Chore ceny płyt na Allegro/eBay

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
eenneell

Post autor: eenneell »

vinylpiotrek pisze:Aftermath bardzo słabe
W jakim sensie?

Tłoczenia?
czy
Nagrania?
Mam małosłuchany "Aftermath" .... i poza tym, że nie jest najgłośniejszym nagraniem, i tym że ":prawiemonofonicznym" to jest OK ;)
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

eenneell pisze:W jakim sensie?
Remaster DSD słabo brzmi,niestety jeszcze nie mam starego wydania, żeby porównać.
Samo tłoczenie jest OK.
Obrazek
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Proponuję wydzielić z tego tematu nowy wątek pt. "O wyższości first pressów nad reedycjami oraz o tym kto bardziej kocha winyle" :twisted:
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
eenneell

Post autor: eenneell »

Obywatel pisze:roponuję wydzielić z tego tematu nowy wątek
pt "WWW&V vs V_F" ;)
vinyl_freak

Post autor: vinyl_freak »

Winters pisze:W tym temacie trzeba być osłuchanym i przede wszystkim oczytanym, bo żeby zrozumieć, które tłoczenie będzie najdoskonalsze trzeba wiedzieć od czego to zależy. Czego Ty nie wiesz.
To może mi powiesz? Na forum pewnie jest więcej takich ciemniaków jak ja więc chętnie posłuchamy Miszcza.
Winters pisze:To teraz w drugą stronę ->
Odrzuć emocje i przeczytaj moje posty jeszcze raz.
Winters pisze:Jakoś nie mogę sobie wyobrazić debaty w TV na temat płyt, gdzie będzie zaproszony Michael Fremer, Steve Hoffman, Doug Sax, Bernie Grundman i mister vinyl_freak.
Za to ja bez problemu sobie wyobrażam jak Ty siedzisz tam zamiast mnie a reszta gości słucha Cie w skupieniu i robi skrzętne notatki.
Winters pisze:Black Sabbath i Genesis mnie nie interesują. Swoją drogą jeżeli chodzi o jakość nagrań to wybrałeś same fatalne przykłady.
Ale mnie interesują bo lubię te zespoły. To co mam wybierać samplery?
Winters pisze:Dlaczego miałbym pisać o MoFi, skoro DSD z 2002 roku kasują ten box set na starcie plus w przypadku niektórych tytułów okazują się lepsze niż pierwsze wydania angielskie? (i.e. Let it Bleed)
Znowu wydajesz oceny bez przeprowadzonych porównań. Twoi przyjaciele z zagranicznych for (i Twój Guru) nie są tego tak pewni jak Ty:
http://forums.stevehoffman.tv/threads/h ... on.193260/
http://www.analogplanet.com/content/ame ... reissues-0
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

http://www.amazon.com/gp/aw/d/0240808371

No i co z tego?
Czy pierwsze wydanie jest zawsze najlepsze?
Czy mam zacząć słuchać Black Sabbath?
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

Ja was proszę, dajcie już spokój, ta dyskusja do niczego nie prowadzi.
Are you Shure?
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Re: Chore ceny płyt na Allegro/eBay

Post autor: Robert007Lenert »

W moich rodzinnych gorach jest sympatyczna mordownia "U Marcela". Na wielkim pniu stojacym opodal baru leza /nie zawsze bezczynnie/ dwie pary rekawic boxerskich. Tabliczka zawieszona nad nimi informuje: Uzgadniacze pogladow. Polecam odwiedzenie knajpy "U Marceala" :mrgreen:
Awatar użytkownika
TJ61

Post autor: TJ61 »

No to by był widok :dance: Dwóch zawodników, jeden przyjmuje strzała z przesłaniem "a właśnie że firstpresy są najlepsze", celnie ripostując w szczękę przeciwnika z okrzykiem "to zależy na jakim sprzęcie". :lol: Tłum knajpowidzów podgrzewa atmosferę "Umyjcie płyty, umyjcie płyty". Kolejne ciosy z przesłaniami " a właśnie że z Ludwikiem" i riposta " myjka Knosti jest najlepsza". :clap: :clap:
ten trik z trójkąta
Awatar użytkownika
ohra

Re: Chore ceny płyt na Allegro/eBay

Post autor: ohra »

TJ61 pisze:No to by był widok :dance: Dwóch zawodników, jeden przyjmuje strzała z przesłaniem "a właśnie że firstpresy są najlepsze", celnie ripostując w szczękę przeciwnika z okrzykiem "to zależy na jakim sprzęcie". :lol: Tłum knajpowidzów podgrzewa atmosferę "Umyjcie płyty, umyjcie płyty". Kolejne ciosy z przesłaniami " a właśnie że z Ludwikiem" i riposta " myjka Knosti jest najlepsza". :clap: :clap:
Dobre dobre , ale się uśmiałem :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Wydzielić za bardzo nie ma jak bo generalnie przez dłuższy moment cała debata trzymała się kontekstu tematu, aczkolwiek potem trochę zeszło to na gadkę o wydaniach i tłoczeniach, a następnie przebijanka o autorytetach/ekspertach, wiedzy i porównaniach, czyli coś już kompletnie nie na miejscu :)

Sam od siebie pewnie mógłbym jeszcze dodać coś do tych ostatnich polemik, ale nie chcę. Innym razem wpadnę "do Marcela" ;)
TJ61 świetnie podsumował popularne kwestie przy tego typu niesnaskach forumowych :D

PS:
Nie twierdzę, że "pan Jacek" nie jest uznanym kolekcjonerem płyt i muzyki, ale dla mnie ten autor prywatnie wydanej książki i właściciel sklepu (co jest faktycznym źródłem okazjonalnych odwiedzin mediów i prasy) nie jest autorytetem narodowym z dziedziny płyt, ze względu na poglądy.
Nie mam tego typu "idoli" :)

Jak ktoś ma jeszcze potrzebę ze mną o tym podyskutować to odsyłam do prywatnych wiadomości (i bynajmniej nie chodzi tu o chowanie głowy w piasek tylko o niezaśmiecanie wątku).

Wracając do tematu (już po raz drugi albo trzeci w ostatnich dniach), radek229 znalazł wczoraj taką aukcję:
http://allegro.pl/the-beatles-dyskograf ... 73970.html

Istna gratka, cała kolekcja pół-legalnych płyt Selles za 144 złote ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Darek

Post autor: Darek »

Caly czas rozmowy sa o chorych cenach gdy sa drogie a moze ktos pokaze chora niska cene za ktora plyta byla sprzedana :D takie tez tam bywaja. Bedzie weselej :lol:
Awatar użytkownika
TJ61

Wojtek pisze:Sam od siebie pewnie mógłbym jeszcze dodać coś do tych ostatnich polemik, ale nie chcę. Innym razem wpadnę "do Marcela" ;)
TJ61 świetnie podsumował popularne kwestie przy tego typu niesnaskach forumowych :D
Dzieki Wojtek, w zasadzie chodzi o to, że ludzie zapętlający się w takich "gównoburzach" siedzą w temacie nazwijmy to winylowym, wszyscy którzy uczestniczymy w życiu forum, mamy kontakt z winylami i z ludźmi podobnymi do nas samych, jednak dla ogółu ludzi nie w temacie i tak jesteśmy pasjonatami lub ludźmi "dziwnymi":). Dlatego uważam że nie warto spalać się na takie "gównoburze" i udowadniać tezy w zasadzie mogące narobić więcej szkody dla ludzi chcących zainteresować się winylami. Lepiej tą energię pozytywnie wykorzystać. To tyle offu.
Darek pisze:Caly czas rozmowy sa o chorych cenach gdy sa drogie a moze ktos pokaze chora niska cene za ktora plyta byla sprzedana :D takie tez tam bywaja. Bedzie weselej :lol:
O właśnie, to też w kierunku pozytywnym a nie negatywnym . Amen
ten trik z trójkąta
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

TJ61:
To prawda :) Snobizm czasami robi swoje.
A jeszcze co do porównań do Analogowego Ucha to bez przesady, tamten Pan wyleciał głównie ze względu za bluzgi i otwarte przezywanie innych, a nie za głoszone teorie/tezy/opinie :)

Darek:
Tego chyba jeszcze nie było w tym wątku :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
TJ61

Wojtek:
No właśnie i snobizm może odpychać następnych zapaleńców. A chyba to forum miało być inne niż typowe "zakompleksionomoądrościowe".
Co do Ucha, chodziło mi o styl nie tezy, styl nazwijmy Marcelowy :) , czyli wyrzuć na śmietnik, daj spokój sobie do syf itd..
ten trik z trójkąta
ODPOWIEDZ