Wydanie płyty, a jakość nagrania

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Powiem tak chłopaki. Póki nie macie porównania to nie wiecie tak naprawdę jak te płyty "powinny" brzmieć :)
Oczywiście to dotyczy zagranicznych wykonawców, bo płyty polskie to... cóż, już lepiej brzmieć raczej nie mają jak (chyba że na CD).
Najłatwiej chyba można się przekonać mając polskie TDSOTM czy LZ I/II/IV i porównując je z zachodnim wydaniem (choćby niemieckim :) ).

Bolączką polskiego rynku płytowego była przede wszystkim oszczędność produkcyjna, która dotyczyła zarówno płyt jak i okładek.

Tak więc płyty te grają jak grają, ale jak mogę mieć wybór to na pewno nie sięgam po rodzime wydanie (mimo że zazwyczaj będzie ono tańsze) :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Zakupy płytowe (temat ogólny)

Post autor: Obywatel »

A co można powiedzieć na temat jakości bułgarskiego Balkantonu? Jak się przedstawia na tle innych demoludów?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Moim zdaniem Balkanton stoi mniej więcej na tym samym poziomie co Jugoton, czyli trochę lepiej niż u Pepity czy rodzimej Muzy.
Porównanie to opieram na własnych doświadczeniach.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Obywatel

Bo zastanawiam się czy kupić Michael Jackson - Thriller w wydaniu Balkanton. Płyta jest z 1982 roku a wyczytałem, że wówczas Balkanton zakupił angielski sprzęt. Ciekawe jak ta płyta brzmi w porównaniu z wydaniem holenderskim :?:
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

A porównuj i wyrabiaj sobie zdanie Obywatelu. Przy tych wydaniach to akurat można sobie eksperymentować po niskich kosztach :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Jaskier

Re: Wydanie płyty, a jakość nagrania

Post autor: Jaskier »

Obywatel pisze:Bo zastanawiam się czy kupić Michael Jackson - Thriller w wydaniu Balkanton. Płyta jest z 1982 roku a wyczytałem, że wówczas Balkanton zakupił angielski sprzęt. Ciekawe jak ta płyta brzmi w porównaniu z wydaniem holenderskim :?:
Moim zdaniem Balkaton z zachodnim wydaniom ustępuje i to znacznie. Ale słyszałem, że na Wyspach coraz większy popyt u kolekcjonerów mają te wydania (Balka- i Yugoton oraz rosyjskie). Więc może warto zakupić, a jeśli jakość Ci nie spasuje to puść na Ebay'u, może jeszcze na tym zarobisz ;)
Awatar użytkownika
Obywatel

No niemożliwe, Мелодия podoba się Anglikom. A co oni widzą w tych płytach?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Tylko kolekcjonerom Obywatelu ;) Wiesz, tym od "muszę mieć każde wydanie!!!" :)
Od czasu do czasu widzi się na eBay Polaczków co starają się sprzedać coś za np. 30 dolców co u nas normalnie można dostać za 5-10 złotych. Aukcje ewidentnie zrobione pod "bogatych z zachodu" :D
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kaZ

Post autor: kaZ »

sam widziałem płytę SBB za 15 funciaków ( to osobiście w sklepie) i After Blues za 30 funtów w necie.

Ja kupuje różne ruskie wydania jak są za małe pieniądze i w b dobrym stanie.z Purpli Made in Japan i z "białego " albumu od Мелодия jestem zadowolony.Z czasem upoluje oryginały :)
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
Awatar użytkownika
Jaskier

Post autor: Jaskier »

Wojtek pisze: Od czasu do czasu widzi się na eBay Polaczków co starają się sprzedać coś za np. 30 dolców co u nas normalnie można dostać za 5-10 złotych. Aukcje ewidentnie zrobione pod "bogatych z zachodu" :D
W handlu jest taka zasada, że towar jest wart tyle, ile klient jest gotów za niego zapłacić. Więc jak są ludzie, którzy dadzą 30 dolców za takie płyty, to czemu tego nie wykorzystać... ;)
Awatar użytkownika
Obywatel

A jak rzecz ma się z wydaniami NRDowskiej AMIGI?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaskier:
Problem w tym, że ja ciągle widzę te aukcje, mimo że minęło już sporo czasu :) Także chyba kiepsko wychodzi to wykorzystywanie.

Obywatel:
Nie wiem. Ogółem wschodnie wydania mnie mało interesują.
Wolę mieć kilogram złota niż tonę gówna za tą samą cenę.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Krzyś

Post autor: Krzyś »

kaZ pisze:sam widziałem płytę SBB za 15 funciaków ( to osobiście w sklepie) i After Blues za 30 funtów w necie.

Ja kupuje różne ruskie wydania jak są za małe pieniądze i w b dobrym stanie.z Purpli Made in Japan i z "białego " albumu od Мелодия jestem zadowolony.Z czasem upoluje oryginały :)
biały album? chodzi o Beatlesów?
melodyia wydała "biały" album? AFAIK były tylko dwa oficjalne wydania Beatlesów - A Taste Of Honey (składanka wczesnych kawałków) i A Hard Days Night (inna okładka, ale w stylu oryginalnej, i chyba mniej kawałków) - oba z późnych lat 80-tych, poza tym to jeszcze w latach 70-tych wydali pirackie EP albo SP
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Krzyś pisze:melodyia wydała "biały" album?
Przejrzyj SB, Wuwuzela niedawno dał link do aukcji :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Krzyś

Post autor: Krzyś »

to Aufon, nie melodyia, i to w dodatku z 1991, i to w dodatku nie wiadomo, czy licencjonowane (na początku lat 90-tych u ruskich tłoczyli sporo piratów korzystając z edycji CD jako źródło dźwięku)
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
ODPOWIEDZ