Nowy czy używany?
-
Re: Nowy czy używany?
Witam, ostatnio kupiłem dwa używane gramofony (tak jestem dj) dlugo szukałem i czekałem na pojawienie się ich na allegro, ale opłacało się. Jeśli gramofon do 600zł używany to tylko Stanton ST-100, wg mnie, nie ma lepszego za tą cenę. Numarki, Reloopy i reszta chlamu typu Audio Technica (nie mówie o flagowych modelach, jak TTX czy Rp6000) nie nadają się do "grania" do odtwarzania płyt możliwe, ale nie dam sobie ręki obciąć 

-
Witam, jestem kompletnie nowy w świecie winyli 
Znalazłem ostatnio na strychu gramofon Unitra Bernard GS 460 moich rodziców. Oddałem do naprawy ponieważ chcę go wskrzesić, ale jednocześnie zacząłem się interesować płytami analogowymi, bo chyba poczułem ten "klimat"
Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś sprzętu w okolicach 1500-2000 zł. Na forach ludzie bardzo polecają używane Thorensy 318/320. Na ebbay można znaleźć spokojnie w tym przedziale. Moje pytanie jest takie. Lepiej zainwestować w takiego używanego Thorensa 320 czy za podobną kwotę kupić nowy gramofon ?. Te Thorensy które wszyscy zachwalają jednak mają swoje lata ( rok produkcji 1991 ). Aż ciężko mi uwierzyć żeby przez te 25 lat technika nie poszła o tyle do przodu, żeby stworzyć coś co daje przyjemniejsze doznania słuchowe. Jestem też w szoku, że ten sprzęt tak bardzo trzyma wartość. Jakie jest Wasze zdanie ?
Mam jeszcze pytanie odnośnie wzmacniacza. Posiadam bardzo dobry wzmacniacz Accuphase. Czy może on pełnić funkcję pre wzmacniacza i nadaje się żeby podpiąć pod niego gramofon ?
Tak jak mówię, jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o winyle. Jeśli chodzi o muzykę preferuje jazz/rock
Liczę na Waszą pomoc
Pozdrawiam

Znalazłem ostatnio na strychu gramofon Unitra Bernard GS 460 moich rodziców. Oddałem do naprawy ponieważ chcę go wskrzesić, ale jednocześnie zacząłem się interesować płytami analogowymi, bo chyba poczułem ten "klimat"

Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś sprzętu w okolicach 1500-2000 zł. Na forach ludzie bardzo polecają używane Thorensy 318/320. Na ebbay można znaleźć spokojnie w tym przedziale. Moje pytanie jest takie. Lepiej zainwestować w takiego używanego Thorensa 320 czy za podobną kwotę kupić nowy gramofon ?. Te Thorensy które wszyscy zachwalają jednak mają swoje lata ( rok produkcji 1991 ). Aż ciężko mi uwierzyć żeby przez te 25 lat technika nie poszła o tyle do przodu, żeby stworzyć coś co daje przyjemniejsze doznania słuchowe. Jestem też w szoku, że ten sprzęt tak bardzo trzyma wartość. Jakie jest Wasze zdanie ?
Mam jeszcze pytanie odnośnie wzmacniacza. Posiadam bardzo dobry wzmacniacz Accuphase. Czy może on pełnić funkcję pre wzmacniacza i nadaje się żeby podpiąć pod niego gramofon ?
Tak jak mówię, jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o winyle. Jeśli chodzi o muzykę preferuje jazz/rock

Liczę na Waszą pomoc
Pozdrawiam

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Kolego Accuphase E-ile? Przeważnie nie mają sekcji phono pre. Mają Pre OUT i Main In - to są złącza dedykowane do kina domowego i podłączenia końcówki mocy.
Najprawdopodobnie do wzmacniacza potrzebujesz Phono Pre by podłączyć gramogfon. Sam ACC E-ileś jest rzecz jasna bdb sprzętem.
doznania zaś poszły w kierunku mp3,4 itp.. zaś źródła w kierunku przyjemnym w DAC i to chyba dobrze, bo dla każdego coś miłego.
Warto zatem iść w kierunku dobry gramofonów używanych z epoki winyla i HiFi. To dobry wybór.
Znajdziesz więcej dobrych modeli gramofonów poza Thorensami, również.
p.s. Z Thorensami, jeszcze sprawdzaj zawsze co to za konstrukcja i z jakiej epoki, bo firma nadal jest na rynku.
Najprawdopodobnie do wzmacniacza potrzebujesz Phono Pre by podłączyć gramogfon. Sam ACC E-ileś jest rzecz jasna bdb sprzętem.
Technika gramofonowa nie poszła do przody, tylko do tyłu produkując tokarki dla mas, np PJ.
doznania zaś poszły w kierunku mp3,4 itp.. zaś źródła w kierunku przyjemnym w DAC i to chyba dobrze, bo dla każdego coś miłego.
Tak. Z ramieniem TP90. Z Rega RB300 np, dwa razy więcej. Z jeszcze lepszym ramieniem, już mniej spokojnie 3x więcej, ale zależy oczywiście ile kosztuje spokój. Wdzięczne gramofony do upgrade.
Warto zatem iść w kierunku dobry gramofonów używanych z epoki winyla i HiFi. To dobry wybór.
Znajdziesz więcej dobrych modeli gramofonów poza Thorensami, również.
p.s. Z Thorensami, jeszcze sprawdzaj zawsze co to za konstrukcja i z jakiej epoki, bo firma nadal jest na rynku.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A czytałeś w ogóle ten temat od początku czy olałeś? Póki co, wygląda na to drugie.
Nie wiem czy laicyzm wyjaśnia brak chęci do czytania

To zależy czy ma przedwzmacniacz gramofonowy. Nie podałeś modelu

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Przyjrzałem się bliżej mojemu ACC. Jest możliwość dokupienia jakiejś karty, którą instaluje się z tyłu wzmacniacza ( są zaślepki) i wtedy może on pełnić funkcję przedwzmaniacza, ale to wiadomo generuje dodatkowe koszty.
Ewentualnie jest jeszcze Amplituner Denon AVR-4306 - z tyłu znalazłem wejście Audio Phono - To o to chodzi ? ( Nie ma dopisku Pre.)
Ewentualnie jest jeszcze Amplituner Denon AVR-4306 - z tyłu znalazłem wejście Audio Phono - To o to chodzi ? ( Nie ma dopisku Pre.)
-
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Nie ma dopisku "pre" bo wzmacniacz ma w sobie wbudowany przedwzmacniacz. W tamtych czasach konsumenta nie interesowało to, że gramofon potrzebuje przedwzmacniacza - po prostu podłączał go pod wejście PHONO, które było standardem we wszystkich wzmacniaczach.
Thorens czy Dual z dawnych lat to oczywiście dobry wybór, ale polecam zainteresować się również tym, co oferowali Japończycy w latach '70 i na początku '80, a były to piękne rzeczy

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
No np. Technics.
Czekam na swojego SL 3210 i doczekać się nie mogę.
Czekam na swojego SL 3210 i doczekać się nie mogę.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
- darkman
- Kontakt:
- Jozi
Nie, kupiony jakiś miesiąc temu, czekam jak kuzyn przyjedzie z Wiednia i go przywiezie.
Do tego czasu zestawię stolik audio z dualem CS 627Q a 1254 pójdzie do śwagra

Nie wiem jak ja odgrzałem takiego kotleta, zmęczony byłem ale trzeźwy

- darkman
- Kontakt:
Aaaa czyli w drodze. Fajny - niech cieszy ucho i oko. 
E--tam, looz, nie przejmuj się.

E--tam, looz, nie przejmuj się.
- Jozi
Wpadłem w chorobę.
Reaktywowałem Fonicę G 601 FS, gra naprawdę przyzwoicie, ale poszła na strych. Nabiera mocy , już ma ponad 40 lat i wartość rośnie.
Następny był Dual 1254, Dual 627Q, Technics SL 3210 jest ostatni w kolejce. Pytanie czy na nim poprzestanę

Teraz organizuję kącik audio, czekam na szafkę.
Kiedy króliczek zostanie złapany? Może jak ciepło się zrobi to będzie rower, motocykl, ryby i pszczoły na ostro to nie będzie czasu na śledzenie okazji gramofonowo sprzętowych

Choć po głowie mi chodzą jakieś kolumny do mojego Telefunkena, ale dopiero zobaczę jak przyjdą podstawki i ustawię swoje soniacze tak jak powinno być a nie pod sufitem na meblach..
-
- Gramofon: Technics SL-10
Witam, obecnie posiadam Gramofon Unitra Daniel z SHURE M44-7. Gra to sobie w małym pokoju z Audiolab 8000A (pre amp gramofonowy) + Audiolab 8000P + Monitor Audio Bronze BX2. Gramofon został zakupiony okazyjnie kilka lat temu i we własnym zakresie go wyczyściłem, wymieniłem paski, nasmarowałem...
Noszę się z zamiarem upgrade gramofonu i tu moje pytanie patrząc na posiadane wzmacniacze/głosniki co będzie miało największy sens ekonomiczny biorąc pod uwagę klasę wzmacniaczy/głośników:
- zainwestować w renowację Daniela
- zakupić jakiegoś nowego Technicsa SL-1500C, SL-100C, SL-1210MK7, SL-1200, SL-1210...
- zakupić któregoś z Pionierów z tego ogłoszenia https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/1Sqew/
- inny pomysł
Budżet: Ten Pionier z ogłoszenia PI-70 to chyba byłby max co chciałbym wydać.
Dziękuje i pozdrawiam
Karol
Noszę się z zamiarem upgrade gramofonu i tu moje pytanie patrząc na posiadane wzmacniacze/głosniki co będzie miało największy sens ekonomiczny biorąc pod uwagę klasę wzmacniaczy/głośników:
- zainwestować w renowację Daniela
- zakupić jakiegoś nowego Technicsa SL-1500C, SL-100C, SL-1210MK7, SL-1200, SL-1210...
- zakupić któregoś z Pionierów z tego ogłoszenia https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/1Sqew/
- inny pomysł
Budżet: Ten Pionier z ogłoszenia PI-70 to chyba byłby max co chciałbym wydać.
Dziękuje i pozdrawiam
Karol
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kup Pioneera.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Jeżeli gramofon w pełni manualny nie jest przeszkodą to Pioneer PL 70 w tej cenie jest moim zdaniem okazją zakładając, że stan jest taki jak w opisie. Warto.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio