka to prosty wyznacznik/porada przy doborze IC phono, ale w praktyce, jeśli przewód ma mieć pół metra (a zwykle tak bywa) lub nawet cały metr to te 10 czy 20pF/m wielkiej różnicy nie zrobi (przy 0.5m to już w ogóle bo 1/2 różnicy na metr).
Koniec końców, jeśli jedziemy na MC LO to i tak to wszystko można o kant tyłka potłuc bo wkładki te mają w nosie pojemność

Jak najniższa pojemność sygnałowa od kabelka to prosty wyznacznik/porada przy doborze IC phono, ale w praktyce, jeśli przewód ma mieć pół metra (a zwykle tak bywa) lub nawet cały metr to te 10 czy 20pF/m wielkiej różnicy nie zrobi (przy 0.5m to już w ogóle bo 1/2 różnicy na metr).
Koniec końców, jeśli jedziemy na MC LO to i tak to wszystko można o kant tyłka potłuc bo wkładki te mają w nosie pojemność

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kukiz 30
Podzielam zdanie.Wojtek pisze: ↑13 lis 2022, 23:33
Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
- blispx
chyba że ktoś posiada jeszcze trafo dopasowujące a to już must have dla wielu wkładek, bo już między sut a pre lecisz na 47kOhm więc.. nie uogólniajmy
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- blispx
już Krzysiek napisał na pierwszej stronie że im wyższa impedancja wyjścia źródła tym większy wpływ będzie miał drut , dobrze przy okazji byłoby aby pojemność pre/wzmacniacza była stosunkowo niska celem lepszego zgrania
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja zakładam że użytkownik SUTa jest świadomy że z SUTa wychodzi sygnał podbity do parametrów MM więc wracają nam zasady sygnałowe jak dla wkładek MM, a nie to co wychodzi z wkładki MC LO

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Gwoli ścisłości to indukcyjność chodzi a nie sygnał, ale to pewnie skrót myślowy.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Z SUTa wychodzi sygnał elektryczny, nie indukcyjność

Oczywiście że staram się pisać prostym językiem.

Oczywiście że staram się pisać prostym językiem.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
Oczywiście ale to wysoka indukcyjność takiego combsa mc+sut
w kombinacji z pojemnością przewodu może dawać rezonans w paśmie akustycznym. A nie poziom sygnału, poziom to w sumie im większy tym lepszy.
- Bacek
Powoli myślę o dopiewo teraz zlapałem z czym możesz mieć wątpliwość.
W kablach niegramofonowych na RCA, gdzie mamy dwie żyły i ekran często robione jest tak że ekran podłączony jest do masy z jednej strony/ wewnątrz jednej wtyczki RCA.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A co to znaczy wysoka? Ile mH?
Ależ oczywiście, ale to jest chlebuś powszedni przy połączeniach phono wkładek MM.
Dlatego przewód SUT-preamp MM powinien być rozpatrywany tak samo jak jakikolwiek gramofonowy.
Trudno mi się zgodzić że im większy poziom (mV) tym "lepiej" bo zaraz dojdziemy do dyskusji o przesterach.
Generalnie nie wiem gdzie widzisz problem/czego się czepiasz Bacek

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
Wysoka czyli kilka setek mH. 300mH i 200pF daje rezonans na 20kHz, 500mH i 200pF na 15kHz. Indukcyjność wkłądki rośnie tu proporcjonalnie do kwadratu przekładni SUT, czyli przy przekłądni 1:10 indukcyjność skacze 100x.
Jak były by wkładki z napięciem 2V to znalazły by się i preampy które się nie przesterowują. A łatwiej było by ogarnąć szumy zasilania czy wpływ zewnętrznych pól elektrycznych i zakłóceń.
Bo ja czepliwy jestem z natury, ale problemu nie widzę.
Jak były by wkładki z napięciem 2V to znalazły by się i preampy które się nie przesterowują. A łatwiej było by ogarnąć szumy zasilania czy wpływ zewnętrznych pól elektrycznych i zakłóceń.
Bo ja czepliwy jestem z natury, ale problemu nie widzę.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ło kurczaki. Dla mnie wysoka indukcyjność w ujęciu wkładkowym to okolice 1000mH.
Pod okolice 400-500 łapią się już nawet topowe wkładki MM pod kwadro CD4

Rezonans w paśmie słyszalnym byłby tu mocno kiepski.
Myślę że większość sprzętów w 70s czy później nawet miała wyższą pojemność niż 200pF na linii gramofon-wbudowany preamp.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
Niby tak ale abstrachujesz od jednej sprawy, sporo z tych wkładek potrzebuje tego rezonansu żeby zrekompensować mechaniczną charakterystykę. W kablach minimalizujemy pojemność bo łatwiej jest zrobić dołączaną/wyłączaną w pre i ustawić ją na optymalną wielkość, co nie znaczy że pojemność sama w sobie, oderwana od zastosowania jest złem.
- Cichy5000
- Gramofon: Technics SL-1610MK2
Kupione podłączone.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2022, 09:11 przez Cichy5000, łącznie zmieniany 2 razy.
Sony PS-X4, 205ED B-SAS od Jico,
PreamP Dyskretniok.
HiFiBerry Digi2 Pro +, ubp-x700, Dac MFD 6N3P; Yamaha M 4, C 4 ;Ayon Audio Scorpio,
Tellurium q ultra black ll, 2497 Mogami.
Tellurium Q Silver,Harbeth C7ES-3
PreamP Dyskretniok.
HiFiBerry Digi2 Pro +, ubp-x700, Dac MFD 6N3P; Yamaha M 4, C 4 ;Ayon Audio Scorpio,
Tellurium q ultra black ll, 2497 Mogami.
Tellurium Q Silver,Harbeth C7ES-3