Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Re: Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)

Post autor: MaciejT »

RadTang pisze:
27 mar 2022, 22:03
Do psychologa miałem się kiedyś wybrać ale to zupełnie inna historia...
Nie ma się co zastanawiać tylko trzeba działać.
U mnie soundtrack z "Przeminęło z wiatrem", płyta ma prawie 60 lat, brzmi wyśmienicie.
Załączniki
Przeminęło z wiatrem.JPG
Ostatnio zmieniony 28 mar 2022, 16:10 przez MaciejT, łącznie zmieniany 1 raz.
gyro4841
Gramofon: Saba PSP 910

Post autor: gyro4841 »

MacPhisto pisze:
27 mar 2022, 21:11
RadTang pisze:
27 mar 2022, 21:00
eu4yaon pisze:
27 mar 2022, 20:55

O tej płycie tak piszą że jest jedną z gorszych dokonań Milesa. Ale ja właśnie ją lubię za to, że ma prosty przekaz.
Też tak myślę - to relaksator, to coś w rodzaju disko polo - człowiek ma się przy tym bawić a nie myśleć i analizować. ;)
Ja się nastawiałem na coś w rodzaju Star People, gdzie właśnie było na czym ucho i umysł zawiesić.
No ale mam i nie zamierzam oddawać.
Dla mnie nie ma wiekszej kary jak Disco Polo. Nie trzeba mnie na kole lamać aby zadać niesamowity ból. Wystarczy Zenek...
Chłopaki przyznać się bez bicia, kto ma taką płytę w swojej kolekcji ?
Kto "kisi" takiego rodzynka?
Załączniki
i-zenon-martyniuk-top-hits-winyl.jpg
Awatar użytkownika
MaciejT

de gustibus non est disputandum
Nie ma złej i dobrej muzyki. Skoro są słuchacze, ludzie kupują i mają przyjemność w odbiorze tej muzyki to dlaczego ją deprecjonować? Gdyby wszyscy słuchali tego samego świat byłby okropnie nudny.
syko
Gramofon: Dual 510

Post autor: syko »

MaciejT pisze:
27 mar 2022, 22:38
de gustibus non est disputandum
Bez jaj.
Można mieć gust różny, ale też można go nie mieć i uważam że osoby słuchające Zenka właśnie go nie mają. Zresztą to widać nie tylko po muzyce jakiej słuchają.
"Muzyka" Zenka jest bardzo niskich lotów podobnie tak jego wokal i teksty więc nie ma za bardzo nad czym rozprawiać. A jeżeli już to może by tak założyć wątek pt "Zenek Martyniuk" i tam debatować o jego walorach lub ich braku?
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
Awatar użytkownika
MaciejT

syko pisze:
27 mar 2022, 22:56
Można mieć gust różny, ale też można go nie mieć i uważam że osoby słuchające Zenka właśnie go nie mają.
To Twoje zdanie. Czy dopuszczasz do siebie możliwość, że istnieją tacy, którzy się z Tobą w tej kwestii nie zgadzają i mają na ten temat własne, odmienne? Nikt nie ma monopolu na rację, ani ja, ani Ty, ani nikt inny. To dlatego o gustach się nie dyskutuje. Czy ta muzyka jest niskich lotów czy wysokich nie ma znaczenia. Ważne jest co innego, a mianowicie czy ma swoich odbiorców czy nie. Z jednym się z Tobą zgodzę, to nie miejsce na takie dyskusje, co prawda nie ja ją rozpocząłem ale faktycznie chyba czas skończyć.
Na koniec dnia u mnie Marillion: Script for a Jester's tear.
Załączniki
P1090493.JPG
syko
Gramofon: Dual 510

Post autor: syko »

MaciejT pisze:
27 mar 2022, 23:10
To Twoje zdanie. Czy dopuszczasz do siebie możliwość, że istnieją tacy, którzy się z Tobą w tej kwestii nie zgadzają i mają na ten temat własne, odmienne?
Pewnie że tak.
Oczywista oczywistość.
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

To ja też chciałem koledzy nie na temat coś, bo płyty kwadro mam, a sprzętu nie, ale puszczam. Żywię nadzieję, że to będzie trochę mniej poza tematem niż ostatnia strona wątku.
SANTANA ABRAXAS 4x4 na offroadowo.

Postarajmy się nadmiernie nie łączyć tego wątku z polityką, medycyną czy nawet ale jajami, no bo inne jest jego przeznaczenie.
Oczywiście konkluzje przesłuchaniowe na temat pierwiastków disco polo w muzyce Milesa Davisa mogą wydać się bardzo oryginalne i zapewne atrakcyjne dla kolegów o podobnym zakresie poznawczym muzyki Milesa Davisa co autor owego, śmiałego i odważnego przyznam pierwiastkowania.
W mojej opinii jednak ten rodzaj odwagi nie przystoi jakoś do płyty dedykowanej Arcybiskupowi Desmodowi Tutu, bowiem pewnie Miles zrobił to z jakichś konkretnych powodów. Zachęcam zresztą jak zawsze do lektury tematu, której zderzenie z muzyką może wiele wyjaśnić.
Oczywiście nie mam problemu z tym by zaakceptować eksperta nuworysza od muzyki Davisa z dorobkiem 4 przesłuchanych płyt, jednak mam ogromną nadzieję, że nie będzie to koniec eksploracji spuścizny tego zacnego twórcy i kompozytora, ta zaś przyda nieco więcej powściągliwości w ferowaniu własnych poglądów, ot tak by mniej narazić się na ignorancję po prostu.
RadTang pisze:
27 mar 2022, 20:27
Ja po prostu kopiuję swój post z FB, z nieznacznymi zmianami, jeśli są potrzebne.
Jednak chyba owe teksty niezbyt dobrze adresujesz. Bo to nie ten wątek.
Na fejsie pewnie obowiązuje ten rodzaj celebryckiej socjotechniki, tam jednak kierujesz go do grona własnych fanów, tu mamy mniej liberalne zwyczaje i w miarę możliwości staramy się być w temacie. Co do samych problemów osobistych, to koledzy dobrze radzą. Trzymamy kciuki za Ciebie, dasz radę, a trochę samodyscypliny może tylko pomóc.
Załączniki
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_c4b.jpg
Awatar użytkownika
kukiz 30

Post autor: kukiz 30 »

darkman pisze:
28 mar 2022, 14:56
To ja też chciałem koledzy nie na temat coś, bo płyty kwadro mam, a sprzętu nie, ale puszczam. Żywię nadzieję, że to będzie trochę mniej poza tematem niż ostatnia strona wątku.
SANTANA ABRAXAS 4x4 na offroadowo.

Postarajmy się nadmiernie nie łączyć tego wątku z polityką, medycyną czy nawet ale jajami, no bo inne jest jego przeznaczenie.
Oczywiście konkluzje przesłuchaniowe na temat pierwiastków disco polo w muzyce Milesa Davisa mogą wydać się bardzo oryginalne i zapewne atrakcyjne dla kolegów o podobnym zakresie poznawczym muzyki Milesa Davisa co autor owego, śmiałego i odważnego przyznam pierwiastkowania.
W mojej opinii jednak ten rodzaj odwagi nie przystoi jakoś do płyty dedykowanej Arcybiskupowi Desmodowi Tutu, bowiem pewnie Miles zrobił to z jakichś konkretnych powodów. Zachęcam zresztą jak zawsze do lektury tematu, której zderzenie z muzyką może wiele wyjaśnić.
Oczywiście nie mam problemu z tym by zaakceptować eksperta nuworysza od muzyki Davisa z dorobkiem 4 przesłuchanych płyt, jednak mam ogromną nadzieję, że nie będzie to koniec eksploracji spuścizny tego zacnego twórcy i kompozytora, ta zaś przyda nieco więcej powściągliwości w ferowaniu własnych poglądów, ot tak by mniej narazić się na ignorancję po prostu.
RadTang pisze:
27 mar 2022, 20:27
Ja po prostu kopiuję swój post z FB, z nieznacznymi zmianami, jeśli są potrzebne.
Jednak chyba owe teksty niezbyt dobrze adresujesz. Bo to nie ten wątek.
Na fejsie pewnie obowiązuje ten rodzaj celebryckiej socjotechniki, tam jednak kierujesz go do grona własnych fanów, tu mamy mniej liberalne zwyczaje i w miarę możliwości staramy się być w temacie. Co do samych problemów osobistych, to koledzy dobrze radzą. Trzymamy kciuki za Ciebie, dasz radę, a trochę samodyscypliny może tylko pomóc.
😁
Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Wracając do stereo hifi,
Santana, Borboletta, 1st US.
Pamiętacie (starcy) kiedy P.Kaczkowski to puszczał po raz pierwszy (MiniMax) gdy się ukazało, to nie zagrał jednego utworu. Kawałek ten nie pasował zdaniem prowadzącego do całości płyty.
Nagrywałem wówczas audycję z rada na szpulaka i nie byłem zbyt zadowolony, a odrzucony kawałek poznałem dopiero gdy po kilku latach dotarła do mnie prezentowana LP.
Załączniki
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_c4f.jpg
Awatar użytkownika
mcemsi
Gramofon: PS-X600 , PS-X555ES

Post autor: mcemsi »

Ten pomarańczowy sympatyczny piesek to taki susbstytut Nippera z RCA? ;)
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Post autor: SimonTemplar »

RadTang pisze:
27 mar 2022, 20:11
Nie tego oczekiwałem po M.D.
:laughing-rolling:
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Piramis

20220328_165706.jpg
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
RadTang
Gramofon: Technics SL-D303
Kontakt:

Post autor: RadTang »

Kraftwerk - Computerwelt (1981 / 1981, Germany) https://www.discogs.com/release/35873-K ... mputerwelt

Dawno nie pokazywałem sprzętu...
Załączniki
1.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

mcemsi pisze:
28 mar 2022, 19:16
Ten pomarańczowy sympatyczny piesek
Hi, oryginał senior z okresu międzywojennego. Moja Mama pamięta go z domu swojej Mamy gdy w 1945 poszła do szkoły. Na imię Red jak ta płyta KC i jest czerwony.
Pies na płyty". :) Dzięki Emsi!

Chick Corea, RTF, Light as a Feather
(BTW w tym wydaniu ciekawe górne pasmo, dobre do testowania zestawów audio)
płyta świetna, jeśli ktoś nie zna, warto posłuchać, jak wszystkie zresztą RTF.
Załączniki
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_c4c.jpg
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

Locomotiv GT - Locomotiv GT, Pepita, Hungary, 1980
IMG_6268.jpg
to moje pierwsze spotkanie z węgierską legendą, wiem, wstyd :oops: ależ zacnie to gra!
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
ODPOWIEDZ