Dżem Detox

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Felini Wąsik
Gramofon: Camry 1113
Kontakt:

Re: Dżem Detox

Post autor: Felini Wąsik »

Szelak pisze:
07 sie 2022, 11:48
A dlaczego Cegła ma na winylu wznowienia, a taki Detox nie? Są jakieś ograniczenia/zakazy/prawne przeszkody/nie do przeskoczenia prawa autorskie/spory rodzinne itp? A może blokują ci co mają winyle z epoki i nie chcą konkurencji dla swoich wydań wartych nie niżej niż ponad tysiąc złotych na portalach?
Chętnych byłoby sporo i kasa też niezła.
Trzeba czasu, wszystkiego naraz nie wypuszczą bo nie byłoby wiadomo co kupować :lol:
Wydaje mi się jednak że powinni wypuścić, dużo ludzi tego chce. Ciekawy jestem jak reedycja najemnika będzie brzmieć, jedyny przykład polskiej reedycji mam w albumie Dziwny jest ten świat Niemena z 2014, winyl ma bardzo ładny dźwięk i dynamikę, mam nadzieję że tak samo będzie w przypadku Dżemu :)
"Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany" ;)
John Lennon
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

Mimo wszystko zastanawiam się czy ten tysiąc złotych, czasem ze sporą górką, fakt, bo ostatnio widziałem ten LP na Allegro za 1500, za jednak dość rzadką i do tego kultową, płytę to tak dużo? Nawet tu na forum było iluś narzekających, że drogo, etc., ale przecież wystarczy przez rok odłożyć co miesiąc te 100 złotych i jest, jeśli chce się mieć oryginał, a w roku 1991 czy 1992 nie miało się o Dżemie czy generalnie płytach winylowych pojęcia. Przecież kiedyś za poszukiwane płyty też buliło się naprawdę ciężkie pieniądze, ale nie było narzekania; zaciskało się tylko zęby i bidowało do końca miesiąca. Ale dzięki temu mam ileś rarytasów, choćby Heavy, Heavy Metal TSA - żona do dziś nie wie ile ta płyta naprawdę kosztowała :) Tak więc wybór jest prosty: pasjonat i kolekcjoner kupi oryginał, słuchacz użytkowy reedycję (jeśli w tym przypadku faktycznie będzie). Jako ciekawostkę dodam, że znam człowieka zafiksowanego na punkcie starych książek. Ma raptem jeden(!) sweter i uniwersalną, jak mówi, kurtkę całoroczną, a w mieszkaniu, poza stosami książek, praktycznie nic więcej. Ale nigdy od niego nie słyszałem, że coś jest za drogie; ewentualnie, że teraz jeszcze tyle nie ma, ale dozbiera, bo musi mieć to wydanie. Emeryt, dodam, nie pracuje za granicą ani nie siedzi na pieniądzach.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Felix1988 pisze:
08 sie 2022, 11:44
ale
A to już są indywidualne wybory kazdego, biorace pod uwagę możliwości finansowe czy aktualne potrzeby . A takze co chyba takze wazne zafiksowanie na danej pasji czy hobby. Ja osobiście nie dalbym takiej kasy za jedną płytę ;) Ale co kto chce. Każdy sam decyduje.
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Felini Wąsik
Kontakt:

Mawis pisze:
08 sie 2022, 11:57
Felix1988 pisze:
ale
A to już są indywidualne wybory kazdego, biorace pod uwagę możliwości finansowe czy aktualne potrzeby . A takze co chyba takze wazne zafiksowanie na danej pasji czy hobby. Ja osobiście nie dalbym takiej kasy za jedną płytę ;) Ale co kto chce. Każdy sam decyduje.
Zgadzam się, ja bym nie dał tyle za jedną płytę, chyba że była z autografami całego zespołu razem z Ryśkiem, i w gratisie z oryginalnymi rękopisami tekstów piosenek :lol:
John Lennon
Awatar użytkownika
Felini Wąsik
Kontakt:

Felix1988 pisze:
Jako ciekawostkę dodam, że znam człowieka zafiksowanego na punkcie starych książek. Ma raptem jeden(!) sweter i uniwersalną, jak mówi, kurtkę całoroczną, a w mieszkaniu, poza stosami książek, praktycznie nic więcej. Ale nigdy od niego nie słyszałem, że coś jest za drogie; ewentualnie, że teraz jeszcze tyle nie ma, ale dozbiera, bo musi mieć to wydanie. Emeryt, dodam, nie pracuje za granicą ani nie siedzi na pieniądzach.
Jeśli chodzi o książki, miewam podobnie, jako przykład podam Dżem ballada o dziwnym zespole. Książkę tę wydano wiele razy, niby każde wydanie jest takie samo, ale mając do wyboru za tą samą cenę wydanie pierwsze a wydanie współczesne, ręka mi ucieka w kierunku pierwszego wydania :mrgreen:
Chyba mi się utrwaliły od winyli te pierwsze wydania :lol:
John Lennon
Felix1988

Felini Wąsik pisze:
08 sie 2022, 14:08
Książkę tę wydano wiele razy, niby każde wydanie jest takie samo
Nic z tych rzeczy: pierwsze wydanie z 1994 nie ma startu do trzeciego z 2009, mającego praktycznie drugie tyle stron. To samo jest np. z Breakout absolutnie Królikowskiego; najnowsza edycja jest znacznie wzbogacona w porównaniu z pierwszym wydaniem.
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Felini Wąsik pisze:
Jeśli chodzi o książki, miewam podobnie, jako przykład podam Dżem ballada o dziwnym zespole. Książkę tę wydano wiele razy, niby każde wydanie jest takie samo, ale mając do wyboru za tą samą cenę wydanie pierwsze a wydanie współczesne, ręka mi ucieka w kierunku pierwszego wydania
Mały off. Felini Wąsik, z tym swoim wiekiem podanym w profilu to ściema, prawda? Czytam te Twoje posty, czytam, i nabieram przekonania że nakłamałeś z tymi 13 latkami na karku :lol:
Awatar użytkownika
Felini Wąsik
Kontakt:

MaciejT pisze:
09 sie 2022, 08:52
Felini Wąsik pisze:
Jeśli chodzi o książki, miewam podobnie, jako przykład podam Dżem ballada o dziwnym zespole. Książkę tę wydano wiele razy, niby każde wydanie jest takie samo, ale mając do wyboru za tą samą cenę wydanie pierwsze a wydanie współczesne, ręka mi ucieka w kierunku pierwszego wydania
Mały off. Felini Wąsik, z tym swoim wiekiem podanym w profilu to ściema, prawda? Czytam te Twoje posty, czytam, i nabieram przekonania że nakłamałeś z tymi 13 latkami na karku :lol:
Właśnie nie, niedługo będzie 14 :)
John Lennon
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Piszesz jak stary koń.
Felix1988

Tyle było o tym Detoxie ostatnio, że aż go sobie przypomnę :)
Załączniki
Detox.jpg
Awatar użytkownika
Felini Wąsik
Kontakt:

Felix1988 pisze:
09 sie 2022, 09:38
Tyle było o tym Detoxie ostatnio, że aż go sobie przypomnę :)
:clap: :clap: :clap: Piękny albumik, chciałbym mieć nawet samą okładkę :lol:
John Lennon
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Felini Wąsik pisze:
09 sie 2022, 09:21
Właśnie
Moze 14 dyszek? Jakis matuzalem nam sie trafil na forum :D
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Felini Wąsik
Kontakt:

Mawis pisze:
09 sie 2022, 10:44
Felini Wąsik pisze:
09 sie 2022, 09:21
Właśnie
Moze 14 dyszek? Jakis matuzalem nam sie trafil na forum :D
Serio nikt mi nie wierzy że mam 13 lat ? Jestem jedynym człowiekiem w Polsce który w takim młodym wieku lubi zbierać płyty winylowe i słuchać legendarnych zespołów ? :think:
John Lennon
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Post autor: SimonTemplar »

Felini Wąsik pisze:
09 sie 2022, 13:24
Serio nikt mi nie wierzy że mam 13 lat ?
:text-worthless:
Awatar użytkownika
Felini Wąsik
Kontakt:

SimonTemplar pisze:
09 sie 2022, 13:56
Felini Wąsik pisze:
09 sie 2022, 13:24
Serio nikt mi nie wierzy że mam 13 lat ?
:text-worthless:
Temat jest o Detoxie a zeszliśmy na temat mojego wieku, zamiast rozmawiać np. o ulubionych utworach z tego albumu :shock:
John Lennon
ODPOWIEDZ