Piraty?

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jaskier

Piraty?

Post autor: Jaskier »

Czy jest w sieci jakiś serwis lub strona, gdzie można sprawdzić autentyczność płyt winylowych, np. po nr katalogowym? Trafiłem dziś na takie dwie płytki:
Obrazek Obrazek
Dla mnie z daleka zalatują piractwem, nie ma bowiem ani na okładce, ani na labelu żadnej informacji nt. wytwórni, roku, ani kraju wydania. Jedynie ten nieokreślony numer, który przyjmuję za nr katalogowy, ale nie wiem, gdzie można to sprawdzić.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

Post autor: Wojtek »

Jaskier pisze:Czy jest w sieci jakiś serwis lub strona, gdzie można sprawdzić autentyczność płyt winylowych, np. po nr katalogowym?
Zazwyczaj wystarczy pan Google :) Wyspecjalizowane strony to np. Discogs, gdzie prowadzony jest spis wydań poszczególnych płyt.

Kolorowe "In the Court of the Crimson King"? Nie słyszałem o takich wydaniach, aczkolwiek nie jestem ekspertem w dziedzinie tego albumu i takie wydania moim zdaniem są możliwe, niekoniecznie będąc bootlegami (piratami).
Jaskier pisze:nie ma bowiem ani na okładce,
Pokażesz zdjęcie?
Jaskier pisze:ani na labelu żadnej informacji nt. wytwórni,
O przepraszam bardzo, logo i nazwa Island Records jest wielce wyeksponowana na zdjęciach labeli :)
Jaskier pisze:ani kraju wydania. Jedynie ten nieokreślony numer, który przyjmuję za nr katalogowy
Numer katalogowy płyty po prawej odpowiada numerowi pierwszego wydania UK (co nie znaczy, że ten egzemplarz właśnie nim jest :) ).
Numer katalogowy płyty po lewej zaś sugeruje na 95% niemieckie pochodzenie :)

Może są to jakieś współczesne reedycje?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Krzyś

Piraty? (KC - In the Court of the Crimson King)

Post autor: Krzyś »

Mnie zastanawia co innego:
na etykiecie nie ma ani słowa w stylu "all rights reserved. unathorized duplication and public broadcasting without written permission from publisher is a violation of applicable law".

napis w tym stylu widywałem na wszystkich możliwych płytach wszystkich możliwych wytwórni od co najmniej lat 20-tych (na wczesnych płytach Syreny nie było).

Na pierwszej płycie w dodatku nie ma informacji o wydawcy (w sensie - firmie, do której należą prawa autorskie - w stylu (c) Nothern Songs)
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Awatar użytkownika
Wuwuzela

Re: Piraty? (KC - In the Court of the Crimson King)

Post autor: Wuwuzela »

Albo, jak wrzucisz je do wanny, i zaczną śpiewać szanty, to oznacza że to z pewnością piraty. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ja bym się z tym udał na jakieś forum kolekcjonerskie, z wskazaniem na znawców tematu płyt KC :) Przy pomocy google nie udało mi się odnaleźć żadnych ciekawych poszlak na temat tych "kolorków".

Mnie nadal zastanawia kwestia okładki płyty. Jeśli na okładce mamy "all rights reserved itd." to na labelu nie musi być takiej informacji.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kaZ

Post autor: kaZ »

Też szukałem,bo temat ciekawy .Jakiegoś czerwonego "holendra " (chyba) ;) :

http://www.discogs.com/King-Crimson-In- ... se/2485857
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
Awatar użytkownika
Jaskier

Re: Piraty?

Wojtek pisze:
Jaskier pisze:nie ma bowiem ani na okładce,
Pokażesz zdjęcie?
Nie ma potrzeby, ani na froncie, ani z tyłu nie ma nawet jednego wyrazu - dosłownie nic.
Wojtek pisze:
Jaskier pisze:ani na labelu żadnej informacji nt. wytwórni,
O przepraszam bardzo, logo i nazwa Island Records jest wielce wyeksponowana na zdjęciach labeli :)
Z tym, że Logo Island Rec. jest nieco inne... :? Choć może po prostu kiedyś takie mieli?

Znalazłem coś takiego:
Obrazek
tu wydawcą jest Atlantic... :?:
Poza tym zastanawia mnie to, o czym pisał Krzyś - dlaczego nie ma ŻADNEJ informacji nt. praw autorskich, wydawcy, kraju czy roku wydania. Przecież nawet reedycje takie info posiadają.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaskier pisze:tu wydawcą jest Atlantic... :?:
Obrazek co prawda nie wchodzi (pewnie wygasł :) ), ale to akurat nie świadczy źle. W Japonii płyty KC wydawał Atlantic.

No to OK, też teraz uważam, że mogą to być bootlegi :)

Widziałem już jeden ruski bootleg tego albumu :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
mamster

Post autor: mamster »

Hej
tez troche poszperałem i udało mi sie cos namierzyć
co do labelu to oryginalny label 1 wydania właśnie tak wyglądał (co prawda czarny winyl, ale także zero informacji i duży znak "i":
430903950_o.jpg
natomiast ten czerwony winyl to jakiś niedawny remaster, znalazłem ofertę sprzedaży takiej płyty i napisano w opisie, cytuję:
Euro Extremely Ltd re 5-trk LP RED vinyl on Pink Island label, full single (not gatefold p/s & insert)(Island ILPS-9111)
fotka z tego:
showpic-1.aspx.jpeg
jezeli ten twój ma właśnie pojedynczą okładkę z dodanym insertem (a nie jak oryginał rozkładaną) to chyba jesteśmy blisko :)
Czyli wydanie europejskie, remasterowane, na czerwonym winylu, z oryginalnym wyglądem labelu (nawet numer seryjny jest taki sam)
Podejrzewam że w przypadku drugiego analogu - tego blue - sytuacja będzie podobna, aczkolwiek jak wstepnie coś znalazłem i jak słusznie zauważył chyba Wojtek, to jakieś niemieckie wydanie.
Awatar użytkownika
kaZ

Post autor: kaZ »

Chyba Sherlock mamster rozwikłał zagadkę :)
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
Awatar użytkownika
Jaskier

Re: Piraty? (KC - In the Court of the Crimson King)

mamster pisze: jezeli ten twój ma właśnie pojedynczą okładkę z dodanym insertem (a nie jak oryginał rozkładaną) to chyba jesteśmy blisko :)
Zgadza się wypisz-wymaluj :) Z tym, że to nie mój tylko namierzony w sklepie - miałem zamiar go kupić, ale wolałem najpierw rozwiać swoje podejrzenia...
Awatar użytkownika
mamster

Post autor: mamster »

namierzyłem tę drugą - też na jakiejś aukcji
opis:
THIS IS A NEW & UNPLAYED RE-PRESS OF THE ORIGINAL ALBUM!!! THE RED LABEL SHOWS ISLAND RECORDS 1C062-91458 UK NOT STATESIDE RECORDS
NOT THE ORIGINAL RELEASE LIMITED COLLECTOR'S-ONLY EDITION: BLUE VINYL
czyli kolejne wznowienie na niebieskim winylu, z użyciem oryginalnego labela - czerwony z dużym znakiem Island
aczkolwiek numer katalogowy jest z pierwszego wydania niemieckiego przez firmę Stateside (mozliwe ze nawet w 1970 gdy Stateside wydał tę płytę na rynek niemiecki też użył labela Island a nie własnego)
czyli można przyjąć że jest to wznowienie tego wydania niemieckiego zrobione na niebieskim winylu (aczkolwiek oryginal miał rozkładaną okładkę a ten to nie wiem)
kepak

Piraty?

Post autor: kepak »

Mam jeszcze coś ciekawego. To jest mój egzemplarz Chris Rea - Road to hell. Podobno to polskie wydanie (chyba prywatnej firmy) ,nie mam pojęcia na ile legalne. Na okładce jest stara naklejka Łódzkiego sklepu z płytami (lady peron). Jak widać nie na każdej płycie są hmm ... zbędne napisy.

Obrazek
Obrazek

ps. Może tu nie widać ale ta okładka którą wstawiłem ma źle nałożone kolory (widać to w okolicy tych napisów).
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

Raczej pirat, widać po labelu, ale czy polski to nie wiem. To "Licence IMP" mi się z czymś kojarzy...
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Krzyś

Piraty?

Post autor: Krzyś »

Pirat polski, niestety nie znalazłem żadnych szczegółowych informacji o producencie. Podejrzewam, że w owych czasach ten pirat był wydany legalnie (ale nie był licencjonowany), tak samo jak tysiące kaset magnetofonowych na przełomie lat 80 i 90-tych.
http://www.kppg.waw.pl/issue.php?firma=171&plyta=8723
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
ODPOWIEDZ