Okładki zrobione z okładek innych artystów

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
33RPM

Post autor: 33RPM »

Właśnie wpadła mi w ręce płyta De Mono. Wygląda na to, że debiut, stan lipny - musiała być katowana na jakimś okrutnym rylcu (po umyciu smaży się bardzo i to niesymetrycznie - lewy kanał mocniej, im bliżej końca strony tym mocniej - ktoś miał kapitalny "setup" ;) ).
Ale ja nie o tym - przez chwilę ciężko skapować co w ogóle masz w ręce bo płyta jest w białej kopercie i tylko na froncie jest mała naklejka (!) De Mono. Koniec. Zero opisu.

Za to koperta wewnętrzna to majstersztyk: z zewnątrz jest biała ale wewnątrz widać napis "REPUBLIKA" a ponad otworem na label widać najprawdopodobniej grzywę Grzegorza Ciechowskiego ... Wygląda to jak wycinek plakatu czy coś w tym rodzaju.

To wyjątek czy też może znana praktyka z bardzo późnego PRLu ? ;)
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

Spotkałem się już z tym, że jakąś okładkę wywinięto na lewo i dopiero zadrukowano. Pojęcia nie mam, po co.
Are you Shure?
Awatar użytkownika
krolix

Re: Okładki zrobione z okładek innych artystów

Post autor: krolix »

Pewnie przez oszczędność. :) Mam taki egzemplarz "Wojny światów" Józefa Skrzeka.
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

Patrz, ja też tą płytę miałem na myśli. W środku bodajże Bractwo Kurkowe 1791, no nie?
Are you Shure?
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

U mnie od wewnątrz jest okładka płyty " Laureaci XV Festiwalu Piosenki Radzieckiej Zielona Góra'79". :D
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Ej, ja też mam taką Wojnę światów i u mnie też jest jakiś nadruk wewnątrz. Nie kojarzę tylko, co to jest.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
33RPM

Re: Okładki zrobione z okładek innych artystów

Post autor: 33RPM »

Heh, czyli jednak szersza praktyka. Po bliższych oględzinach sądzę, że w moim przypadku to jest prędzej przerobiony plakat niż inna okładka - materiał źródłowy musiał być większy niż okładka. Raz, że nie kojarzę takiej okładki Republiki, dwa, że widać nadrukowaną ramkę - ale cała ramka się nie mieści, więc to było coś większego.

Czasy kryzysu podsuwają czasem ciekawe rozwiązania ... strach pomyśleć z czego mogą być zrobione same płyty ;)
Awatar użytkownika
ediacz
Kontakt:

Post autor: ediacz »

He, też mam Wojnę Światów i podobnie jak przedmówcy coś jest od środka nadrukowane. Widocznie to była jakaś "limitowa seria" ;)
"Opinions are like assholes, everyone has one" Harry Callahan
ODPOWIEDZ